در عظمت ماه مبارک رمضان
رسول اللَّه صلی الله علیه و آله از ماه مبارک رمضان به «شهر اللَّه» یاد فرمود: «قد أقبل الیکم شهر اللَّه» ماه خدا به شما روی کرد، چون در این ماه صوم اللَّه مطرح است، چون روزه مال خداست و این ماه، ماه روزه است، لذا ماه مبارک رمضان را شهر اللَّه مینامند، چه این که ماه رجب «شهر ولایت» است و ماه شعبان هم «شهر نبوت و رسالت». و در دعاهای ماه رجب فرمودند که از خداوند متعال بخواهید که زمینه توفیق ماه مبارک رمضان از هم اکنون برای شما مهیّا و فراهم بشود.
اینطور نیست که هر کس بتواند به عظمت ماه مبارک رمضان راه بیابد قبل از این که مقدماتی را طی کرده باشد. در روایتی فرمودند:
شما نگویید: رمضان آمد، رمضان رفت، بگویید: شهر رمضان آمد و شهر رمضان رفت، زیرا رمضان اسمی از اسمهای مبارک خدای سبحان است.
اگر انسان در این شهراللَّه به لقاءاللَّه نرسد به باطن روزه نرسیده است، بلکه یک روزهای در سطح طبیعت گرفته است و پاداشی را هم که به او میدهند در همان سطح است. این که میفرماید: «الصّوم لی وَ أنا اجزی به» یعنی روزه مال من است و من شخصاً جزای روزهدار را خواهم داد. سخن از «مَن» است، خودش را مطرح میکند، روزه ماه من است و من هستم که جزای روزهدار را میدهم، به فرشتگان نمیگویم او را بهشت ببرید، من خودم جزای او را میدهم.
خودش چگونه جزا میدهد؟ به یک عدهای میفرماید: فَادْخُلِی فِی عِبادِی وَ ادْخُلِی جَنَّتِی. حال آیا در آنجا سخن از خوردن و پوشیدن و نوشیدن است، یا انسان به جایی میرسد که از آنچه بنام خوردن و پوشیدن و امثال اینهاست، میگذرد و به جایی میرسد که جای آنها نیست، در عین حال که خوراکیها و پوشاکیها را در مرتبه نازله دارد، فرمود: إِنَّ الْمُتَّقِینَ فِی جَنَّاتٍ وَنَهَرٍ* فِی مَقْعَدِ صِدْقٍ عِنْدَ مَلِیکٍ مُقْتَدِرٍ ( سوره قمر، آیه ۵۴)
اگر روزه برای این است که انسان به تقوا برسد، تقوا دو درجه دارد: یکی همان بهشتی است که درآن نعمتهای فراوان موجود است: انَّ الْمُتَّقِینَ فِی جَنَّاتٍ وَ نَهَر برای لذائذ ظاهری است، یکی هم عنداللَّه است، آنجا دیگر سخن از سیب و گلابی نیست. سیب و گلابی از آن جسم و بدن اوست که «جنّاتٍ وَ نَهَر» برای بدن اوست، امّا لقاء حق برای روح اوست. این سرّ و باطن روزه است.
همه ماه ها پشت سر ماه مبارکند
امام سجاد علیه السلام در دعا وداع میفرماید: «السلام علیک من شهر لاتنافسه الأیام من شهر»«سلام بر تو ای ماهی که هیچ ماهی با تو مسابقه و رقابت ندارد.» در منافسه وقتی انسان میدود و مسابقه میدهد، نفس نفس میزند تا به مقصد برسد، خدای سبحان هم فرمود: برای گرفتن فضایل منافسه بدهید: فَلْیَتَنافَسُ الْمُتَنافِسُون شما نفس نفس بزنید تا آن شیء نفیس و ارزنده را بگیرید.
امام علیه السلام در خطاب به ماه مبارک میفرماید: هیچ ماه و ایامی و لحظاتی با تو منافسه نمیکند و رقابت ندارد: تو پیشگامی و همه ماهها به دنبال تو هستند. اینچنین نیست که انسان بگوید: در ماه مبارک رمضان حرفها را میشنوم و بعداً عمل میکنم، اگر فعلًا عمل نشود، بعداً هم عمل نمیشود، چون زمانهای دیگر آن قدرت را ندارد که با ماه مبارک رمضان در کسب توفیق انسان رقابت کنند.
