توصيه هاي امام خامنه ای و امام خميني به جوانان
نوبهار جواني زيباترين فصل عمر انسانها است كه گلهاي رشد و بالندگي انسان در آن فصل ميشكفد. بزرگمرداني كه قلههاي كمال را درهم نورديدند، بيشترين استفاده را از روزگار جواني خود كردهاند و گامهاي بلند زندگي خويش را در آن دوران برداشتهاند. عالم رباني حضرت امام خميني از جمله افرادي بود كه هم خود بيشترين بهره را از جواني خويش برد و هم ديگران را از استفاده بهتر از جواني توصيه ميفرمود؛ يكي از ياران امام خميني ميگويد: ماه شعبان خدمت امام رسيدم مفاتيح دستشان بود و ميخواستند دعاهاي مخصوص ماه شعبان را بخوانند تا رفتم دستشان را ببوسم كه مرخص شوم، فرمودند: “هر كاري كه ميخواهي بكني در جواني بكن، در پيري بايد بخوابي و ناله كني. ”
به تعبير موليالموحدين اميرالمؤمنين عليهالسلام دو چيز است كه جز كسي كه آن را از دست داده، قدرش را نميداند: جواني و تندرستي.
آن پير فرزانه اهميت تكامل در جواني را به فرزند خود حاج احمد آقا چنين متذكر ميشوند: پسرم تا نعمت جواني را از دست ندادهاي فكر اصلاح خود باش كه در پيري همه چيز را از دست ميدهي يا يكي از مكايد شيطان كه شايد بزرگترين آن باشد كه پدرت بدان گرفتار بوده و هست، ـ مگر رحمت حق تعالي دستگير او باشد ـ استدراج است.
در جواني شيطان باطن كه بزرگترين دشمنان اوست، او را از فكر اصلاح خود باز ميدارد و اميد ميدهد كه وقت زياد است، اكنون فصل برخورداري از جواني است و هر آن و هر ساعت و هر روز كه بر انسان ميگذرد درجه درجه او را به وعدههاي پوچ از اين فكر باز ميدارد تا ايام جواني را از او بگيرد و آن گاه كه جواني رو به تمام است او را به اميد اصلاح در پيري سرخوش ميكند… .
به تعبير حافظ:
دلا چو پير شدي حسن و نازكي مفروش كه اين معامله در عالم اسباب رود
علت اهميت جواني در تكامل انسان
هر تغيير روحي نيازمند اراده قوي و عزم راسخ است و فتح قلههاي بلند كمال فقط در سايه چنين عزم و ارادهاي امكانپذير است و چنين اراده محكم و استواري فقط در ايام جواني به دست ميآيد. از سوي ديگر در دوران جواني هنوز اخلاق فاسد و عادتهاي زشت در وجود انسان ريشه ندوانده و به كمك عزم و اراده جواني قابل زوال است بر خلاف پيري كه اراده جواني رو به ضعف ميرود و ريشههاي اخلاق فاسد و عادتهاي زشت در وجود او راسخ ميشود. امام خميني در اين رابطه چنين فرمودهاند: “بر جوانها حتم و لازم است كه تا فرصت جواني و صفاي باطني و فطرت الهي باقي و دست نخورده است، درصدد تصفيه و تزكيه برآيند و ريشههاي اخلاق فاسد و اوصاف ظلمانيه را از قلوب خود بركنند كه با بودن يكي از اخلاق زشت و ناهنجار، سعادت انسان در خطر عظيم است.
و نيز در ايام جواني اراده و تصميم انسان، جوان است و محكم از اين جهت نيز اصلاح براي انسان آسانتر است، ولي در پيري اراده سست و تصميم، پير است، چيره شدن بر قوا مشكلتر است.
