فرار افسران و سربازان ارتش سوریه از بیمارستان ملی جسرالشغور
پس از هفته ها محاصره بیش از 250 نیروی نظامی ارتش سوریه در ساختمان بیمارستان ملی شهر جسر الشغور ، روز گذشته این نیروها موفق به شکستن حلقه محاصره القاعده شده و اقدام به تخلیه آن کردند. عملیات فرار پس از آن صورت گرفت که نظامیان محاصره شده چند شب پیش متوجه صداهای مشکوکی از طبقه زیر زمین بیمارستان شدند.
بنابر گفته یکی از افسران حاضر در طبقه زیر زمین ، چند شب پیش صدای ناشی از فعالیت دستگاههای حفاری در زیر ساختمان بیمارستان به گوش می رسید که این نشان دهنده تلاش تروریستهای تکفیری القاعده (جیش الفتح) برای انهدام ساختمان بیمارستان از طریق حفر تونل و تعبیه صدها تن مواد منفجره در زیر آن بود.
بدنبال کشف این توطئه ، فرمانده کل نیروهای حاضر در بیمارستان طی تماس با فرمانده میدانی ارتش سوریه در منطقه حاشیه جسرالشغور، مراتب موضوع را به اطلاع وی رسانده و بدنبال آن تصمیم نهایی برای شکستن محاصره و خروج نظامیان از بیمارستان اتخاذ گردید. به همین منظور فرماندهان نظامی ارتش سوریه عملیات ویژه ای را برای تخلیه سریع نظامیان حاضر در بیمارستان طراحی کردند که به شرح زیر بود:
1 – ایجاد پوشش آتش گسترده از طریق بمباران شدید و همزمان هوایی و توپخانه ای مواضع تروریستهای القاعده در تپه ها و دشت اطراف بیمارستان ملی جسر الشغور با هدف جلوگیری از اجرای آتش واحدهای نظامی القاعده علیه نظامیان در حین عقب نشینی.
2 – ایجاد مسیر امن جهت خروج نظامیان محاصره شده و رسیدن آنها به نزدیکترین مرکز استقرار ارتش سوریه در روستای “کفیر” واقع در 1.5 کیلومتری جنوب شرق بیمارستان جسرالشغور
پس از اتخاذ تصمیم و بررسی کامل جزییات طرح خروج ، آخرین هماهنگیها میان فرماندهان میدانی و نظامیان حاضر در بیمارستان به عمل آمد. به دلیل اینکه استقرار واحدهای نظامی القاعده در محیط حاشیه بیمارستان ، گروهی از نظامیان ارتش سوریه تصمیم به ایجاد خط آتش جهت خروج امن سایر هم قطارانشان گرفتند.
در ساعت 6 صبح روز گذشته فرمان رسمی برای خروج نظامیان محاصره شده اعلام شد. افسران و سربازان ارتش سوریه در چندین گروه ده و بیست نفره آماده خروج از بیمارستان شدند. ابتدا ، گروه شهادت طلبان که متشکل از ده افسر و سرباز داوطلب بود ، خارج شده و با تروریستهای مستقر در حاشیه بیمارستان درگیر شدند. همزمان یگان توپخانه و بمب افکنهای نیروی هوایی اقدام به بمباران شدید مواضع تروریستها حهت مشغول نگاه داشتن آنها و جلوگیری از حمله به نظامیان سوری کردند. کانون این حملات در تپه های اطراف بیمارستان در محور شمالی و غربی ، روستای السرمانیه ، اشتبرق و معمل (کارخانه) شکر قرار داشت.
به موازات اوج گیری حملات توپخانه ای و هوایی ارتش سوریه به منطقه ، بلافاصله گروههای نظامیان عملیات خروج از بیمارستان را آغاز کردند. پس از گروه شهادت طلبان ، نخستین گروه از نظامیان به تعداد ده نفر به فرماندهی “سرهنگ محمود صبحه” فرمانده کل نیروهای نظامی مستقر در بیمارستان از بیمارستان خارج شده و به دنبال آن سایر گروههای نظامیان شروع به خارج شدن کردند.
