نام کتاب: تجلی اوصاف امام علی علیه السلام در ادب فارسی
نویسنده : یدالله هاشمی
چاپ و شمارگان : اول ۸۲ – ۲۰۰۰ نسخه
ناشر : موسسه انتشارات امیرکبیر
سید عباس شجاعی در مقدمه کتاب حاضر بیان میکند که کتابی که در پیش روی خوانندگان است عصاره یک دنیا عشق و خلوص و ارادت است که در قالب کلمات ، به پای مظهر علم ، فضیلت ، تقوا ،جوانمردی ، و عدالت نثار شده است. به اشاره دوست دانشوری به نام آقای طالشی که سالهاست بر مسند استادی نشسته و دیرگاهی که در خدمت صاحبدلان و اهل فضیلت ایستاده است. شجاعی ادامه میدهد که بعنوان امتثال امر خواسته که رقمی و قلمی بزند و به این نتیجه رسیده است که سخن گفتن درباره شخصیتی چون علی علیه السلام که برخی او را از فرط جلالت و عظمت تا سرحد خدایی رسانیده و خدایش خواندهاند ، و گروهی از فرط بیمعرفتی و بیخبری از اینکه حضرتش در محراب عبادت و هنگام نیایش به معبود خویش پیوسته و شهید محراب گشته است و نغمه « فزت و رب الکعبه » اشملکوت آسمانها را پرکرده است تعجب میکنند ، و گروهی هم بر این باور و اندیشهاند که علی علیه السلام خداست و لاغیر ، و بر این اعتقاد تا سرحد مرگ پای میفشارند و از سویی دیگر ،گروهی بیخبر در این شگفتی ،که علی علیه السلام را با محراب و خدا چه کار ؟ با این همه فاصله از فرش تا عرش ، چه چیزی میتواند بگوید که حتی آن ( بضاعت مزجاه ) را که بعضی دارند و وی دارا نیست ،
وی یادآور میشود که از علی حرف زدن کاری بس نابخردانه و دور از بلاغت و انصاف است نه وی و نه هیچ صاحباندیشهای را جرئت و توان راهیافتن و اندیشیدن در آسمان بلند اوصاف علی علیه السلام میسر نیست و پرواز به چکاد عرفان و شناخت و معرفت آن یگانه عالم وجود ، امکان عقلی ندارد. سیدعباس شجاعی بیان میکند که حضرت مولیالموالی ، ابرمردتاریخ انسانیت ، امپراتور جهان اسلام ، علی علیه السلام ، به جهات متعدد که در ابعاد گوناگون کتاب و رساله و عقل و شعر نثر نگارش یافته و کنگره ها و سمینارها و بزرگداشتهای زیادی برپا گشته و لا تعد و لا تحصی و به انگیزههای مختلف ، دوست و دشمن و عامه و خاصه و آشنا و بیگانه هرچه در توان داشتند و هرچه میتوانستند در مقام ( له و علیه ) سخن گفته اند و مطلب نگاشتهاند که در تاریخ نگارش و کتابت شگفتانگیز است ،و همگان از این کاوش و کنکاش در جهان علم و ادب ، دین ،فرهنگ ، مذهب و مکتب دقیقهای و نکتهای را از نظر دور نداشتهاند و طرفه اینجاست که سرانجام همگی به عجز و ناتوانی خویش اعتراف کرده و سرتسلیم و بندگی بر آستان حضرتش نهادهاند.
شجاعی در پایان مقدمه خود تاکید میکند که در ادبیات جهان بویژه ادبیات فارسی از کسایی مروزی تا سعدی و از سعدی تا شهریار و از شهریار تا همه شاعران و اندیشمندان و فرزانگان آزاداندیش روزگار تا عاشقان و عارفان و پروانگان شمع معرفت و ولایت علوی در زمان و عصر ما کدام شاعر دلآگاه و نویسنده فرزانه را میتوان سراغ گرفت که از علی علیه السلام یا یکی از ابعاد وجودی آن حضرت سخن نگفته باشد ، و کدام اثر فرهنگی و علمی و عرفانی را میتوان یافت که علی و نهجالبلاغه در آن راه نیافته باشد و شهیار عاشق و عارف زمان ما، خدا را در چهره و حقیقت علی علیه السلام مییابد و با شناخت علی خدا را میشناسد و از سر آشفتگی و شگفتی در مقابل عظمت و بزرگیها وکارهای خارقالعاده برون از حد بشری علی علیه السلام این اعجوبه جهان خلقت لب به سخن میگشاید:
و مات الشافعی و لیس یدری علی ربهام ربهالله
نویسنده در بخش دیدگاههای کتاب حاضر مینویسد :
امام خمینی رحمه الله علیه :
من درباره شخصیت امیر چه میتوانم بگویم . کسی که انسان کامل است و مظهر جمیع اسماء و صفات حق تعالی . تمام اسماء و صفات الهی در ظهور و بروز دنیا و عالم با واسطه رسول اکرم صلی الله علیه و آله و سلم در این شخصیت ظهور کرده است و ابعادی که در او مخفی است بیشتر از آنست که از او ظاهر باشد.
طه حسین : علی میخواست عدالت را به منتهی درجه در میان مردم برقرار کند . اگر چیزی در بیتالمال مییافت همه را به عدالت و انصاف میان مسلمین تقسیم میکرد.
تجلی اوصاف امام علی علیه السلام در ادب فارسی به قلم یدالله هاشمی در چاپ نخست خود با قیمت ۷۰۰۰ ریال توسط موسسه انتشارات امیرکبیر به چاپ رسیده است.
بازدیدها: 157