تأسف بر ايام جواني
يكي از سختترين امور آن است كه انسان، ايام جواني خود را به بطالت گذراند و از ياد حضرت دوست غافل باشد و از كاروان انسانيت به دور مانده در پيري به ياد ايام از دست رفته ناله سر دهد كه:
;افسوس كه عمري پي اغيار دويديم ;از يار بمانديم و به مقصد نرسيديم
;سرمايه ز كف رفت و تجارت ننموديم ;جز حسرت و اندوه متاعي نخريديم
حضرت امام خميني در يكي از نامههاي خود با تذكر اين نكته ميفرمايند:
“بدان كه يك روز… همچون من عقب مانده از قافله عشاق دوست، خداي نخواسته بار سنگين تأسف را به دوش ميكشي، پس از اين پير بينوا بشنو كه اين بار را به دوش دارد و زير آن خم شده است، به اين اصطلاحات كه دام بزرگ ابليس است بسنده مكن و در جستوجوي او جل و علا باش. جوانيها و عيش و نوشهاي آن بسيار زودگذر است كه من خود همه مراحلش را طي كردم و اكنون با عذاب جهنمي آن دست به گريبانم و شيطان دروني دست از جانم بر نميدارد تا – پناه به خداي تعالي – آخر ضربه را بزند، ولي يأس از رحمت واسعه خداوند خود از كبائر عظيم است و خدا نكند كه معصيت كاري مبتلاي به آن شود. ” حضرت اميرالمؤمنين علي عليهالسلام نيز در مناجات خود باحق تعالي چنين زمزمه ميفرمايند:
الهي و قد اَفْنَيتُ عمري في شِرّةِ السّهوِ عنك و اَبْلَيتُ شَبابي في سَكْرَةِ التَّباعد مِنك فلم اَسْتَيقِظْ ايام اغتراري بكَ وَ رُكوُني الي سبيل سَخَطِكَ؛ بارالها! عمر را در حرص و آز شديد و غفلت از تو تباه ساختم و جوانيام را در مستي بعد و دوري از تو فرسودم و در روزگار دليري و گستاخي به تو و قرار گرفتن در راه خشم تو، بيدار نشدم.
به گفته خواجه حافظ شيرازي:
;عمر بگذشت به بيحاصلي و بوالهوسي ;اي پسر! جام مِيم ده، كه به پيري برسي
;كاروان رفت و تو در خواب و بيابان در پيش ;وه كه بس بيخبر از غلغل بانگ جرسي
;بال بگشا و صفير از شجر طوبي زن ;حيف باشد چو تو مرغي كه اسير قفسي
توصيه هاي امام خامنه ای به جوانان
زندگی پیامبر صلی الله علیه و آله وسلم
جوانهاى ما بروند تاریخ زندگى پیغمبر را از منابع محکم و مستند بخوانند و ببینند چه اتفاقى افتاده است. اگر شما مى بینید امتى به این عظمت به وجود آمد -که امروز هم بهترین حرفها، بهترین راهها، بزرگترین درسها، شفابخش ترین داروها براى بشریت توى همین مجموعه ى امت اسلامى است- این جور به وجود آمد.
جوان بسیجی
جوانى که در نیروى مقاومت بسیج به عنوان یک نیروى بسیجى، خود را خدمتگزار اهداف انقلاب و آرمانهاى اسلامى مى داند، باید چنان خود را بسازد که مثل شمعى پروانه ها را به دور خود جمع کند و سازندگى علمى، اخلاقى، معنوى، فکرى و سیاسى داشته باشد.
چرا بیزاری
جوانان اول انقلاب نیازی به تحلیل در مورد مبارزه با امریکا نداشتند زیرا ظلم و ستم امریکا و حمایت آن از رژیم بی رحم طاغوت را دیده بودند اما جوان امروز باید با تحقیق و تحلیل درست دریابد که چرا ملت ایران با استکبار و رویکردهای امریکا مخالف است و دلیل بیزاری ملت ایران از امریکا چیست؟
آگاهی و هوشیاری
ما از هر اقدام مسئولان که در جهت مصلحت کشور باشد، حمایت می کنیم اما این توصیه را هم به جوانان، داریم که چشم های خود را کاملا باز کنید زیرا تنها راه رسیدن به اهداف ملت، حفظ آگاهی و هوشیاری است.
