مشخصات کتاب :
عنوان : آینده در قلمرو اسلام
مولف : سید قطب
ترجمه : حضرت آیت الله سید علی خامنه ای
سال چاپ : ۱۳۴۵
ناشر: دفتر نشر فرهنگ اسلامى
نوبت چاپ: چهارم ۱۳۷۷
تعداد صفحات: ۱۴۱
معرفی کتاب :
در سال ۱۳۴۵ حضرت آقا در سن بیستوهفت سالگی ترجمهی کتاب «المستقبل لهذا الدین» از سید قطب را با عنوان «آینده در قلمرو اسلام» منتشر کردند. این کتاب در شرایطی انتشار یافت که سه سال از حوادث سال ۱۳۴۲ گذشته بود. لذا طبیعتاً شروع ترجمه مربوط به بعد از این حوادث بوده است. این کتاب نشان میدهد که خط مشی ایشان در فعالیتهای فکری و فرهنگی بعد از حوادث سال ۴۲ چگونه بوده است. ایشان در مقدمهی کتاب نیز چنین نوشتهاند: «برای ما جای تردید نیست که اسلام با قدرت و نفوذ طبیعی خود بالاخره بر اورنگ حکمرانی جهان خواهد نشست.» یعنی همانوقت هم شک نداشتهاند که اسلام بالاخره بر نظام جهانی حاکم خواهد شد و قدرتهای مهاجم را خواهناخواه مجبور به عقبنشینی خواهد کرد. البته در ادامه آوردهاند که تحقق این آینده شرایطی دارد، یکی آنکه تمام بشریت اسلام را بشناسد و از مقررات سازندهی آن آگاه شود.
ایشان در قسمت «سخن مترجم» کتاب به تحلیلی پرداختهاند که تا امروز همواره در تحلیلهای ایشان وجود دارد و آن اینکه یکی از دلایل عقبماندگی و انحطاط مسلمانان را نقشهای استعمار برای غارت منابع جهان اسلام برشمردهاند. در این باره اشاره میکنند که استعمار پس از انقلاب صنعتی با توجه به نیازی که به منابع اقتصادی داشته، چه نقشههایی کشیده و چه تهاجمهایی به کشورهای دیگر کرده است. همچنین بیان میکنند که یک نیرو در کشورهای اسلامی مانع حرکت استعمار بود و آن اسلام بود. برنامهی آنها برای برداشتن این مانع چه بود؟ دو اقدام را در دستور کار داشتند: «مبارزه با مصلحان و علما» و «تغییر دادن این اسلام به یک اسلام بیخاصیت»، یعنی به تعبیر حضرت امام رحمهالله همان اسلام آمریکایی: «بنابراین بهترین تدبیر آن بود که ظواهر و تشریفات چشمگیر و پر سر و صدای اسلام را حفظ کنند، ولی جنبهی انقلابی دین و تعالیمی را که موجودیت واقعی دین بسته به آنهاست و جامعهی اسلامی را بر سر راه تجاوزات آنان قرار میدهد، از دین بگیرند و دین را به صورت موجودی بیتأثیر و مهمل و بیتفاوت نسبت به خود درآورند.»
ایشان سپس نوشتهاند: «این تدبیر ماهرانه به مرحلهی عمل درآمد. روزبهروز بر جلوهی تشریفات دینی افزوده شد. مساجد و محافل وابسته به دین، پررونقتر گشت. مردم به اقامهی شعائر و ظواهر دلبستهتر شدند، ولی بهموازات این اقبال عمومی، روح و حقیقت احکام دینی از میان آنان رخت بربست، اصول اسلامی فراموش شد و آتشفشان دین که انفجارش جهانی را تکان میداد، به سردی و خاموشی گرایید.» و «پیروان همان دینی که قرآنش فریاد میزند «لَن یَجعلَ اللهُ لِلکافِرینَ عَلی المُسلِمینَ سَبیلاً» (نساء، ۱۴۱) […] دروازههای فکر را به روی مهاجمین غربی و دیدگان را به سوی دروازههای غرب گشودند و آنان را الهامبخش فکر و عمل قرار دادند.» این تحلیل ایشان از وضعیت امت اسلامی و استعمار در سخنان و آثار تمامی سالها حتی تا امروز به چشم میخورد.
اینها مطالبی است که آیتالله خامنهای در مقدمهی کتاب آینده در قلمرو اسلام در سال ۴۵ نوشتهاند. مطالبی که بعدها خط آن را در کتاب «طرح کلی اندیشهی اسلامی در قرآن» پیگیری کرده و ادامه دادهاند.
پایگاه اطلاع رسانی هیأت رزمندگان اسلام
بازدیدها: 667