حجت‌الاسلام والمسلمین پناهیان: یکی از وجوه قدرتمندی در مسیر تقوا خودشناسی است

خانه / اختصاصی هیأت / حجت‌الاسلام والمسلمین پناهیان: یکی از وجوه قدرتمندی در مسیر تقوا خودشناسی است

حجت‌الاسلام والمسلمین پناهیان: یکی از وجوه قدرتمندی در مسیر تقوا خودشناسی است.

حجت‌الاسلام والمسلمین پناهیان گفت: یکی از وجوه قدرتمندی در مسیر تقوا خودشناسی است، تا جایی که عدم خودشناسی در قرآن به عنوان مجازات تعبیر شده است.

به گزارش خبرنگار هیات رزمندگان اسلام، حجت‌الاسلام والمسلمین علیرضا پناهیان، استاد حوزه و دانشگاه به مناسبت ماه مبارک رمضان در فاطمیه بزرگ تهران به سخنرانی پرداخته و گفت: تربیت بیشتر از اینکه آموزش یک سلسله مهارت‌ها و یا رسیدن به برخی از ویژگی‌ها باشد باید بیشتر دنبال قدرتمند کردن فرد باشد.

وی افزود: معمولا در تربیت اهداف رفتاری خاصی را مد نظر قرار می‌دهیم که موفق هم نمی‌شویم و از جانب دانش آموزان مقاومت می‌بینیم، آن زمانی که هنوز دوران تربیت کودکان آغاز نشده در خانه، مدرسه و به ویژه در مسجد که جبران کننده نقایص این دو باید باشد باید دنبال قوی کردن فرد باشیم. قدرت اینکه تحصیل، مطالعه و برنامه‌ریزی داشته باشد و رفتاری را تغییر بدهد. چیزی که باید برای ما مطلوب باشد این است که فرد باید این کار را انجام بدهد.

حجت‌الاسلام والمسلمین پناهیان با بیان اینکه نقش کار تربیتی بیشتر نقش تربیت بدنی در مرحله پرورش اندام است، اظهار کرد:انسان‌ها با هم متفاوت هستند وقتی می‌خواهیم آنها را فرم بدهیم آغاز اشتباه ماست، در حالی که باید اجازه بدهیم که آنها به قدرت خودشناسی دست پیدا بکنند و قدرت‌های روحی آنها را افزایش دهیم. در مرحله شناخت باید گرایش‌ها و روابط اجتماعی شخص در همان سلیقه و روحیاتی که دارد فرد قدرتمندی شود.

این استاد حوزه علمیه با بیان اینکه قدرت‌های پایه و اساسی باید اهداف تربیتی ما باشد، ابراز کرد: یکی از وجوه قدرتمندی خودشناسی است که شخص بتواند خود را بشناسد حواس او پرت نشود و تحت تاثیر دیگران قرار نگیرد، استرس رسیدن به جایی نداشته باشد، برای شبیه شدن به دیگران ناراحت، غمگین و افسرده از نداشتن‌ها نباشد خود را با آرامش بشناسد.

این استاد دانشگاه با بیان اینکه ما معرفت نفس را مقدمه معرفت الله می‌دانیم، گفت: قدرت خودشناسی قدرت برجسته است، ما دانش آموزان را در استرس امتحانات قرار می‌دهیم که مدرسه تو را بشناسد که چقدر درسخوان هستی، فرد را در فضایی قرار می‌دهمد که خودشناسی او مختل می‌شود. او می‌خواهد چیزی بشود که شما می‌خواهید. یک انسان قدرتمند کسی است که بتواند خود را تعریف کند محیط باید این فرصت را به او بدهد و نباید او را منفعل کند.

تولیت مدرسه علمیه دارالحکمه با بیان اینکه هرکس خود را نشناسد دیگران را هم نخواهد شناخت. عنوان کرد: یکی از وجوه قدرت هم این است که انسان دیگران را بشناسد اما پیش از آن باید خود را بشناسد کتاب وجود خود را مطالعه کند. ما باید مراتب تربیت را اینگونه تعریف کنیم که چه کنیم مراتب خودشناسی شخص افزایش پیدا کند.