تروریستهای تکفیری که از شدت بمبارانهای هوایی و گلوله بارانهای توپخانه ای گیج و مبهوت مانده بودند ، تا به خود آیند ، اکثریت نظامیان محاصره شده مسیر 600 متری میان محوطه بیرونی تا باغهای انبوه زیتون در جنوب شرق بیمارستان را به سرعت طی کرده بودند. در این میان تنها موفق به تیراندازی محدود به سمت اخرین گروه از نظامیان در حال فرار شده و چند نفر را شهید وزخمی کردند.
در دیگر سو ، گروه استشهادی که همچنان مشغول نبرد با تروریستها برای ایجاد پوشش عقب نشینی هم قطارانشان بودند نیز تلاش کردند از مهلکه خارج شوند اما موفق به اینکار نشده و برخی به شهادت رسیده و دو تن دیگر نیز به اسارت القاعده در آمدند که در میان آنها “سرگرد یعقوب الخوری” فرمانده این گروه مشاهده می شود.
با سپری شدن چند ساعت ، نظامیان محاصره شده ، دسته دسته خود را به مقر ارتش در منطقه کفیر رسانده و مورد استقبال فرماندهان و نیروهای ارتش و دفاع وطنی قرار گرفتند. همزمان ، برخی از نظامیان که در حین فرار از بیمارستان جسرالشغور هدف گلوله تک تیراندازان القاعده قرار گرفته بودند در دو بیمارستان صحرایی بر پا شده از سوی ارتش سوریه بستری و تحت درمان قرار گرفتند.
به محض رسیدن آخرین گروه از نظامیان ، دکتر بشار اسد رییس جمهور سوریه طی تماس تلفنی با سرهنگ محمود صبحه فرمانده نیروهای ارتش در بیمارستان جسرالشغور ضمن تمجید از پایداری آنها در برابر تروریستهای القاعده و موفقیت در شکستن حلقه محاصره ، برای آنها آرزوی سلامت کرد.
در سوی دیگر ، تروریستهای القاعده که تا لحظه خروج نظامیان از بیمارستان به دلیل اتش سنگین ناشی از بمباران هوایی و گلوله باران همزمان توپخانه ای ارتش سوریه امکان عرضه اندام نداشتند ، با اطمینان از خالی بودن ساختمان نیمه مخروبه بیمارستان ، خود را به آن رسانده و ضمن نصب پرچم سیاه القاعده ، به ابراز شادمانی و خوشحالی پرداختند!
خوشحالی زاید الوصف تروریستها از سیطره بر ساختمان نیمه مخروبه بیمارستان ملی جسرالشغور در حالی است که علی رغم تلاشهای فراوان آنها شامل محاصره ، گلوله باران و موشک باران شدید و سه مرحله حمله انتحاری بسیار سنگین (به وسیله نفربر حامل ده ها تن مواد منفجره) و اعزام صدها تروریست (از اتباع چین ، چچن ، سعودی ، ترکیه ، تونسی ، مراکشی و …) نه تنها موفق به نیل به مقصود نشدند ، بلکه زمین محوطه بیمارستان همچنان مملو از اجساد مهاجمین می باشد.
پیکر مطهر شهدای تیم شهادت طلب ارتش سوریه که با نثار جان خود امنیت عقب نشینی دوستانشان را فراهم کردند تاریخ قهرمانی های این گروه از جان گذشته را فراموش نخواهد کرد
با ختم به خیر شدن بحران محاصره نظامیان سوری در بیمارستان جسرالشغور ، ارتش سوریه و گروههای هم پیمان آن هم اکنون میتوانند با فراغ بال بیشتری به برنامه ریزی جهت بازپس گیری شهرها و مناطق ازدست رفته طی دو ماه اخیر بپردازد.
