تاریخ شمسی 2 مهر 1366
تاریخ قمری 30 محرم 1408
تاریخ میلادی 24 سپتامبر 1987
خلاصه روز:
- حمله هوايي عراق به سد دز در انديمشك و سد شهيد عباسپور در مسجد سليمان و وارد آوردن خسارت زياد به هر دو سد. بمباران مناطق سومار و تنكاب در استان باختران. پرتاب دو گلوله شيميايي در جاده اهواز ـ خرمشهر. حمله تلافيجويانه توپخانه خودي به مراكز صنعتي و نظامي عراق.
- ادامه درگيري در شلمچه كه از شب گذشته آغاز شده بود و تصرف دو سنگر كمين عراقيها. اجراي آتش سنگين دشمن در شرق جزيره مجنون.
- اخطار سپاهپاسداران كردستان به خانوادههايي كه فرزندانشان با گروههاي ضدانقلاب همكاري ميكنند و واكنش مردم و گروههاي ضدانقلاب در برابر آن. دستور كومهله به افراد خود براي ترك ايران و تجمع در پايگاهي در شمال سليمانيه عراق. اجراي كمين عناصر حزب دمكرات در منطقه قولنجي اروميه.
- برگزاري مراسم تجليل از شهيدان، مفقودان، اسيران، جانبازان و خانواده آنها در بهشتزهرا و قرائت پيام امامخميني خطاب به ايثارگران دفاع مقدس؛ در بخشي از پيام امام به واقعه شهادت عده زيادي از حجاج در مكه اشاره شده است.
- تجديد پيمان دو هزار تن از رزمندگان با امام به نمايندگي از مجموعه رزمندگان اسلام با شعار “هيهات منالذله” كه با نام “كاروان از جبهه تا جماران” پس از 15 روز پيادهروي به جماران رسيدند. افتتاح نمايشگاه غنائم و اختراعات سپاهپاسداران در پارك شهر تهران و سخنراني محسنرضايي در اين مراسم.
- شروع به كار سمينار دو روزه “خليجفارس و جنگ تحميلي”با هدف بررسي موقعيت جغرافيايي خليجفارس، حضور بيگانگان و نقش ايران و ديگر كشورهاي منطقه، با پيام ميرحسين موسوي؛ سخنان علياكبر محتشمي و صيادشيرازي در اين سمينار.
- بازگشت رئيسجمهور از چهلودومين اجلاس مجمع عمومي سازمان ملل و تشريح نتايج سفر خود.
- واحدهاي نيروي دريايي امريكا كشتي تجاري ايران ـ تختي را در اقيانوس هند تعقيب كردند.
- ظاهر نشدن فيلم ادعايي امريكا درباره مينگذاري كشتي ايران ـ اجر در خليجفارس. ادعاي پنتاگون درباره يافتن سه مين كار گذاشته شده به وسيله ايران ـ اجر. (ضميمه دارد)
- پيام ريگان به كنگره امريكا درباره حمله به كشتي ايران ـ اجر و ارائه خط مشي سه مرحلهاي براي آزادي كشتيراني و صدور نفت در خليج فارس. سفر واينبرگر به خاورميانه.
- اتخاذ تدابير جديد وزيران خارجه امريكا و شوروي در وادار كردن ايران به پذيرش قطعنامه598 و توافق با تأخير در اعمال مجازاتهاي بينالمللي عليه ايران.
- بازتاب توافق امريكا و شوروي در تأخير مجازاتهاي بينالمللي عليه ايران در رسانهها؛ نظريات وزير خارجه شوروي در ديدار با وزيرخارجه امريكا كه به اين توافق منجر شد.
- وزير خارجه ايتاليا اعلام كرد در صورتي كه ايران يا عراق آتشبس را رعايت نكنند، شوراي امنيت تدابير جديدي اتخاذ خواهد كرد.
- تهديد رئيس اتحاديه عرب بر ارائه طرح نظامي در صورتي كه ايران راهحل مسالمتآميز رانپذيرد.
- ادعاي رسانههاي كشورهاي عرب طرفدار صدام درباره فروش سلاح شوروي به ايران.
- اعتبار جديد انگليس به عراق براي خريد دارو، كامپيوتر و … . درخواست عراق از فرانسه براي خريد موشكهاي پيشرفته.
- تحليل روزنامههاي تايمز لندن و اينديپندنت و خبرگزاري فرانسه درباره جنگ تحميلي.
تاریخ شمسی2 مهر 1365
تاریخ قمری 19 محرم 1407
تاریخ میلادی 24 سپتامبر 1986
خلاصه روز:
- تجاوز هواپيماهاي عراقي به خارك، باختران، گيلانغرب و اسلامآباد. ژون افريك: براي تمام شدن ذخائر ارزي ايران، حداقل بايد صادرات نفت ايران 8 ماه متوقف شود، كه در توان نظامي عراق نيست.
- معاون فرمانده كل نيروهاي مسلح عراق: “حمله آينده ايران از چند محور به منظور انحراف نيروهاي عراقي از محور اصلي خواهد بود… نميتوان حدس زد كه انتخاب محل حمله ايران كجا خواهد بود. بي.بي.سي.: افراد اصلي ارتش عراق به 500 تا 700 هزار نفر رسيدهاست. ارتش عراق يكي از بزرگترين ارتشهاي مسلح جهان است.
- براي پاسخگويي درباره حمله موشكي به يك نفتكش انگليسي، كاردار ايران به وزارت خارجه انگليس فراخوانده شد. كاردار ايران: امنيت در خليجفارس يا بايد براي همه باشد يا براي هيچكس. عراق است كه به كشتيها حمله ميكند و سپس مسئوليت آن را هم به عهده ميگيرد.
- همكاريهاي دانشگاه اصفهان دربرآوردن نيازهاي جنگ: توليد خنثيكنندههاي سلاحهاي شيميايي، اعزام 750 نفر طي يك سال گذشته از اين دانشگاه و 170 نفر از دانشجويان سال آخر و كادرهاي مجرب پزشكي.
- مسئول ستاد جنگ وزارت معادن و فلزات، آمار نيروهاي اعزامي و آموزشديده، شهيدان، اسيران، مفقودان و كمكهاي نقدي اين وزارتخانه را اعلام كرد. كاركنان مؤسسات و شركتهاي ايراني در لندن و دوستداران خارجي انقلاب، 50 هزار ليره استرلينگ به جبهههاي جنگ كمك كردند.
- هيئت نمايندگي ايران در سازمانملل در بيانيهاي از رهبران عراق به عنوان جنايتكاران جنگي نام برد و خواستار محاكمه آنان شد. ديدار وزير خارجه عراق در مقر سازمانملل با معاون وزير خارجه امريكا و وزيران خارجه اردن، كويت، عمان، پرو، يونان و انگليس درباره تحولات جنگ.
- سفير كويت در امريكا: امريكا مسئوليت بزرگي در پايان دادن به جنگ ايران و عراق دارد.
- مقامات قضايي آلمان ادعا كردند كه يك گروه غيرقانوني را كه قصد ارسال هليكوپتر كبرا (ساخت امريكا) و تجهيزات نظامي سنگين به ارزش 900 ميليون دلار به ايران داشتند، كشف كردند.
- راديو اسرائيل: نمايندگان ايران و عراق در اجلاس اقتصادي سازمان كنفرانس اسلامي بر سر ادامه جنگ، با هم درگير شدند.
- گزارش يك هفتهنامه هندي از رسوايي تبليغاتي عراق هنگام نمايش فيلم پيروزي عراق در جزيره مجنون و معرفي كردن جسد يك سرباز عراقي به جاي سرباز ايراني.
- دادگاه لاهه رأي داد كه امريكا بايد 500 ميليون دلار از داراييهاي بلوكه شده ايران را بازگرداند.
- قيمت نفت با يك دلار كاهش طي هفته گذشته به 12 دلار و 60 سنت رسيد.
تاریخ شمسی 2 مهر 1363
تاریخ قمری 28 ذیالحجه 1404
تاریخ میلادی 24 سپتامبر 1984
خلاصه روز:
- تداوم شناسايي و كسب اطلاعات از دشمن. ابلاغيه قرارگاه عملياتي جنوب نيروي زميني ارتش درباره همكاري و هماهنگي تيمهاي شناسايي يگانهاي ارتش و سپاه مستقر در منطقه؛ ادامه فعاليتهاي شناسايي سپاه در هور؛ گزارش گشت دريايي نيروي هوايي ارتش از كشتي مورد تجسس قرار گرفته و كشتيهاي نظامي؛ گزارشهاي ستاد مشترك ارتش از احتمال به كارگيري سلاح شيميايي در منطقه بهوسيله عراق و ورود تجهيزات نظامي از عربستان و كويت به عراق.
- گزارش شناسايي عراق از وضعيت خودي. تمركز نيرو در آبادان؛ تخليه جزيره مينو از ساكنان؛ تجمع پاسداران و داوطلبان در دارخوين؛ راه اندازي ايستگاه برق اهواز به وسيله كارشناسان روسي؛ كارگذاري پدافند هوايي در جزيره مجنون؛ كشيدن راه آهن از خرمشهر تا جزيره مجنون.
- جنگ رواني و هشدار روزنامههاي رسمي عراق مبنيبر وارد آوردن ضربه اي مهلك به جزيره خارك در صورت رد صلح از سوي ايران؛ واكنش راديو صوت الجماهير عراق و روزنامه كويتي الوطن در قبال تهديد ايران به مقابل به مثل در حمله به كشتيها.
- اوضاع شمال عراق. دستگيري ٢٠٠٠ نفر در كركوك و فرار جوانان به مناطق كوهستاني شرق عراق از ترس مأموران امنيتي؛ نفوذ در شهر ميرگه سور و تصرف و كنترل آن به دست حزب كمونيست كردستان عراق؛ گزارش قرارگاه حمزه از سازماندهي جاشها به فرماندهي فتاح جاف عليه طالبانيها، به وسيله دولت عراق.
- درگيري با ضدانقلاب در سقز، سلماس و مهاباد؛ كمبود نيرو در سقز و بوكان؛ ادامه روند تسليم عناصر ضدانقلاب و اخطار حزب دمكرات در اشنويه به خانوادههاي عناصري كه خود را با اسلحه تسليم كنند مبنيبر گرفتن غرامت اسلحه.
- فعاليتهاي منافقين تحت عنوان “هفته مبارزه با جنگ” به صورت اخلال در شبكههاي بيسيم، پخش اعلاميه دستنويس، و شعارنويسي در كرج، زنجان، تاكستان، رشت، چالوس، ساري، اليگودرز، اهواز، قوچان، بوكان، جيرفت؛ اعلام آماده باش منطقه ١٠ سپاه به واحدهاي گشت مخفي به منظور خنثي سازي حركات ضدانقلاب در هفته جنگ؛ هشدار ستاد مركزي سپاه مبنيبر جاسازي مواد منفجره در دو دستگاه تانكر نفتكش به وسيله “گروهكهاي غيرقانوني” و حمل آن به طرف تهران.
- مراسم سومين روز هفته جنگ موسوم به روز نبرد اقتصادي: حضور رئيس جمهور در يك مزرعه گندم در يكي از روستاهاي تهران و درو گندم همراه با روستائيان و جهادگران؛ اظهارات نخست وزير در اجتماع مردم اراك مبنيبر اينكه «ايران ما اعلام كرده است هر نوع خطري براي خارك، تهديدي براي صدور نفت و تهديد مستقيم براي آزادي كشتيراني در خليجفارس و اقيانوس هند خواهد بود.» افشاگري سرپرست ستاد تبليغات جنگ مبنيبر اينكه دولت عراق سرنگوني حكومت جمهوري اسلامي ايران را در دستور كار خود قرار داده بود، با ارائه اسنادي از نشريات داخلي حزب بعث.
- تهيه پيشنويس قطعنامهاي شامل تمام مسائل جاري اعراب از جمله مسئله فلسطين و لبنان، جنگ ايران و عراق، و حوادث خليجفارس، به وسيلهی هيئت اتحاديه پارلمان عرب در كنفرانس بين المللي بين المجالس؛ پيشنويس طرح پيشنهادي كويت كه در آن، حملات ايران به نفتكشهاي سعودي و كويت محكوم شده است، و تأكيد بر محفوظ بودن حق كويت در دريافت غرامت از ضررهاي وارد به كشتيهاي اين كشور.
- مواضع ضدايراني سازمانهاي منطقه اي:
- اتحاديه عرب از ايران خواست تا هرگونه حمله به كشتيراني دريايي در منطقه خليج عربي را فوراً متوقف سازد. سازمان كنفرانس اسلامي در پي يك نيروي پاسدار صلح اسلامي بين نيروهاي ايران و عراق. شوراي همكاري خليج و گفت وگوي آتي با وزير خارجه امريكا درباره مسائل منطقه اي، نگراني از حمله به نفتكشهاي كويت و عربستان.
- دعوت سوئد از عراق و امريكا در مراسم پرتاب يك موشك ضدهواپيماي آن كشور.
- مقاله مفصل لوموند و بررسي ابعاد مختلف جنگ از جمله: چگونگي شروع جنگ، خسارات انساني طرفين، مشكلات اقتصادي و محدوديتهاي تسيلحاتي ايراني و نقش ابرقدرتها در آن، مواضع قدرتهاي جهاني و اروپايي و منطقه در قبال ايران و عراق، و اوضاع نفت در جهان و ايران.
- مصاحبه مفصل مجله الدستور با مسعود رجوي كه از جمله مسائل مطرح شده در آن عبارتند از: تبليغات ضدجنگ سازمان مجاهدين خلق؛ اختلافات رجوي و بني صدر، عدم توان ايران به دستيابي به پيروزي نظامي، الحاق بني صدر به گروه مدني، ادعاي فعاليتهاي مسلحانه و به قتل رساندن عناصر رژيم خميني در ايران، ارتباط ايران با اسرائيل و دريافت سلاح از آن.
- ادامه بازتاب و پيامدهاي انفجار سفارت امريكا در بيروت. حضور سه ناو جنگي امريكايي در آبهاي لبنان؛ درخواست وزارت خارجه امريكا از كنگره مبنيبر تصويب فوري ٣٧٢ ميليون دلار جهت بهبود وضع امنيتي در سفارتخانههاي امريكا؛ اظهارات سفير امريكا در سازمان ملل كه : «ما با آنها در حال جنگ نيستيم، بلكه آنها عليه ما ميجنگند.» ابلهانه و رسوايي آور خواندن دليل ريگان درباره فقدان تدابير امنيتي كافي در سفارت امريكا توسط رئيس مجلس نمايندگان امريكا؛ بيانيه سازمان جهاد اسلامي مبنيبر به عهده گرفتن انفجار سفارت امريكا در بيروت و تهديد به عمليات وسيع عليه منافع امريكا در انتقام خون شهداي سحمور طي تماس تلفني سخنگوي سازمان با روزنامه السفير.
- زمينه سازي خروج اسرائيل از لبنان و كاهش فشار وارد بر آن و توافق اسرائيل و لبنان بر سر اين مسئله با حمايت امريكا. وزير خارجه اسرائيل: همه مي دانند اسرائيل علاقهمند است نيروهاي خود را از لبنان خارج كند. معاون دبيركل سازمان ملل: آثار بسيار اميدبخشي از مذاكرات وي در هفته گذشته با مقامات اسرائيل، سوريه و لبنان بروز كرده است. رئيس جمهور لبنان: دولت سوريه آماده حمايت از هرگونه توافق بين لبنان و اسرائيل در مورد تبديل شدن منطقه اشغالي جنوب لبنان به يك منطقه بيطرف است.
- اعتراض اسرائيل به دولت انگلستان درباره درج يك پاورقي ضديهودي در نشريه “امام” كه سفارت ايران در لندن منتشر ميكند. تهديد وزارت خارجه انگليس به اين كه در صورت ادامه درج پاورقي يادشده، از انتشار نشريه مزبور جلوگيري خواهد شد.
- گزارش راديو بي بي سي از وضعيت مرزهاي ايران و افغانستان: «رئيس دولت افغانستان گفته است كه نيروهاي ايراني به خاك افغانستان تجاوز كردهاند.» احضار كاردار افغانستان به وزارت خارجه در ارتباط با حوادث روز بيستم شهريور در زابل.