وی با بیان اینکه ما باید تکثر را به رسمیت بشناسیم، اظهار کرد: نباید بگذاریم کسی چنان تشویق شود که به خاطر این تشویق خود را فراموش کرده و چیز دیگری شود. یکی از کارهایی که تقوا انجام می‌دهد به رسمیت شناختن تفاوت‌ها است.

هیچکس نباید شبیه کس دیگری باشد. دانش آموزان نترسانیم از اینکه نقطه ضعفی از خود را بیان می‌کند. والدین باید تغییرات خود را برای فرزندان توضیح بدهند که فرزند در مقابل خود الگوی خودشناسی و تغییر ببیند. نخواهیم که افراد یک فرم و شکل خاصی پیدا کنند بلکه بخواهیم که افراد فرم و شکل شاکله خود را بشناسد.

این استاد دانشگاه با بیان اینکه برای خودشناسی مقایسه حرام است، ابراز کرد: اولیاء الهی اطرافیان خود را با یکدیگر مقایسه نمی‌کردند و تنوع و تکثر آنها را می‌پذیرفتند. ما نماز اول وقت را ارزش می‌دانیم اما فاصله هر کسی با این نماز اول وقت متفاوت است دلیل نمی‌شود که اگر کسی فاصله او زیاد بود آدم بدی باشد یا اگر کسی فاصله او نزدیک بود انسان خوبی باشد، چرا که خدا بهتر می‌داند چه کسی با تقوا است.

وی با تاکید بر اینکه قدرت خودشناسی یکی از وجوه قدرت است، عنوان کرد: اگر مدرسه‌ای به جای تحمیل یک سلسله آموزش‌ها و تحمیل‌ها به دانش آموزان قدرت خودشناسی بدهد این مدرسه یا مسجد یک محیط جذاب برای دانش آموزان خواهد شد.

طبیب پیش از اینکه دارویی به انسان بدهد ابتدا او را معاینه می‌کند که مشکل او را بداند وقتی یک مدرسه به افراد خودشناسی نمی‌دهد در واقع برده درست می‌کند که اسم آن را کارمند یا شهروند می‌گذارد.

این استاد حوزه علمیه ادامه داد: هر ترفندی در مسیر طبیعت ببندیم که افراد آزادانه خود را بشناسند ثمره آن امنیت بخشیدن و آزادی است که دنبال آن هستیم، ثمره آن باید اینجا خود را نشان بدهد که شخص با آرامش خود را بشناسد و تعریف کند و این سال‌ها طول می‌کشد.

عدم خودشناسی چنان بد است که آن را به عنوان مجازات الهی در نظر گرفته‌اند. انسان باید بتواند از بالا خصلت‌های خود را مشاهده کند. اینکه بتوانید خود را بشناسید قدرت است و اگر نتوانید خود را بشناسید بزرگترین ضعف است.

این استاد دانشگاه بیان کرد: وقتی خود را بشناسید تکثر و تنوع در آدم‌ها را می شناختید و می‌توانید عیب‌های خود را راحت برطرف کنید. پس از خودشناسی انسان باید به شناخت دیگران بپردازد.

کسی که نسبت به خود جاهل باشد درباره دیگران هم جاهل‌تر است. وقتی درباره دیگران اشتباه کنید در روابط خود دچار اشتباه می‌شوید. ضمن اینکه دیگران را می‌شناسید باید مثبت برخورد کنید و سوءظن نداشته باشید.

اسلام غیبت را حرام کرده که ۴۰ تا گناه کبیره محسوب می‌شود، اینکه ما درباره کسی داوری غلط نکنیم و آنها را بشناسیم یک قدرت است. این مظهر مهم برای قدرت انسان است. پیامبر(ص) چنان دیگران را قضاوت نمی‌کردند که او را خوش باور حساب می‌کردند.

