تاریخ شمسی ۱۲ شهریور ۱۳۶۶
تاریخ قمری ۹ محرم ۱۴۰۸
تاریخ میلادی ۳ سپتامبر ۱۹۸۷
خلاصه روز:
- بمباران شهرهای سرپلذهاب و مهران، پست انتقال برق آران نهاوند و منطقه نفتی بهرگان در حمله هواپیماهای عراق. نامه جمهوری اسلامی ایران به دبیرکل در اعتراض به حملات هوایی عراق. وزیر اطلاعات عراق تهدید کرد که جنگ شهرها را آغاز خواهند کرد.
- حمله متقابل هواپیماهای نیروی هوایی به مراکز اقتصادی و نظامی شهرهای العماره و دوکان عراق و گلولهباران مراکز اقتصادی چندین شهر در جنوب این کشور.
- حمله قایقهای تندرو به کشتی ایتالیایی “جولی روبینو”. سفیر ایران در رم که به وزارت خارجه ایتالیا احضار شده بود، دخالت ایران را در این حمله رد کرد. آمار حملات به کشتیها از اول سال جاری میلادی.
- اقدام تبلیغاتی امریکا در نمایش فیلم “توما هاوک” برای خبرنگاران که درباره موشکهای ناو میسوری است و ۶۴۰ کیلومتر برد دارد. تحلیل لوموند از آغاز مجدد حملات هوایی عراق در خلیجفارس: دامی برای امریکا، حداکثر استفاده برای شوروی، تلاش عراق برای همراه کردن امریکا با خود.
- سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران نقش امریکا در آغاز مجدد حملات عراق و استفاده از سازمان ملل در جهت اهداف خود (امریکا) را تشریح کرد.
- کشورهای جامعه اروپا در بیانیه مشترکی، با تأسف از افزایش تشنج در خلیجفارس، از اجرای قطعنامه ۵۹۸ حمایت کردند. حمایت دولت انگلستان از سفر دبیرکل به ایران. امریکا اقدامات خود برای تحریم تسلیحاتی ایران را متوقف کرد. تقسیر بی.بی.سی. از عملکرد ایران در مورد قطعنامه ۵۹۸ و علل عقبنشینی موقتی امریکا از تحریم تسلیحاتی ایران.
- استفاده عراق از سلاحهای شیمیایی در شمال این کشور برای سرکوب کردهای مخالف حکومت صدام. اطلاعیه اتحادیه میهنی و گزارش قرارگاه رمضان در مورد گلولهباران شیمیایی شهر حلبچه به وسیله توپخانه ارتش عراق.
- عملیات کمین عناصر حزب دمکرات و کومهله در مناطق سردشت ( نیستان) و بانه.
- حمله مجاهدین خلق به پایگاه نیروهای جندالله در سقز.(۱)
تاریخ شمسی ۱۲ شهریور ۱۳۶۵
تاریخ قمری ۲۸ ذیالحجه ۱۴۰۶
تاریخ میلادی ۳ سپتامبر ۱۹۸۶
خلاصه روز:
- دشمن با جنگ الکترونیک در اسکله العمیه امکان هر نوع تماس بیسیمی نیروهای روی اسکله با عقبه را قطع کرد. ورود هشت ناوچه عراقی به منطقه عملیاتی؛ تشدید فشار و حملات هوایی دشمن؛ عقبنشینی نیروهای خودی؛ بررسی نقاط ضعف و قوت عملیات کربلای۳ و نتایج این عملیات.
- استفاده عراق از گلولههای شیمیایی در منطقه عملیاتی کربلای۲(حاجعمران).
- بازگشت فرمانده یکی از گردانهای عملکننده در کربلای۲ پس از سه روز محاصره و اظهارات وی درباره سرنوشت دو گروهان محاصره شده.
- انعکاس عملیاتهای کربلای ۲ و ۳؛ رادیو امریکا: «این عملیاتها برای آزمایش و سنجش قدرت نظامی طرف مقابل انجام میشود.» رادیو مسکو: جنگ خسارتهای عظیمی به هر دو کشور وارد ساخته، طرفین باید جنگ را خاتمه دهند.
- ستاد مشترک ارتش: سه هواپیمای عراقی را جنگندهها و آتش پدافند خودی سرنگون کردند.