ماه مبارک با همراهانش میآید
در بیان نورانی نبیّ گرامی اسلام صلی الله علیه و آله هست که حضرت میفرماید: «أیّها الناس قد أقبل إلیکم شهراللَّه بالبرکه والرّحمه و المغفره». فرمود: مردم ماه خدا رو کرده است، سخن از آمدن و نزدیک شدن نیست، این ماه به خدا منسوب است و این ماه خدا با همراهانش به شما رو کرده است «بالبرکه و الرحمه و المغفره» با برکت و رحمت و مغفرت. مواظب باشید و به استقبالش بشتابید، آماده باشدید که او را درست درک کنید.
«برکت» خیر مستدام است، آنچه که میماند برکت است، در بیابان گودالیهایی که آبها در آن جمع میشود و میماند را «بِرکه» میگویند. این ماه به همراه برکت، رحمت و مغفرت است. رحمت و مغفرت تنها آمرزش از گناهان نیست، آن درجات عالیه را هم خدای سبحان رحمت مینامد. رحمت خاصّه که مخصوص مؤمنین است: انَّ رَحْمَهَ اللَّهِ قَرِیبٌ مِنَ الْمُحْسِنِین (اعراف، آیه ۵۶) در ماه مبارک رمضان تحصیل این رحمت خاصّه آسان است.
اول سالِ اهلِ سیر و سلوک
از ابن طاووس نقل شده است که میفرماید: عدهای اول سالشان اول فرودین است. یک نوجوان اول سال او اوّل فروردین است که تلاش میکند لباس نو بپوشد، درختها اوّل سالشان فروردین است که لباسهای نو و تازه در بر میکنند، یک تاجر که کارگاه تولیدی دارد در فرصت دیگری اوّل سال را تعیین میکند، امّا آنها که اهل سیر و سلوکند، اوّل سالشان ماه مبارک رمضان است، حسابها را از ماه مبارک تا ماه مبارک بررسی میکنند، که ماه مبارک رمضان گذشته چه درجهای داشته و امسال چه درجهای دارند، چقدر مطلب فهمیده و چقدر مسائل برایشان حل شده است، چقدر در برابر گناه قدرت تمکین داشته و چقدر در برابر دشمن قدرت تصمیم دارند. ماه مبارک رمضان برای سالکان الی اللَّه ماه محاسبه است. لذا امام سجّاد علیه السلام فرمود: هیچکس در سراسر جهان به اندازه ما در این ماه استفاده نکرد.
«و اربحنا أفضل ارباح العالمین». (۱) ما را از بهترین سودها بهره مند ساز
اگر انسان یک مسافری است که سفر ابد در پیش دارد، ره توشه آن سفر ابد را باید در همین چند روز تهیه کند، و اگر درهای آسمان به چهره مؤمن باز میشود، و اگر مؤمن میتواند با وارستگی به باطن عالم راه پیدا کند، و اگر بهترین فرصت، ماه مبارک رمضان است، پس بهترین سود را ماه مبارک رمضان و اهلش دارند.
انسان وارسته عاشق ماه مبارک
رسول اللَّه صلی الله علیه و آله فرمود:
«افضل النّاس من عشق العباده فعانقها و أحبّها بقلبه و باشرها بجسده و تفرّع لها هو لایبالی علی ما أصبح من الدنیا علی عسرٍ أم علی یُسر». (۲) خوشا به حال کسی که عبادت را معشوق خود بداند؛ با عبادت معانقه کند و آن را با تمام وجود لمس کند، خوشا به حال چنین نمازگزار و روزهداری که عاشق صوم باشد.
این حدیث شریف میفرماید: بهترین چهرههای مردمی، آن انسانی است که به عبادت عشق ورزد، ما را وادار میکند که اوّل شائق بعد عاشق عبادت باشیم. شائق به کسی میگویند که ندارد و میطلبد، عاشق به کسی میگویند که رسید و نگه میدارد. آن انسان تشنهای که به دنبال چشمه میرود را میگویند مشتاق چشمه است، وقتی به آب رسید و آب را گرفت و حفظ کرد، میگویند او عاشق چشمه است. شوق قبل از وصول است و عشق بعد از وصال گفتهاند «عشق» که یک واژه عربی است از یک گیاه خاصی که «عَشَقه» نام دارد، مشتق شده است که در فارسی به آن پیچک میگوییم. این گیاه وقتی به درخت چسبید آنرا رها نمیکند و راه نفس درخت را میبندد، کمکم آن درخت زرد میشود، برگهایش ریخته و سرانجام خشک میشود، در این هنگام میگویند درخت را عشقه گرفته، عاشق به یک چنین انسانی میگویند، آن پیچکِ عبادت او را گرفت، او را زرد کرد، راه نفس او را بست، سرانجام او را خشک و از خود تهی کرد، به این انسان میگویند عاشق عبادت است. لذا در اسرار روزه گرفتن گفتند: روزه بگیرید برای این که آن نشاط حیوانی کم بشود، مثل درختی که او را پیچک گرفته که دیگر رشد نمیکند.
میهمان خدا بودن
طبق فرمایش نورانی پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله در خطبه شعبانیه، مؤمنین در این ماه مبارک به ضیافت الهی دعوت شدهاند. «هُوَ شَهْرٌ دُعِیتُم فِیهِ إلی ضِیافَهِ اللَّه». مهمان بایستی کاری بکند که صاحبخانه میکند، مهمان خدایی که «یُطعِمُ و لایُطعَم» است، اگر خدای سبحان میبخشد و نمیگیرد، انسان هم بایستی در این ماه خویی پیدا کند که ببخشد و نگیرد، چون هیچ دستی بهتر از دست بخشنده نیست و هیچ دستی هم بدتر از دست بگیر نیست. اگر کسی تلاش و کوشش کرد که دیگر در کنار سفره او به بهشت بروند، این ید بخشنده دارد، و اگر تلاش کرد که به برکت دیگران به بهشت برود، این دست گیرنده دارد. در بیانات پیامبر صلی الله علیه و آله هست که حضرت میفرماید: «الید العلیا خیرٌ من الید السّفلی (۳) در شبهای ماه مبارک رمضان این روح بلند را به انسان میآموزند و میگویند هر شب بگویید: «خدایا تو که دینت را حفظ میکنی و ممکن نیست که دست از دینت برداری، آن توفیق را بده که دین تو بدست من زنده بشود»، نه این که دیگران دین تو را زنده کنند و من کنار سفره دین بنشینم، بگذار که نماز و روزه به دست من و با خون من زنده بشود که دیگران مهمان من باشند، نه این که دیگران بجنگند و خون بدهند و دین را احیا کنند و من نماز بخوانم و روزه بگیرم. «و اجعلنی ممّن تنتصر به لدینک و لاتستبدل لی غیری»«خدایا چنین عوض نکن که من را بدهی و دیگری را جای من بیاوری» چون این تهدید را خدای سبحان کرد و فرمود: من از دینم حمایت میکنم و دست از دینم بر نمیدارم، شما نشد دیگری را میآورم وَإِنْ تَتَوَلَّوْا یَسْتَبْدِلْ قَوْماً غَیْرَکُمْ ثُمَّ لَایَکُونُوا أَمْثَالَکُمْ. (محمّد: ۳۸) فرمود: حالا اگر حفظ دین با شما نشد، با دیگری، شما اگر خلوص را از دست دادید شما را میبرد و دیگری را جای شما میآورد.
این خوی بزرگ منشی را در دعاها به ما آموختند که سعی کنید این چنین دعا کنید. هرگز از خدا مال زیاد نخواهید، بلکه بخواهید که آبرویتان محفوظ باشد. کسی که مهمان خدا شد، اوصاف صاحبخانه را به عنوان آنچه در نزد خداست، از خدا مسئلت میکند، آن روح بینیازی و بزرگواری را طلب میکند، و خدای سبحان که میزبان است چنین پذیرایی میکند.
ضیافه اللَّه همان لقاءاللَّه را نتیجه خواهد داد. پیامبر صلی الله علیه و آله در ادامه فرمودند: «وجعلتم فیه من أهل کرامه اللَّه» شما در این ماه کریم هستید. انسان کریم آن بزرگوار و بزرگ منشی است که طبعش به طبیعت آلوده نیست. فرمود شما در این ماه از خدای سبحان کرامت بخواهید و آبروی انسان کریم را خداوند نمیریزد و همیشه آن را حفظ میکند. شما باید در این ماه توشه کرامت تهیه کنید که همان وصف خاصّ فرشتگان است. اگر فرشتگان «بَلْ عِبادٌ مُکْرَمُون» بندگان مکرَّم و کریماند، شما در کنار سفره کرامت دعوت شدهاید سعی کنید کریم بشوید و در ادامه فرمود: «أنفاسکم فیه تسبیح و نومکم فیه عباده و عملکم فیه مقبول».
۱- صحیفه سجادیه، دعای ۴۵، در وداع ماه مبارک.
۲- اصول کافی، ج ۲، باب عبادت، حدیث ۳
۳- ارشاد القلوب دیلمی- باب ۱۸
پایگاه اطلاع رسانی
هیات رزمندگان اسلام
بازدیدها: 74