نصب پرچم القاعده بر فراز ساختمان تخلیه شده بیمارستان جسرالشغور
تحولات میدانی جبهه حمص
شهر تاریخی و باستانی “تدمر” واقع در حاشیه شرقی استان حمص همچنان صحنه تحولات میدانی ویژه ای می باشد. گروه داعش پس از عقب نشینی نیروهای نظامی ارتش سوریه و مدافعان شیعه وارد آن شده و موقعیت نظامی خود را در شهر بطور کامل تثبیت کرده است.
یگانهای نظامی مستقر در شهر به فرودگاه نظامی تی 4 در حاشیه شهر حمص عقب نشینی کرده و صدها نیروی تازه نفس اعزامی از منطقه سیده زینب (س) شهر دمشق و حمص در 21 کیلومتری! حاشیه غربی و جنوب غربی شهر تدمر اقدام به ایجاد استحکامات دفاعی کرده اند.
هدف از این اقدام ، ایجاد یک جای پا و تشکیل خطوط دفاعی در منطقه حاشیه تدمر جهت اقدامات بعدی مانند اجرای عملیات بازپس گیری شهر از داعش در آینده ای نزدیک می باشد. عناصر داعش پس از سیطره بر تدمر با کمک جاسوسان خود در این شهر ، تعداد 17 نفر از شهروندان سوری را به اتهام “همکاری با نظام ارتش سوریه با چاقو در خیابان اصلی شهر ذبح کردند.
در اقدامی دیگر ، عناصر داعش حین اشغال شهر بر زندان مرکزی تدمر هم سیطره پیدا کرده و صدها مجرم به ارتکاب جرائم جنایی و تروریستی را آزاد کرده اند. همزمان با هشدارهای بین المللی جهت در خطر بودن قلعه تاریخی و باستانی تدمر که محل قرار گیری هزاران قطعه اشیای باستانی می باشد ، نیروهای داعش عصر روز گذشته وارد قلعه تاریخی شده و علی الحساب پرچم گروه خود را بر بلند ترین نقطه آن به اهتزاز در آورده اند.
علی رغم تبلیغات رسانه های منطقه ای و فرامنطقه در مورد خطر انهدام اثار باستانی ، باتوجه به هماهنگی های بعمل آمده میان سرویس اطلاعاتی ترکیه (حامی و طراح عملیاتهای نظامی داعش در سوریه و عراق) و فرماندهان این گروه احتمال انتقال اشیای باستانی مذکور به ترکیه و فروش آنها به مافیای اخوان المسلمین و دولت ترکیه جهت دستیابی به منابع مالی جدید برای خرید سلاح و تامین هزینه های عملیاتهای نظامی این گروه در سوریه وعراق بسیار محتمل تر به نظر می رسد.
خصوصا اینکه بدنبال انتشار تصاویر اقدام مشابه داعش در انهدام اثار باستانی در مناطق تاریخی شهر موصل (مقر اصلی داعش در عراق) برخی کارشناسان از تقلبی بودن این آثار و انتقال اثار اصلی به ترکیه جهت فروش در بازار سیاه خبر داده بودند.
به موازات اشغال شهر تدمر از سوی داعش ، عناصر این گروه حملات وسیعی را بر علیه چندین ایستگاه استخراج نفت و گاز طبیعی در منطقه بادیه (صحرا) حمص شرقی انجام داده اند که کانون نبردها در اطراف تاسیسات جزل و الشاعر قرار دارد.
(گزارشهای تصویری از پیشروی داعش در تدمر!)
پیشروی داعش به سمت القلمون
پیشروی های داعش در منطقه حاشیه شرقی استان حمص محدود نمانده و عناصر این گروه در صدد هستند تا مناطق تحت سیطره خود را از حمص به القلمون متصل کنند. در همین راستا طی دو روز اخیر عناصر داعش با کمک برخی از اهالی منطقه “قریتین” واقع در جنوب شرقی شهر حمص موفق به سیطره بر آن شده اند.
