تاریخ شمسی ۲۹ مهر ۱۳۶۶
تاریخ قمری ۲۷ محرم ۱۴۰۸
تاریخ میلادی ۲۱ اکتبر ۱۹۸۷
خلاصه روز:
- اقدام یگانهای قرارگاه نجف به بازسازی و آمادهسازی نیروها در پی تعویق اجرای عملیات در غرب منطقه ماووت. یگانهای قرارگاه رمضان و اتحادیه میهنی کردستان عراق به علت تأخیر در اجرای عملیات و اتخاذ تدابیری برای فریب دشمن توجیه شدند. تعیین تاریخ ۱۳۶۶/۸/۲ برای اجرای عملیات و موافقت اتحادیه با این تاریخ.
- حمله ارتش عراق به شهر قرهداغ و تصرف این شهر که در کنترل نیروهای مبارز عراقی بود. حمله پیشمرگان حزب دمکرات کردستان عراق به پایگاههای ارتش عراق روی ارتفاعات گاره. اقدامات پیشگیری نیروهای عراقی در جلوگیری از سقوط شهرک دهور.
- گزارش ارتش از تبادل آتش در مناطق عملیاتی جنوب و غرب.
- حمله هوایی عراق به رامهرمز و جزیره خارک و هدف قرار گرفتن نفتکش خارک ـ ۴ که آسیب مهمی به آن نرسید.
- بررسی مصوبات قرارگاه خاتم درباره تقویت جزایر، سواحل و تأسیسات ایران در خلیجفارس و راههای مقابله با حملات احتمالی امریکا در جلسه فرمانده و مسئولان نیروی دریایی سپاه. اعلام آمادهباش کامل به نیروی دریایی سپاه در منطقه فاو با توجه به پیشبینی همکاری امریکا و دیگر کشورها با عراق برای بازپسگیری فاو.
- اعلام وضعیت اضطراری و فوقالعاده در استان بوشهر به منظور مقابله با حملات احتمالی امریکا و اقدامات ایران در بندرعباس و تنگههرمز؛ گزارش خبرگزاری فرانسه دراینباره.
- وقوع انفجار شدید در سواحل جنوبی کویت؛ نسبت دادن این انفجار به ایران و رد این ادعا از سوی ایران. اقدامات بازدارنده کویت برای جلوگیری از حملات مشابه.
- پیامهای ایران به سازمانهای بینالمللی درخواست محکوم کردن امریکا و خروج نیروهای بیگانه از خلیجفارس. سخنان معاون سیاسی نخستوزیر درباره تجاوزات امریکا در خلیجفارس.
- موضع چین درباره حمله امریکا به سکوهای نفتی ایران. تحلیل برخی از رسانهها از این حمله.
- پیشنهاد سنای امریکا برای سازش رئیسجمهور و کنگره در پی حمله امریکا به سکوهای نفتی ایران و احتمال اقدامات تلافیجویانه ایران.
- وزیر دفاع امریکا در جلسه کمیته روابط عمومی سنا اهداف امریکا از حضور در خلیجفارس را تشریح کرد.
- ارزیابی مثبت ایران از طرح۶ مادهای دبیرکل برای پایان دادن به جنگ ایران و عراق. تشریح مواضع ایران در برابر اقدامات شورای امنیت سازمان ملل در دیدار هاشمیرفسنجانی با رئیس مجلس هند.
- پیشنهاد نخستوزیر ایتالیا درباره اینکه دادگاه لاهه تعیین کننده آغازگر جنگ ایران و عراق باشد. سخنان وی درباره مذاکرات وزیران خارجه کشورهای اروپایی درباره جنگ ایران و عراق.
- به حکم دفتر سیاسی حزب کومهله ۵ تن از هواداران این حزب که با ایران همکاری میکردند اعدام شدند.
- حمله خمپارهای نیروهای دولتی افغانستان به پاسگاه پیشرباط و پاسخ نیروهای ایران. گزارش سپاه دهم نبیاکرم(ص) درباره فعالیت ضدانقلاب در بلوچستان و همکاری عراق با آنان(۱)
تاریخ شمسی ۲۹ مهر ۱۳۶۵
تاریخ قمری ۱۶ صفر ۱۴۰۷
تاریخ میلادی ۲۱ اکتبر ۱۹۸۶
خلاصه روز:
- بررسی آمادهسازی زمینه اجرای عملیات بزرگ غدیر، چگونگی پشتیبانی و تدارک یگانها در حین عملیات و گزارشی از میزان آمادهسازی منطقه هور، در جلسه قرارگاه نیروی زمینی سپاه.
- مأموریت آمادهسازی عملیات در منطقه سلیمانیه عراق، به قرارگاه نجف ابلاغ شد.
- اقدامات دشمن در جبهه جنوب: مانور یگانهای زرهی، اعلام آمادهباش، تقویت واحدهای دریایی، افزایش فعالیتهای مهندسی و پرواز هلیکوپترهای شناسایی.
- اقدامات دشمن در جبهه میانی و شمالی: درگیری بین گشتیهای خودی و دشمن در مهران، تلاش گشتیهای عراقی برای نفوذ به مواضع خودی از سمت رودخانه میمه، گروه گشتی در حوالی کوه گچ، فعالیتهای مهندسی و تقویت مواضع در منطقه پنجوین.
- مواضع یگانهای خودی در شرق بصره و شلمچه در چند نوبت بمباران شد.
- گلولهباران ایستگاه راهآهن بصره به تلافی بمباران راهآهن اندیمشک. ادعای عراق مبنیبر حمله ایران به مناطق مسکونی.
- درگیری خودی با عناصر حزب دمکرات در منطقه باینگان و اطراف بوکان. درگیری با افراد ضدانقلاب در اطراف سردشت و اشنویه.
- افزایش حمله به نفتکشها، کشورهای نفتخیز منطقه و سازمانهای کشتیرانی را به چارهجویی واداشت. تصمیم کشورهای عضو شورای همکاری خلیجفارس به راهاندازی یک سیستم کامل رادارهای هشدار دهنده. اخطار رئیس اتحادیه بینالمللی کشتیداران مستقل مبنیبر تحریم خلیجفارس. گزارش تحلیلی رویتر درباره اوضاع خلیجفارس، تقاضا از امریکا و تهدید ایران.
- اعزام ۹۹۸ بسیجی و ۱۶۰۰ نیروی وظیفه از ناحیه قم به جبهههای نبرد. دعوت سپاهپاسداران منطقه ۱ ثارالله از کارکنان داوطلب ادارات و کارخانجات و نیروهای اعزام مجدد، پشتیبانی و تخصصی برای اعزام به جبهه.
- تجلیل رئیسشورای عالی دفاع از جهاد خودکفایی در ارتش.
- تبلیغات و جنگ روانی گسترده دشمن در غرب کشور و ضعف خودی در این زمینه.
- صدام: وقتی رژیم ایران از حمله سراسری صحبت میکند، دیگر کلاس درس و دانشگاه نمیتواند برای ما معنی داشتهباشد.