- تهیه طومار 18/5 متري طلاب حوزه علميه قم در پشتيباني از “دولت محرومين” و حجت الاسلام هاشمي رفسنجاني به دنبال سخنان عتاب آلود امام در روز عيد غدير كه در آن، امام به سرزنش عدهاي از جناح مخالف دولت موسوي پرداخته و از جمله گفته بود: اينهايي كه هر كدام خودشان اگر حكومت يك محله باشند نميتوانند اداره كنند آنجا را، چه طور به خودشان اجازه ميدهند كه يك دولتي كه در عين همه گرفتاريهايي كه در الآن دارد و از شرق و غرب به او فشار دارند ميآورند، اين مملكت را دارد اداره ميكند و بخوبي هم اداره ميكند … اگر نانوايي يك شهر را به شما بدهند نميتوانيد ادارهاش كنيد، چطور ميگوييد كه چرا دولت نميدانم چه نكرده، چه نكرده؟ چي ميگوييد به جان اين دولت؟ دست برداريد، از خدا بترسيد، از غضب خدا بترسيد!
تاریخ شمسی 2 مهر 1361
تاریخ قمری 6 ذیالحجه 1402
تاریخ میلادی 24 سپتامبر 1982
خلاصه روز:
- ناکامی هواپیماهای عراقی در حمله به پالایشگاه اصفهان؛ تخریب 3 منزل مسکونی و قسمتی از ساختمان مسجدالنبی در گلولهباران آبادان.
- شلیک گلولههای منور برفراز شهرهای “بدره” و “زرباطیه” برای نشان دادن توان نیروهای خودی برای گلولهباران عراق و خودداری از انجام دادن این کار به دلایل اسلامی و انسانی.
- افزایش تحرکات عراق در منطقهی عمومی استانهای کرمانشاه و ایلام، گلولهباران شهر سومار؛ پیشروی یک کیلومتری نیروهای عراقی در منطقهی قصرشیرین؛ ناکامی نیروهای عراقی در نفوذ به منطقهی مهران در شب گذشته.
- کشته و زخمی شدن 17 تن از نیروهای عراقی در حملهی مجاهدین مسلمان عراقی به یک ستون ارتش عراق؛ درخواست پناهندگی یک خانواده 6 نفره و یک پزشک عراقی از ایران.
- ادامهی درگیریها در شمال غرب ایران، حملهی گروهی از چتههای حزب دمکرات به پایگاه جمالآباد در سقز که تلفات و خسارتی نداشت، نیروهای مسلح غیرقانونی 6 نفر از جمله مسئول جهاد سازندگی مریوان را به گروگان گرفتند؛ برخورد یک خودرو سپاه با بمب کار گذاشته شده در جادهای در جنوب سنندج؛ آغاز عملیات پاکسازی محور پیرانشهر ـ سردشت و پاکسازی هفت روستا در این منطقه؛ پاکسازی یکی از روستاهای دیواندره.
- پایان سمینار روحانیت منطقهی اورامانات با صدور یک قطعنامه در محکومیت فعالیت گروهکها در مناطق کردنشین و محکومیت جنایات اسرائیل؛ گزارش روزنامهی جمهوری اسلامی در اینباره.
- حملهی تروریستی عناصر سازمان مجاهدین خلق در تهران به وانتی که از نمازجمعه باز میگشت و مجروحیت 6 تن؛ کشف یک خانهی تیمی در رشت و دستگیری 3 دختر عضو سازمان در این خانه.
- بررسی ریشههای جنگ، کمک کشورهای خارجی به عراق، اهداف عراق از جنگ با ایران، رشادت و شجاعت نیروهای مسلح و پشتیبانی مردم، توان نظامی ایران در حال حاضر و… از موضوعات خطبهی دوم رئیس مجلس در نمازجمعهی امروز تهران بود؛ سخنان فرماندهی نیروی زمینی ارتش به عنوان سخنران پیش از خطبههای نمازجمعه و تأکید بر شرایط ایران برای پایان جنگ.
- گزارش روزنامهی کیهان از دو مراسم ارامنهی تهران به مناسبت گرامیداشت سومین روز هفتهی جنگ.
- بیانیهی جبههی ملی ایران مستقر در پاریس به مناسبت دومین سالگرد جنگ عراق علیه ایران و دعوت مردم به خودداری از جنگ علیه عراق.
- مذاکرات دبیرکل شورای همکاری خلیجفارس با دبیرکل سازمان ملل در نیویورک دربارهی اوضاع کلی خاورمیانه از جمله قتل عام اخیر فلسطینیها در غرب بیروت و جنگ ایران و عراق و همکاری مشترک سازمان ملل متحد با شورای همکاری خلیجفارس.
- مقالات روزنامههای “حریت” چاپ ترکیه و “هندلزبلات” چاپ آلمان غربی به مناسبت آغاز سومین سال جنگ عراق علیه ایران و تأکید بر وحشت عراق از ادامهی جنگ و تمایل صدام به پایان دادن جنگ.
- مقالهی روزنامه واشنگتن پست دربارهی اثرات توافق ایران و ترکیه برای صادرات گاز ایران به اروپا از راه ترکیه.
- راهپیمایی امروز زائران ایرانی در مکه به مناسبت هفتهی جنگ و حملهی ماموران عربستان به زائران و دستگیری 100 تن از آنان، از جمله سرپرست حجاج ایرانی، تحصن زائران در مسجد الحرام تا آزادی دستگیرشدگان.
- 53 ادامهی عزیمت نیروهای داوطلب مردمی به جبهههای جنگ از شهرهای گوناگون در دو روز گذشته.
تاریخ شمسی 2 مهر 1359
تاریخ قمری 14 ذیالقعده 1400
تاریخ میلادی 24 سپتامبر 1980
خلاصه روز:
در سومين روز حمله، با وجود افزايش فشارهاي زميني و هوايي دشمن و به كارگيري يگانهاي زرهي، به دليل مقاومت نيروهاي نظامي و مردمي ،تلاش دشمن براي اشغال خرمشهر، محاصره آبادان و نزديكي به اهواز، ناكام ماند. منطقه مياني شاهد تشديد فعاليت دشمن و سقوط شهرهاي مرزي مهران، سومار و نفتشهر بود. سرپلذهاب و قصرشيرين نيز در آستانه سقوط قرار گرفتند. هواپيماهاي دشمن حداقل 15 شهر و منطقه را مورد تجاوز قرار داده، و تأسيسات صنعتي و نقاط مسكوني و حتي بيمارستان را بمباران كردند و خسارات جاني و مالي فراواني به بار آوردند. در جريان اين تجاوزات تعدادي هواپيماي دشمن سقوط كرد. امروز در درگيري دريايي، بندرالبكر عراق آسيب ديد. يك ناو خودي مورد حمله هواپيماهاي دشمن قرار گرفت و يك كشتي لايروب عراقي منهدم شد. روزشمار سياسي 59/7/2 امامخميني با اعلام اين نكته كه جنگ ايران و عراق «جنگ بين اسلام و كفر و قرآنكريم و الحاد است»، راه هرگونه اقدام سازشكارانه را مسدود كردند و با ترسيم استراتژي ايران در جنگ نابودي صدام و حزب بعث عراق خط بطلاني بر خاتمه جنگ از طريق ميانجيگري كشيدند. عراق نيز ايران را مسئول آغاز جنگ دانست و اعلام كرد كه «دست به يك جهاد مقدس» عليه ايران زده است. در شوراي امنيت سازمانملل متحد بر سر متن بيانيهاي درباره جنگ ايران وعراق، بين اعضاي شورا اختلاف افتاد. شوروي خواستار رسيدگي شوراي امنيت به مسألهی جنگ شد، ولي ساير اعضاء تنها به ارسال پيامهايي به ايران و عراق جهت پايان دادن به جنگ بسنده كردند و بدون در نظر گرفتن نقش سازمانملل در مورد خاتمهدادن به منازعات، از دو كشور درگير خواستند تا دستور يك آتشبس فوري را صادر كنند، و اين در حالي است كه پيشروي نيروهاي عراقي در داخل خاك ايران، همچنان ادامه دارد.
شرح روز:
حملات و درگيريهاي زميني
- جبهه جنوبي
گزارشها از اشغال پاسگاه شلمچه، پاسگاه حدود، دژهاي شماره يك و دو و ادامه درگيري در حومه خرمشهر حكايت ميكنند. پادگان دژ محاصره است و انبارهاي مهمات در حال انفجارند. با گذشت زمان، فشار دشمن افزايش مييابد. از مردم خرمشهر خواسته شده در شهر سنگر بسازند و كوكتل مولوتف تهيه كنند. گزارش سپاه آبادان حاكي است: « تانكهاي عراقي تا نزديكي جاده اهواز، پشت انبارهاي عمومي، صفآرايي كردهاند و تا حدود ساعت 11 به سه كيلومتري جاده ميرسند و در حال پيشروي در پشت شلمچه، توسط نيروهاي ارتش جمهوري اسلامي، در 5 كيلومتري متوقف شدند. از ساعت 11 به بعد نيروهاي ارتش و سپاه با پشتيباني آتش سنگين و حملات هوايي، تعدادي تانك دشمن را منهدم و بقيه را مجبور به عقبنشيني كردند.»
همچنين يك ستون از نيروهاي دشمن در حد فاصل خرمشهر اهواز به محاصره نيروهاي خودي درآمده، ارتباطشان قطع شده است.
به گزارش خبرگزاري پارس: « تعدادي تانك و نفربر دشمن در باتلاقهاي مرز شلمچه و نيز تعدادزيادي تانك در منطقه حسينيه (80 كيلومتري اهواز)، به گل فرو رفتهاند و عدهاي از خدمه آنها به اسارت نيروهاي خودي درآمدهاند. برادران سپاه و ژاندارمري موفق به پسگرفتن پاسگاه شلمچه و اسارت 20 نيروي دشمن شدهاند.
استانداري خوزستان اعلام كرد: « از اوايل بامداد، شهر آبادان، به خصوص پالايشگاه اين شهر، زير آتش توپخانه و همچنين بمباران هواپيماهاي دشمن قرار گرفت و در قسمتهاي ديگري از پالايشگاه و چند مخزن نفت آتشسوزي رخ داد. براي مقابله با هواپيماهاي دشمن، چند هواپيماي خودي در فضاي آبادان به پرواز درآمدند.»
گزارش شهرباني آبادان حاكي است: “ با توجه به بمباران و آتش مداوم دشمن روي آبادان، زندانيانان شهر با هجوم به طرف درهاي خروجي و شكستن آن فرار كردند كه با تلاش مامورين عدهاي از آنها دستگير شدند.»
در پي سقوط پاسگاه طلائيه در روز گذشته، امروز نيز تلاش دشمن براي دستيابي به جاده اهواز خرمشهر از يك محور طلائيه كوشك ادامه يافت. و سرانجام حدود ظهر امروز تلاش دشمن منجر به سقوط كوشك شد. به دنبال سقوط پاسگاه كوشك و احساس خطر مضاعف نزديكي دشمن به اهواز و محاصره خرمشهر، تلاش برادران ارتش و سپاه در اين محور افزايش يافت و سرانجام حوالي عصرموفق شدند ضمن انهدام تعدادي از نيروها و تانكهاي دشمن، پاسگاه كوشك را پس گرفته، مقابله با دشمن را از آنجا ادامه دهند.
سپاه اهواز ظهر امروز، ضمن گزارش درگيري در پاسگاههاي شهابي، خاتمي، برزگر تا كياندشت، در مورد لزوم تقويت اين پاسگاهها و خطر سقوط آنها هشدار ميدهد.
در منطقه دشت آزادگان، پاسگاههاي هويزه زير آتش شديد توپخانه قرار دارند و هواپيماهاي دشمن نيز فعال هستند. 12 در سوبله و پاسگاه آن درگيري ادامه دارد و خبرها حاكي از دست به دست شدن اين پاسگاه در طول روز است. به گزارش سپاه اهواز: «سرانجام پاسگاه سوبله به دست نيروهاي دشمن افتاد و پس از آن يك خودروي برادران سپاه به اين خيال كه پاسگاه در اختيار نيروهاي خودي است، به آن نزديك شد كه با حمله نيروهاي دشمن مواجه گرديد و 4 نفر از برادران سپاه حميديه شهيد شدند.»
به طور كلي، در محور جنوب نيروهاي خودي با كمبود امكانات، مهمات، سلاح و سوخت مواجه هستند و فرماندهان نظامي منطقه كراراً درخواست پشتيباني، به خصوص نيروي هوايي را ميكنند. از سوي ديگر مردم براي مقابله با دشمن اعلام آمادگي كرده، با مراجعه به پايگاههاي سپاه تقاضاي اسلحه ميكنند، امّا سلاح كافي وجود ندارد. - جبهه مياني
در ادامه درگيريهاي روز و شب گذشته در پاسگاههاي مرزي، امروز درگيريها شدت يافت. به گزارش سپاه غرب: «نيروهاي دشمن با 80 تانك از پاسگاههاي سميره، ربوط و پيچانگيزه تا منطقه عينخوش (جنوب دهلران)، شش كيلومتر پيشروي كردند.»
درگيريهاي منطقه مهران و تشديد فعاليت دشمن از زمين و هوا، منجر به سقوط اين شهر در حوالي ظهر گرديد. گزارش سپاه از چگونگي سقوط اين شهر: «پس از بمباران هوايي مهران، دشمن در ساعت 10/30 به طرف پاسگاههاي بهرامآباد و گمرك پيشروي كرد. بعد از يك ربع، بيسيم ستاد عمليات ارتش در مهران گفت: دشمن از پاسگاه ورزبان به طرف پاسگاه فرخآباد پيشروي كرد و درگيري شروع شد. ساعت 11/30 بيسيم ستاد اطلاع داد كه فرخآباد سقوط كرده و دشمن به طرف مهران در حركت است. برادران پاسدار حاضر در مقر سپاه، با نارنجك و ژ-3 براي مقاومت در شهر مهران پخش شدند.مهران از زمين و هوا مورد هجوم دشمن واقع شد و بيسيم ستاد دستور عقبنشيني داد. در اين زمان فقط سپاه در شهر بوده است. تانكهاي عراق به شهر نزديك شد و مهران تصرف گرديد. از سرنوشت برادران پاسدار اطلاعي در دست نيست.»
نيروي زميني ارتش نيز اعلام كرد: «منطقه مهران 59/7/2 سمت غرب تا چنگوله و از شمال تا صالحآباد كاملاً در دست نيروي متجاوز قرار گرفته است.»
در شمال صالحآباد، برادران پاسدار به منظور آزادسازي پاسگاههاي هلاله، انجيره و ميمك فعاليت خود را تشديد كرده، با پيشروي و محاصره دشمن و كشتن تعدادي از نيروهايش، موفق شدند قبل از ظهر پاسگاه هلاله را پس گرفته، تعدادي از نيروهاي عراقي را به اسارت درآورند.
از وضعيت سومار خبر دقيقي در دست نيست، اين بخش روز گذشته به محاصره دشمن درآمده و نيروهاي خودي عقبنشيني كردهاند. امروز ضمن گزارشي از وضعيت منطقه مياني، خبر سقوط سومار ذكر شده است.
در نفت شهر درگيري ادامه دارد. دشمن براي تصرف اين شهر فعاليت خود را تشديد كرده، محاصره آن را تنگتر ميكند. براي همين تعداد زيادي تانك كه 60 دستگاه ذكر شده، به كار گرفته است. رزمندگان اسلام در حال محاصره، 150 نيروي دشمن را اسير كردهاند. حدود ظهر مجددا ازسوي برادران سپاه در مورد خطر سقوط اين شهر هشدار داده شد و سرانجام شهر سقوط كرد.
در محورهاي سرپلذهاب و قصرشيرين تلاش دشمن براي اشغال اين دو شهر در روز سوم افزايش يافت. سرپل و قصرشيرين شديداً در محاصره قرار دارند. قطع آب و برق و تلفن توسط آتش دشمن و عدم امكان پشتيباني، مردم و نيروهاي حاضر در منطقه را در مضيقه قرار داده است. به گزارش سپاه غرب: « نيروها و تانكهاي دشمن كه از منتهياليه منطقه مياني، يعني از گله وارد خاك جمهوري اسلامي شدهاند و از طريق جاده به طرف سرپلذهاب و قصرشيرين حركت ميكنند، قبل از ظهر به 7 كيلومتري سرپلذهاب رسيده، ضمن درگيري تدريجاً به شهر نزديك ميشوند.» «نيروهاي خودي از شهر عقب نشيني كرده، در گردنه پاتاق مستقر شدهاند.»
«بعدازظهر پادگان سرپلذهاب سقوط كرده، شهر به تصرف دشمن درميآيد. فرمانده عمليات آن شهيد و مردم آواره شدند.»
قصرشيرين نيز محاصرهاش به تدريج تنگتر ميشود و پاسگاههاي مرزي آن به تصرف دشمن درميآيند. براثر بمباران و آتش توپخانهی دشمن علاوه بر آب و برق، ارتباط نيز قطع گرديده، پمپ بنزين آتش گرفته و گفته ميشود امكان تماس با قصرشيرين اصلاً وجود ندارد. تعداد بسياري زيادي تانك در گزارشها بين 120 تا 200 دستگاه ذكر شده است از سه راهي قرهبلاغ (چند كيلومتري سرپلذهاب) به طرف اين شهر در حركت هستند.درگيري بين برادران سپاه قصرشيرين و دشمن ادامه دارد و همچنان بر وخامت اوضاع افزوده ميشود. با تاريك شدن هوا اوضاع تا حدودي بهبود مييابد. آخرين گزارش حاكي است: برادران سپاه از قصرشيرين به سرپلذهاب حمله كرده و اكنون (ساعت 12/30) حدود 5 الي 6 كيلومتري سرپلذهاب هستند. نيروهاي عراقي از اين منطقه عقبنشيني كردهاند. ضمناً از پاسگاههاي باباهادي تا تنكاب كهنه در اختيار نيروهاي خودي است.
خبر ديگري حاكي است 4 برادر پاسدار در بين راه سرپلذهاب قصرشيرين توسط عراقيها سربريده شدهاند.
به گزارش ستاد مشترك ارتش، شب گذشته در بالاتر از منطقه قصرشيرين، يعني حدود باويسي و ازگله، نيروهاي دشمن پاسگاه تيلهكوه را تصرف كرده امروز نيروهاي مامور در اين منطقه (تيپ 3 پياده كوهستاني وابسته به لشكر 8 عراق)، با پشتيباني گردان 6 توپخانه كوهستاني وابسته به توپخانه لشكر 8، در دو محور كوه سلمان و كوه باخ پيشروي كردند و بالاخره حوالي عصر، اين دو كوه به اشغال نيروهاي دشمن درآمد كه ضمن آن 3 نفر از نيروهاي خودي اسير و تعدادي اسلحه به دست دشمن افتاد. - حملات و درگيريهاي هوايي
بوشهر: در درگيري شب گذشت منطقه بوشهر، سه هواپيماي دشمن سرنگون شد و يك هواپيماي خودي آسيب ديد. امروز نيز اين منطقه براي چندمين بار مورد تجاوز هواپيماهاي عراقي قرار گرفت و در ساعت 22/45، يك ميگ سقوط كرد.
خارك: بعدازظهر امروز هواپيماهاي عراقي با بمباران جزيره خارك دو مخزن نفت و گاز را هدف قرار دادند.
بندر امامخميني: قبل از ظهر امروز شركت شيميايي رازي هدف هواپيماهاي دشمن قرار گرفت.
آبادان: در ساعت 6/45 يك هواپيماي عراقي در آبادان سقوط كرد. 35 حدود ساعت 7/15، چند هواپيماي دشمن با تجاوز به آبادان، بيمارستان شركت نفت را بمباران كردند. در ساعت 13/35، بر اثر بمباران آبادان عده زيادي از مردم شهيد و مجروح شدند و لولههاي نفت آتش گرفت. بعدازظهر يك هواپيماي دشمن در اين منطقه سرنگون شد.
اهواز: در ساعت 55/5 قسمتهايي از شهر اهواز توسط هواپيماهاي دشمن بمباران شد. صبح امروز يك ميگ عراقي در اطراف اهواز سرنگون شد. در ساعت 7/10 شش ميگ عراقي به فضاي اهواز تجاوز كرده، قسمتي از صنايع فولاد را بمباران كردند.
دزفول: صبح امروز هواپيماهاي دشمن پس از بمباران اهواز، به دزفول تجاوز كردند كه در اين منطقه 3 ميگ دشمن و يك هواپيماي خودي سقوط كردند.
ايلام: صبح امروز يك جنگنده عراقي، از نوع جگوار انگليسي در آسمان ايوان غرب 41 و عصرامروز دو ميگ در حوالي نخجير سرنگون شدند.
قصرشيرين: امروز شهر قصرشيرين چند بار مورد هجوم هواپيماهاي دشمن قرار گرفت كه شهرباني، پمپبنزين و ديگر تأسيسات شهر هدف قرار گرفت و خسارات جاني و مالي فراواني به بارآمد.
كرمانشاه: از اوايل صبح، كرمانشاه چند بار مورد تجاوز هواپيماهاي دشمن واقع شد كه چند خانه تخريب، چند نفر كشته و زخمي شدند و يك ميگ دشمن سقوط كرد.
اسلامآباد: در جريان تجاوز امروز هواپيماهاي دشمن به اسلامآباد، دو ميگ عراقي سرنگون شدند.
همدان: صبح امروز دو ميگ عراقي حوالي فرودگاه همدان را بمباران كردند.
پيرانشهر: امروز يك ميگ عراقي در حوالي پيرانشهر سقوط كرد و خلبان آن دستگير شد.
اروميه: هواپيماهاي متجاوز به فضاي اروميه با مقابله هواپيماهاي خودي گريختند. يك فروند آنها در حوالي نقده سقوط كرد.
تبريز: امروز چند بار تبريز مورد تجاوز و بمباران هواپيماهاي دشمن قرار گرفت و چند هواپيماي دشمن سقوط كرد.
غرب: امروز دو ميگ عراقي در منطقه غرب مجبور به فرود اجباري شدند.
حملات و درگيري دريايي
بنا به گزارش ستاد مشترك ارتش جمهورياسلامي ايران: «صبح امروز بر اثر حمله توپخانه ايران،بندر البكر آسيبديد و اسكلهها غيرقابل استفاده شد و تأسيسات نفتي عراق نيز آسيب ديد. همچنين بندر خورالاميه عراق هدف بمباران و آتش توپخانه ايران قرار گرفت و زيانهاي زيادي به تأسيسات اسكله و بندر وارد شده، بندر در حال سوختن است.»
در ساعت 11/30 امروز، نيروي هوايي عراق به ناو شاهرخ حمله كرد. برابر اعلام نيروي دريايي ارتش: «ناو نقدي در بندر امامخميني مورد حمله 4 ميگ عراقي قرار گرفت.
امروز يك كشتي لايروب عراقي در حوالي خرمشهر توسط نيروي دريايي ايران منهدم و ده سرنشين آن به هلاكت رسيدند. - خلاصه اطلاعيههاي ستاد مشترك ارتش جمهوري اسلامي
اطلاعيه 39
… دولت عراق… حملات هوايي و آتش توپخانههاي خود را متوجه منابع حياتي و اماكن مسكوني ما نموده، به ندرت حملات خود را متوجه تأسيسات نظامي مينمايد. امروز(59/7/2)ميگهاي عراقي به دزفول، تبريز، كرمانشاه و تأسيسات نفتي آبادان و اسكلههاي خرمشهر و بندرامامخميني حمله كردند كه در نتيجه چند غيرنظامي مجروح يا شهيد شدند. همچنين قسمتي از پالايشگاه آبادان طعمه حريق گرديد. در حملات امروز، شانزده ميگ عراق در مناطق اسلامآباد، نقده، كرمانشاه، ايلام، تبريز، اهواز، آبادان و بندر امام خميني سقوط كردند. در همين حال نيروي هوايي ارتش جمهوري اسلامي ايران دست به عمل انتقامي زده، با بمباران پايگاه شعيبه و توپ و تانكهاي مهاجم دشمن، ضايعات و تلفات سنگين به دشمن وارد آورد. ضمن اين كه در اين درگيريها يك هواپيماي ارتش دچار سانحه شد.
