تاریخ شمسی ۱ مرداد ۱۳۶۶
تاریخ قمری ۲۶ذیالقعده ۱۴۰۷
تاریخ میلادی ۲۳ژوئیه ۱۹۸۷
خلاصه روز:
- تغییر مسیر حرکت کاروان نفتکشهای کویتی و ناوهای امریکایی محافظ آن به دلیل حضور یک فروند قایق در خلیجفارس.
- آمادگی سپاه برای برگزاری مانور دریایی “شهادت” در آبهای خلیجفارس در نیمه دوم مرداد.
- اعزام یک گروه عملیاتی ویژه سپاه پاسداران به مسیر حرکت کاروان ناوهای امریکایی.
- مصاحبه مطبوعاتی دکتر ولایتی در بـُن و اعلام دلایل ایران برای نپذیرفتن قطعنامه ۵۹۸٫ زمینههای داخلی امریکا در اعزام نیرو به خلیجفارس و حمایت مالی و تسلیحاتی کشورهای دیگر از عراق.
- پیام صدام به نظامیان عراق: تأکید بر حفظ روحیه جنگی با آنکه عراق قطعنامه را پذیرفته است. سفر طارق عزیز به “نیویورک” و سخنان آن در مورد پایان جنگ.
- اعلام آمادگی فرانسه برای اعزام دو کشتی نظامی به خلیجفارس و دلایل مالی این اقدام فرانسه.
- نقش ایتالیا در تنظیم قطعنامه ۵۹۸ و نظر وزیران خارجه مصر و اسرائیل در مورد این قطعنامه.
- دور اول گفتوگوی وزیران خارجه ایران و آلمان در بـُن در مورد قطعنامه ۵۹۸، پایان جنگ تحمیلی، اختلاف میان ایران و فرانسه، گروگانهای آلمانی در لبنان و بهبود روابط دو جانبه.
- وزیر کشور فرانسه، دست داشتن ایران در بمبگذاریهای پاریس را رد کرد.
- ابلاغ پیامهای رییس جمهور و نخستوزیر ایران به همتایان پاکستانی توسط دکتر لاریجانی؛ تلاش پاکستان برای پایان دادن به جنگ.
- احضار جورج شولتز وزیر خارجه امریکا به کنگره و ادای شهادت وی در مورد ماجرای سفر مک فارلین به ایران.
- تحلیل نشریههای “ایندیپندنت” و “لوموند” از علل تحرک اخیر سازمان ملل و حمایت این سازمان از عراق همچنین همآهنگی دو قدرت بزرگ در این خصوص.
- بمباران خوشهای روستای “دره تقی” و “کانیسامان” در مریوان در حمله هواپیماهای عراقی.
- چند عملیات نفوذی گروههای معارض عراقی و نیروهای قرارگاه رمضان در خاک عراق در مناطق سنگاو، چوارته و دربندیخان.
- حمله مجاهدین خلق به پایگاه سرخه مهران و اسارت ۱۶ تن از نیروهای پایگاه.
- درگیری حزب دمکرات با پاسگاه “بیساران” و کشته شدن دو تن از عناصر ردهبالای حزب.
- ابلاغ بخشنامه مجوز استفاده از تعزیرات حکومتی به سازمانها و نهادهای وابسته به دولت در خصوص مبارزه با گرانی، تعیین قیمت و جلوگیری از احتکار.(۱)
تاریخ شمسی۱مرداد ۱۳۶۵
تاریخ قمری۱۵ ذیالقعده ۱۴۰۶
تاریخ میلادی ۲۳ ژوئیه ۱۹۸۶
خلاصه روز:
- حملات هواپیماهای عراقی: بمباران صنایع نظامی پارچین تهران؛ بمباران ذوب آهن اصفهان؛ بمباران پادگان شهید عبادت مریوان؛ تأسیسات صنعتی و اقتصادی الحارثه در شمال بصره را توپخانههای خودی گلولهباران کردند.
- هشدار ستاد تبلیغات جنگ: «جمهوری اسلامی از مجامع بینالمللی و سازمان ملل متحد میخواهد قبل از آنکه رزمندگان اسلام ناگزیر به پاسخ مقتضی شوند، عنان گسیختگی مجدد عراق را مهار نمایند.» رادیو امریکا بمباران روز گذشته عراق را انعکاس داد.
- تبادل آتش توپخانه بین نیروهای خودی و دشمن در مناطق شمالی، میانی و جنوبی.
- نتیجه حمله عناصر حزب دمکرات به یک پایگاه ارومیه ۱ شهید، ۳ مجروح و ۱۱ اسیر.
- گزارش نیروی زمینی سپاه از گسترش سازمان رزم و افت کیفی ارتش عراق: استعداد پرسنلی ارتش عراق ۷۰% و شایستگی رزمی آنها ۵۰% است؛ عراق ظرف ۱۰ ماه گذشته ۱۲ لشکر پیاده تشکیل داده است؛ بینظمی، فرار و پناهنده شدن رشد روزافزون پیدا کرده است؛ افسران مورد نیاز گردانها کاهش یافته و مدت زمان خدمت در ارتش نامحدود شده است.
- در سمینار سراسری فرماندهان نواحی و پایگاههای سپاه، آقای هاشمی خواست تا برای آمادهسازی و سازماندهی سریع ۵۰۰ گردان رزمی مورد نیاز، تلاش بیشتری شود.
- اعزام نیروهای داوطلب بسیجی از ۱۸ شهر به جبهههای جنگ؛ ارسال کمکهای مردمی به جبههها و افتتاح مجتمع صنعتی و خدماتی در فاو.
- در دانشگاه بوعلیسینای همدان فرمول حلال انواع پوششهای شیمیایی قطعات حساس الکترونیکی با کاربرد نظامی بهدست آمد.
- پناهنده شدن دهها عراقی به ایران؛ یک استاد پناهنده: عراق در تنگنای سیاسی و اقتصادی شدید قرار دارد؛ بسیاری از دانشجویان از دانشگاهها اخراج شده و یا در زندانها بهسر میبرند.
- امریکا اولین هواپیمای جاسوسی (آواکس) را به عربستان تحویل داد؛ گزارش بی.بی.سی از مشخصات فنی و کارایی هواپیماهای آواکس؛ شرایط تحویل آواکس به عربستان.
- تلگراف تبریک سازمان آزادیبخش فلسطین و سازمان آزادیبخش اریتره به صدام به مناسبت هجدهمین سالگرد به قدرت رسیدن حزب بعث؛ نخستوزیر تونس از کشورهای جهان و سازمان ملل خواست تا برای پایان دادن به جنگ ایران و عراق اقدام کنند.
- تلاشهای عراق در آستانه برگزاری اجلاس جنبشعدمتعهد و سفر معاون صدام به چند کشور عربی جهت جلب حمایت آنها و طرح مسئله جنگ در اجلاس مذکور.
- آقای هاشمی سقوط بهای نفت و دیدار شاه مراکش با نخستوزیر اسرائیل را ضربه بزرگ مرتجعان عرب به ملتهای مسلمان دانست. ایران، سوریه، لیبی، یمنجنوبی، الجزایر و سازمان آزادیبخش فلسطین رسماً این دیدار را محکوم کردند. سوریه روابط خود با مراکش را قطع کرد و عراق در یک موضعگیری غیررسمی این دیدار را محکوم نمود.
- میرحسین موسوی نخستوزیر: امریکا در دو سه ماهه اخیر چراغ سبزهایی را برای قبول نرمش به ما نشان داده، ولی در چنین موقعیتی مهم آن است که انقلاباسلامی سیاست خشنتری از همیشه داشته باشد تا نشان دهد که میتواند با دشواریها مقابله کند. باید همه قدرتمان را به پای این جنگ بریزیم. اگر ما نتوانیم قیمت کالاهای اساسی را کنترل کنیم، انقلاب متحمل صدمه شدیدی خواهد شد. امروز بحث درباره آزادی قیمتها و عدم کنترل دولت بر آن، یکی از خطرناکترین بحثها است.
- معاون بینالملل وزارت نفت جمهوری اسلامی ایران: «از آغاز سقوط قیمتهای نفت تاکنون اوپک حدود ۶۰ میلیارد دلار ضرر متحمل شدهاست.»
- یک روزنامه ژاپنی: «ذخایر ارزی عراق در سالهای قبل از جنگ ۲۰ میلیارد دلار بود که به یک میلیارد دلار کاهش یافتهاست. عراق حدود ۵۰ میلیارد دلار به عربستان بدهکار است. عراق تمام ارز خارجی خود را صرف تهیه ابزارهای جنگی مدرن کرده است. عراق مقررات سختگیرانهای برای ارسال پول کارگران مصری به کشورشان وضع کردهاست.»
- معاون اول نخستوزیر عراق: «در صورت عدم دستیابی به یک موافقتنامه اقتصادی مناسب با ترکیه، روابط تجاری آنکارا با کشورهای عربی ضربه خواهد دید.» عراق اصرار دارد بازپرداخت بدهی ۱/۵ میلیارد دلاری عراق به ترکیه ۲ سال تعویق بیفتد.(۲)
تاریخ شمسی۱ مرداد۱۳۶۴
تاریخ قمری ۴ ذیالقعده ۱۴۰۵
تاریخ میلادی ۲۳ ژوئیه ۱۹۸۵
خلاصه روز:
- عملیات محدود “قدس۴” در دریاچهی امالنعاج در هور به وسیلهی تیپ “بدر” سپاهپاسداران متشکل از مجاهدان عراقی که اکثر اهداف آن حاصل شد (دوضمیمه دارد).
- بازپسگیری یک پست استراق سمع در تپهی ۴۰۲ در منطقهی عمومی سومار و بازپسگیری قسمتی از ارتفاعات گیسکه. هر دو هدف در خطوط پدافندی ارتش است که تازگی عراق آن را اشغال کرده بود و نیروهای ارتش هر دو را پس گرفتند.
- حملهی عناصر سازمان مجاهدین خلق (منافقین) با نارنجک به یک مرکز بسیج در خیابان آذربایجان تهران که به شهادت و جراحت تعدادی از نیروهای مستقر در این مرکز انجامید.
- اخیراً عراق برای تقویت و تشدید جنگ روانی علیه ایران، یک فرستندهی رادیویی قوی تأسیس کرده است که مناطق غرب کشور را پوشش میدهد و صدای آن در باختران قویتر از صدای جمهوریاسلامی ایران شنیده میشود.
- اظهارات رئیسجمهور در چندین جلسه مصاحبه با روزنامهی اطلاعات: – ما بنابر قطع روابط یا ضعیف کردن روابط سیاسی با کشورهای دیگر را نداریم، مگر در موارد استثنایی. – در حال حاضر انقلاب اسلامی به خاطر عدم تبیین نقطه نظراتش در مواردی، شناخته نشده است. – ما در گفتوگوهای سیاسی، آن وقت دارای موقعیت برتر هستیم که در جنگ مشت قوی کوبندهای را نشان دهیم. – ما باید بکوشیم که این روند پیش برود: روند اعتراف به وجود جامعهی اسلامی. – معنای شعار “نهشرقی نهغربی”، عدم رابطه با شرق و غرب نیست، عدم وابستگی به شرق و غرب است. – امروز قدرت و هیمنهی انقلاب توانسته علیرغم وجود وابستگی اقتصادی، استقلال سیاسی را درست کند.
- امروز نمایندگان مجلس یک فوریت طرح قانونی را تصویب کردند که بر اساس آن، معافیت مطروحه در مادهی ۴۵ قانون نظام وظیفهی عمومی، شامل خانوادههای جانباز، اسیر و مفقود نیز بشود.
- سفیر عراق در امریکا از جوامع بینالمللی درخواست کرد تا برای توقف جریان صدور تسلیحات و قطعات یدکی نظامی به ایران، بکوشند. وی اعلام کرد عراق در خط مقدم مقابله با اسرائیل نیست و خود را در مقام مخالفت با مصر و اردن قرار نمیدهد. سفیر عراق در پاکستان از آموزش نظامی مردم عراق و حضور بیش از یک میلیون تن از آنها در جبهههای جنگ خبر داد.
- درخواست “جیمی کارتر” (رئیسجمهور پیشین امریکا) از رئیسجمهور و نخستوزیر ترکیه برای میانجیگری آنکارا بین تهران و واشنگتن. گزارش روزنامهی کویتی “القبس” از احتمال جدی شدن سفر وزیر خارجهی فرانسه به تهران به رغم تردیدهای دولت آن کشور؛ تکذیب این خبر به وسیلهی وزارت خارجهی فرانسه. (۳)
تاریخ شمسی ۱ مرداد ۱۳۶۱
تاریخ قمری ۲ شوال ۱۴۰۲
تاریخ میلادی ۲۳ ژوئیه ۱۹۸۲
خلاصه روز:
- آغاز مرحله چهارم عملیات رمضان؛ ویژگیهای این مرحله: محدودیت زمین منطقه عملیاتی و کاهش نیروهای عملکننده، عدم موفقیت هر دو محور و عقبنشینی به مواضع اولیه. بررسی دلایل عدم موفقیت نیروهای عملکننده.