حجت‌الاسلام والمسلمین پناهیان با بیان اینکه قدرت شناخت خود و دیگران یک توانمندی می‌خواهد، گفت: امیرمومنان امام علی(ع) می‌فرمایند اگر در یک مسجد رفتید و نشستید به بغل دستی خود نگاه کنید بین شما و او یک تناسبی وجود دارد.

این قدرت باید چنان بالا برود که انسانی ناخودآگاه را به خودآگاه تبدیل کند در این صورت در انتخاب همسر هم موفق خواهید شد برخی این آزادی را ندارند و ضعف خودشناسی و دیگرشناسی آنها به دیگران منتقل می‌شود و نمی‌توانند داوری خوبی داشته باشند.

وی با بیان اینکه معلم باید قوی باشد فراغت داشته باشد که دانش آموزان خود را ببیند، اظهار کرد: انسان باید به خودشناسی و شناخت دیگران برسد در این صورت آرامش خواهد داشت، حرص نمی‌خورد، حسادت نمی‌کند، حسرت نمی خورد، عجله نمی کند و با آرامش و طمأنینه حرکت می‌کند.

تولیت مدرسه علمیه دارالحکمه با بیان اینکه یکی دیگر از وجوه قدرت تغییر است، عنوان کرد: اگر کسی نتوانست یک رفتار و عادتی را در خود تغییر بدهد انسان ضعیفی است. قدرتمند شدن برای موقعیت اجتماعی پیدا کردن هم کاربردی است. کسی می‌تواند مدیر و متفکر خوبی باشد که بتواند قدرت تغییر ایجاد کند. امروز بسیاری از پست‌های مدیریتی به افراد قوی داده نمی‌شود چراکه آدم شناس نیست و نمی‌تواند استعدادها را شناسایی کند.

حجت‌الاسلام والمسلمین پناهیان با بیان اینکه هر درس که به انسان قدرت انسان شناسی ندهد بیهوده است، اظهار کرد: یک مدیر باید همچون معدنشناس قدرت شناسایی افراد زیر دست خود را داشته باشد. انسان هرچه ریاضت لازم است برای رسیدن به این قدرت‌ها بکشد خوب است. نباید آموزش‌های رسمی جای رسیدن به این قدرت‌ها را بگیرد. آموزش‌های رسمی فرع این ماجرا هستند ۴ تا دانایی کسب کردن هم هم خوب است.

دروس مدرسه موضوعیت ندارد بلکه خوش فهمی شما باید تقویت شود. قدرت روحی شما باید افزایش پیدا کند که اگر اینگونه شود در هر دانشی وارد شوید دانشمند می‌شوید و می‌توانید در چند رشته به قله دست پیدا کنید. انسان‌های قوی همچون شهید چمران، شهید سردار سلیمانی، امام راحل و رهبر معظم انقلاب انسان خودساخته و قوی هستند.

این استاد دانشگاه در پایان خاطرنشان کرد: در جلسه روضه همه اقشار مختلف از عالم تا غیر عالم بهره‌برداری می‌کنند. محیط تربیتی جلسه روضه با اصل قدرت شما کار دارد. رهبر معظم انقلاب فرمودند شهدا مظهر قدرت یک ملت هستند هر کس به جلسه روضه اهل بیت می‌رود قوی می‌شود. اگر در یک کلمه بگویم حضرت زهرا(س) جبهه ما را رونق داد و قدرت آفرید یک واقعیت است.

برای پیدا کردن این قدرت جلسه روضه زیاد بروید و برای مظلومیت اهل بیت بسوزید. دین اسلام بسیار حکیم است، این اشک‌ها برای امام حسین(ع) حکمت‌های فراوان دارد، وقتی روضه مظلومیت می‌خوانیم سبب قدرت شما می‌شود این از اسرار الهی است.

 

eheyat

Views: 0

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *