اربعینساختهشیعهنیست؛شیعهساختهاربعیناست.
در طول تاریخ شبهاتی نسبت زیارت اربعین وارد شده است؛در این زمینه جمعی از علما و فضلا پاسخگوی این شبهات بودند که در ادامه قصد داریم به پاسخ ایشان بپردازیم.
قرار است هیاترزمندگاناسلام تا روز اربعین هرروز پاسخ به یک شبهه با بیان یک فضیلت از اربعین را ارائه دهد.
شبهههفتم: آزردن خود
برخی گفتهاند پیادهروی نوعی خودآزاری و به رنج افکندن خود است. بنابراین عقلا قبیح است و از آنجا که حکم عقل و شرع یکی است، پیادهروی مشروع شمرده نمی شود.
پاسخ:
حکم عقل در مواردی است که منجر به ضرر به نفس باشد و کار عقلانی چه شرعا و چه عرفا نباشد. مثلا وارد کردن جراحتی در بدن بی دلیل؛ ولی اگر هدف عقلانی و مهم باشد. عقل آدمی هم برای دستیابی به اهداف خود رنج و سختی را تحمل می کند.
پیاده روی اربعین حسینی کمانکه با سختی و رنج همراه است. ولی خیر دنیا و آخرت در آن نهفته است و رنج اندک در برابر پاداشی بزرگ و عظیم است.
ضرر رساندن به خود
فرضا پیادهروی مستحب و دارای ثواب باشد در صورتی که ضرر و زیان نداشته باشد. و هنگامی که سبب ضرر و زیان شود. نه تنها واجب نیست بلکه حرام است. مثلا زیارت امام حسین علیه السلام در اربعین با پای پیاده سبب بیماریمیشود. و اضرار به خود و بیمار کردن خود جایز نیست.
پاسخ: ضرر به خود دو گونه است:
۱-ضرری که موجب مرگ و قطع عضو و امثال آن شود
۲-ضرری که تا این حد نیست اگرچه اندکی سختی و رنج داشته باشد.
پیادهروی زیارت حضرت بر فرض که با ضرر اندکی همراه باشد. منافع فراوان به همراه دارد و جدا از ثواب اخروی ، عامل نشاط و تحرک و طراوت انسان میشود. بهویژه که موجب تکامل روح و خلقیات آدمی میشود.
در استفتاء از آیات عظام خویی و تبریزی همین موضوع پرسیده شده که:
«امروز امور مستحبی اگر مستلزم ضرر باشد. آیا جایز است مثلاً پیاده رفتن برای زیارت امام حسین علیه السلام سبب تورم پاها یا بیماری طولانی مثلا یک ماهه شود آیا در این حالت جایز است؟»
پاسخ آیت الله خویی: مادام که ضرر در حدی نیست که احتمال هلاکت جان باشد اشکال ندارد.
پاسخ آیتالله شیخ جواد تبریزی: تا وقتی ضرر این کار در حد هلاکت یا جنایت بر نفس نباشد اشکال ندارد.
اربعینساختهشیعهنیست؛ شیعهساختهاربعیناست(۱۱)
اربعینساختهشیعهنیست؛ شیعهساختهاربعیناست(۱۰)
ویژه برنامه دهه اربعین حسینی هیات رزمندگان اسلام
اربعین مقدمه ای برای ظهور
بازدیدها: 0