آیتالله مرتضی مطهری؛ عضو شورای انقلاب، در دههی ۵۰ از تریبون مسجد و منبر به مبارزه علیه نظام پهلوی مشغول بود.
وی با این اعتقاد که باید برای بیداری افکار و هدایت جوانان کاری کرد و نگذاشت جوشوخروش آنان یکباره خاموش شود، سالها از چهرههای مهم مرتبط با مسجد هدایت و آیتالله سیدمحمود طالقانی بود و در آن سخنرانی میکرد.
گزارشهای بر جای مانده از ساواک درباره فعالیت مطهری در این مسجد، نکات تامل برانگیزی دارد، برای نمونه در یکی از گزارشهای ساواک آمده است «ساعت ۱۳ روز ۱۳۴۸/۹/۱۱ در مسجد هدایت واقع در لالهزار، مطهری، واعظ پس از اداء نماز ظهر روز مزبور، مشغول وعظ گردید و ضمن گفتن یک مسئلهی شرعی، یکی از مستمعین سؤال مینماید این مسئله فتوای کیست؟ مطهری اظهار داشت فتوای حضرت آیتالله خمینی است که ناگهان حضار با صدای بلند سه مرتبه صلوات فرستادند.»
مطهری پس از کنارهگیری از حسینیهی ارشاد، در سال ۱۳۴۹ مسجدالجواد علیه السلام را به عنوان پایگاه فعالیتهای خود انتخاب کرد و در این مسجد هم سخنرانی میکرد و هم کلاسهای درس تفسیر داشت.
وی علت انتخاب این مسجد را چنین ذکر کرده است «برای اینکه مسجدالجواد علیه السلام که دارای کتابخانهی مهم و مسجد و تالار تبلیغ باشکوه است، به دست نااهل نیفتد و دستگاه دست روی آن نگذارد، اینجا آمدهام.»
با آمدن شهید مطهری به این مسجد و بهدست گرفتن رهبری فعالیتهای آن، این نهاد مذهبی به صورت یکی از مراکز اصلی سخنرانیهای دینی ـ سیاسی درآمد، در این مسجد، علاوه بر آیتالله مطهری، افرادی مانند ابوالقاسم خزعلی، حسین نوری، محمدجواد باهنر، محمد مفتح، محمدتقی فلسفی، علی دوانی و امامی کاشانی سخنرانی میکردند.
با بسته شدن مسجد الجواد علیه السلام شهید مطهری فعالیتها و روشنگریهای خود را در سایر مساجد تهران و برخی از شهرستانها دنبال میکرد که مهمترین این مساجد، ارگ و جاوید بود.
مسجد جاوید که محل استقرار شهید مفتح بود، یکی از محفلهای مذهبی مطرح برای انقلابیون بود و شهید مفتح که مبارزاتش علیه نظام شاهنشاهی معروف است، مستقیما از استاد مطهری رهنمود میگرفت و مطهری نیز بسیاری از اقدامات خود را به دست وی انجام میداد.
جالب است بسیاری از آثار مطهری برگرفته از سخنرانی وی در مساجد است برای نمونه کتاب «انسان کامل» که بعد از شهادت وی تنظیم و منتشر شد، محصول سخنرانیهای آن شهید در مسجد جاوید تهران است.
از استاد مطهری برای سخنرانی در مساجد شهرستانهای کشور نیز دعوت میشد، این موضوع ساواک را نسبت به سفرهای تبلیغی استاد نیز حساس کرده بود، یکی از این مساجد، مسجد امام علی علیه السلام در اصفهان بود که از مراکز مبارزه علیه رژیم به شمار میرفت.
دایرهی فعالیتهای مطهری فقط به مساجد داخل کشور محدود نمیشد وی از جمله افرادی بود که به مسجد هامبورگ آلمان نیز که مدتی محل استقرار شهید بهشتی بود، از نظر مذهبی و فرهنگی کمک میرساند.
سخن آخر اینکه، مساجد، پایگاه مبارزه مطهری بودند و هربار که مسجدی از سوی ساواک بسته میشد وی مسجدی دیگر را برای ادامه مجاهدت خود برمیگزید و این روند همیشه ادامه داشت، چون مبارزه ادامه داشت.
منبع: وسایتهای تبیان، پایگاه تخصصی مسجد و بنیاد علمی فرهنگی استاد شهید مرتضی مطهری
بازدیدها: 0