تاریخ شمسی 7 مهر 1366
تاریخ قمری 5 صفر 1408
تاریخ میلادی 29 سپتامبر 1987
خلاصه روز:
- بررسي وضعيت آمادگي و مشكلات يگانها براي عمليات در منطقه ماووت در جلسه فرمانده نيروي زميني سپاه با فرماندهان قرارگاه نجف و يگانهاي عملكننده بيان كمبود نيروي رزمنده، نبود امكانات و افزايش فعاليت دشمن در منطقه.
- ضرورت ايجاد تحول، افزايش توان و تلاش بيشتر يگانهاي رزم با وجود كمبودها و مشكلات پشتيباني و تهديدهاي امريكا و تأكيد اين كشور بر تز “جنگ بدون برنده” از جمله نكاتي بود كه فرمانده نيروي زميني سپاه، در پايان جلسه امروز قرارگاه نجف به فرماندهان حاضر در جلسه متذكر شد.
- ابلاغ دستورالعمل حفاظتي قرارگاه نجف به يگانهاي تابع خود به منظور جلوگيري از لو رفتن منطقه اصلي عمليات آتي و اهداف آن.
- حمله هوايي عراق به نيروگاه نكاء، كارخانه صنعتي پارچين تهران، تلمبهخانه پل باباحسين در لرستان و پادگان پيرانشهر. در اين حملات بيش از 60 تن شهيد و بيش از 170 تن مجروح شدند و خسارات بسياري وارد شد.
- حمله هواپيماهاي عراقي به نفتكش ايرانيِِ”خارك4″ و ايجاد خسارت جزئي به آن. به گزارش رويتر قايقهاي تندرو ايراني به نفتكشِ يوناني كوريانا حمله كردند.
- در پاسخ به حملات عراق توپخانه ايران عليه مراكز صنعتي و اقتصادي بصره و العماره اجراي آتش كرد. نامه نماينده عراق در سازمان ملل به دبيركل اين سازمان و ادعاي حمله ايران به مناطق غيرنظامي عراق.
- حمله عناصر حزب دمكرات كردستان به پادگان گردان امامحسن(ع) واقع در روستاي نوبار بوكان كه به شهادت 53 تن انجاميد و بقيه نيروها نيز اسير شدند؛ اعزام دو گردان از سپاه بوكان به منطقه درگيري و فرار ضدانقلابيون پس از 4 ساعت درگيري و كشته شدن فرمانده هيز پيشوا از حزب دمكرات. در جاده بانه ـ سقز 20 تن از عناصركومهله دستگاههاي راهسازي را به آتش كشيدند.
- اجراي كمين پيشمرگان مبارز كرد عراق در جاده سورداش ـ سليمانيه عليه نيروهاي عراقي. پيشمرگان اتحاديه ميهني كردستان عراق نيز در هفته گذشته چندين كمين عليه نيروهاي عراقي اجرا كردند. حمله پيشمرگان حزب دمكرات كردستان عراق با همكاري پيشمرگان اتحاديه ميهني كردستان عراق به مركز گردان و 13 پايگاه از توابع شهر زاخو.
- مسئول بسيج مجلس اعلاي انقلاب اسلامي عراق: ارتش عراق از آغاز جنگ تاكنون هيچ سربازي را ترخيص نكرده و عراقيهاي 14 تا 35 ساله را به خدمت فراخوانده است؛ در جنوب عراق 30 هزار تن از ارتش عراق گريختهاند؛ دو هزار روستاي شمال عراق بمباران يا توسط بولدوزر خراب شده است.
- اعزام نيرو به جبههها از استانهاي كردستان، يزد، فارس، خوزستان، تهران و شهر قم. تفسير راديو اسرائيل از اعزام نيروهاي تازه نفس و احتمال حمله ايران به بصره.
- تأكيد امامخميني به وحدت بيشتر اقشار مختلف مردم در جمع ائمه جمعه سراسر كشور؛ آسوشيتدپرس سخنان امام را در ارتباط با اعدام مهدي هاشمي دانست.
- رزمندگان كاروان “راهيان از جبهه تا جماران” با رئيس مجلس شوراي اسلامي ديدار كردند. آقاي هاشمي در اين ديدار روند جنگ تحميلي، اوضاع خليجفارس و تلاشهاي جهاني براي فشار به جمهوري اسلامي را تشريح كرد. نمايندگان مجلس نيز جنگ ايران و عراق را جنگي دفاعي و براي تنبيه متجاوز اعلام و تأكيد كردند مرعوب حضور امريكا در خليج فارس نخواهند شد.
- نامه وزير خارجه ايران به دبيركل سازمان ملل درباره حمله امريكا به كشتي ايران ـ اجر و تأكيد بر تصميم ايران به پاسخگويي مناسب و مؤثر به اين حمله امريكا.
- اسكورت نفتكش كويتي “گازپرنس” به وسيله ناوگان امريكا. شروع عمليات مينروبي در آبهاي جنوبي جزيره ابوموسي به وسيله نيروهاي انگليسي. درخواست امريكا از هند براي مشاركت در عمليات مينروبي در خليجفارس.
- رئيس مجلس سناي امريكا اسكورت كشتيهاي كويتي را براي منافع امريكا زيانآور دانست؛ تلاش دمكراتهاي سنا براي پايان دادن به طرح اسكورت نفتكشهاي كويتي در خليجفارس.
- شوروي خواستار تشكيل كميته رؤساي ستاد ارتشهاي پنج قدرت بزرگ در شوراي امنيت و استفاده از آن براي حضور در خليجفارس تحت پرچم سازمان ملل شد.
- احتمال وقوع جنگ ميان امريكا و ايران، اهداف امريكا از حضور نظامي در خليجفارس، روابط دو ابرقدرت و همكاري آنها در مقابله با ايران از مسائل مورد بحث رسانهها و سياستمداران از جمله: مكگارون (عضو كنگره امريكا)، پارسونز (سفير سابق انگليس در ايران و سازمان ملل) و خبرگزاري رويتر است كه در اين گزارش درج شده است.
- مجلس سناي امريكا واردات نفت خام و ساير كالاها را از ايران تحريم كرد. حدود 30 شركت نفتي از كشورهاي امريكا، انگلستان و فرانسه از دو هفته قبل از خريد نفت ايران خودداري كردهاند.
- مقايسه توليد نفت ايران و عراق و افزايش آن در نيمه اول امسال.
- تأسيس پايگاهي در افغانستان براي چريكهاي فدايي خلق به منظور خرابكاري در مناطق مرزي ايران. مهاجرت 10 هزار بلوچ از پاكستان به افغانستان.(1)
تاریخ شمسی 7 مهر 1365
تاریخ قمری 24 محرم 1407
تاریخ میلادی 29 سپتامبر 1986
خلاصه روز:
- فرمانده كل سپاه در جلسه فرماندهان: تلاش اصلي براي تصرف بصره، استفاده از زمين ابوالخصيب است. اگر نتوانيم اين عمليات را انجام دهيم، بايد جنگ را در منطقه جنوب، تمام شده دانست.
- كشتي ايراني 176هزار تني دنا مورد اصابت موشك هواپيماي عراقي قرارگرفت.
- برگزاري جلسه در قرارگاه رمضان براي رفع برخي مشكلات لجستيكي و امنيتي.
- گزارشي از حساسيت عراق در جنوب و اقدامات مهندسي دشمن براي كنترل بيشتر منطقه.
- فرمانده گروه رزمي هوانيروز مسجدسليمان: تجربيات جنگ سبب افزايش توان رزمي و پشتيباني هوانيروز شدهاست. قبل از انقلاب 1400 امريكايي مسئوليت آموزش كادر خلباني و فني را در هوانيروز بر عهده داشتند.
- اعتراض ايران به انگلستان كه در پي حمله به يك كشتي انگليسي، ايران را تهديد كردهبود.
- حمايت وزيران خارجه كشورهاي عضو اتحاديه عرب از عراق و تأكيد آنها بر لزوم خاتمه جنگ.
- معاون نخستوزير مالزي: مالزي از اينكه سازمان ملل تاكنون نتوانسته به درگيري ايران و عراق پايان دهد، مأيوس است. اميدواريم كه از نشست وزراي خارجه كشورهاي عضو كنفرانس اسلامي، نتيجه مثبتي حاصل شود.
- وزير خارجه مصر: ما از عراق حمايت ميكنيم زيرا اين كشور سپر بازدارنده اعراب در مقابل توسعهطلبي ايران است.
- تفسير راديو اسرائيل از صفبنديهاي جهان عرب در قبال جنگ ايران و عراق.
- امامجمعه دهلينو: تحميل جنگ به ايران، به منظور ضعيف كردن دنياي اسلام و ملل مسلمان صورت گرفتهاست.
- يك روزنامه پاكستاني به نقل از آيتالله خويي: دين نبايد طرفدار سياست باشد و من هيچ وقت در سياست دخالت نميكنم.
- رئيس شركت نفت انگليس موفقيت اوپك را در رساندن نفت به بشكهاي 17 تا 19 دلار مورد ترديد قرارداد و پيشبيني كرد كه قيمت نفت در چند سال آينده كمتر از بشكهاي 15 دلار خواهد بود.(2)
تاریخ شمسی 7 مهر 1363
تاریخ قمری 3 محرم 1405
تاریخ میلادی 29 سپتامبر 1984
خلاصه روز:
- حمله موشكي مجدد عراق به مجتمع پتروشيمي ايران و ژاپن در بندر امامخميني با چهار موشك اسكادبي، و شهادت ٣ نفر و مجروح شدن ٢٤ نفر و وارد آمدن خساراتي به اين مجتمع؛ گزارش سپاه خوزستان درباره اينكه چند روز قبل، از توكيو به مجتمع مزبور، حمله قريب الوقوع عراق اعلام شده بود – اطلاعيه نظامي عراق و اعلام اينكه اين حمله به تلافي حمله ايران به بنادر البكر و العميه بوده است.
- فرمانده لشكر ٢٦ پياده عراق طي نامه اي به فرماندهان تيپهاي تحت امر، حمله آتي ايران را نبردي گسترده و عظيم پيشبيني كرد و دلايلي براي آن برشمرد.
- اقدامات و درگيريهاي ضدانقلاب در مناطق غربي كشور از جمله در مريوان (محورهاي سروآباد و محور چناره) سردشت، سقز، مياندوآب و تلفات نيروهاي خودي و ضدانقلاب در طي اين درگيريها؛ اظهار مسئول كميته جنوب كومهله در جلسه رسمي اين گروه كه از نظر اقتصادي در مضيقه كامل هستيم و اعلام تصميم به مصادره انبارهاي دولتي و پولهاي بانكها؛ پخش اعلاميه دست نويسي تحت عنوان “پيام كنگره مؤسس حزب كمونيست ايران به زندانيان” در سنندج؛ ارسال گزارشهاي تبليغاتي ضدانقلاب به خبرگزاريها و انتشار آنها؛ ادامه روند تسليم عناصر برگشته از گروههاي ضدانقلاب موسوم به “تسليميها”.
- طرح و بررسي اين امر كه جنگ ايران و عراق روابط سران گروههاي كرد با هر يك از دولتين ايران و عراق، باعث شكاف و اختلاف بيشتر بين گروههاي كرد هر دو كشور شده است، در گزارش آسوشيتدپرس و نشريه اكونوميست؛ نظرات دبيركل حزب سوسياليست كردستان در اينباره در مصاحبه با راديو صداي كردستان عراق.
- دستگيري دو نفر كه قصد خرابكاري در راه آهن تهران – رباط كريم – شهريار را داشتند؛ خنثي سازي حمله منافقين به نمايشگاه جنگ در شاهين شهر؛ تداوم اقدامات ضد هفته جنگ منافقين در سطحي جزئي شامل اختلال در بيسيم شهرباني يزد، اردكان و اسلام آباد غرب و پخش اعلاميه در رشت
- جمع بندي وزارت ارشاد اسلامي از مطالب موضوعات جهان دربارهی هفته جنگ: با توجه به اينكه عراق چند روز قبل از هفته جنگي ما، هفته جنگ اعلام كرده بود، اين كه مطبوعات جهان، هفته جنگ ما را وسيعاً بازتاب دادند به نوعي حكايت از قبول كردن هفته جنگ جمهوري اسلامي به عنوان هفته جنگ است و اين به عبارتي يعني آغازگر جنگ دانستن عراق.
- تقسيم بندي شيوههاي عملياتي انجام شده طي چهار سال گذشته به كلاسيك و مردمي در سخنراني برادر محسن رضايي فرمانده كل سپاه پاسداران و تشريح استراتژي جنگ در آينده؛ تحليل نهايي برادر محسن رضايي از وضع كنوني جنگ: امروز دنيا مردد شده براي اينكه صدام را نگه دارد يا از ميان بردارد…آنها يك سيلي محكم ميخواهند تا به تصميم برسند. البته آن موقع، ما ديگر راضي نميشويم.
- تاكيد آيت الله منتظري بر تداوم مقاومت ملت ايران در برابر توطئههاي دشمنان تا رسيدن به پيروزي نهايي در ديدار با گروهي از پرسنل نيروي هوايي و دانشجويان نيروي زميني در قم
- وزير خارجه جمهوري اسلامي در سي و نهمين اجلاس مجمع عمومي سازمان ملل متحد سخنراني كرد و به مسائل مختلف از جمله جنگ تحميلي، سلطه طلبيهاي استكبار جهاني و صهيونيزم بين الملل و عملكرد شوراي امنيت، كاربرد سلاح شيميايي توسط عراق و لزوم اعزام هيات تحقيق و برخورد جدي با اين مسئله، محكوم كردن همكاري عراق با منافقين بطور علني در هواپيمارباييهاي اخير (برخلاف تعهدات قانوني دولتها) و اعطاي پناهندگي سياسي و تشكيل كنفرانسهاي مطبوعاتي براي آنها اشاره كرد و به انتقاد شديد از برخي از كشورهاي اسلامي كه درصدد ايجاد رابطه با اسرائيل هستند پرداخت و خواستار اخراج نمايندگان اين رژيم از سازمان ملل شد.
- موافقت عراق با اطلاعيه شش كشور عضو شوراي همكاري خليجفارس كه در آن تاكيد شده بود بايد حقوق قانوني ايران و عراق براي پايان دادن به جنگ در نظر گرفته شود؛ وزير اطلاعات عراق: ما به هيچ قسمت خاك ايران چشم طمع نداريم و نميخواهيم كه ايران نيز به خاك ما چشم طمع داشته باشد.
- رئيس جمهور سودان در گردهمايي كميته مركزي حزب وحدت سوسياليست سودان: ما از تمامي كشورهايي كه از جنگ ايران و عراق به عنوان يك تجارت سودمند استفاده كرده اند، مي خواهيم تا دخالت دائمي خود در جنگ را قطع كنند.
- صف انتظار حدود ٥٠ نفتكش در خارج از تنگه هرمز براي دريافت دستور از جانب شركتهاي مربوطه براي عزيمت به ترمينالهاي خليجفارس و بارگيري در اين ترمينالها
- تصميم شيخ نشين ابوظبي مبنيبر احداث خط لوله دوم انتقال نفت در خليجفارس به منظور چشم پوشي از حمل نفت از طريق تنگه هرمز.