ضمناً در روز جاري درگيريهاي مرزي… به داخل مناطق مرزي كشيده شده در حال حاضر در مناطق خانليلي و صالحآباد چند پاسگاه مرزي ايران تحت كنترل ارتش عراق درآمده است… در منطقه قصرشيرين و مهران دشمن با اجراي آتش به روي غيرنظاميان بيدفاع، باعث شهيد و مجروح شدن عدهاي شده است. نيروهاي مسلح جمهوري اسلامي مشغول سد كردن نفوذ دشمن هستند. در خوزستان نيروهاي فداكار ارتش و سپاه در اطراف شلمچه با نيروهاي زرهي دشمن درگيرند. در اين عمليات بيش از 40 تانك دشمن براثر آتش توپخانه و هواپيماهاي ارتش منهدم گرديد و چندين نفربر و خودرو حامل مهمات به تصرف ارتش درآمد. در دهلران، نيروهاي ارتش در مواضع عينخوش به دفاع دست زدند و تلفات و ضايعات زيادي به دشمن وارد آوردند.
اطلاعيه 40
… مسلمانان آگاه جهان… طبق اطلاع واصله احتمال دارد ارتش مزدور بعث، بقاء متبركه ائمه اطهار را در عراق بمباران كرده، وانمود كنند كه ارتش جمهوري اسلامي ايران اقدام به اين عمل نموده است.
اطلاعيه 41
… در حمله بعدازظهر 59/7/2 ميگهاي عراقي به جزيره خارك، رزمندگان نيروي دريايي ارتش و دلاوران نيروي هوايي توانستند با توپخانههاي ضدهوايي ناوهاي نيروي دريايي و هواپيماهاي فانتوم، 3 ميگ عراقي را سرنگون سازند. اين ميگها در جزيره خارك سقوط كردهاند.
اطلاعيه 42
… علاوه بر 3 ميگ عراقي كه بعدازظهر در جزيره خارك سرنگون شد، در ساعت 20/30 (59/7/2)، نيز 2 ميگ متجاوز دشمن توسط ارتش جمهوري اسلامي ساقط شد. همچنين در ساعت 22، تيپ ابوذر با پشتيباني هوانيروز مهاجمين عراقي را درهم كوبيد، به طوري كه مهاجمين تانكها و وسايل زرهي خود را رها ساخته اقدام به فرار نمودهاند. تعقيب فراريان ادامه دارد.
اطلاعيه 43
.. در حمله هوايي ديشب (59/7/2) عراق به بوشهر، 2 ميگ ديگر عراقي توسط هواپيماهاي نيروي هوايي و يك فروند توسط يكي از ناوهاي نيروي دريايي ارتش جمهورياسلامي ايران سرنگون شد.
قسمتي از اطلاعيه 161
… اقدامات و فعاليتهاي انجام شده توسط نيروي هوايي در تاريخ 2/7/59:
1 تأسيسات پاسگاههاي نظامي الرشيد منهدم و به فرودگاههاي كرد و عينزاله خسارات سنگين وارد شد.
2 پايگاههاي خانقين، كركوك و تأسيسات سوختي فاو زده شده و دو تلمبهخانه نيز منهدم شدند.
3 تعداد 13 فروند از هواپيماهاي ميگ و سوخوي عراق توسط آتشبارهاي خودي سرنگون گرديد و شش آتشبار ضدهوايي دشمن منهدم شد.
خلاصه بيانيههاي فرماندهي كل نيروهاي مسلح عراق
بيانيه 12
… جنگندههاي رژيم خميني حملات خود را عليه اهداف غيرنظامي و تأسيسات نظامي ما دنبال كردند.
.. در ساعت 6/5 بامداد امروز به پالايشگاه نفت شعيبه و بندر عميق نفت در بصره حمله كردند كه با مقابله آتشبارهاي زميني يك فروند از هواپيماهاي آنها سرنگون شد.
در ساعت 6/35، جنگندههاي رژيم خميني به شهر اردبيل و برخي تأسيسات نظامي آن حمله بردند كه آتشبارهاي ما آنها را وادار به فرار كردند.
بيانيه 13
… در ساعت 5 و 6/40 بمباران پايگاه هوايي تبريز و تأسيسات نظامي آذرشهر، در ساعت 5/25،بمباران فرودگاه نظامي اهواز و تأسيسات آن، در ساعت 5/30، بمباران فرودگاه سنندج، در ساعت5/40، بمباران مواضع نظامي نزديك پايگاه شاهرخي، در ساعت 5/43 و 7/25، پايگاه دزفول، درساعت 6، بمباران فرودگاه شاهآباد و انهدام 4 فانتوم روي زمين و ويراني قسمتي از باند، در اين حملات دو فروند از جنگندههاي ما هدف قرار گرفتند و بقيه سالم برگشتند.
بيانيه 15
1 در منطقه شمالي، نيروهاي ما در منطقه قصرشيرين متمركز شدند و اين شهر را به كلي پاكسازي كردند. همچنين منطقه و روستاهاي سنجن واقع در شمال مهران و منطقه الزيدي در جنوب مهران زير كنترل نيروهاي ما درآمد. نيروهاي ما به محاصره شهر مهران ادامه داده، حركت خود را براي تصرف شهر تشديد نمودهاند.
2 در منطقه مياني، نيروهاي ما به پيشروي ادامه داده، نيروهاي شكست خوردهی دشمن را تعقيب ميكنند تا به اهداف پيشبيني شده برسند.
3 در منطقه جنوبي، نيروهاي ما به محاصره نيروهاي دشمن ادامه داده، خسارات زيادي وارد كردهاند.همچنين يك هواپيماي دشمن را در قصرشيرين سرنگون و يك تانك و مقداري مهمات را منهدم كردند و عده زيادي از مجوسها را از بين بردند. تعداد اسيران به صدها نفر ميرسد.
بيانيه 16
1 در ساعت 7 توپخانه دشمن پاسگاه المطوع را در شطالعرب گلولهباران كرد، توپخانه ما به آن پاسخ داد به طوري كه كارخانه تعمير قايق ايران دچار آتشسوزي شد و 3 قايق ايراني هدف قرار گرفتند.
2 يك هواپيماي دشمن در منطقه بمايه هدف قرار گرفت و مجبور به فرود در راه اصلي شد كه اكنون در دست ارتش خلقي است.
3 در ساعت 11/04، نيروهاي ما دو هواپيماي دشمن را در منطقه بدره سرنگون كردند.
4 يك واحد دريايي ايران منهدم شد. مجموع واحدهاي دريايي دشمن كه تاكنون منهدم شده، به 6 واحد رسيد.
بيانيه 17
1 در نتيجه ضربههاي نيروهاي هوايي در منطقه شمالي، نيروهاي دشمن عقبنشيني كرده، و اسلحه و مهمات و تانك خود را در صحنه باقي گذاردند. نيروهاي ما توانستند شهر سردين ذهابي( سرپلذهاب ) و نيروهاي دشمن را در اين شهر محاصره نمايند. ما به واحدهاي محاصره شده اعلام ميكنيم كه ضرورت دارد تسليم شوند تا جان خود را تضيمن نمايند.
2 در ساعت 9 امروز هواپيماهاي ما به تانكها و زرهپوشهاي دشمن در منطقه دزفول حمله و خسارات سنگيني به آنها وارد كردند.
بيانيه 18
… پس از كوششهاي بينتيجه دشمن براي دفاع از شهر مهران، نيروهاي ما اين شهر را تصرف كردند و به نيروهاي دشمن خسارات مادي و انساني وارد گرديد. ما نيروهاي باقي مانده و محاصره شده دشمن را به تسليم دعوت ميكنيم تا جان خود را حفظ كنند.
بيانيه 19
1 در ساعت 11/05 و 11/10 هواپيماهاي دشمن به كركوك حمله كرده و تأسيسات نفتي و فرودگاه نظامي را در اين شهر بمباران كردند و 10 هواپيماي دشمن سرنگون گرديد. خسارات ما عبارتند از 13 زخمي و منهدم شدن يك هواپيماي حمل و نقل و ويراني چند منزل مسكوني.
2 ساعت 12، هواپيماهاي دشمن به شهر موصل حمله كردند كه 6 فروند آنها سرنگون گرديد. - بازتاب حملات و درگيريها
راديو آمريكا: زد و خورد ايران و عراق به طور بيسابقهاي بالا گرفت و بمباران تأسيسات نفتي و شهرها در هر دو كشور آغاز گرديد. اين عمليات، حمله گسترده و سنگين نيروي زميني عراق را به دنبال داشت… راديو بغداد اعلام كرد كه بزرگترين پالايشگاه نفت ايران در آبادان منهدم شده است، ولي راديو تهران گزارش داد كه وزارت نفت ايران عمليات پالايش نفت را در پالايشگاه آبادان موقتاً تعطيل كرده است… سحرگاه ديروز نيروهاي زميني عراق از مرز گذشته و به گفته راديو بغداد چند شهر را تصرف كردند و آبادان و خرمشهر را در محاصره گرفتهاند. از سوي ديگر راديو ايران ضمن تكذيب اين خبر اعلام كرده كه نيروهاي عراقي مجبور به عقبنشيني شدهاند.
راديو آمريكا در خبر ديگري به نقل از يك كارگر انگليسي كه از عراق گريخته، گفت: تأسيسات نفتي عراق در بصره در اثر بمباران ايران شديداً خسارت ديده است.
راديو لندن: در آخرين اعلاميه ارتش ايران كه از راديو تهران پخش شد، ايران پذيرفت كه نيروهاي عراقي از مرز ايران عبور كردهاند، امّا گفت كه تنها چند پاسگاه مرزي به دست عراقيها افتاده است. خبرگزاري فرانسه: به گزارش خبرگزاري عراق.. واحدهاي زرهپوش عراقي 15 كيلومتر در اراضي ايران پيشروي كرده، كنترل شهرهاي مرزي ايران، از جمله سومار، قصرشيرين و سرپلذهاب را به دست گرفتهاند.
خبرگزاري رويتر: خبرگزاري ژاپني كيودو اعلام كرد: دو جنگنده عراقي امروز به مجتمع پتروشيمي بندر امامخميني حمله كرده، بخشي از آن را نابود كردند… اين مطلب مورد تاييد سفارت ژاپن در تهران قرار گرفت.
راديو لندن: به نقل از راديو تهران گفت: 34 فروند هواپيماي عراقي سرنگون و چهار قايق عراقي غرق گرديد.. پايگاههاي هوايي و تأسيسات نفتي عراق منهدم گرديدند… نيروهاي ايراني از حالت تدافعي خود دست برداشته، اكنون تجاوز را با تجاوز پاسخ ميدهند.
راديو لندن به نقل از يك روزنامهنگار هلندي گفت: پنج هواپيماي ايراني بر فراز عراق سرنگون شدند.
راديو جده: در پاسخ به حملههاي عراق، هوايي ايران مراكز مهم نظامي عراق را بمباران كرده دراين حمله 244 سرباز كشته و مجروح شدند. نيروي دريايي ايران چهار زورق عراق را زير آب كرد و ناوهاي ايران مواضع مهم عراق را زير آتش گرفتند.
راديو كلن: بعدازظهر ديروز ( 59/7/2 )، هواپيماهاي جنگنده عراقي پس از بمباران مجدد شهرهاي آبادان، خرمشهر و تبريز به بندر خميني و جزيره خارك حملهور شده، تأسيسات پتروشيمي و لولههاي صادراتي نفت خام بندر خارك را بمباران كردند. به ادعاي مقامات ايراني، از سوي ناوهاي جنگي ايران، 4 ميگ عراقي سرنگون شد. پس از اين كه بمباران صادرات نفتخام ايران نيز مانند عراق قطع شد.
خبرگزاري فرانسه: توپخانه ايران پست مرزي عراق را در گذرگاه آبي شطالعرب به گلوله بست و عراق به تلافي يك جايگاه تعمير نيروي دريايي ايران را بمباران كرد. نيروي دريايي عراق 7 قايق گشتي و 2 ناو جنگي ايران را غرق كرد.
راديو لندن: اعلاميه نظامي عراق حاكي است: نيروي دريايي و هوايي عراق شش كشتي ايراني را كه قصد داشتند تأسيسات بارگيري نفت را بمباران كنند، غرق كردند.
جمهورياسلامي ايران (اوضاع داخلي، مواضع و…)
مواضع مسئولين - پيام امام به اقشار مردم و ارتش عراق:… اين جنگ بين ايران و بعثيهاي عراق، جنگ بين اسلام و كفر و قرآن كريم و الحاد است. از اين جهت برهمه شما و مسلمانان جهان است از اسلام عزيز و قرآن كريم دفاع كنيم و اين خيانتكاران را به جهنم بفرستيم.
امروز نزديك به صدنفر از درجهداران و افسران و رزمندگان عراق به ايران آمده و در آغوش اسلام قرار گرفتهاند.
… ارتش عراق به ارتش ايران ملحق شود و.. بداند كه ايران با آغوش باز برادران ايماني ارتش عراق را پذيرايي و پشتيباني ميكند… ملت عراق از دادن ماليات و پول آب و برق به دولت خودداري كند كه كمك به دولت غيرقانوني كافر است، كمك به مخالفين اسلام است كه در حال جنگ با اسلام ميباشند.
امام خميني:.. من از همهی قواي مسلحه اميد دارم كه براي كشور اسلامي هماهنگ شده و دشمن را سركوب نمايند. - نخستوزير (آقاي رجائي) در جمع سفراي كشورهاي اسلامي: دولت آمريكا از ابتداي انقلاب ما ميكوشيد اين انقلاب را به هر صورتي كه ممكن است از مسير خود خارج كند. تلاشهاي پنهان او بعد از تسخير لانه جاسوسي برملا شد و تلاشهاي آشكار او به بهانه نجات گروگانها با شكست كامل روبرو شد. و پس از اين دو شكست از حمله مستقيم منصرف شده و حالا به كمك عراق، انقلاب اسلامي ما را مورد تجاوز قرار داده است.
اقدامات ديپلماتيك - مقامات ايران و عراق در خصوص مناقشات دو كشور با مقامات اتحاد شوروي ملاقات كردند. بنيصدر رئيسجمهور ايران روز گذشته با سفير شوروي ديدار كرد. مكري، سفير ايران در مسكو از رهبران شوروي خواست كه بيدرنگ صدور اسلحه به عراق را متوقف سازند و تجاوز عراق را محكوم كنند. او گفت: تمايل شوروي به بيطرفي در صورت ادامه صدور اسلحه به عراق، مفهومي نخواهدداشت.
- سفيران ليبي و سوريه امروز با رئيس جمهور ايران در ستاد مشترك ارتش و با حضور رجايي،نخستوزير و سرتيپفلاحي، جانشين رئيس ستاد مشترك ملاقات كردند.
مواضع و اقدامات سازمانها و ضدانقلاب جنبش مسلمانان مبارز: جنبش مسلمانان مبارز، ماهيت اين جنگ تحميلي و فرسايشي را با انقلاب اسلامي ايران، كاملاً امپريالي�حمايت خواهند كرد.. عدم دخالت ابرقدرتها در جنگ ايران و عراق جنبه حياتي دارد.
سخنگوي رياست جمهوري فرانسه: اختلاف ريشهاي اين رويارويي كاملاً دوجانبه است و دولت فرانسه شديداً نسبت به عواقب اين رويارويي نگران است.
دولت فرانسه از ابرقدرتها خواست خود را در زد و خوردهاي ايران و عراق آلوده نسازند.
زائوزيانگ، نخست وزير چين حل اختلافات ايران و عراق را نه تنها به نفع هر دو كشور، بلكه به نفع صلح و ثبات در خليجفارس ميداند. - منابع ضداطلاعات آژانس دفاعي ژاپن امروز امكان هرگونه مداخله آمريكا و شوروي را در جنگ ايران و عراق مردود دانستند. به اعتقاد منابع ضداطلاعات دفاعي ژاپن، عراق از سلسله جبال زاگرس كه صد كيلومتر در داخل خاك ايران و در طول مرز دو كشور قرار دارد، فراتر نخواهد رفت. اين منابع تعداد نيروهاي عراق را 222 هزار و تعداد نيروهاي ايران را 200 هزار نفر تخمين ميزنند و اين در حالي است كه پيش از انقلاب نيروهاي ايران 415 هزار نفر تخمين زده ميشد.
- فاروقالشرع وزير مشاور در امور خارجه سوريه: نبايد بگذاريم ايران بعد از انقلاب مجدداً به دست افرادي بيفتد كه به آرمان اعراب و مسلمانان لطمه زدهاند.
دولت قطر از كشورهاي ايران و عراق خواست به درگيري پايان دهند و منابع خود را براي نبرد عليه رژيم اشغالگر قدس حفظ كنند. - نخستوزير اردن پس از ورود به بغداد آمادگي كشور خود را براي كمك به عراق در جنگ با ايران اعلام كرد.
