حزب جمهوری اسلامی از تشکیل تا انحلال
فرهنگ > میراث و تمدن – یک هفته پس از پیروزی انقلاب اسلامی، در 29بهمن 1357 شمسی، شماری از برجستهترین شخصیتهای علمی، مذهبی و سیاسی ایران که در پیروزی انقلاب اسلامی نقش مهمی داشتند و از یاران نزدیک حضرت امامخمینی(ره) محسوب میشدند حزب جمهوری اسلامی را تأسیس کردند.
پس از اعلام تأسیس، پرسشنامه و برگه درخواست عضویت به همراه طرح اساسنامه و مرامنامه حزب در سطح وسیع و از طرق گوناگون پخش شد و حزب شروع به عضوگیری کرد. بهگفته رهبران حزب، در روز اول ثبتنام، بیش از 80 هزار نفر برای عضویت، به مراکز حزب در سراسر کشور مراجعه کردند.
مرتضی نبوی درباره نحوه استقبال مردم از تأسیس حزب جمهوری اسلامی میگوید: مردم بهدلیل نام حزب ابتدا تصور میکردند که هر کس که به جمهوری اسلامی اعتقاد دارد، باید عضو حزب باشد و به همین دلیل استقبال خوبی از عضویت در حزب میکردند و تعداد زیادی آمدند و ثبتنام کردند، در این میان از طرفداران همه گروهها بودند، سپس در دفتر مرکزی حزب در سرچشمه مشغول انجام مصاحبه و گزینش از میان کسانی بودیم که ثبت نام کرده بودند. مؤسسین حزب، بلافاصله پس از پیروزی انقلاب تلاش کردند که موافقت امام خمینی را برای تشکیل حزب جلب کنند. هاشمی رفسنجانی در این باره میگوید: «دولت که تشکیل شد من خودم رفتم پیش امام، گفتوگوی صریحی با امام کردم و گفتم بالاخره تا به حال ما مبارزه میکردیم اما از این به بعد مسئول اداره کشوریم. در نخستین قدم شما دیدید که یک حزب کوچک توفیق پیدا کرد دولت درست کند، اگر اینها نبودند شما حتماً مشکلتان بیشتر بود. به علاوه بیرون میبینید احزاب چگونه فعالیت میکنند… من گفتم ببینید بخشی از قلمرو جامعه را اینها دارند پر میکنند، ما هیچ جا نیستیم، در حالی که همه جا هستیم، معلوم است که حزب در شرایط مسئولیت اداره کشور یک ضرورت است. به هر حال اگر ما حزب نداشته باشیم دیگران که حزب دارند، شما که جلو دیگران را نمیخواهید بگیرید (ایشان نمیخواستند جلوی دیگران را بگیرند و مانع تحزب دیگران بشوند) خب آنها که دارند، فقط دوستان شما تشکیلات ندارند… گفتم روحانیت الان انسجامی که شما فکر میکنید، حتی در این شرایط ندارند، هرچه هم پیش برویم بدتر میشود، ما تشکیلات میخواهیم؛ ایشان پذیرفتند و گفتند که حزب تشکیل بدهید».
