دعای سحر (صوت، متن و ترجمه)

دعای سحر (صوت، متن و ترجمه)

دعای سحر عنوانی عام برای دعاهایی است که در سحرهای ماه رمضان خوانده می‌شود. مشهورترین آنها دعایی است که امام رضا علیه السلام از امام باقر علیه السلام نقل کرده است و با عبارت «اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ مِنْ بَهَائِکَ بِأَبْهَاهُ وَ کُلُّ بَهَائِکَ بَهِیٌّ» آغاز می‌شود. این دعا در کتاب مفاتیح الجنان[۱] آمده و شیعیان آن را در سحرهای ماه رمضان می‌خوانند. شرح‌هایی بر دعای سحر نوشته شده است که شرح دعای سحر امام خمینی رحمه الله علیه از آنها است. این دعا به دعای بهاء نیز مشهور است.

دعای سحر(صوت، متن و ترجمه)

دعای سحر عنوانی عام برای دعاهایی است که در سحرهای ماه رمضان خوانده می‌شود. مشهورترین آنها دعایی است که امام رضا علیه السلام از امام باقر علیه السلام نقل کرده است و با عبارت «اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ مِنْ بَهَائِکَ بِأَبْهَاهُ وَ کُلُّ بَهَائِکَ بَهِیٌّ» آغاز می‌شود. این دعا در کتاب مفاتیح الجنان[۱] آمده و شیعیان آن را در سحرهای ماه رمضان می‌خوانند. شرح‌هایی بر دعای سحر نوشته شده است که شرح دعای سحر امام خمینی رحمه الله علیه از آنها است. این دعا به دعای بهاء نیز مشهور است.

سند

دعای سحر عنوان عام دعاهایی است که در سحرهای ماه رمضان خوانده می‌شود. مشهورترین دعای سحر، دعایی است که امام رضا علیه السلام از امام محمدباقر علیه السلام نقل کرده است و سید بن طاووس در اقبال الاعمال[۲] سند این دعا را از طریق شیخ طوسی به علی بن حسن فضال، و ابن ابی قرّه رسانده و در ضمن اعمال سحرهای ماه رمضان آورده است. همچنین مجلسی در بحارالانوار[۳] و زاد المعاد[۴] و شیخ عباس قمی در مفاتیح الجنان[۵] دعای سحر را نقل کرده‌اند.

جایگاه دعای سحر

ایوب بن یقطین نامه‌ای به امام رضا علیه السلام نوشت و از او خواست که درستی این دعا را بیان کند. امام به او نوشت:

آری این دعا، دعای امام باقر علیه السلام در سحرهای ماه رمضان است. پدرم از جدش امام باقر نقل کرد که: «اسم اعظم خداوند، در این دعاست. پس هرگاه دعا کردید، در دعا بکوشید؛ چرا که آن از دانش نهفته است و آن را جز از اهلش، از دیگران پنهان بدارید. منافقان، تکذیب کنندگان، و منکِران اهل آن نیستند و این، دعای مباهله است.»[۶]

زمان قرائت

همان‌طور که در روایت امام رضا علیه السلام[۷] آمده، زمان قرائت این دعا سحرهای ماه رمضان است و شیعیان این دعا را به‌صورت فردی در سحرهای این ماه می‌خوانند و در سحرهای ماه رمضان این دعا از رادیو و تلویزیون ایران پخش می‌شود.

مضامین

دعای سحر در ۲۳ بند با عبارت «اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ» شروع می‌شود و از خداوند به حق زیبایی، جمال، جلال، عظمت، نور، رحمت، سخنان، کمال، اسماء، عزّت، مشیّت، قدرت، علم، قول، خواسته‌ها، مراتب شرف، سلطنت، فرمانروایی، مقام بلند، احسان قدیم، آیات و شأن و جبروت او درخواست می‌کند. و سپس می‌گوید: پروردگارا، از تو درخواست می‌کنم به آنچه که هرگاه از تو به آن طلب کنم اجابتم می‌کنی، پس ای خدا، اجابتم کن. و در پایان دعا آمده است: «آنگاه هر حاجت که دارى‏ از خدا بخواه،که به‌یقین برآورده خواهد شد».

شرح‌ها

برای دعای سحر شرح‌هایی نوشته شده است:

شرح دعای سحر، شیخ محمد صالح بن میرزا فضل‌الله مازندرانی حائری؛

شرح دعای سحر، محمد بن سلیمان تنکابنی؛

شرح دعای سحر، مولی هدایت الله بن محمدحسین آشتیانی، به زبان فارسی؛[۸]

شرح دعای سحر، امام خمینی.

معارف الهی، احمد زمردیان.

متن و ترجمه دعای سحر

اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ مِنْ بَهَائِکَ بِأَبْهَاهُ وَ کُلُّ بَهَائِکَ بَهِیٌّ اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ بِبَهَائِکَ کُلِّهِ اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ مِنْ جَمَالِکَ بِأَجْمَلِهِ وَ کُلُّ جَمَالِکَ جَمِیلٌ اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ بِجَمَالِکَ کُلِّهِ اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ مِنْ جَلالِکَ بِأَجَلِّهِ وَ کُلُّ جَلالِکَ جَلِیلٌ اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ بِجَلالِکَ کُلِّهِ اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ مِنْ عَظَمَتِکَ بِأَعْظَمِهَا وَ کُلُّ عَظَمَتِکَ عَظِیمَهٌ اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ بِعَظَمَتِکَ کُلِّهَا اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ مِنْ نُورِکَ بِأَنْوَرِهِ وَ کُلُّ نُورِکَ نَیِّرٌ اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ بِنُورِکَ کُلِّهِ اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ مِنْ رَحْمَتِکَ بِأَوْسَعِهَا وَ کُلُّ رَحْمَتِکَ وَاسِعَهٌ اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ بِرَحْمَتِکَ کُلِّهَا اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ مِنْ کَلِمَاتِکَ بِأَتَمِّهَا وَ کُلُّ کَلِمَاتِکَ تَامَّهٌ اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ بِکَلِمَاتِکَ کُلِّهَا. 

خدایا از تو درخواست مى‏کنم به حق زیباترین مرتبه از زیبایى‏ات،و همه مراتب زیبایى‏ات زیباست،خدایا از تو درخواست مى‏کنم به حق همه‏ مراتب زیبایى‏ات.خدایا از تو درخواست مى‏کنم به حق نیکوترین مرتبه از جمالت،و همه مراتب جمال تو نیکوست،خدایا از تو درخواست‏ مى‏کنم به حق همه مراتب جمالت.خدا از تو درخواست مى‏کنم به حق برجسته‏ترین مرتبه از جلالت،و همه مراتب جلال تو برجسته است‏ خدایا از تو درخواست مى‏کنم به حق همه مراتب جلالت.خدایا از تو درخواست مى‏کنم به حق بالاترین مرتبه از عظمتت،و همه مراتب‏ عظمتت عظیم است،خدایا از تو درخواست مى‏کنم به حق همه مراتب عظمتت.خدایا از تو درخواست مى‏کنم به حق نورانى‏ترین‏ مرتبه از نورت،و همه مراتب نور تو نورانى است،خدایا از تو درخواست مى‏کنم به حق همه مراتب نورت.خدایا از تو درخواست مى‏کنم به حق گسترده‏ترى‏ مرتبه از رحمتت،و همه مراتب رحمتت گسترده است،خدایا از تو درخواست مى‏کنم به حق همه مراتب رحمتت.خدایا از تو درخواست‏ مى‏کنم به حق کامل‏ترین مرتبه از مراتب کلمات،و همه مراتب کلماتت کامل است،خدایا از تو درخواست مى‏کنم به حق همه مراتب کلماتت.

اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ مِنْ کَمَالِکَ بِأَکْمَلِهِ وَ کُلُّ کَمَالِکَ کَامِلٌ اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ بِکَمَالِکَ کُلِّهِ اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ مِنْ أَسْمَائِکَ بِأَکْبَرِهَا وَ کُلُّ أَسْمَائِکَ کَبِیرَهٌ اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ بِأَسْمَائِکَ کُلِّهَا اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ مِنْ عِزَّتِکَ بِأَعَزِّهَا وَ کُلُّ عِزَّتِکَ عَزِیزَهٌ اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ بِعِزَّتِکَ کُلِّهَا اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ مِنْ مَشِیَّتِکَ بِأَمْضَاهَا وَ کُلُّ مَشِیَّتِکَ مَاضِیَهٌ اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ بِمَشِیَّتِکَ کُلِّهَا اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ مِنْ قُدْرَتِکَ بِالْقُدْرَهِ الَّتِی اسْتَطَلْتَ بِهَا عَلَى کُلِّ شَیْ‏ءٍ وَ کُلُّ قُدْرَتِکَ مُسْتَطِیلَهٌ اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ بِقُدْرَتِکَ کُلِّهَا اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ مِنْ عِلْمِکَ بِأَنْفَذِهِ وَ کُلُّ عِلْمِکَ نَافِذٌ اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ بِعِلْمِکَ کُلِّهِ اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ مِنْ قَوْلِکَ بِأَرْضَاهُ وَ کُلُّ قَوْلِکَ رَضِیٌّ اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ بِقَوْلِکَ کُلِّهِ اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ مِنْ مَسَائِلِکَ بِأَحَبِّهَا إِلَیْکَ وَ کُلُّهَا [وَ کُلُّ مَسَائِلِکَ‏] إِلَیْکَ حَبِیبَهٌ اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ بِمَسَائِلِکَ کُلِّهَا. 

خدایا از تو درخواست مى‏کنم به حق کامل‏ترین مرتبه از کمالت و همه مراتب کمالت کامل است،خدایا از تو درخواست مى‏کنم به حق همه مراتب کمالت.خدایا از تو درخواست مى‏کنم به حق بزرگ‏ترین مرتبه از نامهایت،و همه مراتب نامهایت بزرگ است،خدایا از تو درخواست مى‏کنم به حق همه مراتب نامهایت‏ خدایا از تو درخواست مى‏کنم به حق عزیزترین مرتبه از عزّتت و همه مراتب عزّتت عزیز است،خدایا از تو درخواست مى‏کنم به حق همه مراتب عزتت‏ خدایا از تو درخواست میکنم به حق نافذترین مرتبه اراده‏ات و همه مراتب اراده‏ات نافذ است خدایا از تو درخواست میکنم به حق همه مراتب اراده‏ات‏ خدایا از تو درخواست میکنم به حق قدرتت که بر همه موجودات احاطه دارد و همه قدرتت بر تمام موجودات احاطه دارد خدایا از تو درخواست مى‏کنم به حق همه مراتب قدرتت،خدایا از تو درخواست مى‏کنم به حق نافذترین مرتبه از مراتب علمت و همه مراتب علمت نافذ است، خدایا از تو درخواست مى‏کنم به حق همه مراتب علمت.خدایا از تو درخواست مى‏کنم به حق پسندیده‏ترین مرتبه از گفتارت،و همه مراتب گفتار تو پسندیده است‏ خدایا از تو درخواست مى‏کنم به حق همه مراتب گفتارت،خدایا از تو درخواست مى‏کنم به حق محبوبترین مرتبه از خواسته ‏هایت نزد تو،و همه مراتب خواسته‏هایت محبوب است‏ خدایا از تو درخواست مى‏کنم به حق همه مراتب خواسته‏هایت.

اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ مِنْ شَرَفِکَ بِأَشْرَفِهِ وَ کُلُّ شَرَفِکَ شَرِیفٌ اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ بِشَرَفِکَ کُلِّهِ اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ مِنْ سُلْطَانِکَ بِأَدْوَمِهِ وَ کُلُّ سُلْطَانِکَ دَائِمٌ اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ بِسُلْطَانِکَ کُلِّهِ اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ مِنْ مُلْکِکَ بِأَفْخَرِهِ وَ کُلُّ مُلْکِکَ فَاخِرٌ اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ بِمُلْکِکَ کُلِّهِ اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ مِنْ عُلُوِّکَ بِأَعْلاهُ وَ کُلُّ عُلُوِّکَ عَالٍ اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ بِعُلُوِّکَ کُلِّهِ اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ مِنْ مَنِّکَ بِأَقْدَمِهِ وَ کُلُّ مَنِّکَ قَدِیمٌ اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ بِمَنِّکَ کُلِّهِ اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ مِنْ آیَاتِکَ بِأَکْرَمِهَا وَ کُلُّ آیَاتِکَ کَرِیمَهٌ اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ بِآیَاتِکَ کُلِّهَا اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ بِمَا أَنْتَ فِیهِ مِنَ الشَّأْنِ وَ الْجَبَرُوتِ وَ أَسْأَلُکَ بِکُلِّ شَأْنٍ وَحْدَهُ وَ جَبَرُوتٍ وَحْدَهَا اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ بِمَا تُجِیبُنِی [بِهِ‏] حِینَ أَسْأَلُکَ فَأَجِبْنِی یَا اللَّهُ. 

خدایا از تو درخواست مى‏کنم به حق شریف‏ترین مرتبه از شرفت،و همه مراتب شرف‏ تو شریف است،خدایا از تو درخواست مى‏کنم به حق همه مراتب شرفت.خدایا از تو درخواست مى‏کنم به حق پایدارترین مرتبه از سلطنتت‏ و همه مراتب سلطنت تو پایدار است،خدایا از تو درخواست مى‏کنم به حق مراتب سلطنتت. خدایا از تو درخواست مى‏کنم به حق باافتخارترین مرتبه از فرمانروایى‏ات و همه مراتب فرمانروایى‏ات با افتخار است،خدایا از تو درخواست مى‏کنم به حق همه مراتب فرمانروایى‏ات.خدایا از تو درخواست مى‏کنم به حق‏ برترین مرتبه از برترى‏ات و همه مراتب برترى‏ات برتر است،خدایا از تو درخواست مى‏کنم به حق همه مراتب برترى‏ات.خدایا از تو درخواست مى‏کنم به حق دیرینه‏ ترین‏ مرتبه از کرمت، و همه مراتب کرمت دیرینه است،خدایا از تو درخواست مى‏کنم به حق همه مراتب کرمت.خدایا از تو درخواست مى‏کنم به حق گرامى‏ترین‏ مرتبه از نشانه‏هایت،و همه مراتب نشانه‏هایت گرامى است.خدایا از تو درخواست مى‏کنم به حق همه مراتب نشانه‏هایت.خدایا از تو درخواست مى‏کنم به حق‏ آنچه از جاه و جبروت که در آنى،و از تو مى‏خواهم به حق هر جاه به تنهایى و به حق هر جبروت به تنهایى،خدایا از تو درخواست مى‏کنم به حق آنچه اجابت مى‏کنى مرا به آن هنگامى که از تو درخواست مى‏کنم پس مرا اجابت کن اى خدا.

پی نوشت:

۱- قمی، مفاتیح الجنان، دعای سحر معروف، ص۳۳۱ (در بخش اعمال ماه رمضان، قبل از دعای ابوحمزه ثمالی).

۲- ابن طاووس، اقبال الاعمال، ص ۳۴۵

۳- مجلسی، بحارالانوار، ج ۹۵، ص ۹۵ ـ ۹۳

۴- مجلسی، زاد المعاد، ص ۹۰ ـ ۹۲

۵- قمی، مفاتیح‌الجنان، ص ۳۳۴ ـ ۳۳۱

۶- ابن طاووس، اقبال الاعمال، ص ۳۴۵

۷- ابن طاووس، اقبال الاعمال، ص ۳۴۵

۸- تهرانی، الذریعه، ج ۱۳، ص ۲۴۸

منابع

ابن طاووس، اقبال الاعمال، بیروت، چاپ اعلمی، ۱۴۱۷ق، ۱۹۹۶م.

مجلسی، محمدباقر، زادالمعاد، بیروت، چاپ علاءالدین اعلمی، ۱۴۲۳ق، ۲۰۰۳م.

قمی، عباس، مفاتیح الجنان، تهران، مرکز نشر فرهنگی رجاء، ۱۳۶۹ش.

آقا بزرگ تهرانی، الذریعه، جلد ۱۳، بیروت، دارالاضواء، ۱۳۷۸ق.

طوسی، محمد بن حسن، مصباح المتهجد، بیروت، چاپ علاءالدین‌ اعلمی‌، ۱۴۱۸ق، ۱۹۹۸م.

کفعمی‌، ابراهیم ‌بن‌ علی‌، البلدالامین‌ و الدّرع‌ الحصین‌، بیروت‌: چاپ‌ علاءالدین‌ اعلمی‌، ۱۴۱۸ق، ۱۹۹۷م.

کفعمی‌، ابراهیم ‌بن‌ علی‌، المصباح، بیروت، چاپ علاءالدین‌ اعلمی‌، ۱۴۱۴ق، ۱۹۹۴م.

صدر سید جوادی، احمد، دائره المعارف تشیع، تهران، جلد ۷، نشر شهید سعید محبی، ۱۳۸۰ش.

ویکی شیعه

پایگاه اطلاع رسانی هیات رزمندگان اسلام

بازدیدها: 1137

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *