با هم فکر کنیم/ زندگی با آیه ها(۲۵)

خانه / اختصاصی هیأت / با هم فکر کنیم/ زندگی با آیه ها(۲۵)

با هم فکر کنیم

 

از نشانه های مومن یکی هم این است که اهل تصمیم های هول هولکی نیست. صبور است و با ملاحظه حرفهای آدم ها را
میشنود و سر حوصله به تک تکشان فکر میکند.

اگر چیزی را نداند از پرسیدن خجالت نمیکشد. و اگر راهی را نشناسد، از راهنمایی گرفتن عارش نمی آید. اهل مشورت گرفتن است. چه در تصمیم های کوچک و چه در انتخاب های بزرگ.

هیچ عشقی آن قدر کورش نمیکند. که دلسوزی آدمهای دور و برش را نبیند. و هیچ تصمیمی آن قدر به هیجان نمی آوردش که راهنمایی آدمهای باتجربه را نادیده بگیرد.

اگر از یک سوراخ دوبار گزیده نمیشود به خاطر همین اخلاق هایش است. و اگر مدام سرش به سنگ نمی خورد. از صدقه سر همین عادت هایش است.

مسیری روشن برای پیشرفت جمعی

در یک تیم فوتبال بازیکنان تنها زمانی میتوانند موفق شوند که با یکدیگر هماهنگ باشند. اگر هر بازیکن بدون توجه به تاکتیک تیمی و مشورت با مربی بازی خود را پیش ببرد. حتی بهترینها نیز نمیتوانند پیروز میدان شوند.

در مقابل تیم هایی که بازیکنانشان با یکدیگر همفکری میکنند. پاسهای حساب شده می دهند. و از ایده ها و استراتژیهای جمعی پیروی میکنند. حتی با امکانات محدود نیز میتوانند افتخار بیافرینند. این اصل ساده ی موفقیت در ورزش در زندگی اجتماعی نیز صادق است. بدون همفکری و مشورت پیروزی در میدان زندگی ممکن نیست.

قرآن کریم این راهکار را در سطحی بالاتر برای جامعه ی ایمانی ارائه می کند. آیه ی شریفه وَأَمْرُهُمْ شُورَى بَيْنَهُمْ.

نه تنها یک توصیه اخلاقی بلکه نقشهای برای مدیریت جامعه و مدل حکمرانی است. مؤمنین آنهایند که هر کاری میخواهند بکنند. در بینشان شورایی می شود که پیرامونش مشورت میکنند…

یعنی کار مؤمنین مشورت گرفتن بین خودشان است ما چقدر اهل کارهای جمعی با روش مشورت خواهی از یکدیگر هستیم؟ الان ساختار سیاسی فرهنگی و اجتماعی ما این گونه است همه کارها با مشورت همهٔ مردم اتفاق بیفتد؟!

البته باید حواسمان باشد که با چه کسی مشورت میکنیم؟

امیرالمؤمنین در این زمینه هم توصیه دارند:

لا تُدخِلَنَّ في مَشْوِرَتِكَ بَحْيلاً … وَ لا جَباناً.

با بخیل مشورت نکن. یعنی چه؟ یعنی کارشناست بخیل نباشد؛ چرا؟ برای خاطر اینکه اگر خواستی کمکی به کسی بکنی این بخیل جلویت را میگیرد میگوید که جیبت خالی میشود.

با آدم ترسو مشورت نکن از آدم بزدل نظر کارشناسی نگیر برای خاطر اینکه هر کار بزرگی بخواهی انجام بدهی هر اقدام خوب و قدم بلندی بخواهی برداری تو را میترساند که اگر این کار را بکنی. چنین میشود چنان میشود.

مردمی که به فرمان وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللَّهِ جَمِيعًا وَلَا تَفَرَّقُوا عمل میکنند. و در فضایی سرشار از همدلی و برادری به رهنمود وَأَمْرُهُمْ شُورَى بَيْنَهُمْ پایبندند. با بهره گیری از همفکری و خرد جمعی
۴
به همکاری و تعاون وَتَعَاوَنُوا عَلَى الْبِرَ وَالتَّقْرَی دست می یابند و میتوانند دستاوردهای بزرگی رقم بزنند.

برای عمل به این آیه در زندگی میتوانیم

در خانواده یا محل کار قبل از تصمیم گیری درباره مسائل مهم نظر اعضای دیگر را هم جویا شویم.
به جای تحمیل نظر ،خود فضایی برای تبادل آرا ایجاد کنیم در مشورت ها به یاد داشته باشیم که هدف رسیدن به تصمیم درست است نه صرفاً تأیید دیدگاه ما.

 

 

بازدیدها: 0

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *