راه و رسم زندگی (آداب عرفانی نماز)
بسم الله الرحمن الرحیم
امام رضا (علیه السلام) در مورد آداب نماز فرمود:
اگر برای نماز ایستادی تلاش کن با حالت کسالت و خواب آلودگی و سستی و تنبلی نباشد. بلکه با آرامش و وقار نماز را بجای آور و بر تو باد که در نماز خاشع و خاضع باشی و برای خدا تواضع کنی و خشوع و خوف را برخود هموار سازی در آن حال که بین بیم و امید ایستاده ای و پیوسته با طمأنینه و نگران باشی. همانند بنده گریخته و گنهکار که در محضر مولایش ایستاده و در پیشگاه خدای عالمیان بایست. پاهای خود را کنار هم بگذار و قامتت را راست نگهدار و به راست و چپ توجه نکن! و چنان باش که گوئی خدا را می بینی، که اگر تو او را نمی بینی او تو را می بیند.[1]
عواقب سبک شمردن نماز
روزی حضرت زهرا علیهاالسلام از پدربزرگوارش پرسید: پدرجان، جزای هر مرد و زنی که نمازش را سبک بشمارد چیست؟
فرمود: یا فاطمه، هر مرد و زنی که نمازش را سبک بشمارد خداوند به پانزده بلا گرفتارش می کند: شش تا در دنیا و سه تا هنگام مرگ و سه تا در قبر و سه تا هنگام بیرون آمدن از قبر و در قیامت است.
اما آنهایی که در دنیا به او می رسد: خداوند برکت را از عمرش برمی دارد. خداوند برکت را از روزی او برمی دارد. چهره ی بندگان شایسته را از صورت او محو می کند. هر عملی که انجام دهد به او اجر داده نمی شود. دعایش به آسمان بالا نمی رود. بهره و نصیبی در دعای صالحین ندارد.
آنچه هنگام مرگ به او می رسد: ذلیل و خوار می میرد. گرسنه می میرد. تشنه می میرد که اگر نهرهای دنیا را بنوشد سیراب نمی شود.
آنچه در قبر به او می رسد: خداوند ملکی را بر او موکل می کند که او را در قبرش آزار دهد. قبرش به او تنگ می شود. قبرش تاریک می شود. و اما آنچه روز قیامت وقتی که از قبر خارج می شود به او می رسد: خداوند ملکی را بر او مسلط می کند که بصورت او می زند و خلایق به او می نگرند. با سختی از او حساب کشیده می شود. خداوند به او نظر رحمت نمی کند و او را پاک نمی گرداند و عذاب دردناک برای اوست.[2]
پی نوشت ها
[1] فقه الرضا(علیه السلام)، ص 101 ..
[2] فلاح السائل، سيد بن طاووس: فصل اول ص 59.
منبع : پاک نیا، عبدالکریم؛ تاثیر نماز و دعا در آرامش و صفای روح، ص: 84
پایگاه اطلاع رسانی هیات رزمندگان اسلام
بازدیدها: 109