هدف داعش از سیطره بر این مناطق ، رسیدن به شهر “دیرالعطیه” موازی با منطقه جرود شهرک عرسال لبنان می باشد که کانون حضور داعش در منطقه القلمون است. در صورت سیطره داعش بر دیرعطیه امکان دسترسی عناصر این گروه از مرزهای عراق – دیرالزور – بادیه حمص – القلمون – بادیه دمشق – درعا برقرار خواهد شد.
منطقه جرود عرسال در حال حاضر در محاصره رزمندگان حزب الله ، ارتش سوریه و ارتش لبنان از همه جهات بوده و در حال حاضر از دو منظر حائز اهمیت است:
اول: این منطقه کانون اصلی حضور و سازماندهی کلیه فعالیتهای جنایتکارانه تروریستها طی دو سال گذشته علیه مردم ساکن در مناطق مرزی سوریه و لبنان بوده است. از همین منطقه حملات انتحاری به شهرهای شیعه نشین و سنی نشین و مسیحی نشین لبنان و خصوصا حملات انتحاری و موشکی و بمبگذاری ها سازماندهی و اجرا می شد و می شود.
دوم: فرار صدها تروریست فراری القاعده ، ارتش آزاد و جبهه اسلامی جان سالم بدر برده از نبردها با رزمندگان مقاومت اسلامی لبنان “حزب الله” در عملیات در حال اجرا در القلمون.
در سوی دیگر ، رزمندگان حزب الله طی 15 روز گذشته از عملیات نظامی پاکسازی القلمون ، موفق به سیطره بر کلیه ارتفاعات آن شده است. بدیهی است مهمترین هدف عملیات نظامی حزب الله برای تکمیل چرخه پاکسازی ها می بایست منطقه عرسال و مناطق حاشیه آن باشد.
در صورتی که حزب الله به هر دلیل و بنا بر ملاحظاتی از گسترش دامنه عملیات خود به عرسال و حاشیه آن خودداری کند ، تمامی دستاوردهای عملیات فعلی در دو سوی مرز القلمون از دست رفته تلقی خواهد شد ، چرا که عملیات مذکور به شرط نابودی کامل تروریستهای تکفیری داعش ، القاعده ، ارتش آزاد و جبهه اسلامی موفق ارزیابی خواهد شد.
درگیری میان داعش و ائتلاف اسود الشرقیه
به موازات پیشرویهای قبل توجه داعش در بادیه حمص و تلاش این گروه برای دسترسی به القلمون ، منطقه بادیه دمشق نیز طی ماهها گذشته صحنه نبردهای شدید میان عناصر این گروه با ائتلافی تحت عنوان “الاسود الشرقیه” متشکل از گروههای زیر مجموعه ارتش آزاد و جبهه اسلامی می باشد. درگیریها در قالب جنگهای میدانی ، ترور فرماندهان و کادرهای اصلی گروههای درگیر همچنان در جریان است.
منطقه بادیه دمشق متصل به بادیه حمص و بادیه دیرالزور بوده و تا مرزهای جنوبی کشور سوریه در استانهای سویداء و درعا امتداد دارد. این مسیر خط اصلی انتقال نیرو و تسلیحات و تدارکات نظامی و غیر نظامی برای تروریستهای فعال در منطقه شبهه محاصره غوطه شرقیه دمشق می باشد.
طی ماههای اخیر ، داعش همزمان با فعالیت در محورهای متعدد عملیاتی در سوریه و عراق ، اهتمام ویژه ای برای تسلط در این منطقه نشان داده است. زد و خوردهای شدید میان دو طرف بصورت پراکنده همچنان ادامه داشته و در همین راستا روز گذشته یک عامل انتحاری داعش خود را در میان گروهی از تروریستهای گروه رقیب در منطقه “پترا” واقع در حاشیه شهر “جیرود” القلمون منفجر کرد که به هلاکت 3 نفر منجر شد.
در مقابل عناصر گروه ترویستی “فیلق الرحمن” با حمله به یکی از مواضع داعش 4 خودروی نظامی آنها را منهدم کرده و 5 نفر از تروریستهای داعش را نیز کشتند.
بازدیدها: 109