تاریخ شمسی 1 مهر 1366
تاریخ قمری 29 محرم 1408
تاریخ میلادی 23 سپتامبر 1987
خلاصه روز:
- تشكيل سه جلسه با حضور فرماندهان سپاه درباره طرحهاي عملياتي مناطق شمالغرب و جنوب و مشكلات بودجه سپاه. در جلسه اول با توجه به انتخاب منطقه ماووت براي اجراي عمليات، درباره چگونگي غافلگير كردن و فريب دشمن بحث شد.
- در جلسه دوم فرماندهان سپاه درباره طرحهاي پيشنهادي قرارگاه كربلا براي عمليات در جنوب و غافلگيري دشمن بحث شد و در ادامه جلسه وضعيت كلي عمليات در جنوب و شمالغرب و استراتژي كلي عملياتي بررسي شد. (ضميمه دارد)
- در جلسه سوم فرماندهان سپاه درباره مشكلات بودجه سپاه و كاهش آن گفتوگو شد. در اين جلسه رئيس ستاد كل سپاه براي رفع بخشي از مشكلات بودجه پيشنهاد كرد براي نيروي زميني سپاه سازمان و تشكيلات تعريف شود.
- بحران خليجفارس كه با حمله به كشتي ايران ـ اجر تشديد شده بود، امروز نيز ادامه يافت؛ تلاش ايران براي مقابله با تهد يدهاي امريكا، درگيري هليكوپترهاي امريكايي با قايقهاي سپاه، برخورد كشتي پانامايي با مين و توقف كاروان كشتيهاي تحت اسكورت ناوهاي امريكايي از جمله وقايع امروز است.(ضميمه دارد)
- عزم امريكا و انگليس بر گسترش فعاليتهاي اطلاعاتي و نظامي در منطقه خليجفارس از جمله مأموريتهاي نظامي تازه براي آواكسها و ساخت پايگاه نيروي دريايي يك ميليارد دلاري.
- تحويل26 تن از خدمه كشتي ايران ـ اجر به هلال احمر عمان براي انتقال آنان به ايران پس از استفاده تبليغاتي گسترده امريكاييها از ماجراي حمله به كشتي ايران ـ اجر.
- پيشبيني مقامات امريكايي درباره احتمال حملات تلافيجويانه ايران در قبال حمله امريكا به كشتي ايران ـ اجر.
- طرح شوروي براي تشكيل نيروي حافظ صلح سازمان ملل در خليجفارس و واكنش ديگر كشورها در برابر آن.
- از سرگيري حملات هوايي عراق عليه مراكز و تأسيسات صنعتي ايران در پي وقفه چند روزه حمله هواپيماهاي عراقي به يك روستاي تركيه. (ضميمه دارد)
- گلولهباران مراكز صنعتي و نظامي عراق به تلافي حملات هوايي دشمن. نامهی نماينده عراق به دبيركل سازمان ملل و ادعاي گلولهباران بصره.
- اجراي تك محدود نيروهاي عراقي در منطقه شلمچه و تصرف دو سنگر كمين نيروهاي خودي.
- دو حمله جداگانه پيشمرگان مسلمان عراقي در استانهاي دهوك و اربيل عراق كه طي آن عدهاي از نيروهاي عراقي را كشتند و تعدادي را اسير كردند.
- حمله عناصر حزب دمكرات ايران به پايگاهي در اطراف مهاباد كه بر اثر آن تعدادي شهيد و مجروح بر جاي ماند. ورود افراد حزب دمكرات به روستايي از توابع بوكان و درگيري با نيروهاي خودي.
- اظهارات رئيسجمهور در پايان سفر خود به سازمان ملل متحد درباره حمله امريكا به كشتي ايران ـ اجر، اقدامات ايران در قبال تهديدات امريكا، روند مذاكرات صلح، تنبيه متجاوز، عملكرد شوراي امنيت، مسئله گروگانهاي غربي در لبنان و روابط با كشورهاي جهان.
- مثبت ارزيابي شدن مذاكرات ايران با دبيركل سازمان ملل دربارهی خاتمهی جنگ. درخواست شوروي و چين از قدرتهاي غربي براي محترم شمردن قطعنامه598.