مقام معظم رهبری
خطرپذیری
خطرپذیرى می تواند جامعه را موفق کند. شما جوانها باید آماده باشید؛ ترس از اینکه شاید نشود، این خیلى چیز بدى است. گاهى اوقات تصورات انسان، یک آینده اى را براى انسان تصویر می کند که بکلى او را مأیوس می کند؛ این به نظر من، یکى از ایرادهاست.
یاس در دشمن
آحاد ملت ایران، جوانان و همه کسانی که به هر دلیل حتی غیر اسلامی، به میهن و خاکشان عقیده دارند باید کاری کنند که در دل دشمن یأس بوجود آید و از ادامه توطئه ها مأیوس شود.
امید بخش
جوان ها! بدانید، بدون هیچ گونه تردیدی آینده ی روشن و امید بخش این کشور و این نظام متعلّق به شما است؛ شما خواهید توانست کشورتان و ملّتتان را به اوج افتخار برسانید؛ شما به توفیق الهی خواهید توانست الگو و نمونه ی کاملِ تمدّنِ نوینِ اسلامی را در این آب و خاک تشکیل دهید.
شکست ناپذیری
اگر روزی کشور و انقلاب به دفاع نظامی در مقابل دشمن نیازمند شود، بی تردید همه ی جوانان شجاع ایران، دلاوری و اقتدار و شکست ناپذیری ملت ایران را به تمام دنیا نشان خواهند داد.
دوری از غفلت
عبادت خوب و پیگیر نیازمند نشاط جسمى و روحى است که این مهم از ویژگیهاى دوران جوانى محسوب مى شود، بنابر این جوانان باید قدر خود را بدانند و مراقب باشند که این فصل مهم زندگى به غفلت سپرى نشود.
اجابت دعا
رشد و بالندگى احساسات و خلقیات انسان در جوانى است و انسان در این دوران است که از صفا و نورانیت معنوى بهرهاى عمیق و وسیع می برد و رونق و شفافیت پیدا می کند، بنابر این جوانان مسلمان ما باید خواسته هاى بزرگ، جلیل و با قدر و قیمت را از خداوند طلب کنند و دعا هر چه بیشتر با تضرع و جدیت و الحاح(پا فشاری)همراه باشد، احتمال اجابت دعاى آنان بیشتر خواهد شد.
علت لغزش
مهمترین علت لغزش های برخی افراد در عرصه های مختلف زندگی فردی و اجتماعی، گناهانی است که مرتکب شده اند بنابراین تمرین و استقامت در ترک گناه در دوران جوانی، در منحرف نشدن در فراز و نشیب های زندگی بسیار مهم است.
فردا و آینده
جوانان عزیز من! فرزندان برومند! این جوانى را، این عزت و خوشنامى ملت ایران را، این شکوه سیاسى این ملت و این کشور و این نظام را قدر بدانید و خودتان را براى فرداهاى بهتر و فتح میدان هاى بیشتر آماده کنید.
فردا مال شماست؛ آینده متعلق به شماست.
توان و ظرفیت
جوانان باهوش و خوش استعداد کشور، ضمن تلاش و پشتکار مداوم و هوشیارى در برابر وسوسه ها و دامهاى دشمنان این سرزمین، توان و ظرفیت خود را در راه جلب رضایت الهى یعنى خدمت به مردم، جبران عقب ماندگى هاى کشور و پیشرفت ایران بکار مى گیرند.
قدر جوانى را بدانید که صفا، نورانیت، معرفت، سلوک، عروج و خدایى شدن در دوران جوانى آسان به دست مى آید.
درست مثل دستاوردهاى دنیوى که در جوانى آسانتر از کهولت به دست مى آید، مقامات معنوى نیز همین طور است. جوانى را قدر بدانید و آن را در همین راه درستى که شما در آن حرکت مى کنید، مخلصانه و صادقانه به کار بیندازید.
بازدیدها: 364