نحوه تأسیس حزب جمهوری اسلامی
در آن روزها بحث بر سر این بود که مؤسسین از 3گروه «روحانی»، «تحصیلکرده و دانشگاهی» و «کسبه و بازاری» انتخاب و موجودیت حزب را رسما اعلام کنند. اما از آنجا که پس از پیروزی انقلاب هنوز چهرهها کاملا شناخته شده نبودند و توقعات و ادعاهای بسیاری از افراد سرشناس ممکن بود، مشکلاتی پدید آورد، لذا تصمیم گرفته شد که 5نفر از روحانیون شناخته شده که مورد تأیید امام و همه اقشار ملت بودند، هیأت مؤسس باشند و تأسیس حزب جمهوری اسلامی را رسماً اعلام کنند. بدینترتیب آیتالله خامنهای، آیتالله بهشتی، حجتالاسلام هاشمی رفسنجانی، حجتالاسلام باهنر و آیتالله موسویاردبیلی بهعنوان هیأت مؤسس، تأسیس حزب جمهوری اسلامی را بهطور رسمی اعلام کردند.دکتر باهنر، 100 روز پس از تأسیس حزب، مواضع آن را در مسائل سیاسی، اعتقادی، اقتصادی و فرهنگی بیان داشت و تعداد اعضای حزب را تا آن روز، 2میلیون نفر ذکر کرد. هدف این حزب، ایجاد یکپارچگی و همکاری هرچه بیشتر نیروهای وفادار به انقلاب اسلامی، سامانبخشیدن به حکومت اسلامی و پایهگذاری دولت جمهوری اسلامی طبق قانون اساسی بود. نخستین موسسان حزب جمهوری، با همفکری و همکاری شماری دیگر از نیروهای انقلابی توانستند در دورهای حساس و سرنوشتساز از تاریخ انقلاب اسلامی، در تدوین قانون اساسی و تشکیل ارکان نظام اسلامی، دفاع از مبانی فکری جمهوری اسلامی و تبیین اندیشهها و برنامههای مترقی اسلام برای رشد و کمال جامعه اسلامی و نظام مردمسالاری دینی در برابر اندیشههای مارکسیستی، لیبرالی و ملیگرایی، نقشی مهم ایفا کنند. از همین رو، احزاب و گروههای منحرف و وابسته به بیگانگان و پشتیبانان خارجی آنان، با حزب جمهوری اسلامی و رهبران آن به مخالفت پرداخته و در دفعات متعدد، افراد مهم و مؤثر حزب و انقلاب را به شهادت رساندند.
انفجار در دفتر حزب
غروب 7تیرماه 1360 انفجاری در سرچشمه تهران دنیا را لرزاند. ساعت 20:30 روز یکشنبه 7تیر 1360، تعدادی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی، هیأت دولت و… بهتدریج به سالن اجتماعات دفتر مرکزی حزب جمهوری اسلامی ایران واقع در سرچشمه تهران وارد شدند. پس از پایان قرائت قرآن کریم و اعلام برنامه، آیتالله بهشتی سخن آغاز کرد. بحث درباره تورم بود، اما عدهای از اعضا خواسته بودند که راجع به انتخابات ریاستجمهوری نیز صحبت شود. دکتر بهشتی سخنانش را با این جملات ادامه داد: «ما بار دیگر نباید اجازه دهیم، استعمارگران برای ما مهرهسازی کنند و سرنوشت مردم ما را به بازی بگیرند. تلاش کنیم کسانی را که متعهد به مکتب هستند و سرنوشت مردم را به بازی نمیگیرند، انتخاب شوند.» جملات آیتالله بهشتی ناتمام ماند؛ صدایی مهیب برخاست و در کمتر از ثانیهای از سالن جز تلی از خاک باقی نماند. بیش از 70نفر از بهترین عزیزان انقلاب، به شهادت رسیدند. عامل بمبگذاری، منافق نفوذی بهنام «محمدرضا کلاهی» بود که خود جزونیروهای خدماتی حزب به حساب میآمد و پس از انفجار موفق به فرار شد و راهی فرانسه شد.
بروز اختلافات و انحلال حزب
با بروز اختلافات و جناحبندیهایی در بدنه این حزب پس از گذشت 9 سال از تأسیس آن، مؤسسان حزب به فکر انحلال آن افتادند. شاید بتوان تمام مسئولیتها و تأثیرهایی که این حزب در روند انقلاب داشت را در متنی که آیتالله خامنهای و آیتالله اکبر هاشمیرفسنجانی برای انحلال حزب به امام خمینی نوشتند جستوجو کرد.