- تعطيل شدن سه دفتر واسطه خريد سلاح براي ايران در لندن و اهميت ندادن ايران به آن.
- تحليل رسانهها و تحليلگران از تعطيلي دفترهاي خريد ايران در لندن و تحريم تسليحاتي ايران و اثر آن بر توان نظامي ايران.
- حمايت دولت افغانستان از اشرار مناطق مرزي ايران و افغانستان و اعزام گروهي به ايران براي خرابكاري.
- اخبار مربوط به اجراي طرح مبارزه با گرانفروشي در رسانهها.(1)
تاریخ شمسی1 مهر 1365
تاریخ قمری 18 محرم 1407
تاریخ میلادی 23 سپتامبر 1986
خلاصه روز:
- در عمليات ايذايي در منطقه هورالهويزه، دو كمين دشمن منهدم شد و تلفات دشمن به 40 تن رسيد.
- افزايش اقدامات دشمن براي كسب اطلاع از تحركات آتي نيروهاي خودي در منطقه بصره.
- هواپيماهاي خودي مجتمع نفتي روميله در 50 كيلومتري جنوب غربي بصره را بمباران كردند.
- يك نفتكش انگليسي در نزديكي جزيره ابوموسي مورد اصابت يك راكت قرارگرفت كه آسيب جدي نديد. يك مقام انگليسي ايران را به پاسخگويي تهديد كرد.
- حمله كومهله با آرپيجي به پايگاه تيپ قدس سپاه سنندج، 20 شهيد و 15 مجروح داشت.
- اعزام نيروهاي داوطلب از مشهد به جبهههاي نبرد؛ مسئول بسيج سپاه خراسان: از ابتداي جنگ تا كنون حدود 400هزار تن از نيروهاي بسيج آموزش نظامي ديدهاند. وزير آموزش و پرورش: 57 درصد از نيروهاي بسيجي را دانشآموزان دبيرستاني تشكيل ميدهند. سازمان انتقال خون: مردم ايثارگر در شش ماه اول امسال 103هزار واحد كيسه خون براي استفاده رزمندگان و بيماران نيازمند اهدا كردهاند.
- نمايشگاه هفته جنگ را در چاهبهار ضد انقلاب به آتش كشيد.
- آيتالله موسوياردبيلي: من گاهي تصور ميكنم كه حضرت رسول(ص) بسيجي هستند؛ اسلام از اول با بسيجي پيش رفت. دنيا با همه قدرت خود بر سر يك ملت ريختهاست و اين ملت نه تنها زمينگير نشده، بلكه هنوز هم در ميدان جنگ حماسه ميآفريند.
- حجتالاسلام محمديزدي: اگر در عراق حكومتي روي كار بيايد كه مردم آن را قبول داشتهباشند، ما به جنگ ادامه نخواهيم داد منتها آن حكومت بايد خسارات ما را بپردازد.
- وزيردفاع: ما اكثر امكانات تسليحاتي و لجستيكي خود را از طريق غنائم جنگي و نوآوري در صنايع تأمين ميكنيم. معاون مركز آموزش توپخانه اصفهان: ما در توپخانه، پدافند هوايي و رادارها قادريم كليه تعميرات سبك و متوسط را كه قبلاً توسط كارشناسان خارجي صورت ميگرفت، انجام دهيم.
- اسيران عراقي: خلبانان عراقي دوره آموزش را در يوگسلاوي ميگذرانند. همچنين يوگسلاوي در ساخت پايگاههاي هوايي البكر، صويره، بغداديه و ساخت اتاقهاي عمليات و سالنهاي سرپوشيده با عراق همكاري ميكند.
- انستيتو تحقيقاتي صلح استكهلم: شوروي و فرانسه مهمترين صادركنندگان تسليحات نظامي به عراق هستند. امريكا نيز هليكوپتر، هواپيماهاي اكتشافي و سلاحهاي سبك به عراق ارسال ميكند. شوروي و امريكا از طريق كشور ثالث به ايران نيز اسلحه ميدهند.
- در اجلاس سالانه مجمع عمومي سازمانملل نمايندگان بنگلادش، آرژانتين، توگو، نروژ، ژاپن، الجزاير، ايتاليا، هلند، عمان، سوئد، چين، انگلستان، فرانسه و شوروي درباره خاتمه جنگ و محكوميت استفاده از سلاحهاي شيميايي، حمله به كشتيهاي تجاري و حمله به مناطق مسكوني مطالبي بيان كردند.
- گزارش مجله معارضان عراقي از اقدامات پنهاني براي تغييرات سياسي در حاكميت عراق.
- يك كارشناس مؤسسه مطالعات استراتژيك لندن: “مسئله روحيه در جبههها براي عراق مشكل ايجاد كردهاست.” بي.بي.سي.: ترديد پيرامون توانايي عراق در مقابل تهاجم ايران، ثبات رژيم عراق را زير سؤال بردهاست.
- عرفات در ديدار با صدام از طرح صلح وي حمايت كرد و گفت: ساف در كنار عراق ايستادهاست.
- واشنگتنتايمز: قراردادهاي تسليحاتي كشورهاي ميانهرو عرب با روسها ترسناك است. عربها در مقابل فناتيسم شيعه ايران احساس تهديد ميكنند، امريكا را قابل اتكا نميدانند و به شوروي روي آوردهاند.
- پنج عراقي در ارتباط با تلاش براي ترور امير كويت دستگير شدند.
- وزير مشاور در امور اقتصادي تركيه: تركيه بايد در روابط خود با ايران دورانديش باشد. بخش خصوصي تركيه از هم اكنون بايد خود را براي شركت در بسيج عمراني ايران آماده كند.
- بنيصدر: اصل تنبيه متجاوز صحيح است ولي در شرايط كنوني جهان، شدني نيست.
- گزارش گمرك ايران از كاهش واردات و افزايش صادرات كالا در پنج ماهه اول سال جاري.(2)
تاریخ شمسی 1 مهر 1363
تاریخ قمری 27 ذیالحجه 1404
تاریخ میلادی 23 سپتامبر 1984
خلاصه روز:
- ادامه وضعيت عادي جبههها: تبادل آتش طرفين؛ اسارت دو تن از نيروهاي ايراني در منطقه عملياتي ميسان؛ كشته شدن چهار پاسدار ايراني طي حمله عراقي به يك پاسگاه مرزي در مريوان طبق ادعاي عراق؛ تحكيم و تثبيت مواضع پدافندي؛ اجراي آتشهاي ايذايي توپخانه و شناسايي هوايي به وسيلة هليكوپتر و هواپيما به گزارش يك قرارگاه عملياتي ارتش؛ بررسي وضعيت آبگرفتگي در شرق بصره و جنوب هور؛ گزارش تحرك دريايي دشمن.
- گزارشهايي از شناسايي خطوط و مواضع دشمن در هور و آبراههاي آن به وسيله نيروهاي اطلاعات نظامي سپاه.
- نامه فرماندهي كل سپاه به فرماندهي نيروي زميني ارتش و درخواست مواردي از جمله: تحويل هزار دستگاه نفربر تعميري به وزارت سپاه براي عملياتي كردن آنها، ارائه ليست قطعات يدكي لازم براي ٢٠ فروند شنوك و صد فروند ” ٢١٤ ” به وزير سپاه و تعيين يك كميته توپخانه برد بلند ١٧٥ و ١٨٢ براي اهداف لازم.
- گزارش خبرگزاري جمهوري اسلامي دربارهی اين كه در پي حمله هوايي عراق به جزيرهی خارك تأمين برق جزيره خارك با استفاده از ژنراتورهاي اضطراري صورت ميگيرد و يخ مورد نياز مردم از طريق بوشهر تأمين ميشود و اسكلههاي بارگيري صدور نفت در خارك همچنان فعالند.
- گزارشهايي از وضعيت كردستان عراق: گزارش پايگاه چريكي شهيد صدر در شمال عراق به نقل از منابع داخلي عراق از درگيري تقريباً يك هفته اي نيروهاي جلال طالباني و جاشهاي دولت عراق؛ گزارش شهرباني از شدت فشار طالباني تا حدي كه جاشها در صورت امكان به ايران ميگريزند و نيز درگيري افراد طالباني اكراد مسلح وابسته به دولت عراق به سرپرستي عباس سمندآقا؛ گزارش قرارگاه رمضان از درگيري جلاليها با بعثيون، جاشها و فوج خفيفه عراق؛ گزارش يونايتدپرس از سفر معاون رئيس جمهور عراق به كردستان عراق جهت اعاده گفت وگوهاي دولت و اكراد.
- گزارشهاي حاوي پيشبينيها و احتمالاتي در زمينهی اقدامات آتي ضدانقلاب در كردستان و آذربايجان غربي از جمله: احتمال حمله چتههاي حزب دمكرات و كومهله به شهرهاي سقز، بوكان، اشنويه و محور مياندوآب – بوكان، احتمال تهاجم و خرابكاري در راه آهن قطور به وسيله طاهر بدري، احتمال انهدام پل در دست اقدام شهيد كاظمي در بوكان، احتمال حمله به روستاي بنداروميه به وسيله تركيبي از نيروهاي حزب دمكرات ايران و بارزانيها، و احتمال ورود گروههايي از سلطنت طلبان از مرز تركيه جهت خرابكاري در پايگاهها و مكانهاي دولتي با استفاده از مدارك قلابي؛ گزارشي از شناسايي قرارگاه رمضان درباره محل استقرار دمكراتها، كومهله و منافقين در عراق؛ درگيري با ضدانقلاب در سقز؛ اعدام اسراي پيشمرگان مسلمان به دست ضدانقلاب در سنندج؛ اعلام كمبود نيرو در بوكان و سقز؛ ادامه روند تسليم شدن عناصر ضدانقلابي؛ گزارش خبرگزاري جمهوري اسلامي از تسليم شدگان و نيز از وضع كلي ضدانقلابيون در شهريور ماه گذشته.
- شعارنويسي، پخش اعلاميه و اختلال در بيسيم شهرباني در شهرهاي تنكابن، محلات، شيراز، قائمشهر، رامسرن هشتپر و ايرانشهر به وسيله منافقين (عناصر مجاهدين خلق) به مناسب هفته جنگ؛ دستگيري تعدادي از عوامل منافقين و چريكهاي فدايي خلق (اقليت) در بهشهر، لاهيجان و فرودگاه مهرآباد تهران.
- اعلام مواضع و نظرات مسئولان جمهوري اسلامي به مناسبت هفته جنگ از جمله هاشمي رفسنجاني رئيس مجلس شوراي اسلامي در نطق پيش از دستور، ميرحسين موسوي نخست وزير، غرضي وزير نفت و مرندي وزير بهداري.
- گزارش آسوشيتدپرس و مطبوعات كويت از مصاحبه روز گذشته آقاي هاشمي رفسنجاني و ذكر هشدار ايران مبنيبر اقدام متقابل در صورت زدن هر كشتي به وسيله عراق و تهديد، به بستن تنگه هرمز در صورت قطع صدور نفت از جزيره خارك.
- اجراي مراسم اسراي عراقي در پادگان حشمتيه به مناسبت “روز انقلاب اسلامي ملت عراق و مبارزه با استكبار جهاني”؛ ارائه گزارشي در اجتماع ياد شده از رئوس فعاليتهاي انجام گرفته به وسيله ايران براي رفاه اسيران عراقي، از قبيل: تشكيل كميسيون اداره اسراي عراقي، ايجاد درمانگاه و بيمارستان و كميته كار و مسجد و كتابخانه و سالن اجتماعات، اعزام به زيارت اماكن متبركه مشهد و قم، ملاقات اسرا با خانوادههايشان، ضبط صدا و پيام اسراي عراقي براي خانوادههايشان؛ سخنراني رئيسجمهور به زبان عربي در اين اجتماع: «ملت ايران و عراق حاضر به قبول حكومتي غير از حكومت اسلامي در عراق نيستند.» راهپيمايي گروه كثيري از معاودين عراقي و تجمع در مقابل دانشگاه تهران به مناسبت اين روز.
- آغاز كلاسهاي تحصيلي نوجوانان اسير عراقي در ايران و نيز تشكيل كلاسهاي “آفرينشهاي هنري” براي آنها.
- پيام رضا پهلوي از راديو ضدانقلابي نجات به مناسبت هفته جنگ: «حكومت آقاي صدام حسين از جنگ طرفي نسبت و نيز دريافت كه همان بهتر كه ديگر خيال خام تجزيه ايران را در سر نپرورد، ولي آقاي خميني هنوز درسهاي لازم را نگرفته است و چنان كه پيداست هرگز هم نخواهد گرفت.» پيام علي اميني به همين مناسبت : «راه پايان جنگ از سقوط رژيم غاصب كنوني [ايران] مي گذرد.»
- تلاش مقامات كشورهاي مختلف و اظهارت آنها، در زمينه خاتمه دادن به جنگ ايران و عراق بيانيه مشترك گامبيا و پاكستان در پايان ديدار رسمي پنج روزه رئيسجمهور گامبيا از پاكستان و طرفين را خالي از » : ابراز تأسف از ادامه جنگ و درخواست پايان برادركشي از طرفين؛ ضياءالحق: «طرفین را خالی از رغبت براي پايان دادن به جنگ يافتيم. در مقايسه ايران و عراق، صدام حسين را بسيار آمادهتر براي صلح ديدم.» قائم مقام وزيرخارجه هند خطاب به يكي از ديپلماتهاي ايرانيك : شما ميتوانيد تغيير حكومت عراق را از طريق صلح به دست آوريد. » خانم گاندي : « تلاش ميكنم جنگ تمام شود هرچند كساني هستند كه نميخواهند جنگ تمام شود«. وزير مشاور در امور خارجه عمان: « نيروهاي نظامي تاكنون در جهان نتوانسته اند مشكلاتي را از ميان بردارند.» رئيس مجلس ملي كويت : «جامعه اروپايي احتمالاً در ابتداي سال آينده ابتكاري براي حل جنگ ايران و عراق ارائه خواهد داد.»
- مصاحبه وزير اوقاف و امور مذهبي عراق در حاشيه سمينار “ضرورت همبستگي اسلام براي صلح جهاني” در پاكستان و تجليل وي از تلاشهاي پاكستان براي پايان به جنگ ايران و عراق و سودمند خواندن ديدارش با ضياءالحق؛ ضيافت مولانا نوراني رهبر جمعيت علماي پاكستان به افتخار اين وزير، و ادعاي اين رهبر مبنيبر اين كه «رژيم بعثي خواهان تبديل عراق به يك كشور به تمام معنا اسلامي است.» موضع گيري رئيس كانون وكلاي دادگستري دادگاه عالي ايالت سرمد در مقابل نوراني : «در جنگ تحميلي عراق عليه ايران، ايران از خود دفاع مي كند.»
- تفسير و تحليل روزنامههاي كشورها درباره جنگ تحميلي روزنامه روسي ايزوسيتا: اين درگيري آن طوري كه تجربه چهارساله نشان مي دهد از طريق نظامي قابل حل نيست مجله روسي عصر جديد: ادامه اين جنگ نه به نفع ملت ايران و نه عراق مي باشد. روزنامه چيني مردم اين جنگ تهديدي براي تمامي منطقه خاورميانه است. روزنامه اسرائيلي داوار: تلاش چشمگير اخير عراق در حمله به نفتكشها كه هدف آن وارد آوردن فشار بر كشورهاي مختلف بود تا آيت الله خميني را به توافق با عراق راضي و مجبور كنند، نتيجه چنداني نداده است. روزنامه ژاپني ماينچي: مادامي كه ايران خواستار مجازات رئيسجمهور صدام است، ما نميتوانيم اميدي به برقراري صلح بين دو كشور همسايه داشته باشيم.
- تلاشهاي گسترده عراق براي افزايش صدور نفت خام خود از طريق اردن و عربستان، و گزارش يونايتدپرس در اينباره: «عراق خواستار آن است كه حق متوقف كردن بازپرداختها را در صورتي كه عملياتي خط لوله، بوسيله هر نوع عمليات نظامي يا سياسي از سوي رژيم صهيونيستي مختل شود، بدست آورد».
- اظهارات سخنگوي حزب كارگر انگليس در اين مورد كه دولت اين كشور به دليل حرص و طمع پول بيشتر، تسليحات در اختيار ايران قرار ميدهد، و پاسخ سخنگوي وزارت خارجه انگليس در اينباره.
- ديدار مقامات وزارت خارجه ايران با امير قطر، رئيسجمهور يمن جنوبي، نخست وزير و قائم مقام وزارت خارجه هند، و معاون سياسي وزارت امور خارجه سوئد، و گفتوگو در توجيه و تبليغ طرح اخراج اسرائيل از سازمان ملل؛ واكنش آن شخصيتها نسبت به اين مسئله: امير قطر گفت مشكل اسرائيل، مشكل جهان اسلام است… ولي اسرائيل با شعار نابود نمي شود. رئيسجمهور يمن جنوبي از اين طرح پشتيباني كرد. نخست وزير هند اظهار داشت كه با توجه به نزديكي انتخابات امريكا و نفوذ صهيونيستها موفقيت اين حركت نامشخص است. قائم مقام وزارت خارجه هند گفت اگر حمايت بيشتري از اخراج اسرائيل بشود امريكا سازمان ملل را از هم خواهد پاشيد و ما مايل به اين امر نيستيم. معاون سياسي وزارت امور خارجه سوئد تاكيد كرد كشورش از جامعيت سازمانهاي بين المللي پيروي مينمايد از اينرو با اخراج اسرائيل موافق نيست.
- ادامه پيامدهاي انفجار سفارت امريكا در بيروت: خروج مخفيانه مورفي از بيروت و ورود احتمالي وي به دمشق؛ استقرار كشتيهاي جنگي امريكا در نزديكي سواحل لبنان؛ هشدار نماينده امريكا در سازمان ملل مبنيبر شناسايي گروه مسئول انفجار سفارت امريكا در بيروت به وسيله مقامات مسئول امريكايي و سپس اقدام آنها؛ تهديد برخي از مقامات امريكايي به اقدام تلافي جويانه؛ اظهارات دمكراتها مبنيبر عدم استفاده تبليغاتي از اين انفجار در رقابت انتخاباتي امريكا عليه جمهوريخواهان.
- گزارشي از حمله مسلحانه پليس امريكا به منزل سرپرست دفتر حفاظت منافع ايران در واشنگتن و محكوم كردن اين اقدام به وسيله وزارت امورخارجه جمهوري اسلامي ايران؛ اخطار تلويحي پليس به وي: ما مراقب شما خواهيم بود.
- گزارش واشنگتن پست از طرح يك ميليارد دلاري مدرن سازن تأسيسات پخش برنامههاي راديو امريكا از جمله در كشورهاي حوزه خليجفارس، خاورميانه و خاور دور.
- ادعاي راديو كابل مبنيبر ورود پاسداران انقلاب به خاك افغانستان و كشته شدن دو سرباز افغاني و ربوده شدن پنج تن ديگر، و نيز احضار كاردار ايران به وزارت خارجه افغانستان و اعتراض افغانستان به اين مسئله؛ گزارش خبرگزاري جمهوري اسلامي از حمله نيروهاي “خلقي” افغانستان به يك پاسگاه ژاندارمري و شهادت يك نفر و اسارت چهار نفر از مأموران ژاندارمري به وسيله آنها، و اظهارات سرپرست ناحيه ژاندارمري سيستان و بلوچستان درباره اين تجاوز و دخالت يكي از اشرار ايراني تحت الحمايه افغانستان در آن.
- گزارشهايي حاكي از اين كه «حملات موشكي اخير مجاهدين افغاني به شهر كابل به نظر ديپلماتهاي مقيم كابل از شديدترين حملات آنان در چند سال گذشته بوده و نشاندهندهی دسترسي مجاهدين به راكتهاي جديد است.» تخريب اماكن مسكوني و تلفات مردم عادي در اين حملات كه تأثير منفي بر اذهان مردم ميگذارد؛ درگيري بين نيروهاي شوروي و چريكهاي ضدكمونيست و نيز بين گروههاي شيعه به گزارشي بي بي سي.