- ورود شمار بسیاری از نیروهای نظامی مصری و سودانی به بغداد جهت شرکت در جنگ. گزارش روزنامه ایتالیایی “لارپوبلیکا” از کمکهای امروز کویت و عربستان به حکومت عراق. گزارش دیگری درباره ورود ۲۵ دستگاه خودرو حامل مهمات و تجهیزات نظامی از مرز اردن به عراق.
- گلولهباران شهرهای مرزی سرپلذهاب و مهران به وسیلهی توپخانههای عراق. گزارش روزنامه کویتی “القبس” از بمباران شهرهای همدان و خرمآباد و به شهادت رسیدن استاندار همدان و ۳۵۰ تن از پاسداران خرمآباد.
- گزارش امروز رسانههای همگانی جهان از عملیات اخیر ایران: گزارش روزنامه لوس آنجلس تایمز درباره تحولات اخیر جنگ به نقل از منابع رسمی ایران و عراق. واشنگتن پست نیز در گزارشی از عراق روند عملیات اخیر ایران را به سود عراق دانست. رادیو الجزایر: ایران سعی میکند بصره را از خاک عراق جدا کند ولی منابع عراقی میگویند که حمله ایرانیها را دفع کردهاند. رادیو مراکش: دفع حملات ایران به دست نظامیان عراق.
- مقالهی روزنامه لوسآنجلس تایمز دربارهی تحولات آینده جنگ و تأثیر این تحولات در منطقه، نظر مقامهای دولت امریکا دربارهی عملیات اخیر ایران.
- “آیتالله موسوی اردبیلی” امام جمعهی تهران: ما آغازگر جنگ نبودیم و در حال حاضر نیز به علت اینکه مناطق مرزی و شهرهای ما زیر آتش شدید توپخانههای ارتش عراق قرار دارد، جنگ را تمامشده تلقی نمیکنیم. اگر امنیت امریکا حفظ منافع آن کشور است، به نظر ما اشکالی ندارد به هم بخورد. امنیت منطقه متعلق به ساحلنشینان خلیجفارس است و دخالت امریکا امنیت اینجا را بههم زده است.
- سفیر ایران در کویت ضمن تقدیم پیام رئیسجمهور ایران به امیر کویت، گفت: ما قصد جنگ با کویت را نداریم.
- فهد پادشاه عربستانسعودی خواستار پایان جنگ ایران و عراق و بازگشت مصر به جمع کشورهای عربی شد.
- بیانیهی سازمان مجاهدین خلق به مناسبت سالروز تأسیس شورای ملی مقاومت: مرحله اول عملیات علیه جمهوری اسلامی، با ترور دو هزار تن از کادرهای ایران پایان یافته. مرحلهی دوم، تدارک برای قیام عمومی، در حال اجراست. نشر و گزارش رادیو سلطنتطلبها از این بیانیه.
- کمین نیروهای خودی در منطقه سقز علیه دو خودرو حزب دمکرات کردستان.
- حزب دمکرات ۱۸ تن از سربازان ارتش را آزاد کرد.(۴)
تاریخ شمسی ۱مرداد ۱۳۵۹
تاریخ قمری ۱۰ رمضان ۱۴۰۰
تاریخ میلادی۲۳ ژوئیه ۱۹۸۰
خلاصه روز:
- تشدید بحران در روابط ایران و عراق: مصاحبۀ صدام حسین با روزنامۀ السیاسه کویت علیه ایران؛ نامۀ قطبزاده، وزیر امور خارجۀ ایران، به دبیرکل سازمان ملل دربارۀ رفتار دولت عراق علیه ایران. (ضمیمه دارد)
- ادامۀ روند نزدیکی عراق به غرب: گزارش آسوشیتدپرس از بغداد دربارۀ روند رو به گسترش بهبود روابط عراق با امریکا و افزایش حجم مبادلات تجاری عراق و امریکا؛ تفسیر خبرگزاری پارس دربارۀ نقش فرانسه در تجهیز تسلیحاتی برخی از کشورهای عربی ازجمله عراق؛ روابط هستهای فرانسه با عراق.
- افزایش تحرکات مرزی عراق، چه بهصورت تقویت مواضع نیروهای نظامی و پاسگاهی و چه بهصورت درگیریهای مرزی در غرب کشور، امروز متوجه مناطق قصرشیرین، خانلیلی، نفتشهر و سومار بوده است. (ضمیمه دارد)
- دو گزارش ازسوی مسئول واحد هماهنگی نیروهای انتظامی شهرستان آبادان و گزارش از هنگ ژاندارمری سوسنگرد، درباره تشریح وضعیت دو طرف مرز و پاسگاههای ایران و عراق در روزهای اخیر.