- اسحاقرابين، نخستوزير اسبق اسرائيل: يكي از عواقب و نتايج فوري جنگ ايران و عراق اين است كه جبهه شرقي، سوريه، اردن و عراق، ديگر براي اسرائيل يك تهديد نيست، زيرا عراق كاملاً مقابل ايران ايستاده است.
- روزنامه گاردين به نقل از يكي از مقامات اسرائيل: بهترين نتيجه براي اسرائيل آن خواهد بود كه هيچ يك از طرفين درگير سريعاً به پيروزي دست نيابند و هر دو به حدي از نيروهاي نظامي خود استفاده نمايند كه قدرت جنگيشان تا 10 سال ديگر فلج شود.
نخستوزير تركيه: شواهد نشان ميدهد كه وخامت اوضاع ايران و عراق در حال افزايش است. سازمان اخوانالمسلمين بينالمللي، با انتشار پيامي هرگونه تجاوز به ايران را تجاوز به اسلام دانست و دفاع از آن را بر همه مسلمين واجب اعلام كرد.
مسائل خليجفارس - آژانس حفاظت دريايي ژاپن از كليه كشتيهاي اين كشور خواست از مقررات تعيين شده توسط دولت ايران در مورد چگونه كشتيراني در تنگه هرمز و خليجفارس تبعيت كنند و از اين مقررات تخطي نكنند. در منامه اعلام شده كه 30 نفتكش عظيم كمپانيهاي نفتي غرب در آن سوي تنگه هرمز به دليل جنگ ايران و عراق متوقف شدهاند.
- ايالات متحده اعلام كرد كه تنگههرمز باز است و رفت و آمد كشتيهاي نفتكش انجام ميشود. امروز قيمت نفت افزايش يافته و حتي در بازار آزاد نفتي روتردام، افزايش قيمت حالت جهشي داشته است. اين افزايش قيمت ناشي از بروز مشكلاتي در ارسال نفت از خليجفارس و تنگههرمز بوده است.
تمامي بنادر عراق بر روي كشتيهاي نفتكش بسته شده و عراق در حال حاضر هيچ نفتي صادرنميكند.
گرچه ايران اعلام كرد كه از آمد و شد نفتكشهاي عراقي در تنگه هرمز جلوگيري خواهد كرد، ولي عراق هنوز ميتواند از طريق سوريه به بندر طرابلس در لبنان و از تركيه به بندر اسكندريه در مديترانه، قسمتي از نفت خود را از طريق خطوط لوله صادر كند.
تحليلها و تفسيرها - راديو آمريكا به نقل از روزنامه واشنگتن استار: اينك كه ايران در لبه پرتگاه هرج و مرج انقلابي قرار گرفته، عراق آماده است از آن به سود خود بهرهبرداري كند و خود را به كانون قدرت خاورميانه تبديل نمايد.
- راديو مسكو: اميد است براي حفظ مناسبات حسنه دو كشور همسايه و حل مسالمتآميز مسائل مورد اختلاف از طريق مذاكره بدون دخالت از خارج، حسن نيت ابراز شود. خونسردي و عقل سليم بايد فائق آيد تا جلوي گسترش آتي عمليات جنگي گرفته شود. قطع اين عمليات در جهت مصالح هر دوكشور و تقويت بنيه استقلال آنهاست.
- راديو لندن: عراق از هنگام برقراري صلح ميان مصر و اسرائيل خيال در دست گرفتن رهبري جهانعرب را در سر داشت. از اينرو با استفاده از فرصت موجود و بحران ناشي از انقلاب ايران، براي اثبات قدرت رهبري خود بر جهانعرب، بهرهبرداري كرده، به ايران حمله كرده است… نه شوروي و نه آمريكا هيچ يك در دولتهاي عراق و ايران تا آن حد نفوذ ندارند كه خواهان پايان بخشيدن فوري به جنگ شوند.
- راديو لندن: روزنامه تايمز مينويسد: هر اتفاقي كه در خاورميانه رخ دهد، آمريكا و شوروي و تعداد زيادي از كشورهاي ديگر جهان را مستقيماً تحت تأثير قرار خواهد داد. پيوسته اين خطر وجود دارد كه اگر در مبارزهاي يك طرف اين مناطق را تحت نفوذ درآورد، مسلماً طرف ديگر تنها ناظر صحنه نخواهد بود.
- روزنامه تايمز در جاي ديگر مينويسد: عراق كشوري است با منتهاي تجاوزطلبي درصدد برآمده خلاء قدرت ايران را پر كند. كشورهاي عربي خليجفارس نيز تا اندازهاي با عراق موافقند، زيرا به نظرآنان بين خطر اسرائيل و خطر انقلاب ايران تفاوت چنداني وجود ندارد.
روزنامه ديلي ميل: به دنبال ثباتي كه با پشتيباني بريتانيا در خليجفارس وجود داشت و حمايتي كه غرب از شاه به عنوان ژاندارم منطقه ميكرد، اكنون كرملين داعيه پركردن اين خلاء قدرت را دارد، ولي بدون برپا كردن جنگ جهاني سوم موفق نخواهد شد. - راديو كلن: اگر قصد عراق از جنگ سرنگوني رژيم آيتالله خميني باشد، اين قصد خيالي بيش نيست، زيرا ارتش مجهز و منضبط عراق ميبايست قسمتهاي چشمگيري از ايران را تحت كنترل درآورد، ولي طبق نظر كارشناسان توانايي نظامي عراق آن اندازه نيست كه اين هدف تحقق از سوي ديگر، رژيم اسلامي بايد از داخل ساقط شود نه از خارج، پشتوانهی انقلاب اسلامي بسيار قوي است.
راديو عدن: هم عراق و هم ايران با ما در اين مورد هم عقيدهاند كه بهرهگيران اين جنگ، دشمنان ملت عرب و امت اسلامي، يعني امپرياليسم آمريكا و اسرائيل متجاوز هستند. از انقلاب ايران به منافع امپرياليستي آمريكا در منطقه ضربات جبرانناپذيري وارد شده است. بنابراين آمريكا از اين جنگ بهرهبرداري ميكند تا توطئههاي شيطاني خود را در منطقه پياده كند. - راديو اسرائيل: جنگ ايران و عراق نشانگر آن است كه تا چه حد نفوذ ايالات متحده در خاورميانه كاهش يافته است. آمريكا ميبايست مناسبات خود را با عربستان سعودي و اميرنشينهاي خليجفارس بيش از پيش گسترش دهد.
- روزنامه ديلي ميل انگليسي: بدون نفت نه افراطيهاي ايران و نه متجاوزان عراق اهميت چنداني ندارند، ولي چون هر دو طرف از نفت سرشارند كشورهاي كوچك و بزرگ با دقت جنگ را زير نظردارند.
روزنامه لوكوتيدين دوپاري: جنگ ايران و عراق فرصت خوبي است براي ابرقدرتها كه رژيم تهران را تغيير دهند. - خبرگزاري آسوشيتدپرس: يكي از روزنامههاي مهم ژاپن گزارش داد كه دولت عراق در تكاپوي خريد 6400 اتومبيل و كاميون از اين كشور است. مقامهاي صنعتي ژاپن عقيده دارند عراق از اين تعداد خودرو درجنگ مرزي با ايران استفاده خواهد كرد قرار است خودروهاي مزبور در ماه جاري به عراق تحويل داده شود. اواسط شهريور، عراق يك قرارداد 45 ميليون دلاري با شركت نيسان ژاپن براي خريد 400 كاميون با قدرت كارآيي زياد به امضاء رساند كه تحويل آن را از آبان شروع خواهد شد. قرار است عراق سفارش 55 ميليون دلاري ديگر براي خريد 4000 كاميون تسليم شركت نيسان كند. كارخانههاي ژاپن اخيراً 300 تا 400 كاميون سنگين را با كشتي به عراق تحويل دادند.
منابع :
- کتاب: جنگ محدود ایران و امریکا در خلیج فارس
- کتاب: ماجرای مک فارلین
- کتاب: تجدید رابطه آمریکا و عراق
- کتاب: عملیات مسلم بن عقیل
- کتاب: هجوم سراسری
بازدیدها: 246