- دیدار رئیسجمهور و نخستوزیر با آیتالله منتظری در قم. گزارش رادیو بیبیسی درباره ملاقاتهای اخیر آیتالله منتظری با امام خمینی و بازداشت سیدمهدی هاشمی.
- اجتماع وزیران خارجه کشورهای شورای همکاری خلیجفارس برای تشکیل جلسه سران این کشورها. به گفته ولیعهد ابوظبی، جنگ، منابع تهدید امنیت و صلح در رأس موضوعات کنفرانس سران است. گفته میشود که در اجلاس اخیر وزیران دفاع شورای همکاری، درخواست کمک و دخالت نظامی امریکا، در صورتی که حمله ایران به عراق خطری متوجه این کشورها کند، تصویب شدهاست.
- سازمان عدالت انقلابی یک امریکایی همکار سازمان سیا و موساد را در بیروت اسیر کرد.
- در پی خبر اعلام آمادگی یک میلیون ایرانی برای آزادسازی بیتالمقدس، یاسرعرفات گفت: فرصت آزاد ساختن بیتالمقدس در حال حاضر از دست رفتهاست.
- کمبود بنزین و گازوئیل در اکثر نقاط کشور، پیآمدهای نامطلوب و مشکلاتی به وجود آوردهاست.(۲)
تاریخ شمسی ۲۹ مهر ۱۳۶۳
تاریخ قمری ۲۵ محرم ۱۴۰۵
تاریخ میلادی ۲۱ اکتبر ۱۹۸۴
خلاصه روز:
- دو پاتک سنگین و ناموفق دشمن در فصیل و گرکنی همراه با افزایش فاحش بمبارانهای هوایی، آتش بسیار شدید توپخانه و استفاده از هلیکوپترهای توپدار؛ دستورات فرماندهی قرارگاه خاتم به پشتیبانی شمال غرب برای تقویت مدافعان گرکنی و تقویت کلی منطقه عمومی میمک.
- تلاش نافرجام گروه داوطلب نجات برای نجات محاصره شدگان شیار نی خزر؛ موفق نبودن طرح ارسال کشمش و پسته توسط گلولههای توپ همراه با گلولههای جنگی و ایجاد آتش سوزی در نیزار.
- بازگشت یک رزمنده ١٧ ساله به میان نیروهای خودی پس از سه شبانه روز با عبور از خط دشمن و گذشتن از زیر آتش تیربار و میادین مین به صورت “چهار دست و پا” و با تحمل گرسنگی و تشنگی بسیار؛ بازگشت یکی دیگر از رزمندگان، در حالتی نزدیک به بیهوشی و با پای زخمی، پس از ۴ شبانه روز.
- بمباران مناطق مسکونی حاشیه عملیات میمک به وسیله هواپیماهای دشمن
- تشریح جنبههای مختلف و نتایج و دستاوردهای عملیات میمک به وسیله قالیباف معاون قرارگاه سلمان
- دعوت ستاد تبلیغات جنگ از خبرنگاران و عکاسان خارجی برای بازدید از مناطق عملیاتی میمک؛ ادعای بازپسگیری مناطق آزادشده توسط عراق و اعلام ارقام تلفات نیروهای ایران در بیانیه های نظامی عراق
- در بازتاب عملیات میمک: رادیو مونت کارلو و صدای امریکا گزارشهای تلفنی خبرنگاران دائمی خود در بغداد، حاوی مطالب ذکر شده در بیانیههای نظامی عراق را پخش کردند که براساس آن عراق زمینهای از دست داده را پس گرفته است؛ گزارش مطبوعات کویت با حمایت بدون قید و شرط عراق، پخش ادعاهای عراق و توجه به انتخابات پارلمانی عراق و مسأله آزادسازی اسرا؛ تلاش کویت در استفاده از کمک امریکا و شوروی در گزارش خبرگزاری نیمه رسمی کویت
- تفسیر و بررسی روزنامه نیویورک تایمز (که در صدای امریکا قرائت شد) از حمله اخیر ایران در میمک و تحلیل کلی جنگ بخصوص عملیات در بصره ۵٠٠ تبادل آتش و تحرکات لجستیکی و مهندسی طرفین در سایر جبهه ها، همزمان با درگیریهای میمک؛ بمباران جزیره مجنون توسط دشمن
- ورود عناصر وابسته به عراق جهت ترور و اقدامات ایذایی به مناطقی در غرب کشور؛ درگیری در کامیاران، بانه و دیواندره، ادامه روند تسلیمیها؛ کمبود نیرو در سردشت و بانه
- نتایج انتخابات پارلمانی عراق و عدم شرکت اتحاد میهن پرستان کردستان عراق در انتخابات علیرغم اختصاص چند کرسی، در مجلس به آن گروه ۵٠٣ احضار نماینده صلیب سرخ در تهران به وزارت خارجه در خصوص اقدام سریع برای اعزام ٧۴ نفر از اسرای عراقی؛ تیترهای جنجالی روزنامه های ترکیه و همراه با جنگ تبلیغاتی عراق در خصوص اسرا ۵٠۴ ورود وزیر کشور ترکیه در رأس یک هیئت بلندپایه و همراه با معاون ستاد ارتش و معاون وزارت خارجه این کشور به تهران و اظهار خرسندی از این دیدار؛ برگزاری اولین نشست وزرای کشور ایران و ترکیه در وزارت کشور و بررسی و تبادلنظر در زمینه مسائل مختلف و مورد علاقه در کشور از جمله حضور نظامی ترکیه در کردستان عراق؛ ورود برادر شاه معدوم به استانبول به منظور اعزام اکیپهایی به ایران و ایجاد انفجاراتی در نقاط مختلف ایران و مراقبت و کنترل شدید هتل محل اقامت نامبرده توسط پلیس این کشور همزمان با سفر وزیر کشور ترکیه به تهران.
- اقدامات، اظهارات و تلاشهای مقامات شورای همکاری خلیجفارس و سازمان کنفرانس اسلامی و نیز یاسر عرفات در خصوص پایان دادن به جنگ، پس از پیروزی ایران در میمک.
- اعلام سفر آتی رئیس بخش امور خاورمیانه ای و افریقایی وزارت خارجه ژاپن به ایران برای بررسی و بحث طرح صلح ژاپن با مقامات ایرانی، مصاحبه سفیر ایران در ژاپن، مصاحبه قائم مقام وزارت امور خارجه با روزنامه اطلاعات درباره آینده جنگ و روابط ایران و ژاپن؛ تلاش جدید ژاپن و انگلستان درباره توقف حمله به کشتیها در خلیجفارس
- فروش هلیکوپترهای شینیوک سفارش قبلی ایران و قرارداد جدید عراق، توسط کمپانی ایتالیایی سازنده آن، به صورت یک جا به امریکا.
- اخبار متفاوت در نوع برخورد کشورهای اوپک در مسئله جنگ قیمتها:١ – اعلام آمادگی عربستان برای کاهش تولید نفت خود ٢ – نشکیل جلسه وزرای نفت شورای همکاری خلیجفارس به منظور ایجاد ذخیره استراتژیک جهت ایمنی در برابر جنگ رو به گسترش ایران و عراق؛ موضعگیری آقای هاشمی رفسنجانی رئیس مجلس شورای اسلامی در خصوص جنگ قیمتها؛ اظهارات معاون بازرگانی بین المللی وزارت نفت و پیشبینی عدم کاهش قیمت نفت اوپک
- دومین مناظره تلویزیونی ریگان با رقیب انتخاباتی خود از حزب دمکرات در انتخابات ریاست جمهوری امریکا درباره سقوط رژیم شاه در ایران و نیز مسئله لبنان و اوضاع وخیم آن و خسارات وارد بر امریکا در آن کشور
- اعتراض ١٨ ایرانی که به اتهام حمله به سفارت ایران در لاهه بازداشت شده اند و درخواست ملاقات با نماینده عفو بین المللی
- شرکت رئیس جمهور اسرائیل در تجمع نمایندگان بهائیان سراسر جهان در عکا و حیفا
- اظهارات وزیر خارجه لیبی در دیدار با وزیر خارجه ایران در محل نمایندگی ایران در سازمان ملل: الجزایر از ابتدا سعی کرد جبهه مقاومت را از بین ببرد. در اولین اعلامیه بعد از بومدین حاضر نشدند کلمه ضدامپریالیسم را بکار ببرند و گفتند بیطرف هستند، الجزایر از “بوش” به صورت رهبر یک کشور استقبال نمود. نطق الجزایر در همین مجمع از نطق عربستان ارتجاعیتر است. اظهارات مقامات سیاسی خارجی لیبی در خصوص حرکت ساف و عرفات: برای بهبود وضع ساف، لازم است رهبری آن عوض شود.(۳)
تاریخ شمسی ۲۹ مهر ۱۳۶۱
تاریخ قمری ۳ محرم ۱۴۰۳
تاریخ میلادی ۲۱ اکتبر ۱۹۸۲
خلاصه روز:
- اجرای موفقیتآمیز عملیات نیروهای خودی در منطقه مهران؛ ناکامی عراق در حمله به خطوط دفاعی ایران در منطقه سومار؛ تخریب یک منزل مسکونی، ۲ ساختمان اداری و قسمتی از یک مسجد و مجروحشدن یک نفر در گلولهباران آبادان؛ ناکامی هواپیماهای عراقی در بمباران خرمآباد در سه نوبت بهدلیل واکنش بهموقع پدافند هوایی.
- پناهندگی ۳ مسیحی عراقی و ۲ غیرنظامی دیگر به ایران.
- کمین عناصر مسلح غیرقانونی بر سر راه نیروهای تأمین جاده دیواندره ـ سقز؛ برخورد یک خودرو حامل نیروهای سپاه با مین در محور پیرانشهر ـ سردشت؛ آتشگرفتن ۲ کمپرسی متعلق به جهاد سازندگی در جاده مهاباد ـ خلیفه بهدست نیروهای ضدانقلاب؛ درگیریهای عناصر گروههای مسلح غیرقانونی با نیروهای خودی در حوالی سلماس؛ تقاضای اماننامه یکی از نیروهای ضدانقلاب از سپاه پاسداران بانه.
- درپی عملیاتهای موفق قرارگاه حمزه در محور پیرانشهر ـ سردشت رادیو بی.بی.سی در تفسیری تبلیغاتی و جانبدارانه از حزب دمکرات به بررسی این وقایع و دستاوردهای آن پرداخت.
- ۵ نفر از اعضای سازمان مجاهدین خلق با استفاده از لباس پاسداری، مقداری جواهر و پول نقد از خانهای به سرقت بردند؛ دستگیری ۹ نفر از اعضای سازمان مجاهدین خلق، ۷ نفر از گروه پیکار، ۳ نفر از سازمان چریکهای فدایی خلق و ۳ قاچاقچی مرتبط با گروه خلق عرب در شهرهای شیراز، بهبهان، بروجرد، آغاجری و ایذه؛ کشف یک خانه تیمی در گرگان متعلق به سازمان مجاهدین خلق.
- اعتقاد به مبانی ناسیونالیستی و سوسیالیستی و اولویت داشتن آنها به اسلام، تمایل ۹۰ درصد ایران به صلح، بمبگذاری در دفتر مرکزی حزب جمهوریاسلامی در ۷ تیر سال ۶۰، برترین بودن در میان نامزدهای ریاست جمهوری اولین دوره انتخابات، نفوذ بیرقیب در میان تودههای مردم و… بخشی از ادعاهای مسعود رجوی در گفتوگو با ماهنامه “میدل ایست دیوید” چاپ ترکیه است.
- تشکیل جلسه شورای عالی دفاع به ریاست رئیسجمهور و بررسی اوضاع جبهههای جنگ، نتایج عملیات مسلم بن عقیل و عملکرد قرارگاه حمزه، مصاحبه آقای هاشمی درباره مسائل مطرحشده در این جلسه و ادعای اسرائیل مبنیبر فروش سلاح به ایران.
- دیدار دانشجویان اخراجی از آلمان به همراه دکتر فاضل هرندی با رئیسجمهور و آیتالله منتظری.
- خبر خبرگزاری یوگسلاوی از تهیه پیشنویس قطعنامهای مبنیبر درخواست توقف فوری جنگ ایران و عراق و عقبنشینی دوطرف به مرزهای بینالمللی و تسلیم آن به مجمع عمومی سازمان ملل.
- رئیسجمهور عراق در پاسخ به پیام رئیس کمیته حسن نیت اسلامی، ایران را مسئول ادامه و شدت یافتن جنگ دانست؛ نماینده کویت در سازمان ملل در گفتاری جانبدارانه از عراق، از دو کشور درگیر در جنگ خواست از راه مسالمتآمیز به اختلافات خود خاتمه دهند؛ روزنامه “الریاض” چاپ عربستان از اعضای کمیسیون حسن نیت اسلامی خواست تا هدفهای خود را بالاتر از نظرهای ایران که به منظور از کار انداختن فعالیت کمیسیون است، قرار دهند.
- خبر خبرگزاری رویتر از توکیو مبنیبر سفر آتی معاون وزیر خارجه ژاپن به ایران.
- گزارش هفتهنامه میدل ایست چاپ لندن درباره واکنش احتمالی روسها دربرابر مداخله امریکا در امور ایران.(۴)
تاریخ شمسی ۲۹ مهر ۱۳۶۰
تاریخ قمری ۲۲ ذیالحجه ۱۴۰۱
تاریخ میلادی ۲۱ اکتبر ۱۹۸۱
خلاصه روز:
- در گلولهباران شهر آبادان چند نفر شهید یا زخمی و تعدادی منزل مسکونی ویران شد؛ حملات نیروهای خودی در منطقه کوتشیخ خرمشهر، خساراتی را به نیروهای عراقی وارد آورد.
- بازگشایی محور میاندوآب ـ مهاباد پس از دو سال با اجرای عملیات مشترک نیروهای سپاه و ارتش و آزادشدن تردد در این محور از ساعت ۹ تا ۱۷؛ ادعای رادیو کردستان دربارهی درگیری افراد حزب دمکرات و سازمان چریکهای فدایی خلق (اقلیت) با نیروهای خودی در سنندج.
- در عملیاتهای ترور و تخریبی سازمان مجاهدین خلق (منافقین) در تهران و مشهد ۱ تن شهید و ۲ تن زخمی شدند، از افراد این سازمان نیز یک نفر کشته و یک تن دستگیر شد؛ در کردکوی، اقدام عناصر این سازمان برای آتش زدن بانک ناکام ماند.
- در یک هفته گذشته، تعدادی از افراد وابسته به گروهها و سازمانهای مسلح غیرقانونی ازجمله سازمان مجاهدین خلق (منافقین) در شهرهای تنکابن، لاهیجان، ماهشهر، رشت و مشهد دستگیر شدند؛ در رشت ۳۰ تن از وابستگان به سازمان مجاهدین خلق (منافقین) پس از اظهار ندامت و دادن تعهد آزاد شدند.
- هواداران سازمان مجاهدین خلق با حمله به دانشجویان عضو انجمن اسلامی شهر رم، یکی از اعضای این انجمن را به شهادت رساندند.
- امام خمینی در دیدار با مسئولان سپاه علت حملات تبلیغاتی علیه سپاه را کارایی و سودمندی این نهاد برای نظام جمهوری اسلامی دانسته، بر حفظ وحدت، تبعیت از اسلام فقاهتی، دقت در آموزشهای عقیدتی و پرهیز از تندروی و حفظ وجاهت سپاه در میان مردم تأکید کردند.
- به گزارش آسوشیتدپرس، سعدون حمادی، وزیر امور خارجه عراق، در سفر به ایتالیا و دیدار با رئیسجمهور و وزیر تجارت خارجه آن کشور وعده داد که عراق صدور نفت به ایتالیا را افزایش میدهد. در همین حال، سرکنسول ایتالیا در ایران در سخنانی عراق را مسئول جنگ دانست.
- سخنگوی سازمان عفو بینالملل در واکنش به بیانیهی روز گذشتهی وزارت خارجه ایران: این سازمان هیچ پیششرطی را برای دیدار از ایران نمیپذیرد.
- باوجود جوسازیهای روزنامههای بلژیک، منابع پلیس این کشور اعلام کردند که در بازرسی از کشتی ایرانی توقیفشده هیچ مدرکی دالبر حمل سلاح غیرقانونی یافت نشده است.
- نشریه کانادایی کرسنت اینترنشنال در مقالهای با بیان اینکه عراق به نمایندگی از یک اتحاد سری نظامی متشکل از کشورهای امریکا، شوروی و عربستان به ایران حمله کرده است، به موفقیت ایران در عملیات ثامنالائمه(ع) اشاره و روند جنگ را به سود ایران ارزیابی کرد.
- گزارش خبرگزاری فرانسه از روابط سیاسی و تسلیحاتی فرانسه با عراق.(۵)
تاریخ شمسی ۲۹ مهر ۱۳۵۹
تاریخ قمری ۱۱ ذیالحجه ۱۴۰۰
تاریخ میلادی ۲۱ اکتبر ۱۹۸۰
خلاصه روز:
سیامین روز در حالی شروع شد که خونینشهر شب را زیر شدیدترین حملات توپخانه و موشکی گذراند. در این روز نیروهای پیاده عراقی تا مسجدجامع پیش آمدند. تانکهایشان پشت پادگان دژ مستقر شد و رزمندگان اسلام همچنان در این سوی پل خونینشهر با پشتیبانی دو دستگاه تانک به دفاع و مقاومت ادامه دادند. آبادان نیز همچنان زیر آتش سنگین دشمن قرار داشت. درگیری در حدود ۵ کیلومتری پل بهمنشیر ـ آبادان ادامه یافت و نیروهای دشمن از طرف جاده ماهشهر به ۲ کیلومتری آبادان رسیدند و با آتش خمپاره، جاده خاکی ماهشهر ـ آبادان را نیز مسدود کردند. در جنوبغربی اهواز نیروهای خودی در روستای بزرگ فارسیات ( شرق کارون ) استقرار یافتند و نیروهای زرهی دشمن در این منطقه در فاصله ۲ کیلومتری کارون، پشت جنگل مستقر بودند. در محور سوسنگرد، نیروهای عراق مواضع خودی را در ارتفاعات ا… اکبر زیر آتش گرفتند و آنها را مجبور به عقبنشینی کردند. دشمن در این محور با پشتیبانی تعداد زیادی تانک قصد قطع جاده را داشت. یک ستون زرهی ارتش عراق در محور فکه ـ بستان، به سوی بستان در حرکت بود. در محور دزفول با اجرای آتش شدید توپخانه خودی، دشمن مجبور به عقبنشینی شد. در اطراف رادار دهلران درگیری شدیدی بین نیروهای خودی و دشمن رخ داد. از سوی دیگر، دشمن برای تحکیم مواضع خود در جبههمیانی تعداد زیادی تانک وارد این منطقه کرد. در محور نوسود، رزمندگان اسلامی از شب گذشته عملیاتی را به طرف نوسود شروع کردند. در جبههشمالی از سوی عراق، ماموریتهایی به گروههای ضدانقلاب واگذار گردید. هواپیماهای دشمن نقاط مختلف چند شهر را بمباران کردند و همچنین ۴ فروند موشک به سوی دزفول شلیک گردید، جنگندههای ارتش جمهوری اسلامی تعدادی از مواضع و تاسیسات نظامی دشمن از جمله فرودگاه بصره را بمباران کردند. روزشمار سیاسی ۵۹/۷/۲۹ عدمپذیرش راهحلهای غیرعادلانه پایان جنگ از سوی جمهوریاسلامی، موجب شده مسئولین عراقی با طرح شعارهایی چون «جنگ برای آزادسازی اعراب و نجات اسلام »، آمادگی خود را برای جنگ درازمدت اعلام کنند. آنها سعی دارند با وخیم جلوه دادن اوضاع جنگ در آینده، مسئولین جمهوریاسلامی را مجبور به پذیرش پیششرطهای خود کنند و این در حالی است که دولت متجاوز عراق حداقل شرط جمهوریاسلامی، یعنی خروج نیروهای عراقی از مناطق اشغالی ایران را برای برقراری آتشبس نادیده گرفته است. با توجه به روند موجود، دبیرکل سازمانملل نیز یک جنگ درازمدت را بین ایران و عراق پیشبینی کرد و ناامیدی خود را از پایان سریع جنگ اعلام داشت. در این میان امریکا، که هنوز نتیجه مطلوب را از تجاوز عراق به ایران به دست نیاورده و هنوز جاسوسانش گروگان ایران هستند، با تأکید بر بیطرفی و با توسل به شیوه تهدید و تطمیع و ابراز این که « ما خواستار ایرانی متحد هستیم و در صورت آزادی گروگانها، سپردههای ۸ میلیارد دلاری ایران آزاد شده و تحریم اقتصادی لغو میشود»، مجدداً درخواست رهایی گروگانها را میکند.
شرح روز:
حملات و درگیریهای زمینی جبهه جنوبی «امروز نیروهای دشمن که تعدادی لباس شخصی و تعدادی لباس سپاه بر تن داشتند و به تفنگ ژ ـ ۳ مسلح بودند، تا مسجدجامع خرمشهر پیش آمدند. تانکهای دشمن پشت پادگان دژ مستقر شده، از آنجا به سوی شهر شلیک میکنند. مدافعین خرمشهر فقط تعدادی مرد عادی، سپاهی و تکاورند. ۲ تانک چیفتن خودی در این سوی پل به طرف زایشگاه مستقر هستند.» « دشمن برای دستیابی به پل خرمشهر، در این محور اقدام به تک نمود که با وجود طراحی و تدابیر قبلی با شکست مواجه شد.» به گزارش ستاد مشترک ارتش: « یگانهای منتخب لشکر ۵ عراق شامل یک گردان از تیپهای ۱۵، ۱۰ و ۲۵ ارتش عراق با پشتیبانی یگانهای توپخانه در محور خرمشهر ـ آبادان به شدت در حال نبرد هستند.» «شهر آبادان همچنان زیر آتش شدید دشمن است و عملیات سنگین جنگی در حدود ۵ کیلومتری پل بهمنشیر ـ آبادان ادامه دارد.» خبرگزاری پارس نیز اعلام کرد: « شب گذشته دشمن با استفاده از تاریکی شب قصد پیشروی به طرف آبادان را داشت که هوشیاری و مقاومت رزمندگان مانع این تجاوز گردید.» گزارش سپاه خوزستان حاکی است: «نیروهای دشمن از طرف جاده ماهشهر در فاصله ۲ کیلومتری آبادان مستقر شدهاند و جاده خاکی ماهشهر آبادان را با خمپاره میکوبند، طوری که رفت و آمد از این جاده نیز قطع شده است.» سپاه خوزستان در مورد وضعیت جبهه جنوبغربی اهواز اعلام کرد: «محل استقرار نیروهای خودی روستای فارسیات بزرگ است که شامل ۲۰ نفر از افراد ژاندارمری و ۹۰ نفر از برادران سپاه و ۲۰ نفر از برادران کمیتهاند که علاوه بر سلاحهای انفرادی، آرپیجیو خمپارهانداز نیز در اختیار دارند.نیروهای دشمن در این منطقه، پشت درختان انبوه جنگل مستقرند و پشتسر آنها نفربر، تانک و کامیونهای مختلف دشمن به فاصله ۱/۵ تا ۲/۵ کیلومتری کارون قرار دارند. امروز بر اثر شلیک توپخانه دشمن ۷ نفر از نیروهای خودی در منطقه فارسیات شهید و مجروح شدند که در پی آن توپخانه خودی مواضع دشمن در روستاهای بیوض، مقصر و فارسیات را زیر آتش گرفت و فانتومهای ارتش بر فراز مواضع دشمن به پرواز درآمدند که توپخانه دشمن ساکت شد، ولی آتشبارهای ضدهوایی دشمن با شدت شروع به شلیک کردند.» به گزارش استانداری خوزستان: «از ساعت ۹ امروز در جنوب اهواز، نیروهای دشمن حملات شدید و مداومی روی مواضع خودی آغاز کردند و در صدمتری ساحل غرب منطقه کوت عبدا… مستقر شدند که با مقابله نیروهای خودی از پیشروی آنها به طرف رودخانه جلوگیری شد. و پس از چند ساعت درگیری شدید و با پشتیبانی توپخانه، عراقیها مجبور به عقبنشینی شدند. و حدود ۶ کیلومتر عقب رفته، در حاشیه شرقی جاده اهواز ـ خرمشهر مستقر گردیدند.» گزارشهای سپاه سوسنگرد حاکی است: « نیروهای دشمن با پشتیبانی ۲۰ تانک در کوههای ا… اکبر به طرف مواضع خودی حرکت کرده، به سوی آنها شلیک میکنند. در پی آن نیروهای خودی ـ عقبنشینی میکنند و نیروهای دشمن پیشروی کرده، توپخانهشان، تانکهای خودی را زیرآتش میگیرد. به قرار اطلاع، دشمن در این جبهه حدود ۹۰ تانک دارد. شبگذشته نیروهای خودی روستای سابله را ترک کردهاند. در این محور در مقابل نیروهای دشمن نیرویی نیست، برای همین عراقیها به ۱۰ کیلومتری سوسنگرد رسیدهاند. در جنوب شرقی سوسنگرد، بین روستای جلالیه و کوت سیدنعیم، دشمن تعدادی تانک مستقر کرده که با جاده سوسنگرد ـ اهواز ۳ ـ ۲ کیلومتری فاصله دارند و نیروهای خودی در مقابل آنها مستقرند. در همین محور، در حوالی روستای عزیرآباد، ۱۰ تانک و خودروی زرهی مسلح به تیربار کالیبر ۵۰ و خمپاره ۱۲۰ و چندین کامیون مهمات خودی در محل استتار شده است.» گزارش دیگری از سپاه سوسنگرد حاکی است: «دشمن در شمال بستان حدود ۱۲۰ تانک و خودرو در پاسگاههای صفریه و رشیدیه مستقر کرده است و در بستان ۲۰ تانک و ۷ توپ از نیروهای عراقی پشتیبانی میکند و گروه مکلف حیدری مسلح به آرپیجی نیز با آنها همکاری میکند.» طبق اعلام لشکر ۹۲ اهواز: «یک ستون زرهی دشمن در محور فکه ـ بستان به طرف بستان حرکت میکند.» در جبهه دزفول، « بر اثر شدت عمل توپخانه خودی تعدادی از تانکهای دشمن منهدم شد و نیروهای دشمن با به جای گذاشتن ۲۰ تانک سالم مجبور به عقبنشینی شدند. تانکها به جبهه خودی انتقال یافتند.» جبهه میانی به گزارش ستاد مشترک ارتش: «در اطراف رادار منطقه دهلران درگیری شدیدی بین نیروهای مهاجم عراقی و ارتش جمهوریاسلامی به وجود آمده. در این درگیری که نیروهای خودی از حمایت هوایی یک فروند فانتوم برخوردار بودند، یک دستگاه تانک عراقی منهدم شد و یک افسر و یک سرباز کشته شدند.» «در عملیات امروز رزمندگان اسلام در محور هلاله ـ مهران، تعدادی از سنگرهای دشمن منهدم و تعدادی از نیروهایش کشته شدند. همچنین طی عملیات هوانیروز در منطقه مهران، چند تانک و نفربر دشمن منهدم گردید. علاوه بر این، در درگیریهایی که در ارتفاعات سد کنجانچم و ارتفاعات میمک صورت گرفت، مواضعی از دشمن در هم کوبیده شد و تعدادی از نیروهای متجاوز نابود شدند.» به گزارش خبرگزاری پارس: «در سه محور دشتذهاب، سرپل و گیلانغرب نیروهای رزمنده ارتش، سپاه، فدائیان امامخمینی، بسیج و عشایر مسلمان منطقه ابتکار عمل را در دست گرفتهاند و به پیشروی خود ـ که از ۳ روز پیش شروع کردهاند ـ ادامه میدهند. در جبهه گیلانغرب نیروهای بعث را از منطقه گورسفید رانده و تعدادی از مواضع آنها را منهدم ساختند.» به گزارش همین خبرگزاری: «امروز نیروهای ارتش، سپاه و هوانیروز طی یک عملیات هماهنگ در جبهههای جنوبشرقی قصرشیرین، ارتفاعات افشارآباد و بازیدراز ( مشرف بر قصرشیرین ) را به خود درآوردند. طی این عملیات تعدادی تانک و خودروی دشمن منهدم شد و بسیاری از نیروهایش به هلاکت رسیدند.» گزارش سپاهپاسداران غرب حاکی است: « در محور شمالشرقی قصرشیرین، حدود ۱۰۰ تانک دشمن از طریق باباهادی وارد خاک ایران شد. و در پی آن قوای ارتش خودی عقبنشینی کردند. نیروهای عراقی بیشگان را گرفته و به طرف پاسگاه قرهبلاغ تیراندازی میکنند و از روی جاده آسفالت سرپلذهاب ـ قصرشیرین به سوی قصرشیرین در حرکتند. یگان موتوریزه آنها را حمایت میکند.» جبهه شمالی به گزارش سپاه غرب کشور: «از شب گذشته عملیات رزمندگان اسلامی در محور نوسود آغاز شده که پیشروی به سوی نوسود ادامه دارد.» طبق اعلام ستاد مشترک ارتش: «مقامات تیپ ۳۸ لشکر ۷ عراق مدعیاند که یک نیروی ۳۰۰ نفری از افراد حزب دمکرات کردستان ایران در نوسود مستقر شده، قصد عزیمت به پاوه را دارد. تیپ مذکور که تدارک نیروهای ضدانقلاب را در منطقه کردستان به عهده دارد، به گروهکهای منطقه دستور داده جاده سنندج ـ مریوان را مسدود کنند و ضمن گزارش هرگونه نقل و انتقال و واکنش نیروهای ایران در منطقه کردستان و کرمانشاه، عملیات نظامی ایران را در مریوان خنثی نمایند.» ستاد مشترک ارتش گزارش داد: «به درخواست دولت عراق پیشمرگان حزب دمکرات و کومله برای جلوگیری از پیشروی نیروهای نظامی ایران به طرف مرزهای ایران و عراق، در اطراف سردشت و مناطق کوهستانی و جنگلی آماده شدهاند. همچنین، به اکراد مخالف جمهوریاسلامی دستور داده شده که به نیروهای ایرانی مستقر در نقده حمله کنند.» حملات و درگیریهای هوایی و موشکی اقدامات هوایی دشمن بوشهر: چهار میگ عراقی به پایگاه هوایی بوشهر حمله کردند که دو فروند آنها توسط آتشبارهای ضدهوایی سقوط کردند. آبادان: امروز نقاط مختلف آبادان، از جمله کوی بازرگان و اطراف ایستگاههای ۷ و ۱۲ توسط هواپیماهای دشمن بمباران گردید. اهواز: اهواز امروز چند بار مورد تجاوز هواپیماهای دشمن قرار گرفت و نیروگاه رامین اهواز دچار آتشسوزی شد. یکی از هواپیماهای دشمن هدف قرار گرفت و سرنگون گردید. دزفول: در طول شب گذشته ۳ موشک ۳ متری به طرف دزفول شلیک شده که به شهر اصابت نکرد. موشک ۹ متری دیگری که از سوی دشمن پرتاب گردید، در ۱۱ کیلومتری غرب دزفول فرود آمد، ولی عمل نکرد. دزفول و همدان: از پنج هلیکوپتر عراقی که صبح امروز وارد ایران شدند، ۲ فروند در دزفول و ۳ فروند دیگر در همدان سقوط کردند. قزوین: به گزارش لشکر ۱۶ قزوین، اکثر روزها در فاصله ساعتهای ۱۲ ـ ۱۱ و ۱۹ ـ ۱۷ یک هواپیمای عراقی ( شبیه توپولف ) که توسط دو میگ اسکورت میشود در آسمان قزوین ظاهر میشود که به نظر میرسد به طرف اهداف احتمالی در تهران میروند. اقدامات هوایی رزمندگان اسلام دو فروند از فانتومهای نیروی هوایی با حمله به توپخانه مزدوران عراقی در شمال خرمشهر، توپهای دورزن آنها را منهدم ساختند. توپخانه و انبار مهمات دشمن در جزیره امالرصاص بمباران گردید. یک انبار مهمات و تأسیسات نظامی عراق در خاک این کشور بمباران شد. یک میگ عراقی مورد تعقیب جنگندههای جمهوریاسلامی قرار گرفت و در خاک عراق سرنگون گردید. صبح امروز سه جت جنگی جمهوریاسلامی فرودگاه بصره را بمباران کردند. صبح امروز یک هواپیمای خودی منطقه المعامر را بمباران و ایستگاه رادار سیار عراق را در این منطقه منهدم کرد. در اثر حمله جنگندههای جمهوریاسلامی ایران به تأسیسات نظامی شهر تکریت خساراتی وارد شد.
خلاصه اطلاعیههای ستاد مشترک ارتش اطلاعیه ۲۱۴… ضرباتی که نیروی هوایی ارتش ظرف روز ۲۹ مهر به دشمن وارد کرده، چنین است: ۱ ـ نابودی محل استقرار هلیکوپترهای دشمن درجنوب سلیمانیه و انهدام تعدادی از خودروهای آنها به میزان ۷۰ درصد. ۲ ـ بمباران پادگان « دیره » عراق با ۲۰ درصد خسارت و انهدام یک تریلی حامل مهمات در این پادگان. ۳ ـ بمباران پادگان « افره » عراق با ۵۰ درصد خسارت. ۴ ـ بمباران انبار مهمات سلیمانیه و یک کارخانه نظامی در غرب سلیمانیه که میزان خسارت ۴۰ درصد بوده است. ۵ ـ نابودی کامل تاسیسات کنار یک آنتن بزرگ فرستنده عراق در سلیمانیه. ۶ ـ بمباران واحدهای زرهی دشمن در ۴۰ کیلومتری اهواز که ۸۰ درصد ضایعات و تلفات به دشمن وارد کرده است. ۷ ـ بمباران یک گردان تدارکاتی دشمن در نزدیکی حمیدیه در غرب اهواز با ۵۰ درصد خسارت. ۸ ـ طی این روز حملات هوایی سنگین علیه نیروهای زرهی دشمن در مناطق آبادان و خرمشهر صورت گرفت که تلفات و خسارات سنگینی به آنها وارد شد.
اطلاعیه ۲۱۶… گزارشگر خبرگزاری رویتر خبر از غرق یک سوپر تانکر در تنگههرمز داده است. ستاد مشترک ارتش با این اعتقاد که این شایعه نیز چون دیگر شایعات هواداران حاکم بغداد بیاثر خواهد بود، اعلام میدارد گزارش رویتر کذب محض است… اطلاعیه ۲۱۷… پیکارگران هوانیروز در مصاف مورخه ۵۹/۷/۲۹، در منطقه جنوبغربی کشور، ضربات زیر را به قوای کفر وارد ساختند: یک خودروی حامل سوخت و دو خودروی نظامی نابود شدند و تعدادی از نفرات دشمن به هلاکت رسیدند. در منطقه جنوب، ۵ تانک و ۷ قبضه توپ منهدم و حدود ۴۰ نفر از مزدوران بعثی راهی جهنم شدند.
خلاصه بیانیههای نظامی عراق بیانیه ۹۲… نتایج فعالیتها در مناطق عملیات به این شرح است: نیروی زمینی: خسارات دشمن: ۳۸ کشته، انهدام یک نفربر زرهی، یک خودروی حامل پاسداران، ۳ خودرو، یک قبضه توپ، انبار مهمات در خسروآباد، به غنیمت گرفتن یک تانک، یک نفربر، یک توپ ۱۰۶میلیمتری. سرنگونی یک جنگنده دشمن در منطقه جنوب. خسارات ما: ۴ کشته، انهدام یک نفربر و ۳ خودرو. نیروی هوایی: هواپیمای دشمن بامداد امروز به اهداف غیرنظامی زیر حمله کردند که با تیراندازی آتشبارها مجبور به فرار شدند: در ساعت ۶/۵۵ و ۱۰/۳۰ حمله به سلیمانیه، در ساعت ۷ حمله به فاو، در ساعت ۹ حمله به عماره، در ساعت ۰/۵۰ حمله به عقره. در اثر این حملات ۴ نفر کشته، ۸ نفر زخمی و چند منزل و اتومبیل منهدم شد. هواپیماهای ما به اهداف نظامی و اقتصادی زیر حمله کردند: بمباران مواضع دشمن در شمال دزفول و انهدام آن، بمباران مخازن نفت شمال اهواز و به آتش کشیدن آن. بیانیه ۹۳ نیروهای مسلح ما بعدازظهر امروز ضربههای زیر را به دشمن وارد کردند: نیروی زمینی: خسارت دشمن: سرنگونی دو هواپیمای دشمن در منطقه جنوب عملیات و انهدام دو تانک. خسارات ما دو کشته. نیروی هوایی: هواپیماهای دشمن به اهداف غیرنظامی زیر حمله کردند که با مقابله ضدهوایی ما مجبور به فرار شدند. در ساعت ۷/۳۰ حمله به فاو، در ساعت ۰/۴۶ حمله به روستای قلعه دره، در ساعت ۰/۵۰ حمله به جزیره امالرصاص، در ساعت ۱۲/۴۰ و ۱۳/۱۰ حمله به استان سلیمانیه، در نتیجه حملات هوایی دشمن ۱۰ تن کشته، ۱۳ تن مجروح و چند خانه منهدم شد و خساراتی به تاسیسات غیرنظامی وارد گردید. یکی از هواپیماهای ما امروز هنگام اجرای ماموریت در محور آبادان ـ شیخ بدیر در نتیجه نقص فنی سقوط کرد. رادیو صوتالجماهیر:… ارتش هماکنون در آبادان است و در دو کرانه رودخانه کارون و در نزدیکی الاحواز ( اهواز ) است و ما اگر بخواهیم، میتوانیم از طریق زمینی به تهران برسیم، ولی این کار را نمیکنیم و انتظار داریم ملت ایران خود دولت خمینی را تغییر دهند. بازتاب حملات و درگیریها رادیو لندن: خبرنگار روزنامه لوموند گزارش داد: مدافعین خرمشهر که از چند صد نفر تجاوز نمیکنند، مرتباً تقاضای ارسال آب، غذا، اسلحه و مهمات را دارند، اما مقامات ایرانی که از عهده کمک به این جنگجویان برنمیآیند، آنها را تشویق به ادامه مبارزه و نوشیدن شربت شهادت مینمایند. شهر دزفول و پایگاه هوایی نزدیک به آن نیز بین یک حمله گاز انبری از غرب و جنوب واقع شده و فاصله ستونهای ارتش عراق تا شهر فقط ۲۰ کیلومتر است… رئیس جمهور ایران دیگر از حمله بزرگ ایران و پیروزی ظرف ۵ روز که تا ۱۰ روز پیش مرتباً اظهار میکرد، حرف نمیزند. رادیو لندن: عراقیها هنوز به امکان تصرف اهواز نزدیکتر نشدهاند و با آن که ادعا کرده بودند جاده اهواز به خرمشهر و آبادان را قطع کردهاند و از رسیدن اسلحه و مهمات به این شهرها جلوگیری میکنند، جاده اهواز هنوز کاملاً در دست عراقیها نیست. به نظر میرسد نیروهای ایران نتوانستهاند حملات متقابلی را آغاز نمایند. رادیو کلن: نیروهای ارتش عراق با تمام کوششی که میکنند، موفق به تسخیر هیچیک از شهرهای خرمشهر، آبادان، اهواز یا دزفول نشدهاند. رادیو اسرائیل: در کرمانشاه، سرپلذهاب و گیلانغرب ابتکار عمل در دست ایرانیها بوده است. رادیو آلمان: هلیکوپترهای کبرای ایرانی پس از تاخیر بسیار، موفق شدند ضربات شدیدی به عراق وارد کنند. بدون تردید اقدامات چریکها و ضربات هلیکوپترهای ایرانی در روحیه سربازان عراقی اثرات منفی به جای خواهد گذاشت. اینک روشن شده که جنگ فعلی ایران و عراق قبل از ضربه زدن به رژیم خمینی، رژیم خود صدام را به خطر انداخته، زیرا حمله به ایران با آن ابعاد وسیع نه تنها ضربهای قاطع و غافلگیر کننده به این کشور نزد، بلکه بمباران متقابل منابع نفتی، تاسیسات نظامی و رادارها و منابع اقتصادی عراق توسط هواپیماهای ایرانی که از کارآیی بیشتری برخوردار هستند، مقامات نظامی عراق را غافلگیر کرد. رادیو لندن: گزارش خبرنگار گاردین از بغداد حاکی است که بمبارانهای هوایی بغداد توسط ایران، نشان میدهد که نیروی هوایی ایران توانسته حتی یک ماه پس از شروع جنگ، حالت رزمی حداقل تعدادی محدود از هواپیماهای شکاری بمبافکن خود را حفظ کند. اگرچه نتوانسته آنطور که نیروی زمینی ایران میل دارد، به این نیرو کمک کند. جمهوریاسلامی ایران رئیس جمهور:… ما از حبیب شطی و وزیر امورخارجه کوبا دعوت کردیم هیأتی را تعیین کنند تا ببینند چرا عراق به کشور ما حمله کرده تا