- یک کشتی دیگر روسی را نیروی دریایی ارتش ایران رهگیری کرد. وزارت خارجه شوروی توقیف کشتی روسی را در روز گذشته، تأیید کرد. رادیو اسرائیل: «این نخستین باری است که ایران یک کشتی روسی را متوقف میسازد.» نشریه دفتر تبلیغات اسلامی: «کشتی توقیف شده حامل مهمات برای کویت بود که نیروی دریایی آن را تخلیه کردهاست.» آسوشیتدپرس: ایران کشتی متعلق به شوروی را با اجبار به بندرعباس برد و تخلیه کرد.
- خسارتهای خودی و تلفات ضدانقلاب در مرداد و تلفات خودی از اردیبهشت تا مرداد.
- درخواست سازمان مجاهدین خلق از عناصر خود برای فرار به عراق و تشویق نظامیان به ترک جبههها؛ حزب توده خطاب به هواداران خود: با تشکیل هستههای انقلابی، مبارزه در راه سرنگونی رژیم حاکم را سازمان دهید، علیه جنگ تبلیغ کرده و از فراریان جنگ حمایت کنید.
- نخستوزیر به ادارات ابلاغ کرد تا امکانات اضافی را در خدمت جنگ قرار دهند. مهندس موسوی: عملیات “کربلای۳” با روشهای عادی کلاسیک غیرقابل تصور است.
- در کمیته سیاسی سران عدمتعهد، ۱۳ کشور حامی عراق علیه ایران موضع گرفتند. پیشنهاد ایران برای محکومیت متجاوز؛ محکومیت کاربرد سلاح شیمیایی و محکومیت حمله به مناطق مسکونی پذیرفته نشد.
- طه یاسین رمضان: ایران برای خود یک نوع قیومیت مذهبی قائل است و برای تحمیل قیومیت خود با اسلحه علیه همسایگان وارد عمل میشود.
- الرأیالعام: یک هیئت نظامی مصری به همراه ۲۲ متخصص ارتش مصر وارد بغداد شدند. این هیئت مأموریت دارد طرحی برای مقابله با حمله آتی ایران پیشنهاد کند.
- خبرگزاری یونان: «شورای همکاری خلیجفارس هزینه یک معامله تسلیحاتی به ارزش ۵۰۰ میلیون دلار به نفع عراق را تقبل کردهاست.» وزیر اطلاعات عراق: کشورهای حاشیه خلیجفارس خطر ایران را احساس کردهاند.
- در پی انتقاد آقای هاشمی رفسنجانی از برخورد عوامل اجرایی با مسئله بدحجابی و منکرات، فرمانده کمیته انقلاباسلامی در نامهای به وی نوشت: بدحجابی و پانکیسم خطر و تهدید جدی برای انقلاب است. مردم از کوتاهی کمیته در برخورد با بدحجابی اعتراض دارند و بعضی مسئولین محترم از تندی و کندی عکسالعمل کمیته. (۲)
تاریخ شمسی ۱۲ شهریور ۱۳۶۱
تاریخ قمری ۱۰ ذیالقعده ۱۴۰۲
تاریخ میلادی ۳ سپتامبر ۱۹۸۲
خلاصه روز:
- ۳۵ شهید یا مجروح در گلولهباران امروز آبادان.
- کاردار عراق و نمایندهی دائم این کشور در سازمان ملل در نامهای خواستار اقدامات مؤثر شورای امنیت سازمان ملل متحد برای پیشگیری از گسترش جنگ ایران و عراق شد؛ نامهی دوم کاردار عراق در سازمان ملل دربارهی جزئیات حملهی ایران در عملیات رمضان.
- گزارش واحد اطلاعات قراگاه خاتم الانبیا(ع) دربارهی تلفات و خسارات واردشده به ارتش عراق از ابتدای جنگ؛ اقدام خبرگزاری عراق به اعلام تلفات و خسارات ایران از ابتدای جنگ تاکنون به نقل از بیانیههای نظامی عراق.
- ارسال ۲ محموله ادوات و تجهیزات نظامی یک کشتی عربستانی از طریق بندر شیریجی کویت به عراق؛ پهلوگیری یک کشتی حامل سلاح (احتمالاً روسی) در یکی از بندرهای کویت؛ ورود ۱۴۸ تریلر و ۳۶ خودرو حامل تجهیزات نظامی از کویت و اردن به عراق.
- ۴ کشته و تعدادی زخمی در حملهی نیروهای معارض عراقی به مواضع نیروهای نظامی عراق ؛ کشته شدن ۵ سرباز عراقی براثر برخورد با مین در سورقلات.
- ناکامی عناصر سازمان مجاهدین خلق در حملهی مجدد به مسجد امیرالمؤمنین(ع)؛ شهادت یک فرد سپاهی و یک طلبه در تهران به دست عناصر این سازمان؛ در عملیات کشف ۱ خانهی تیمی در تهران ۴ نفر از نیروهای سازمان کشته و ۲ نفر از افراد خودی مجروح شدند؛ یک انبار سازمان مجاهدین خلق در شیراز کشف شد؛ خبرگزاری خلیج از همکاری نیروهای حزب دمکرات کردستان ایران و سازمان مجاهدین خلق برای اجرای عملیاتهای تروریستی جدید در سنندج خبر داد.
- پیام امامخمینی در پاسخ به پیام تبریک عید فطر رئیسجمهور الجزایر و اظهار امیدواری ایشان به شناسایی و خنثیسازی توطئههای دشمنان اسلام.
- خطبههای رئیس مجلس در نمازجمعهی تهران: مباحث مربوط به آزادی در اسلام بهخصوص در اقتصاد، توطئهی مشترک کشورهای عربی و عراق برای ناامن کردن خلیجفارس؛ محکومیت اقدام کنفرانس اتحادیهی عرب در به رسمیت شناختن اسرائیل به طور تلویحی و توصیه به جوانان برای شرکت در جنگ مهمترین موضوعات خطبهها بود؛ برداشت رادیو اسرائیل از سخنان رئیس مجلس: تهدید ایران مبنیبر محرومیت تمام اروپا از نفت خلیجفارس در صورت محرومیت ایران از منابع نفتی خود.
- تأکید قائممقام وزارت خارجهی ایران بر لزوم حمایت از ملت فلسطین و لبنان در دیدار با معاون نخستوزیر سوریه در سفر به دمشق.
- خبر خبرگزاری فرانسه از سفر آتی وزیر خارجهی الجزایر به تهران و گفتوگو با مقامات ایرانی دربارهی پایان جنگ.
- گزارش واحد مرکزی خبر از عربستان دربارهی دیدار نمایندهی امام و سرپرست حجاج ایرانی با وزیر حج عربستان سعودی.
- واکنش مغرضانه رادیو صوتالجماهیر دربرابر اقدام ایران به بیمه کردن نفتکشها، رادیو امریکا هم از اقدام ایران برای بیمه کردن کشتیها خبر داد. (۳)
تاریخ شمسی ۱۲ شهریور ۱۳۵۹
تاریخ قمری ۲۳ شوال ۱۴۰۰
تاریخ میلادی ۳ سپتامبر ۱۹۸۰
خلاصه روز:
- بررسی ستادی ستاد مشترک ارتش از آخرین وضعیت عراق در پنج استان همجوار مرزی و معبرهای احتمالی نفوذ نیروهای عراقی.
- قابلتوجه بودن تحرکات عراق در مرز خوزستان، بهویژه مرز خرمشهر و بستان در قالب موارد تأمینی و ایجاد استحکامات و سنگرهای تازه و جادهسازی؛ اعلام آمادهباش عراق به ارتش ملی خود در بصره برای رفتن به جبهه؛ کشف و خنثیسازی یک بمب بههمت مأموران ژاندارمری دشت آزادگان.
- شروع مجدد آتشباری عراق روی شهر قصرشیرین از ساعت ۱۲:۱۰ دقیقه، ادامه درگیری دو طرف تا ساعت ۶ بعدازظهر امروز و عقبنشینی عراقیها تا روستای امامزاده عباس؛ آتشباری سنگین عراق از ساعت ۲۲ بر روی پاسگاههای نوار مرزی باباهادی، دارخور، پرویز، هدایت و مجیدخان. استقرار دو گردان عراق با تجهیزات کافی در منطقه مقابل سومار. خالیشدن مندلی عراق از سکنه و استقرار یک تیپ نظامی مجهز به آتشبارهای ۱۳۰ میلیمتری.
- همکاری عراق با گروههای مسلح ضدانقلاب: ارسال اسلحه به سنندج، کمک به اهالی روستای دزلی که با گروههای رزگاری و دمکرات ارتباط دارند، نقلوانتقال و تحرکات گروههای مهاجم مسلح مخالف با نظام در مناطق سیاهگل از توابع اشنویه عراق، ارتباط و کمک گروههای وابسته به جلال طالبانی به عوامل دمکرات و کومهله؛ تجمع حدود ۳۰۰ نفر از کارکنان فراری ارتش در ۴۰ کیلومتری جنوبغربی بغداد و ارتباط آنان با اعضای حزب دمکرات شاخه قاسملو؛ رفتوآمد برخی از کارکنان ارتش وابسته به رژیم سابق و شماری از ضدانقلابیون از شهرهای بوکان، سردشت و پیرانشهر به عراق و دادن گزارش به عناصر بختیار.