- گزارش خبرگزاري جمهوري اسلامي به نقل از گروه تجاري تايمز مالي در لندن در خصوص همكاري اقتصادي انگليس و عراق و عقد قراردادهايي از جمله تمديد طرح تأمين “آب ك. خ.” در بغداد؛ قرارداد نفتي عراق با يك شركت ايتاليايي جهت احداث خط لوله نفت ٦٣٠ كيلومتري از طريق عربستان به درياي سرخ؛ ادعاي وزير اطلاعات عراق در زمينه افزايش صادرات نفت عراق به بيش از ميزان قبل از جنگ با احداث دو خط لوله عراق – عربستان و عراق – اردن
- قاچاق روزانه ٤ كاميون حامل احشام خريداري شده از دامداران باختران به عراق از محور سنندج – سردشت و اينكه در تأمين اسكناسهاي هزار توماني براي قاچاقچيان عراقي، صرافان عربستان و كويت و شيخ نشينها دست دارند
- ديدار و گفت وگوي وزيرخارجه ايران با وزراي خارجه كره شمالي، كوبا و آلباني در خصوص طرح اخراج اسرائيل از سازمان ملل و حمايت آنها از اين طرح
- ديدار دو روزه نمايندگان حزب فالانژيست لبنان با مقامات سوري در دمشق به دعوت رهبري سوريه و نتايج اين ديدارها؛ گزارش الكفاح العربي از روابط فالانژها با اسرائيل
- تحت تعقيب قرار گرفتن عرفات در ايتاليا به جرم ارسال اسلحه جهت تروريستهاي اروپايي بويژه بريگاد سرخ ايتاليا، تروريستهاي ايرلند، گروه امل و گروه اقدام مستقيم در فرانسه.
- صدور قريب الوقوع راي دادگاه امنيتي مصر در خصوص ٣٠٠ تن از انقلابيون مسلمان مصري به دنبال محاكمهاي كه دو سال طول كشيد
- برپايي كنفرانس سه روزه بحث درباره بنيادگرايي اسلامي در دانشگاه آكسفورد توسط بخش مطالعات عربي و اسلامي اين دانشگاه كه از كمكهاي مالي شيخ نشينهاي نفتخيز خليجفارس بهرهمند ميشود.
- اظهارات وزير امورخارجه افغانستان در مجمع عمومي سازمان ملل و هشدار دربارة حملات پاكستان و ايران عليه افغانستان با حمايت امريكا: اعتراض افغانستان به نقض چشمگير حريم هوايي خود به وسيله يك هواپيماي بازرگاني ايران كه به سمت يك پايگاه اصلي ارتش افغانستان پرواز كرده است.
- گزارش طعنه آميز راديو ضدانقلابي موسوم به ايران وابسته به گروه بختيار در خصوص پخش برنامه هاي تلويزيوني احساس طبري از سيماي جمهوري اسلامي ايران از يك طرف و صدور اعلاميه كميته مركزي حزب توده مبني بر درخواست آزادي نظريه پردازان اين حزب از جمله طبري و كيانوري از طرف ديگر.(3)
تاریخ شمسی 7 مهر 1361
تاریخ قمری 11 ذیالحجه 1402
تاریخ میلادی 29سپتامبر 1982
خلاصه روز:
- اعلام زمان اجرا، نام و رمز عملیات (مسلمبن عقیل) به یگانهای عملکننده ازسوی قراگاه نجف؛ حرکت بعضی از یگانها به سمت نقطهی رهایی بهدلیل طولانی بودن مسیر.
- آتش گرفتن تأسیسات پتروشیمی دشمن در نزدیکی بصره و انهدام یک تفنگ 106 میلیمتری و یک خمپارهانداز با آتش نیروهای خودی.
- در گلولهباران آبادان به چند منزل مسکونی، دفتر شرکت مسافربری و بخش 9 شرکت نفت خسارتهایی وارد شد و یک تن شهید و 20 تن مجروح شدند، 2 مجروح در گلولهباران گیلانغرب؛ تجاوز به حریم هوایی شهر خرمآباد.
- گفتوگوی اختصاصی فرمانده نیروی دریایی دربارهی سیاست جدید عراق برای جبران قدرت نیروی دریاییاش.
- خبر رادیو بی.بی.سی به نقل از یک مقام نظامی در دولت عراق از پیوستن نیم میلیون نفر از افراد غیرنظامی که فنون نظامی را آموزش دیدهاند به ارتش عراق.
- ادامهی درگیریها در شمال غربی ایران، برخورد یک خودرو نظامی نیروهای خودی با مین و متعاقب آن حملهی عناصر مسلح غیرقانونی به این خودرو در منطقهی شهریکند؛ پاکسازی 15 کیلومتر دیگر از محور پیرانشهر ـ سردشت و آزادی 4 روستا در این محور؛ عملیات نیروهای جندالله شاهیندژ در محورهای شمال غربی این شهر و پاکسازی 65 روستا؛ درگیری بین نیروهای سپاه و نیروهای مسلح غیرقانونی در منطقهی کامیاران و دستگیری 5 تن از مهاجمان؛ آزادی 16 گروگان ادارهی کل راه و ترابری استان آذربایجان غربی.
- اطلاعیهی شورای روحانیت اهل تسنن مرکز ارومیه دربارهی حمایت از استقرار قراگاه حمزه در منطقهی شمالغرب.
- شهادت و مجروحیت 11 نفر از مردم بهدست عناصر سازمان مجاهدین خلق؛ در شهرهای اصفهان، تهران، سنندج و شیراز؛ حملهی عناصر سازمان به چند نوجوان بسیجی و مجروح کردن آنان در قم؛ دستگیری 10 نفر و کشتهشدن 2 نفر از اعضای سازمان در شهرهای تهران، سلماس و رشت توسط نیروهای امنیتی؛ کشف 13 خانهی تیمی و دستگیری 50 نفر از اعضای سازمان مجاهدین خلق و گروه پیکار در راه آزادی طبقهی کارگر در رامهرمز.
- اطلاعیهی دادستان انقلاب اسلامی مرکز خطاب به مردم و تقدیر از همکاری آنان در اجرای طرح مالک و مستأجر دادستانی انقلاب و اعلام این مطلب که مالکان تا 14 مهر فرصت دارند با مراجعه به مراکز اعلام شده اطلاعات درخواست شده را دراختیار این مرکز قرار دهند.
- اعدام سیدمهدی مهدوی و سرهنگ قاسم حسینی از همدستان صادق قطبزاده به جرم براندازی نظام جمهوری اسلامی به حکم دادگاه انقلاب ارتش، اعلام حکم حبس 7 نفر دیگر از متهمان پروندهی گروه قطبزاده از دو سال تا حبس ابد و ارجاع پروندهی 3 نفر دیگر از متهمان به دادسرا برای تکمیل مدارک.
- تأکید امام خمینی رهبر انقلاب، بر صداقت در بیان رخدادها، حساسیت موقعیت نظام جمهوری اسلامی در نظام بینالملل و شیوهی مقابله با هجوم تبلیغاتی رسانههای غربی در دیدار مدیران خبرگزاری جمهوری اسلامی با ایشان.
- مصاحبهی اختصاصی نخستوزیر با خبرنگار روزنامهی جمهوری اسلامی دربارهی پیشنهاد رئیسجمهور در مورد تشکیل کنفرانس سران کشورهای اسلامی، اعتراف صدام به فساد موجود در هیئت حاکمهی عراق، لایحه نحوه فعالیت بخش خصوصی و شایعهی منافقین مبنیبر اخذ مالیات از مالکان.
- مقالهی روزنامهی انگلیسی زبان ” مسلم” چاپ پاکستان، دربارهی فعالیت و نقش مجامع بینالمللی در جنگ ایران و عراق؛ گزارش رادیو بی.بی.سی دربارهی کمک مالی کشورهای عربی حاشیهی خلیج فارس به رژیم عراق.
- مقالهی مجلهی ژونآفریک چاپ فرانسه، با عنوان ” ایمان علیه تانکها” که به بررسی اوضاع جنگ از ابتدای هجوم عراق به ایران تاکنون، به هم خوردن موازنهی نظامی در عرصهی نبرد به نفع ایران و نقش ایمان و معنویت در جبههی متحول شده ایران پرداخته است.
- ورود نیروی ضربتی ناوگان ششم امریکا به آبهای لبنان برای پیاده کردن تفنگداران امریکایی در بیروت؛ گزارش رادیو دولتی لبنان از توافق دولت این کشور با اسرائیل برای خروج نیروهای اسرائیلی از فرودگاه بیروت؛ گزارش یونایتدپرس از سخنان رئیسجمهور امریکا دربارهی حضور تفنگداران این کشور در لبنان و خروج نیروهای خارجی از این کشور؛ سخنان سخنگوی وزارت دفاع امریکا دربارهی محل استقرار تفنگداران دریایی؛ توافق سفیر امریکا در اسرائیل با وزیر دفاع این رژیم مبنیبر جایگزینی نیروهای امریکایی به جای نیروهای اسرائیلی در فرودگاه بیروت؛ اعزام یک ناو هواپیمابر امریکا و 5 ناو همراه آن به دریای مدیترانه.