- ادامۀ فعالیتهای بمبگذاری و خرابکاری عناصر وابسته به عراق در خوزستان: کشف بمب در جادۀ اهواز ـ اندیمشک؛ هشدار واحد اطلاعات و تحقیقات سپاه اهواز به دفتر سیاسی استانداری خوزستان دربارۀ خرابکاری احتمالی عوامل ضدانقلاب؛ ادامه برخورد با عوامل خرابکار وابسته به عراق در خوزستان: اعدام چهار بمبگذار در آبادان. (ضمیمه دارد)
- انفجار سه بمب قوی در پاساژ کمپانی تهران و احتمال دستداشتن عناصر وابسته به عراق در آن.
- بمبگذاری در شهرهای کرمانشاه و ارومیه.
- گزارشهای ارتش و سپاه درباره برخی فعالیتها و ناهماهنگیهای سازمان پیشمرگان مسلمان کرد. ادامۀ اقدامات تأمینی در مناطق آزادشدۀ استان آذربایجانغربی و خلعسلاح نیروهای مسلح غیرقانونی در این منطقه.
- گزارش استاندار کردستان درمورد وضعیت عمومی کردستان و ادارات دولتی آن؛ خاتمۀ تحصن و صدور قطعنامه گروهی از اهالی بانه به مناسبت دستگیری ۵ تن از اعضای جهاد سازندگی این شهر توسط افراد کومهله.
- بازتاب قتل علی اکبر طباطبایی همکار پرویز ثابتی و وابستۀ مطبوعاتی اردشیر زاهدی در رسانههای غربی.
- مقالۀ مفصل روزنامه انقلاب اسلامی دربارۀ سازمان مجاهدین خلق (منافقین) و انتقاد از برخی مواضع آن.
- برخورد دو روزنامۀ جمهوری اسلامی و انقلاب اسلامی با مطالب مندرج در روزنامۀ کیهان: (موضوع بحثبرانگیز استعفای استاندار زنجان و مصاحبۀ علیرضا نوبری، رئیس کل بانک مرکزی ایران، با روزنامه کیهان.)
- مصاحبۀ آیتالله دکتر بهشتی، رئیس دیوان عالی کشور و عضو شورای انقلاب، با رسانههای داخلی و خارجی دربارۀ پیام امام و چگونگی تغییرات آتی در سطح مسئولان نظام؛ اطلاعیۀ شمارۀ ۱۳۸ دانشجویان مسلمان پیرو خط امام دربارۀ دولت موقت و حسن نزیه و ارائۀ پیشنهادهایی به مجلس شورای اسلامی درمورد انتخاب نخستوزیر و وزیران کابینۀ دولت جدید؛ و نیز اطلاعیۀ جامعۀ روحانیت مبارز دربارۀ انتخاب نخستوزیر و تشکیل دولت جدید.
- ادامۀ شایعات درمورد معرفی نخستوزیر: شایعات درمورد افرادی چون محمدعلی رجایی، مصطفی میرسلیم، موسی کلانتری، جلالالدین فارسی و مهندس غرضی؛ شایعۀ افزایش احتمال نخستوزیری میرسلیم؛ بازتاب مناقشۀ موجود میان جناحهای مطرح حاکمیت در رسانههای خارجی. (ضمیمه دارد)
- بروز جناحبندی در مجلس شورای اسلامی بر سر انتخاب نخستوزیر و بحث و مشاجره در مجلس درباره تعیین صلاحیت احمد غضنفرپور نماینده لنجان و دکتر حسن آیت نماینده تهران.
- بازتاب مسائل ایران در رسانههای جهان: تفسیر روزنامۀ فایننشال تایمز (لندن) دربارۀ ادامۀ ناامنی و تیرگی اقتصادی در ایران؛ تفسیر هرالد تریبیون دربارۀ تحریم اقتصادی و تأثیر آن بر اقتصاد ایران.(۵)
جلد – عنوان کتاب:
۹ – تصمیم صدام به جنگ علیه ایران
منابع :
۱ – کتاب: اسکورت نفت کشها
۲- کتاب: در تدارک عملیات سرنوشت ساز
۳- کتاب: توسعه روابط با قدرتهای آسیایی
۴- کتاب: عبور از مرز
۵- کتاب: تصمیم صدام به جنگ علیه ایران
بازدیدها: 102