نامه به امام(ره)
متن نامه رهبر معظم انقلاب و هاشمی رفسنجانی به حضرتامام(ره) بدین شرح است: «همانطور که آن رهبر عزیز اطلاع دارند، تأسیس «حزب جمهوری اسلامی» از طرف هیأت مؤسس با مشورت آن مقام معظم و در شرایطی انجام شد که نیاز به یک تشکل در برابر انبوه مسائل در آغاز انقلاب و لزوم انسجام و انتظام نیروهای آگاه و مومن و گسترش آگاهیهای انقلابی و تربیت کادرهای فعال و کارآمد برای اداره کشور و خنثی کردن توطئه گروهکها و عوامل دشمن خارجی و ضدانقلاب داخلی بشدت احساس میشد. این حزب در طول سالهای گذشته در حد توان خود به منظور تثبیت نظام جمهوری اسلامی و انجام تکالیف بزرگی که بردوش خود حس میکرد، از هیچ کوششی فروگذار نکرد؛ و در کوران توطئههای چپ و راست با فداکاری و تقدیم شهدایی که بعضی از آنان چهرههای برجسته و فراموش نشدنی انقلابند، از جمله شهدای هفتمتیر، نقاب از روی نفاق برانداخت و مظلومیت و حقانیت خط امام را به نمایش گذارد. در طول جنگ تحمیلی، حزب جمهوری اسلامی در سراسر کشور به وظیفه اسلامی خود برای بسیج مردم و شرکت فعال در جبهههای نور عمل کرد، و جمعی از کادرها و اعضای آن در این جهاد مقدس به افتخار شهادت نایل آمدند. تعبد افراد این حزب به اسلام و اعتقاد راسخ آنان به ولایت فقیه، که خود عامل مهمی در کینهتوزی ضدانقلاب بود، ایجاب میکرد که در مراحل و مقاطع مختلف انقلاب، با کسب رهنمودهایی از آن مقام معظم، حرکت حزب را تنظیم و سیاستهای آن را پیریزی نمایند. اکنون به فضل الهی نهادهای جمهوری اسلامی تثبیت شده و سطح آگاهی و درک سیاسی آحاد ملت انقلاب را از جهات عدیده آسیبناپذیر ساخته و روشنبینی و توکل و قوت اراده آن رهبر عالیقدر و فداکاری و آمادگی مردم حزبالله توطئههای ضدانقلاب داخلی و استکبار جهانی را بیاثر و کمخطر نموده است. لذا احساس میشود که وجود حزب، دیگر آن منافع و فواید آغاز کار را نداشته و بهعکس، ممکن است تحزب در شرایط کنونی بهانهای برای ایجاد اختلاف و دودستگی و موجب خدشه در وحدت و انسجام ملت گردد، و حتی نیروها را صرف مقابله با یکدیگر و خنثیسازی یکدیگر کند. لذا، همانطور که قبلا نیز کرارا عرض شد، شورای مرکزی پس از بحث و بررسی مبسوط و مستوفا با اکثریت قاطع به این نتیجه رسید که مصلحت کنونی انقلاب در آن است که «حزب جمهوری اسلامی» تعطیل و فعالیتهای آن بهکلی متوقف گردد.مراتب برای استحضار و کسب رهنمود عالی معروض میگردد.» والامر الیکم، و ادامالله بقائکم الشریف. سیدعلی خامنهای- اکبر هاشمیرفسنجانی امام خمینی(ره) در پاسخ به این نامه نوشتند: «موافقت میشود. لازم است تذکر دهم که حضرات آقایان مؤسسین محترم حزب، مورد علاقه اینجانب هستند. امیدوارم همگی در این موقع حساس با اتفاق و اتحاد در پیشبرد مقاصد عالیه اسلام و جمهوری اسلامی کوشا باشید. ضمناً تذکر میدهم که اهانت به هر مسلمانی چه عضو حزب باشد یا نه بر خلاف اسلام و تفرقه اندازی در این موقع از بزرگترین گناهان است.
نام بزرگوارانی که درحزب جمهوری به فیض شهادت نائل آمدند.
در این بمب گذاری ۷۳ تن دربردارنده ۲۷ نماینده مجلس، ۴ وزیر و ۱۲ معاون وزیر کشته شدند.
1-سید محمد حسینی بهشتی – رئیس دیوان عالی کشور
2-رحمان استکی – نماینده شهرکرد در مجلس
3-سید محمد باقر حسینی لواسانی – نماینده تهران در مجلس
4-سید رضا پاک نژاد – نماینده یزد در مجلس
5-علیرضا چراغزاده دزفولی – نماینده رامهرمز در مجلس
6-غلامحسین حقانی – نماینده بندرعباس در مجلس
7-محمد علی حیدری – نماینده نهاوند در مجلس
8-سید محمد تقی حسینی طباطبایی – نماینده زابل در مجلس
9-عباس حیدری – نماینده بوشهر در مجلس
10-سید شمش الدین حسینی نائینی – نماینده نائین در مجلس
11-سید محمد کاظم دانش – نماینده شوش و اندیمشک در مجلس
12-علی اکبر دهقان – نماینده تربت جام در مجلس
13-عبدالحمید دیالمه – نماینده مشهد در مجلس
14-غلامرضا دانش آشتیانی – نماینده تفرش و آشتیان در مجلس
15-سید فخر الدین رحیمی – نماینده ملاوی لرستان در مجلس
16-جواد شرافت – نماینده شوشتر در مجلس
17-میر بهزاد شهریاری – نماینده رودباران در مجلس
18-محمد حسین صادقی – نماینده دورود و ازنا در مجلس
19-قاسم صادقی – نماینده مشهد در مجلس
20-سید نورالله طباطبایی نژاد – نماینده اردستان در مجلس
21-حسن طیبی – نماینده اسفراین در مجلس
22-سیفالله عبدالکریمی – نماینده لنگرود در مجلس
23-عبدالوهاب قاسمی – نماینده ساری در مجلس
24-عمادالدین کریمی – نماینده نوشهر در مجلس
25-محمد منتظری – نماینده نجف آباد در مجلس
26-عباسعلی ناطق نوری – نماینده نور در مجلس
27-مهدی نصیری لاری – نماینده لارستان در مجلس
28-علی هاشمی سنجانی – نماینده اراک در مجلس
29-حسن عباسپور – وزیر نیرو
30-محمدعلی فیاضبخش – وزیر مشاور و سرپرست سازمان بهزیستی کشور
31-محمود قندی – وزیر پست و تلگراف و تلفن
32-موسی کلانتری – وزیر راه و ترابری
33-جواد اسدالله زاده – معاون بازرگانی خارجی وزارت بازرگانی
34-عباس ارشاد – معاون دفتر آموزش سازمان بهزیستی
35-مهدی امین زاده – بازرگانی داخلی وزارت بازرگانی
36-محمد صادق اسلامی – معاون پارلمانی و هماهنگی وزارت بازرگانی
37-محمود تفویضی زواره – معاون وزارت راه و ترابری
38-هاشم جعفری معبری – معاون امور مالی وزارت بهداری
39-ایرج شهواری – معاون وزارت آموزش و پرورش
40-عباس شاهوی – معاون وزارت بازرگانی
41-حسن عضدی – معاون وزارت فرهنگ و آموزش عالی
42-علی اکبر فلاح شورشانی – معاون اداری و مالی وزارت آموزش و پرورش
43-حبیب الله مهمانچی – معاون امور پارلمانی و هماهنگ وزارت کار
44-غلامعلی معتمدی – معاون رفاه تعاون وزارت کار
45-سید کاظم موسوی – معاون وزارت آموزش و پرورش
46-حسن اجارهدار – سردبیر نشریه عروة الوثقی
47-عباس ابراهیمیان – عضو حزب جمهوری اسلامی
48-علی اکبر اژهای – عضو دفتر سیاسی حزب جمهوری اسلامی
49-علی اصغر آقازمانی – عضو حزب جمهوری اسلامی
50-محمود بالاگر – عضو حزب جمهوری اسلامی
51-حسن بخشایش – عضو حزب جمهوری اسلامی
52-محمد پور ولی – عضو حزب جمهوری اسلامی
53-رضا ترابی – عضو حزب جمهوری اسلامی
54-مهدی حاجیان مقدم – مسئول آموزش واحد مهندسی حزب جمهوری اسلامی
55-محمد خوش زبان – عضو حزب جمهوری اسلامی
56-علی درخشان – عضو شورای مرکزی حزب جمهوری اسلامی
57-جواد سرافراز – عضو شورای مرکزی حزب جمهوری اسلامی
58-حسین سعادتی – مسئول آموزش شهرستانهای حزب جمهوری اسلامی
59-حبیب الله مهدی زاده طالعی – عضو حزب جمهوری اسلامی
60-سید محمد موسوی فر – عضو حزب جمهوری اسلامی
61-محسن مولائی – عضو حزب جمهوری اسلامی
62-جواد مالکی – عضو شورای مرکزی حزب جمهوری اسلامی
63-عبدالحسین اکبری مازندرانی ساوی – عضو هیأت پنج نفره کشاورزی منطقه مازندران
64-حسین اکبری – مدیر عامل بانک کشاورزی
65-هادی امینی – عضو واحد مهندسین حزب جمهوری اسلامی
66-سید محمد پاک نژاد – عضو هیئت مدیره شرکت چوب و کاغذ
67-محمد رواقی – مدیرعامل شرکت فرش ایران
68-توحید رزمجومین – عضو هیئت مدیره گروه صنعتی ملی
69-علی اکبر سلیمی جهرمی – دبیر کل سازمان امور اداری و استخدامی
70-جواد سرحدی – مدیر عامل سازمان تعاون مصرف شهر و روستا
71-محمد حسن محمد عینی – عضو حزب جمهوری اسلامی
72-حبیب مالکی – فرماندار ایرانشهر
73-محمد علی مجیدی – مشاور عمرانی وزارت کشور
نجاتیافتگان از بمب گذاری
1-مرتضی محمدخان – معاون وزیر پست، تلگراف و تلفن و رئیس شرکت پست ایران
2-علیاصغر باغانی – نماینده سبزوار
3-بهرام تاجگردون – نماینده گچساران
4-ایرج صفاتی دزفولی – نماینده آبادان
5مرتضی فضلعلی – نماینده گرمسار
6-اسماعیل فردوسیپور – نماینده فردوس و طبس
7-محمد کیاوش – نماینده اهواز
8-محمد مروی سماورچی – نماینده طرقبه و چناران
9-مرتضی محمودی – نماینده قصر شیرین
10-قدرتالله نجفی – نماینده شهرضا
11-حسین کاظمپور اردبیلی – وزیر بازرگانی
12-سید جلال ساداتیان – معاون وزیر بهداری و بهداشت
13-مسعود صادقی – معاون وزیر بهریستی
14-محمدحسن اصغرنیا – استاندار سمنان
15-مسیح مهاجری – سردبیر روزنامه جمهوری اسلامی
16-ابوالفضل اجارهدار – قائم مقام وزیر بهزیستی
17-مسعود صادقیآزاد – کارمند وزارت بهزیستی
18-مسعود موسوی – کارمند حزب جمهوری
19-علی موسوی – کارمند حزب جمهوری
20-محمود جمالی – کارمند حزب جمهوری
21-زینالعابدین رئیسی – کارمند حزب جمهوری
22-حیدرعلی علیزاده – کارمند حزب جمهوری
23-غلامحسن هدایت عبدی – مشاور وزیر دارایی
24-دانش مهر – کارمند حزب جمهوری
25-اکبر کریمی- واحد دانشجویی حزب جمهوری
26-ابراهیم عبدی – واحد دانشجویی حزب جمهوری
27-محمد غریب – واحد دانشجویی حزب جمهوری
28-مهدی فاضلی – واحد دانشجویی حزب جمهوری
29-ابراهیم فردوسی – واحد دانشجویی حزب جمهوری
بازدیدها: 15