معرفی کتاب / مجموعه “آبنبات ها“
بسمه تعالی
پایگاه اطلاع رسانی هیات رزمندگان اسلام: به مناسبت هفته کتاب و کتابخوانی مجموعه سه جلدی «آبنات ها» نوشته مهرداد صدقی را خدمت شما همراهان همیشگی معرفی مینماید.
این مجموعه سه جلدی شامل کتابهای «آبنبات هلدار»، «آبنات پستهای» و «آبنبات دارچینی» است که هر سه ماجراهای پسربچهای بازیگوش و سربههوا به نام محسن را روایت میکند که در حال رشد است و قدم بهدنیای نوجوانی میگذارد و گاهی شکمو میشود، گاهی دروغ میگوید و…
هر سه این عنوان کتابها توسط انتشارات سوره مهر به چاپ رسیده است. حال باید منتظر انتشار جلد چهارم از این مجموعه در سال ۱۴۰۰ باشیم.
آبنبات هلدار کتابی است که مهرداد صدقی با آن بیشتر شناخته شد. زمان این کتاب به دهه شصت و جنگ تحمیلی برمیگردد. راوی داستان پسری به نام محسن است که ما را با روزمرگیهای خانوادهاش آشنا میکند.
باورپذیری داستان و شخصیتها حتی برای مخاطبی که دهه شصتی نیست، نشاندهنده موفقیت نویسنده در فضاسازی هاست. این موفقیت نتیجه بهرهگیری درست او از ویژگیها و شاخصههای این دهه است. جزئیات بهکاررفته در اتفاقات، شخصیتها و توصیف مکانها متأثر از تجربه نویسنده در سپریکردن کودکی نوجوانیاش در این دهه است. ماجراهایی که راوی تعریف میکند، همگی از دریچه طنز هستند.
ازدواج محمد، برادر بزرگتر محسن و البته رفتن او به جبهه، ازجمله اتفاقهای مهم خانواده محسن است که با طنز شیرینش بیشتر در ذهن مخاطب میماند.
نکته قابلتوجه در این کتاب، بهکارگیری زبان محلی بجنوردی در گفتوگوی میان شخصیتهای داستان است. این ویژگی علاوه بر جذابیتهای بیانی کتاب، نمک بیشتری به طنز آن داده است. باتوجهبه اینکه معرفی آداب، فرهنگ و مردم شهر بجنورد ازجمله اهداف صدقی در این مجموعه است، او اسم آنها را از سوغات معروف بجنورد انتخاب کرده است. سوغات این شهر آبنبات با طعمهای مختلف ازجمله هلدار، دارچینی و پستهای است.
کتاب آبنبات پستهای، ادامه کتاب آبنبات هل دار است و زمان رویدادها به سالهای آغازین دهه هفتاد برمیگردد. داستان همچنان درمورد محسن و خانوادهاش است اما با سوژهها و فضاهای تازه که باز هم در قالب طنز است.
شروع داستان با ماجرای خواستگاری ملیحه، خواهر محسن، ماجرای خندهدار دیگر و البته واردشدن یک شخصیت جدید به کتاب را نوید میدهد که داماد خانواده است. صدقی درمورد ادامه داستانهای خانواده محسن در این کتاب میگوید: «استقبال مخاطبان از جلد اول آبنبات هلدار برایم شیرین بود و قطعا یکی از دلایلی است که باعث شد نگارش این قصه تداوم پیدا کند؛ اما دلیل اصلیتر، علاقهام به بیان رخدادها، تاریخنگاری روابط اجتماعی و تغییر سبک زندگی مردم در داستانی شاد و شیرین است.»
برخلاف کتاب آبنبات هلدار که بیشتر بر آداب و گویش محلی بجنورد و خراسان شمالی تأکید داشت، محتوای این کتاب شکلی عمومیتر دارد و از حالت بومی فاصله میگیرد.
در کتاب آبنبات دارچینی، کماکان شاهد ماجراهای محسن و خانوادهاش هستیم. زمان رویدادها به اواسط دهه هفتاد برمیگردد. آنچه در این کتاب، نسبت به دو کتاب قبلی تغییر میکند، تنها سوژهها و رویدادهاست. درواقع نویسنده با ادامه داستانِ زندگی خانواده محسن از دهه شصت تا اواسط دهه هفتاد، بیش از هر چیزی بهدنبال نشاندادن تأثیر زمان بر شخصیتها، دغدغههای آنها و همچنین تغییرات جامعه در طی این دو دهه است. اشاره به مسائل اجتماعی و سیاسی کشور در این کتاب، بیشتر از دو اثر قبلی است.
مهرداد صدقی، در مصاحبهای، نوید ادامه مجموعه آبنبات در دو یا سه عنوان دیگر را داده است.
بازدیدها: 0