- آزادي كليه بازداشت شدگان ايراني در مدينه كه به دست مأموران سعودي به اتهام پخش اعلاميه و شركت در تظاهرات بازداشت شده بودند، با تلاش دفتر وزارت خارجه مستقر در مدينه.(3)
تاریخ شمسی 1 مهر 1361
تاریخ قمری 5 ذیالحجه 1402
تاریخ میلادی 23 سپتامبر 1982
خلاصه روز:
- طرح اجرای عملیات در منطقهی سومار در جهت اجرای سیاست تداوم عملیات نظامی برای تحت تأثیر قرار دادن حکومت عراق به منظور پذیرش شرایط ایران برای صلح؛ تشکیل جلسهای با حضور فرماندهان قرارگاه ظفر و مسئولان تیپ 18 جوادالائمه؛ جلسهی مسئولان قرارگاه و فرماندهان ارتش و سپاه برای بررسی میزان آمادگی نیروهای عملکننده؛ طرح کلی مانور یگانهای عملکننده و راهکارهای عملیاتی و مشکلات موجود.
- خبر روزنامهی فیگارو دربارهی تصمیم عراق مبنیبر استفاده از سلاحهای شیمیایی در صورت حملهی جدید ایران به عراق.
- خبر روزنامهی جمهوریت چاپ ترکیه، به نقل از مقامات پنتاگون مبنیبر اینکه ایران درصدد تهاجم به عراق از سه سمت جنوب، غرب و شمال است؛ خبر دیگر این روزنامه دربارهی ادعای فرمانده نیروی هوایی عراق مبنیبر انهدام همهی تأسیسات نفتی خارک.
- گزارش خبرگزاری فرانسه دربارهی عادی بودن وضعیت بارگیری نفت در جزیرهی خارک به رغم ادعای عراق و کاهش نرخ بیمهها در پی اقدام شرکت سهامی بیمهی ایران در بیمه کردن نفتکشهای عازم جزیرهی خارک.
- پاکسازی 4 روستا از وجود عناصر مسلح غیرقانونی به همت سپاه پاسداران میاندوآب؛ بر اثر برخورد یک خودرو ارتش با مین در جادهی پیرانشهر ـ سردشت، یک نفر زخمی شد.
- گزارش یک نشریهی داخلی سپاه دربارهی حمایت عراق و کشورهای عربی از گروههای ضدانقلابی در شمال غرب ایران؛ آموزش عناصر مسلح سردار جاف در پادگان میدان عراق؛ کمکهای مالی عربستان به گروه خبات.
- حملهی تروریستی عناصر سازمان مجاهدین خلق در رشت به یک نانوایی، یک تن شهید و یک تن زخمی شدند؛ ترور مسئول اطلاعات سپاه تکاب و مجروح شدن وی؛ زخمی شدن یکی از عناصر سازمان در یک خانهی تیمی بر اثر انفجار بمبی که در حال ساخت آن بود و دستگیری اعضای حاضر در این خانه.
- عملیاتهای نیروهای امنیتی در استانهای خوزستان و گیلان و کشف 15 خانهی تیمی در این دو استان، در این عملیاتها تعداد زیادی از کادرهای سازمان مجاهدین خلق کشته یا دستگیر شدند.
- روزنامهی لوموند چاپ فرانسه در مقالهای ضمن یادآوری تجاوز عراق به ایران تصویری از صدام حسین ارائه میدهد که به دنبال راهکاری برای خلاص شدن از مشکلاتی است که خود مسؤل آنهاست.
- تلاشهای سیاسی و تبلیغاتی برخی کشورها در خصوص منازعهی ایران و عراق؛ سفر رئیس جمهور گینه به جده برای برگزاری جلسهی کمیته حسن نیت کنفرانس اسلامی؛ درخواست پادشاه عربستان از ایران و عراق برای پایان دادن به جنگ؛ شروع دور جدید فعالیتهای نخستوزیر سوئد با هماهنگی دبیرکل سازمان ملل برای میانجیگری در جنگ؛ سخنان رئیسجمهور ترکیه مبنیبر ادامهی تلاشهای ترکیه برای پایان دادن به جنگ.