- اعتراف نخستوزیر اسرائیل به اطلاع داشتن دولتش از وقوع قتل عام آوارگان فلسطینی در اردوگاههای صبرا و شتیلا.(4)
تاریخ شمسی 7 مهر 1359
تاریخ قمری 19 ذیالقعده 1400
تاریخ میلادی 29 سپتامبر 1980
خلاصه روز:
در هشتمين روز، هجوم نيروهاي عراقي براي اشغال خرمشهر با شكست مواجه شد. آبادان از آرامش نسبي برخوردار بود. نيروهاي دشمن تا حدودي از جاده خرمشهر اهواز و همچنين محور شلمچه به عقب رانده شدند. در محور سوسنگرد، تلاش دشمن ادامه يافته، با عبور از رود كرخه وارد سوسنگرد شد و به سوي حميديه پيشروي كرد. در محورهاي شوش و انديمشك، دشمن با بهكارگيري توان بيشتر و پيشروي در اين محورها، شوش، انديمشك و دزفول را در معرض تهديد بيشتر قرار داد. در منطقه مياني، در محور مهران درگيري ادامه يافت و ايلام مورد تهديد قرارگرفت. درگيري در محورهاي گيلانغرب و قصرشيرين تشديد شد و در محور سرپلذهاب دشمن تا حدودي عقب رانده شد. از سوي ديگر، عراق با جديت پيامهاي مهم خودي را استراقسمع نموده، سريعاً اقدام متقابل انجام داده، بعضي [از] عمليات [ها] را خنثي ميسازد. در اين روز هواپيماهاي دشمن علاوه بر پشتيباني نيروهاي زميني، به بيش از 7 منطقه كشور تجاوز كرده، تعدادي از تأسيسات صنعتي و نفتي را هدف قرار دادند. بنا به اظهار وزير دفاع، نيروي هوايي ايران توانسته صنايع نفت عراق را فلج كند و نزديك به 90 فروند از جنگندههاي متجاوز را سرنگون كند.
روزشمار سياسي 59/7/7
پس از گذشت يك هفته، جمهورياسلامي همچنان بر مواضع خود مبنيبر خروج متجاوز از مناطق اشغالي، عدم مذاكره با متجاوز و نپذيرفتن ميانجيگري، پافشاري ميكند و شركت در مجامع بينالمللي را به حصول شرايط موردنظر موكول كرده است. از سوي ديگر، عراق ديپلماسي خود را همسو با جريانات بينالمللي قرارداده و با پذيرش پيشنهاد آتشبس شوراي امنيت و ساير هيأتهاي صلح سعي در تقويت موقعيت سياسي خود دارد تا با استفاده از اين موقعيت و به همراه برتري نظامي، شرايط خود را به جمهورياسلامي تحميل كند. امّا در سطح بينالمللي، هردو ابرقدرت در پي بهرهبرداري سياسي از جنگ هستند. در امريكا گروههايي در كادر رهبري خواستار حمايت از عراق و گروههاي ديگري نيز نگران پارهپاره شدن ايران و استفاده شوروي از اين موقعيتند. امّا مسكو كه جنگ ايران و عراق را توطئه امپرياليستي ميداند، تلاش ميكند با تداوم سياست دو پهلوي خود، هر دو كشور را تحت عنوان دولتهاي ضدامپرياليستي به سوي خود متمايل كند.
شرح روز:
درگيريها و حملات زميني
جبهه جنوبي
بنا به اظهار يكي از فرماندهان تيپ ويژه كماندويي عراق: «مقارن ساعت 4 روز 1980/9/29 (7 مهر 59) پس از بمباران محور تنومه شلمچه خرمشهر، قرارگاه تيپ 33، كه از گردان 8 پياده نيروهاي ويژه (عراق) تشكيل يافته و فرماندهي پيشروي (در محور خرمشهر) را به عهده داشت، پيشروي خود را آغاز كرد و به دنبال آن گردان 9 پياده نيز حركت كرد. اطلاعات رسيده حاكي از آن بود كه نيروهاي موجود در شهر بسيار كم و روحيه آنان ضعيف است و ماموريت ما فقط ظرف چند ساعت انجام خواهد پذيرفت.» يكي از اعضاي سپاه خرمشهر در مورد چگونگي مقابله با اين هجوم دشمن اظهار داشت: «ما 8 نفر در دوربند و صد دستگاه مستقر بوديم. نيروهاي زرهي عراق كه در 500 متري ما مستقر بودند، شب هنگام به صورت هلالي شكل، پيشروي خود را شروع كردند كه ما يك زاويه آنها را زديم كه منجر به عقبنشيني آنها شد. مجدداً يك بار ديگر نزديك به 10 تانك به صورت ستوني به حركت درآمدند كه تعدادي از برادران بسيج و سپاه خرمشهر با دو تن از تكاوران و تعدادي از مردم به مقابله با آنها شتافتند. مصاف تن و تانك! نيروها با نارنجك و آرپيجي حمله كردند و تانكها از كار افتادند يا عقبنشيني كردند. به اين صورت، دشمن كه خرمشهر را در قبضه خود ميديد و تصور ميكرد با اين هجوم كار را تمام ميكند، با تحمل تلفات و خسارات عقبنشست. به گزارش ستاد هماهنگي آبادان: از شب گذشته تا صبح امروز از درگيريها كاسته شده و نيروهاي خودي مواضع دشمن را در هم كوبيدند كه منجر به عقبنشيني عراقيها شد. طبق اعلام اطلاعات سپاه: نيروهاي عراقي در جاده خرمشهر اهواز، نزديك انبارهاي عمومي خرمشهر و در 15 كيلومتري شهر هستند. به گزارش همين منبع: 3 خبرنگار فرانسوي و يك راننده تاكسي عراقي كه از بصره به پلنو آمده بودند، دستگير شدند. يكي از شاهدان دستگيري اظهار داشت: «به راننده تاكسي گفتيم تو اينجا چه ميخواهي؟ گفت: من راننده تاكسي هستم و اينها مسافر بودند. گفتند ما را ببر خرمشهر و من هم به خيال اين كه فتح شده، اينها را آوردم. در محور اهواز در مسير جاده اصلي خرمشهر اهواز كه نيروهاي عراقي ديروز تا حدود 20-30 كيلومتري اهواز پيش آمده بودند، امروز با تلاش نيروهاي خودي تا شعاع 60 كيلومتري عقب رانده شدند و علاوه بر آن عراقيها مجبور شدند از اطراف جاده نيز تا فاصله 20 كيلومتري به سوي مرز عقب نشيني كنند. درگيري در اين جبهه همچنان ادامه دارد. 7 شواهد موجود حاكي است در بعضي نقاط اهواز، از جمله كنار پل، كارخانه نورد و حتي داخل پادگان، عوامل دشمن شبها با چراغ منازل، نورافكن يا گلولههاي منور به دشمن علامت ميدهند. همچنين عوامل ستون پنجم دشمن و حتي بعضي از كماندوهاي عراقي با لباس محلي با موتور در شهر يا روستاهاي اطراف جبهه رفت و آمد كرده، اخبار لازم را براي دشمن ميبرند. از اين نوع مسائل در مناطق عربزبان بسيار است. به گزارش سپاه خوزستان دشمن در ادامه اقداماتش در محور سوسنگرد با اجراي آتش سنگين روي شهر و اطراف آن، موفق شد با نصب پل بر رودخانه كرخه، وار د سوسنگرد شود و حدود 10 كيلومتر پيشروي كرده تانكهاي خود را مستقركند. به خاطر نبودن نيرو در اين محور، عراقيها در ادامه حركت خود به سمت حميديه پيشروي و روي منطقه اجراي آتش ميكنند، طوري كه مردم دسته دسته ميگريزند. در جريان اين پيشرويها، اقدامات ستون پنجم، كمك خوبي براي عراقيهاست. از جمله اين عوامل، اعضاي جبههالتحرير و جبهه عربستان و شيوخ منطقه هستند كه 20 نفرشان شناسايي شدهاند و اين امر به اتاق جنگ گزارش شده است. گزارش ديگري از اداره مركزي اطلاعات سپاه حاكي از سقوط پادگان حميديه در اين روز است. در محورهاي شوش و انديمشك نيز تلاش دشمن شديد شده است. يكي از مسئولين سپاه انديمشك گفت: پاسگاه فكه در تصرف نيروهاي عراقي است و مهاجمين با بستن پل برروي نقاط مختلف كرخه از اين رودخانه عبور ميكنند… ما در مناطق غربي شوش نيروهاي دفاعي نداريم و به همين علت عراقيها در آن مناطق جلو آمدهاند و احتمالاً هدف آنها رسيدن به شوش و قطع راه ارتباطي و راهآهن است كه از شوش ميگذرد. از سوي ديگر، در محور انديمشك نيروهاي دشمن در غرب رودخانه كرخه مشغول تجديدقوا بوده، طبق گزارش سپاه به 10 كيلومتري انديمشك رسيدهاند و اطراف پايگاه وحدتي دزفول را زير آتش گرفتهاند.» برابر اعلام ژاندارمري موسيان «به علت عقبنشيني نيروهاي ارتش مستقر در نهر عنبر، نرسيدن كمك، پاسگاه نهر عنبر سقوط كرد. «ضمناً گروهان موسيان تقاضاي كمك كرده و هشدار داده اگركمك فوري نرسد، گروهان سقوط خواهد كرد.» جبهه مياني به گزارش سپاه غرب «در محور مهران، دو هليكوپتر عراقي ارتفاعات منطقه را شناسايي كرده و 3 خودروي ارتش، حامل توپهاي سبك را منهدم كردند كه در اين حال نيروهاي ارتش عقبنشيني كردند.» همچنين بعدازظهر امروز در اطراف سد كنجانچم چند نفر از برادران شهيد و مجروح شدند. از سوي ديگر، ستاد عمليات غرب اوضاع شهر ايلام را وخيم گزارش كرده، درخواست كمك هوايي نموده است. ستاد مشترك ارتش اعلام كرد: «در ساعت 23/40 روز 59/7/6، پاسگاه گاهواره، واقع در حدفاصل اسلامآباد كرند، توسط يك گروه مهاجم ايراني ضدانقلاب اشغال شد و وسائل آن به تصرف مهاجمين درآمد.» گزارش سپاه غرب نيز حاكي است: «عده زيادي از ضدانقلابيون در كرند اسكان يافته و اخبار وحشتناك ميان مردم پخش ميكنند.» «يگان زرهي دشمن مستقر در محور گيلانغرب كه در تاريخ 5 و 59/7/6، به وسيله نيروي هوايي جمهورياسلامي آسيب ديده بود، تجديد قوا كرده و شروع به پيشروي نموده است.» «به دستور رئيس ستاد ارتش عراق امروز (59/7/7)، يك گردان از تيپ 23 پياده كوهستاني لشكر 8 به سوي ارتفاعات سيسر در محور قصرشيرين سرپلذهاب اعزام گرديده است.» از سوي ديگر، «نيروهاي دشمن در محور تپهرش سرپلذهاب عقبنشيني كرده و تپهرش به كنترل نيروهاي خودي در آمده است. همچنين تأسيسات راديو تلويزيون قصرشيرين را تخليه كرده و حالت جنگ و گريز دارند. بنا به اظهار يكي از افسران ارتش در جبهه قصرشيرين: امروز با همكاري برادران پاسدار ارتش مزدور عراق را تا پاسگاه باباهادي، يك كيلومتري قصرشيرين به عقب رانديم و حدود 15 تانك، چند ماشين مهمات و مقدار زيادي از تسليحات دشمن را منهدم كرديم و عدهاي سرباز عراقي دستگير گرديد. به گزارش ستاد عملياتي غرب: «امروز منطقه قلقله (غرب جوانرود) توسط نيروهاي سپاه و ارتش از تصرف مهاجمين آزاد شد. همچنين ستون نيروهاي خودي در غرب قلقله مورد حمله يك هواپيماي دشمن قرار گرفت كه دو خودرو منهدم و دو نفر زخمي شدند.»
حملات و درگيريهاي هوايي
بوشهر: ساعت 7 سه ميگ عراقي به بندر بوشهر حمله كردند كه هر 3 فروند هدف قرار گرفته، سقوط كردند.
خارك: يك ميگ عراقي كه قصد حمله به خارك را داشت، توسط ناوگانهاي نيروي دريايي سرنگون شد.
گچساران: صبح امروز يك ميگ عراقي قصد حمله به تأسيسات نفتي (منطقه گچساران) را داشت كه با مقابله آتشبارها به بهبهان رفت و در اين منطقه توسط آتشبارها سرنگون گرديد.
آبادان: بعدازظهر امروز دو هواپيماي دشمن تانك فارمها را در آبادان به آتش بستند.
اهواز: بعدازظهر امروز دو هواپيماي عراقي محوطه شركت گاز مايع كريت كمپ را به رگبار گلوله بستند.
اهواز: شب هنگام 3 ميگ عراقي توسط جنگندههاي نيروي هوايي ايران در اهواز سرنگون شدند.
لرستان: بعدازظهر امروز 2 ميگ عراقي در منطقه پلدختر به پل سميره حمله كردند كه يكي از ميگها سرنگون شد.
ايلام: شب هنگام هواپيماهاي عراقي بر فراز نخجير به پرواز درآمدند كه با مقابله آتشبارها گريختند.
كرمانشاه: امروز ميگهاي عراقي دوباره به استان كرمانشاه حمله كردند كه با مقابله آتشبارها فراركردند.
اقدامات نيروي هوايي ارتش جمهورياسلامي سرهنگ فكوري وزير دفاع و فرمانده نيروي هوايي ارتش گفت: «رزمندگان نيروي هوايي ايران توانستهاند صنايع نفت عراق را تقريباً فلج كنند و صدور نفت اين كشور را قطع نمايند. نيروي هوايي ايران تاكنون توانسته نزديك به 90 فروند از جنگندههاي عراقي را سرنگون كند.
خلاصه اطلاعيههاي ستاد مشترك ارتش جمهورياسلامي ايران
اطلاعيه 89…چون فرودگاه مهرآباد سيستم دفاع هوايي كامل دارد و قادر است از حملات هوايي دشمن جلوگيري نمايد. از مردم تهران تقاضا ميشود از تيراندازي به سوي هواپيماهايي كه در آسمان تهران ديده ميشوند، خودداري نمايند.
اطلاعيه 90… بامداد امروز برادران سرباز شما از تيپ قهرمان ابوذر، در پرتو عنايات ذات باريتعالي و حمايت بيدريغ مردم مبارز قصرشيرين، با پشتيباني دلاورانه پرسنل هواپيماهاي نيروي زميني، هوانيروز و برادران پاسدار در منطقه سرپلذهاب به دشمن تاخته، آنها را مجبور به فرار ساختند. تعداد زيادي تانك سالم به دست نيروهاي خودي افتاده است.
اطلاعيه 93… به دنبال تجاوز ميگهاي عراقي، در ساعت 23 شب گذشته 3 ميگ عراقي كه قصد حمله به بوشهر را داشتند، توسط نيروي هوايي ارتش جمهورياسلامي ايران سرنگون شدند. همچنين امروزسه ميگ از آسمان آبادان گذشته، به سوي بوشهر در پرواز بودند كه رزمندگان نيروي هوايي هر سه را سرنگون ساختند.
اطلاعيه 96… بعدازظهر ديروز يك هليكوپتر هوانيروز در حال ماموريت در منطقه مسجد سليمان مورد هجوم يك ميگ عراقي قرار ميگيرد كه با درخواست كمك توسط خلبان آن، يك فروند هواپيماي ارتش وارد عمل شده، ميگ عراقي را سرنگون ميكند.
اطلاعيه 97… در ساعت 14 امروز (7 مهر)، دو جنگنده ارتش در يك ماموريت موفقيتآميز، پالايشگاه خانقين را بمباران و منهدم كردند و در برگشت يك پاسگاه، يك مخزن بنزين و يك آنتن رادار دشمن را هدف تيربارهاي خود قرار داده، منهدم نمودند. همچنين در نبرد هوانيروز ارتش در منطقه هردان اهواز، در بعدازظهر روز گذشته و صبح امروز، 9 تانك دشمن با خدمه و تجهيزات مربوط منهدم شد.
اطلاعیه 98… رزمندگان دلاور ارتش طي روزهاي ششم و هفتم مهر در حملات سنگين خود از طريق زمين و هوا ضربات مهلكي به نيروهاي مزدور عراق در غرب كشور، مناطق قصرشيرين و ايلام وارد آوردند. دراين عمليات كه نيروها از حمايت كامل مردم برخوردار بودند، توانستند جمعاً بيش از 140 تانك و نفربر زرهي دشمن را منهدم نمايند. همچنين رزمندگان دلاور در بعدازظهر روز 59/7/7، در منطقه جنوب،21 تانك دشمن را نابود كردند.
قسمتي از اطلاعيه 163…
فعاليتهاي نيروي هوايي در تاريخ 59/7/7
پل راهآهن كركوك اربيل به كلي منهدم و به پل ديگر خساراتي وارد شد.
2 به مخازن سوخت كركوك و يك پادگان نظامي در جنوب سد دوكان خسارات زده شد.
3 به تأسيسات دپوي شمال كركوك و پادگان قلعهديزه خساراتي وارد گرديد.
4 3 فروند از هواپيماهاي مهاجم دشمن سرنگون شدند.
خلاصه بيانيههاي نظامي عراق
بيانيه 50
… يك پايگاه هوايي ايران كه در آن يك ايستگاه كامل رادار وجود دارد، به دست نيروهاي عراقي در شهر دزفول افتاده است… اسلحه و مهماتي كه نيروهاي عراقي در اهواز به دست آوردهاند، شامل مقادير زيادي مهمات و توپ، اتومبيل، نفربر و تانكهاي قابل استفاده است… در جنگهاي پراكنده، 16 تانك، 5 توپ 175 ميليمتري، 6 توپ و 58 اتومبيل به دست نيروهاي عراقي افتاد. در اين جنگها 10 تانك، انبار مهمات و تعدادي اتومبيل نابود گرديد و 28 كشته و تعداد زيادي ايراني اسير شدند، نيروهاي عراقي در اين جنگها 3 كشته و 38 زخمي دادند و 14 اتومبيل و 6 خمپارهانداز آنها نابود گرديد.
بيانيه 52
نيروهاي ما در روز (59/7/7) به پاك كردن منطقه عمليات از نيروهاي دشمن ادامه دادند و به حملههاي دشمن پاسخ داده، خسارات جاني و مالي وارده بر دشمن بدين شرح است:
ـ تعداد زيادي كشته و زخمي و 15 اسير، نابود كردن 8 عدد انواع توپ و 4 خودرو و تعدادي تانك و سلاحهاي متوسط.
ـ سرنگون كردن 2 هواپيما و يك هليكوپتر در ميدان جنگ. ـ غنائم به دست آمده: يك پادگان در منطقه دزفول حاوي تعداد زيادي خودرو و تجهيزات نظامي.
ـ خسارات وارده بر نيروهاي ما: 6 كشته، 15 زخمي و 5 نفر ناپديد شدند و 11 خودرو، سه توپ و دو زره پوش نابود گرديد.
بازتاب حملات و درگيريها
راديو بيبيسي: عراق مدعي است كه پايگاه دزفول را تسخير كرده است. اگر عراق دزفول را گرفته باشد، مقاومت ايران تمام شده، زيرا دزفول شاهرگ حياتي ايران است.
خبرگزاري يونايتدپرس: بنا به گزارش يك خبرنگار امريكايي در بغداد، هواپيماهاي جنگنده ايراني اكثراً به فرودگاه بينالمللي بغداد و مجتمع نظامي الرشيد، در نزديكي شهر حمله ميكنند و حتي تأسيسات گاز دوحه در شرق بغداد نيز هدف بمباران است، ولكن صدمات وارده بر شهر بغداد بسيارناچيز است و اصولاً شهر هدف بمبارانها نيست. بمبها بسيار دورتر از شهر روي مواضع ذكر شده فرود ميآيند و برخلاف روزهاي اول، اكنون به هنگام آژير خطر مردم با آرامش به طرف پناهگاهها ميروند. كمبودهاي اساسي در اين شهر هماكنون سيگار و آبجو است كه ناياب شده است.
راديو كلن: بنا بهگفته مقامات عراقي، در حملات يكشنبه و شنبه و دوشنبه (6 و 7 مهر)، هواپيماهاي عراقي هدفهاي نظامي، اقتصادي و نفتي ايران را بمباران كردند. نيروي هوايي ايران بار ديگر به منابع نفتي و پايگاههاي نظامي و اقتصادي عراق حملهور شد. به گفته مقامات ايراني پالايشگاه خانقين و مركز نفتي مهم عراق در كركوك به كلي نابوده شده است.
راديو اسرائيل: دريادار افضلي، فرمانده نيروي دريايي ايران اظهار داشت: ناوگان ايران بنادري را كه واحدهاي دريايي عراق، در شيخنشينها و امارات خليجفارس به آنها پناه بردهاند، شناسايي كرده است و اميدواريم كه اين واحدها بنادري را كه در آنها پهلو گرفتهاند، ترك كنند. در غير اين صورت ايران مجبور خواهد شد آنها را منهدم كند
… حركت كشتيهاي بازرگاني به بهترين نحو در خليجفارس جريان دارد
… فرمانده نيروي دريايي عراق اظهار داشت كه نيروي درياي ايران به طور ميانگين در روز چهار ناوچه توپدار از دست داده است. وي افزود روز چهارشنبه گذشته (59/7/2)، يك مين جمعكن و شش ناوچه توپدار ايراني كه خدمه هريك 30 نفر بوده، از بين رفته است، وي گفت عراق دو ناوچه از دست داده است.
جمهورياسلامي ايران (اوضاع داخلي، مواضع و…)
نخستوزير (آقاي رجائي): ما به كشورهاي ابوظبي، اردن، كويت و كشورهاي مشابه اطلاع دادهايم كه در جريان كمكهاي آنها به عراق هستيم. اگر آنها نظرشان را صريح بيان نكنند، بايد مسئوليت ناشي از جنگ را بپذيرند. در همين حال كه من با شما صحبت ميكنم، برادران ما در شهرهاي دزفول، اهواز، آبادان، خرمشهر و… بسيج شدهاند و با اسلحه عليه دشمن متجاوز ميجنگند. پس ما هم همين مسئوليت را داريم. اين عراق نيست كه با ما ميجنگد، بلكه برابر ما ابرقدرتي مانند امريكاست
…براي ما مسأله عراق خيلي جزئي است و عراق خيلي زودتر از آن كه صاحب نظران تصور ميكنند، به زانو درخواهد آمد. روزي كه آخرين گلوله را رها كنيم، جنگ اصلي ما شروع ميشود و ما به ياري خدا تا آخرين نفس دفاع خواهيم كرد.
حجتالاسلام خامنهاي: ما با صدام و با رژيم متجاوز او مذاكره نخواهيم كرد، زيرا ميان يك رژيم اسلامي و يك رژيم كافر طاغوتي، ميان حق و باطل، مصالحه معني ندارد.
مواضع و اقدامات ضدانقلاب
شهرباني استان خوزستان اعلام كرد: اعضاء سازمان خلق عرب در لشكر آباد اهواز از دولت بعثي عراق حمايت كرده، اعلاميههايي در اين مورد پخش نمودهاند. آنها عربهاي مرزنشين را با زور به همكاري وادار ميكنند.
راديو ايران (وابسته به بختيار): با وجود تجهيزات مدرن ارتش، سرنوشت كشور در دست كساني است كه به تاكتيكهاي جنگي وارد نيستند.
راديو صداي آزاد (گروه سلطنتطلب): شرايط جنگي به رژيم خميني كمك بسيار كرده است تا جنگ را بهانهی كمبودها، مشكلات و آشوبهاي كشور قرار دهد.
عراق (اوضاع داخلي، مواضع و…)
رئيس جمهور عراق: عراق در جنگ يك هفتهاي خود با ايران به اهداف نظاميش دست يافته است و اينك شرايط خود را براي آتشبس و انجام مذاكرات مستقيم ارائه ميدهد. ايران بايد حق حاكميت عراق بر شطالعرب و سه جزيره كوچك در تنگه هرمز را به رسميت بشناسد و به مردم ايران حقوق كامل دمكراتيك اعطاء كند.
صدام: ما قصرشيرين را گرفتهايم، گيلانغرب را گرفتهايم، اهواز را گرفتهايم، خرمشهر را گرفتهايم. آبادان را گرفتهايم و داريم به دزفول نزديك ميشويم. هدف بعدي ما تسلط بر جزاير تنب و ابوموسي و تسلط كامل بر تنگه هرمز است. هدف بزرگ ما عربي كردن خالص حوزه خليج(فارس) است.
اطلاعيه سازمان حركت مردم مسلمان عراق: به كشورهاي امريكا، شوروي، فرانسه و چين و حكام سرزمينهاي اسلامي كه از رژيم بعث عراق حمايت ميكنند، اخطار ميشود: چنانچه ارسال اسلحه به عراق را ادامه دهند سفارتخانهها و موسسات آنها در كشورهاي عربي و اروپايي به آتش كشيده خواهد شد. تلاشهاي صلح عراق در پاسخ به قطعنامه 479 شوراي امنيت با ارسال نامهاي براي دبيركل سازمانملل ضمن پذيرش قطعنامه، آمادگي خود را براي توقف فوري جنگ و تمايل خود را به مذاكره مستقيم از طريق طرف ثالث اعلام كرد و ابراز اميدواري نمود كه شوراي امنيت ايران را به پذيرش قطعنامه وادار نمايد.
شوراي امنيت پس از 6 روز بحث و تبادلنظر خواهان پايان دادن به جنگ شد و به دكتر والدهايم مأموريت داد تا امكانات برقراري صلح را از طريق مذاكره بررسي كند و گزارش خود را ارائه نمايد. جلسه شوراي امنيت با حضور نماينده عراق و در غياب نماينده ايران برگزار شد. ساف از تمامي رهبران عرب خواست از كوششهاي ياسر عرفات براي پايان دادن به جنگ ايران و عراق حمايت كنند و خواستار آتشبس فوري شوند.
صدام امروز در بغداد با ضياءالحق، رئيس جمهوري پاكستان ملاقات خواهد كرد. وي كه براي انجام يك مأموريت حسننيت اسلامي به بغداد رفته، پيش از اين كه تهران با بنيصدر ملاقات كرد، ولي نتوانست راهحلي براي پايان جنگ بيابد. نمايندگان انگليس، چين و فرانسه در سازمانملل پشتيباني خود را از ميانجيگري پرزيدنت ضياءالحق بين تهران و بغداد اعلام كردند.
صدام: ما قطعنامه شوراي امنيت را مبني بر پايان دادن به جنگ قبول داريم. وزير خارجه عراق جهت توضيح وضعيت كشورش براي شوراي امنيت در درگيري با ايران، وارد نيويورك شد. نماينده عراق در سازمانملل: تمام اعضاي اين شورا ميدانند كه ايران پيشنهاد آتشبس را رد كرده است و از آنجائي كه به اعتقاد من قطعنامه شورا به سود دو طرف است هم ايران و هم عراق بايد به آن احترام بگذارند و دست از جنگ بردارند
… نماينده عراق در سازمانملل نسبت به اقدام شوراي امنيت در تصويت قطعنامه مكزيك و نروژ درغياب وزير امور خارجه عراق اعتراض كرد. وي از شورا خواسته بود تا ورود وزير خارجه عراق، رأيگيري را به تاخير اندازد.
بنيصدر در ديدار با هيأت حسننيت كنفرانس اسلامي: بهترين راه پايان جنگ اين است كه دنياي اسلام به متجاوزين بفهماند در تعارض بين حق و باطل بيطرف نيست و از حق حمايت ميكند.
وزارت خارجه ايران طي بيانيهاي اعلام كرد كه ايران آماده مذاكره با عراق نيست و هيچ وساطتي را در اين درگيري نميپذيرد. در پاسخ به قطعنامه سازمانملل كه خواستار قطع جنگ است، واكنش عراق خوش آيند بود، لكن ايران اعلام كرد تا خروج آخرين سرباز عراقي به جنگ ادامه خواهد داد. مواضع و اقدامات كشورها نماينده امريكا در سازمانملل: اگر عراق از امريكا كمك بخواهد هرگونه امكانات نظامي را در اختيار عراق قرار خواهد داد. سخنگوي وزارت خارجه امريكا: ما همصدا با ساير كشورها، خواستار آتشبس هستيم، امّا كيفيت و شرايط اين آتشبس بايد مورد بحث قرار گيرد… به نظر ما جنگ تحميلي جدي است. ما نگران آن هستيم كه جنگ توسعه يابد. ما با الحاق اراضي از طريق زور مخالفيم.
معاون وزير خارجه امريكا: جنگ ايران و عراق ممكن است آن قدر گسترش يابد كه ديگر قابل كنترل نباشد و دگرگونيهاي مهمي را به زيان ايران به وجود آورد… ايالات متحده پارهپاره شدن ايران را نخواهد پذيرفت… اتحاد جماهير شوروي ميداند كه ايالات متحده در صورت دخالت آن كشور ساكت نخواهد نشست.
وزير خارجه آمريكا به طور جداگانه با معاون وزارت خارجه عمان و وزراي خارجه بحرين، پاكستان و مصر كه براي شركت در جلسات مجمع عمومي سازمانملل به نيويورك رفتهاند، ديدار و تبادل نظر كرد و گفت: آمريكا منتظر نتايج ميانجيگري كنفرانس اسلامي و سازمانمللمتحد است.
واشنگتن پست: كارتر قصد دارد رژيم خميني را تا انجام انتخابات رياست جمهوري سرنگون سازد و يك رژيم متمايل به آمريكا سركار آورد.
نماينده شوروي در سازمانملل متحد: جنگ ايران و عراق پاسخگوي منافع دو كشور نيست و شوروي همچنان از ايران و عراق ميخواهد سلاحهاي خود را به زمين گذاشته، سر ميز مذاكره بنشينند.
راديو مسكو: امپرياليسم آمريكا بين دو كشور ضدامپرياليستي ايران و عراق آتشافروزي نموده است. وزارت پست و تلگراف فرانسه تصميم گرفت از پذيرش نامههاي ارسالي به ايران خودداري ورزد. خالد، شاه عربستان طي يك تماس تلفني با صدام حمايت خود را از عراق در جنگ با دشمن اعراب اعلام كرد. رئيس دولت امارات عربي متحده از كشورهاي منطقه خواست بيطرفي كامل خود را حفظ كنند و از عراق حمايت نكنند.
شمس اردكاني، سفير ايران در كويت: نيروهاي مغربي و اردني براي كمك به نيروهاي عراقي واردعراق شدهاند.
وزير دفاع اسرائيل: چنانچه تهران از سياست خصمانه خود نسبت به اسرائيل دست بردارد، اسرائيل آماده است به ايران كمك كند.
وزير ارشد كابينه ژاپن: ژاپن از آمريكا و روسيه خواهد خواست تا از مداخله در نبرد ايران و عراق پرهيز كنند، زيرا اگر دو ابرقدرت از مداخله خودداري كنند، جنگ ايران و عراق ميتواند به سرعت پايان يابد. وزير انرژي ونزوئلا پس از ملاقات جداگانه با سفير ايران و عراق در كاراكاس، آمادگي ونزوئلاا رابراي ميانجيگري در جنگ ايران و عراق اعلام كرد. دكتر عتيبه، دبيركل اوپك در تلگرافي به وزير نفت عراق ضمن محكوم كردن حمله به تاسيسات اقتصادي عراق توسط ايران، اعلام كرد كه تمام امكانات دبيرخانه عمومي كاركنان اوپك را در اختيارعراق قرار خواهد داد.
مسائل خليجفارس و اقتصاد بينالملل كارتر: من با رهبران كشورهايي كه متحد ما هستند، هم در غرب و هم در ميان كشورهاي اسلامي در تماس هستم و هر كاري كه براي باز نگه داشتن تنگه هرمز لازم باشد، انجام خواهم داد.
كارتر: از سران كشورهاي آلمان فدرال، ژاپن، ايتاليا، فرانسه و انگلستان خواسته است براي بررسي اثرات بسته شدن احتمالي تنگه هرمز، در پايتخت يكي از كشورهاي مذكور تشكيل جلسه دهند.
كارتر: در صورتي كه تنگه هرمز مسدود شود، حاضر است در يك نيروي دريايي كه به خليج فرستاده شود، شركت كند.
سناتور جاكوب جاويتس در ديدار با كارتر گفت: متحدين آمريكا بايد در كليه اقداماتي كه در منطقه به عمل ميآيد، شركت داشته باشند. وزير نفت امارات متحدهعربي گفت كه كشورش حاضر است در صورت كمبود نفت، توليد نفت خام خود را افزايش دهد.
ايندراگاندي، نخستوزير هند: جنگ ايران و عراق به تامين توليدات نفتي هند لطمه وارد خواهد كرد.
تحليلها و تفسيرها راديو آمريكا به نقل از نيويورك تايمز: عراق از آنجا كه قدرت نظامي برتر است، قصد دارد آقاي خليجفارس شود. موفقيتهاي عراق نشان ميدهد اين كشور به سوي هدفهاي خود پيش ميرود. درمقابل، قدرت نيروي هوايي ايران به نصف كاهش يافته و نيروي دريايي ايران چنان ضعيف شده كه مأموريت دادن به آن يعني بازي با مرگ.
راديو آمريكا: جرج بال، معاون پيشين وزارت امورخارجه آمريكا طي مقالهاي در واشنگتن پست نوشت: اگر تداوم جنگ ايران و عراق باعث شود آمريكا در مقابل ارسال وسايل يدكي و تجهيز اتنظامي شوروي به عراق، به ايران نزديك شده و بخواهد توازن سياسي و نظامي برقرار نمايد، در مقابل قوم عرب قرار ميگيرد و منافع غرب را در منطقه به خطر مياندازد.
راديو مسكو: سياستمداران آمريكا با اين كه سعي دارند دخالت مسلحانه آمريكا را در اين منطقه (خليجفارس) كه مقدمات آن فراهم ميشود، موجه جلوه دهند، تلاش ميكنند تمايل به مداخله خود رابه اتحاد شوروي نسبت دهند، امّا… اتحاد جماهير شوروي با مداخله كشورهاي خارجي در امور ايران و ديگر كشورها به هر بهانه كه صورت گيرد، مخالف بوده و هست.
راديو مسكو به نقل از واشنگتن پست: ايالات متحده و كشورهاي پيمان آتلانتيك در پي تأسيس يك نيروي بينالمللي براي تضمين واردات نفت به غرب هستند. ناوگان جنگي آمريكا مستقر در خليج و نيروي مداخله سريع، زير پرچم اين نيروي بينالمللي فعاليت خواهند كرد.
خبرگزاري تاس: برخوردهاي نظامي دو كشور به جنبش آزاديبخش ملي در خاورميانه لطمه خواهد زد و عملاً هر دو كشور را تضعيف ميكند. گسترش نبرد در خدمت اهداف گروههاي امپرياليستي آمريكايي است و منجر به افزايش دخالت آمريكا در خاورميانه ميشود.
راديو لندن: آمريكا مايل نيست شاهد تسلط عراق بر خليجفارس باشد، زيرا عراق از تندروترين اعضاي اوپك است. پيشروي نيروهاي عراق به سوي تنگه هرمز از طريق آبهاي تحت كنترل كشورهاي خليجفارس كه طرفدار عراق هستند، بر نگراني آمريكا افزوده است. از سوي ديگر، مناقشات ايران و آمريكا باقي است و گروگانهاي آمريكايي همچنان در اسارت به سر ميبرند. شوروي از موقعيت نامناسب آمريكا حداكثر بهرهبرداري را كرده و به آمريكا هشدار داده كه هرگونه اقدام نظامي آن كشور براي باز نگه داشتن تنگه هرمز از نظر مسكو يك مداخله غيرقابل توجيه خواهد بود. در حالي كه انگلستان در نگراني آمريكا شريك است، ساير كشورهاي متحد آمريكا به ويژه آلمان غربي و ژاپن صريحاً از همكاري در يك اقدام مشترك خودداري ورزيدهاند.
راديو كلن: ستاد ارتش عراق فكر ميكرد كه واحدهاي نظامي عراق ميتوانند در يك جنگ برقآسا مانند جنگ 1967 اعراب و اسرائيل، ايران را به زانو درآورند، امّا عراقيها نتوانستهاند جز درموارد كوچكي از نوار مرزي، پيشرفتهايي حاصل كنند. اهداف عراق از آغاز جنگ، بازپسگيري مناطق مورد ادعا و وادار كردن ايران به دست برداشتن از دخالت در اوضاع اين كشور بود. در تهران اين ادعاها غيرمنطقي تلقي شده و رهبران ايران در پاسخ پيشنهاد آتشبس صدام گفتهاند تا زماني كه عراق نيروهاي خود را از ايران فرا نخوانده، هيچگونه پيشنهاد مذاكره يا ميانجيگري را نخواهد پذيرفت.
راديو كلن: حقوق حقه مرزي كه عراق ادعاي آن را دارد، چيست؟ وزير خارجه عراق به قرارداد 1913 اشاره ميكند كه در سازمانملل موجود است و براساس آن كنترل كامل شطالعرب و سه جزيره در آبهاي هرمز و چند منطقه مرزي و منطقه نفتخيز خوزستان به عراق واگذار شده است. بنابراين حيات اقتصادي ايران در خطر است، زيرا هستي و حيات ايران به توليدات نفتي خوزستان بستگي دارد. به نظر ميرسد با تمام اقدامات بينالمللي و منطقهاي كه از سوي سازمانملل و شوراهاي بيطرف و كشورهاي عضو بازار مشترك براي پايان دادن به جنگ ايران و عراق به عمل ميآيد، درگيري دو طرف در آينده نزديك به پايان نخواهد رسيد.
راديو اسرائيل: از هنگامي كه انقلاباسلامي پيروز شده، دولت ايران خود را پرچمدار دفاع از منافع اسلامي ميداند. اين امر باعث شده كه هيچيك از كشورهاي عرب از ايران حمايت نكنند. حتي حافظ اسد نيز سكوت كرده و از ايران طرفداري نميكند. بنابراين ايران امروز در صحنه كشورهاي عرب و اسلامي تنها مانده و طرفداري ندارد… در حال حاضر نيروي زميني عراق درخاك ايران مستقر است. اگر ايران در اين لحظه آتشبسرا بپذيرد، بدون شك اين نيروها تا مدت زيادي در خاك ايران باقي خواهند ماند و معلوم نيست به چه نحوي خارج شوند. براي همين ايران ترك مخاصمه را موكول به خروج كامل قواي عراق از خاك خود كرده است.(5)
منابع :
1- کتاب: جنگ محدود ایران و امریکا در خلیج فارس
2- کتاب: ماجرای مک فارلین
3- کتاب: تجدید رابطه آمریکا و عراق
4- کتاب: عملیات مسلم بن عقیل
5- کتاب: هجوم سراسری
بازدیدها: 338