- ادامه پیشروی نیروهای مسلح انقلاب با درگیریهای شدید و گاهی پراکنده در شهرهای همجوار مهاباد ازجمله درگیری در محور شاهیندژ بهطرف بوکان و کشتهشدن ۱۲ تن از مهاجمان مسلح معارض با نظام در این درگیری، درگیری افراد سپاه با مهاجمان ضدانقلاب در منطقه تکاب. صدور اطلاعیه هشداردهنده از سوی استاندار آذربایجانغربی خطاب به مردم اشنویه و روستاهای اطراف مبنیبر همکاری با ضدانقلاب و تحویل سلاحهای غیرمجاز؛ استقرار عناصر وابسته به گروههای معارض با نظام در روستاهای کامیاران و تحرکات افراد رزگاری در چند روستای دیگر این منطقه؛ کشتهشدن یک پیشمرگ مسلمان کرد و پسربچه همراه وی در حومه سنندج و ترور یک پیشمرگ مسلمان کرد در سقز؛ کشف و خنثیسازی یک مین در ۵ کیلومتری نقده.
- تشدید اختلاف میان برخی گروههای سیاسی مخالف نظام ازجمله اختلاف شدید میان حزب دمکرات و کومهله در بوکان و نیز درگیری مسلحانه امروز میان افراد دمکرات و سپاه رزگاری در روستاهای اطراف مریوان.
- مقاله روزنامه کیهان به قلم کاک رسول با عنوان “انشعاب، بهمثابه تاکتیک مارکسیستی گریز از شکست” که در آن به دو انشعاب در حزب دمکرات و نیز سازمان چریکهای فدایی خلق حمله شده و آن را فرمایشی و دستوری ازسوی شوروی و حزب توده دانسته است. (ضمیمه دارد)
- کشف یک خانه تیمی متعلق به یکی از کارکنان شهربانی در بوشهر که از آن تعداد زیادی نوار و نشریات مجاهدین خلق (منافقین) و چریکهای فدایی خلق به دست آمد؛ محکومیت ۲۴ تن از هواداران سازمان مجاهدین خلق (منافقین) به حکم دادگاه انقلاب اسلامی بابل بهجرم برهمزدن نظم عمومی در درگیریهای روزهای گذشته در بابلسر؛ برگزاری مراسم چهلم محمدتقی شهرام، عضو سابق سازمان مجاهدین خلق (منافقین)، ازسوی گروه کمونیستی پیکار و برخی گروههای مائوئیستی در بهشت زهرا و اعتراض مردم شهرری و شعاردادن علیه گروههای کمونیستی؛ اعلام موضع سخنگوی سازمان مجاهدین خلق (منافقین) علیه بیانیه و ادعای سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی مبنیبر شعارنویسی هواداران مجاهدین خلق (منافقین) علیه رجایی و رد این ادعا.
- اعدام چهار کودتاچی دیگر در اهواز؛ دستگیری یک کودتاچی دیگر در یکی از روستاهای آمل؛ گزارش و ادعای خبرگزاری پارس درباره قطع صدای رادیو جمهوری اسلامی ایران بهمدت چند دقیقه و پخش پیامی که مردم را به قیام علیه نظام جمهوری اسلامی دعوت میکرد.
- واکنش آیتالله دکتر بهشتی در مصاحبه امروز خود به مطالب بیانشده از قول وی درباره بحران گروگانگیری و سخنان وی درباره انتخاب اعضای کابینه دولت جدید.
ادامه تلاش مقامات امریکایی برای حلوفصل مشکل گروگانهای امریکایی و آزادی آنها ازطریق برخی کشورهای میانجی اسلامی و اروپایی مثل الجزایر و آلمانغربی؛ مصاحبه جیمی کارتر، رئیسجمهور امریکا، مبنیبر نداشتن امید چندانی به آزادی قریبالوقوع ۵۲ گروگان امریکایی.
صدور مجدد بیانیهای ازسوی سفارت ایران در مسکو و درخواست از دولت شوروی مبنیبر ارسالنکردن اسلحه به عراق.(۴)
منابع :
۱- کتاب: اسکورت نفت کشها
۲- کتاب: در تدارک عملیات سرنوشت ساز
۳- کتاب: عملیات مسلم بن عقیل
۴- کتاب: تصمیم صدام به جنگ علیه ایران
بازدیدها: 200