- پیام امامخمینی به مناسبت شروع سال تحصیلی، خودباوری، استقلال فرهنگی و یادآوری نقش سازنده و حیاتی تعلیم و تعلم محورهای اصلی پیام امام است.
- تأکید بر اهمیت علمآموزی و نظم، بازگویی سیاست کلی جمهوری اسلامی در تداوم سیاست نه شرقی و نه غربی و حمایت از مستضعفان، از درون مایههای اصلی پیام رئیسجمهور به دانشآموزان به مناسبت آغاز سال تحصیلی 1362 ـ 1361 است.
- مصاحبه اختصاصی روزنامه جمهوری اسلامی با رئیس مجلس دربارهی مسئله لبنان، واکنش کشورهای اسلامی در برابر آن، جنگ تحمیلی و موضوع دانشگاهها.
- بازدید نخستوزیر به همراه وزیر دفاع و مسئول سیاسی ایدئولوژی وزارت دفاع از نمایشگاه نظامی صنایع دفاع ملی و تقدیر از صنعتگران کشور.
- دیدار وزیر مشاور و رئیس سازمان برنامه و بودجه با نخستوزیر فدرال چکسلواکی در سفر به آن کشور و تشریح مواضع جمهوری اسلامی در جنگ تحمیلی و شرایط ایران برای پایان دادن به جنگ؛ گزارش روزنامه کیهان دراینباره.
- دیدار معاون نخستوزیر یوگسلاوی با رئیسجمهور عراق و گفتوگو درباره همکاری دو کشور برای تحکیم جنبش عدم تعهد، تعمیق وحدت دو کشور، تحولات جنگ ایران و عراق و کشتار مردم فلسطین در غرب بیروت.
- مصاحبهی سرپرست بنیاد امور مهاجرین با روزنامهی کیهان دربارهی چگونگی بازگشت مهاجران جنگی به شهرهایشان و اقدامات اولیه برای بازسازی مناطق جنگی.(4)
تاریخ شمسی 1 مهر 1359
تاریخ قمری 13 ذیالقعده 1400
تاریخ میلادی 23 سپتامبر 1980
خلاصه روز:
- در دومين روز، تلاش نيروهاي عراقي براي تصرف پاسگاههاي مرزي و جادهها و مناطق سوقالجيشي ادامه يافت. اجراي آتش دوربرد روي نقاط حساس و كليدي جبههها، از جمله آبادان و خرمشهر تشديد شد و نيروهاي خودي، با وجود كمبود امكانات، از پيشروي سريع دشمن جلوگيري كردند. در منطقه مياني مرز جمهوري اسلامي ايران و عراق يعني از جنوب دهلران تا شمال قصرشيرين كه به دليل نزديكي به بغداد، به خصوص درمحورهاي دهلران، مهران، سومار، نفتشهر و قصرشيرين از حساسيت خاصي برخوردار است، دشمن تلاش ميكرد سريع به اهداف خود دست يابد، و هرچند در اين روز موفق نشد، ولي تا حدودي پيشروي كرد و سومار را اشغال نمود. در تجاوز امروز هواپيماهاي دشمن، 18 شهر هدف قرار گرفت و تعدادي هواپيما و 2 هليكوپتر دشمن سرنگون گرديد. در جريان اقدامات نيروي هوايي ارتش جمهوري اسلامي، حدود پانزده مركز مهم نظامي عراق و تعدادي از تاسيسات نفتي آن كشور هدف قرار گرفت.(5)
منابع :
1- کتاب: جنگ محدود ایران و امریکا در خلیج فارس
2- کتاب: ماجرای مک فارلین
3- کتاب: تجدید رابطه آمریکا و عراق
4- کتاب: عملیات مسلم بن عقیل
5- کتاب: هجوم سراسری
بازدیدها: 98