حقیقت بر همگان روشن شود. نخستوزیر ( آقای رجایی ):… عراق باید اول از خاک ما بیرون برود. آن وقت ببینیم آیا برای حل این مساله، این مقدار کشته و این مقدار زخمی و این مقدار توقف در یک حرکت انقلابی که میخواهد خود را از زیر بار امپریالیسم خارج کند، مذاکره دارد یا مجازات ما یک کشور انقلابی هستیم. ما مذاکرات دیپلماتیک را مطابق عرف بینالمللی قبول نداریم. وزیر امورخارجه ایران طی پیامی که در روز ۲۱ اکتبر ( ۲۹ مهر )، تسلیم دبیرکل سازمانملل نمود، بار دیگر تاکید کرد که ایران متعهد به بازنگهداشتن تنگههرمز برای کشتیرانی بینالمللی است. عراق صدام:… جنگ از روزی آغاز شد که آتشبارهای دوربرد ارتش ایران شهرهای عراق را زیر آتش گرفتند. جنگ کنونی برای آزاد ساختن همه اعراب و نجات اسلام از قید رهبر تجاوزگر رژیم کنونی ایران است. طه یاسین رمضان، معاون اول نخستوزیر عراق:… جنگ ایران و عراق دو سال یا شاید بیشتر ادامه مییابد… اگر ارتش عراق شهر آبادان را تصرف کند، نفت آن منطقه تا زمانی که راه حلی برای منازعات مرزی پیدا شود، به عراق تعلق خواهد داشت… عراق و ارتش آن خواهان یک جنگ دراز مدت هستند، جنگی که بیش از یکسال طول بکشد بدون آن که مردم عراق آن را احساس کنند. عراقیها حاضر به پذیرش جنگی دوساله یا بیشتر نیز هستند… اگر ایران به عدم قبول آتشبس پافشاری کند، عراق به تصرف شهرهای خوزستان و درهم کوبیدن تمام نقاط نظامی ادامه خواهد داد. تلاشهای صلح کورت والدهایم، دبیرکل سازمانملل متحد: تصور نمیکنم جنگ ایران و عراق به این زودیها پایان پذیرد، ولی امیدوارم ۵۲ گروگان امریکا در تهران به زودی آزاد شوند… هر دو طرف ( محمدعلی رجائی ـ سعدون حمادی )، از خود سرسختی نشان میدهند. ایرانیان میگویند عراق باید نیروهای خود را عقب ببرد تا آنها آماده پذیرش آتشبس شوند و عراق در حال حاضر آمادگی چنین کاری را ندارد… من یک جنگ طولانی را پیشبینی میکنم…. مقامات رسمی ایران در سازمانملل، طرح سه مادهای را برای پایان دادن به جنگ از راه مذاکره ارائه دادند. این طرح شامل فراخوانده شدن همه نیروهای عراق از خاک ایران، اعلام آتشبس و اقدامات میانجیگرانه و حضور ناظران سازمانملل در مرزهای دو کشور است. مواضع و اقدامات کشورها کارتر:… وجود ایرانی نیرومند و توانا و حفظ وحدت آن در جهت منافع امریکاست. ما نمیخواهیم جنگی که اکنون میان ایران و عراق درگرفته، به سایر نقاط سرایت کند. از اینرو خواستار ایرانی هستیم که در صلح و صفا باشد، ایرانی متحد و قدرتمند با حکومتی که مورد علاقه و مطلوب مردم ایران است. ما بلافاصله پس از آزادی هموطنانمان با ایران روابط عادی بازرگانی برقرار خواهیم کرد… اگر ایران گروگانها را آزاد کند، من نیز دستور خواهم داد سپردههای ارزی ایران به مبلغ ۸ میلیارد دلار که در بانکهای امریکا و اروپا مسدود است، آزاد شود و تحریم اقتصادی و داد و ستد با ایران را لغو خواهیم کرد. ادموند ماسکی:… امریکا در جنگ ایران و عراق بیطرف است و مایل است که این جنگ با میانجیگری سازمانملل یا کنفرانس اسلامی یا از هر طریق دیگری خاتمه یابد… هدف از ارسال رادارهای پرنده به عربستان فقط تقویت دفاع این کشور است… هیچ دولتی نباید در درگیری ایران و عراق دخالت کند. برای پایان دادن به این اختلاف باید براساس قوانین بینالمللی، از راهحلهای مسالمتآمیز استفاده شود… ایالات متحده در این جنگ جانب هیچیک را نمیگیرد و هیچکدام را سرزنش نمیکند، ولی امریکا با تجزیه ایران مخالف است… عراق تمامیت ارضی ایران را با تجاوز به خاک آن کشور مورد تهدید قرار داده است… ما از تمام کشورهای منطقه و دیگر کشورها میخواهیم از درگیری در این اختلافات برحذر باشند و کوشش کنند این نبرد محدود بماند تا راهی برای حل آن پیدا شود. تحلیلها و تفسیرها رادیو آمریکا به نقل از روزنامه کریستین ساینس مانیتور:.. برای آزادی گروگانها دو چیز باید اتفاق بیفتد. نخست آن که امریکا به رهبران ایران بفهماند که امریکا از عراق پشتیبانی نمیکند. دوم این که ایران بفهمد وقتی به تقاضای سازمانملل برای آزادی گروگانها وقعی نمینهد، نباید انتظار داشته باشد جامعه جهانی از او پشتیبانی کند. نمیتوان یک روز به افکار عمومی جهان توهین کرد و روز بعد از آن انتظار همدردی و تأیید داشت. رادیو امریکا به نقل از روزنامه نیویورک تایمز:… ایران به لوازم یدکی تجهیزات نظامی نیاز دارد و اگر امریکا این قطعات را در اختیار ایران بگذارد، عراق و سایر کشورهای عربی با امریکا دشمن میشوند. امریکا در مرحله دشواری بهسر میبرد، چرا که از یکسو نمیتواند به گروگانها پشت کند و از سوی دیگر نمیتواند به اقداماتی چون پایان دادن به تحریم بازرگانی ایران دست بزند، زیرا این کار نقص بیطرفی امریکا در جنگ ایران و عراق است. روزنامه فرانسوی لوماتن… بر روی صفحه شطرنج خاورمیانه که به سبب بروز جنگ ایران و عراق متزلزل گردیده است، بین دو ابرقدرت که سعی میکنند با آتش زدن به تر و خشک مهمترین موضع را در جنگ به دست آورند، رقابت سرعت بیشتری میگیرد. بروز جنگ ایران و عراق… اینک واشنگتن و مسکو را وادار کرده اقدامات و مانورهای سیاسی خود را نزد تمامی دولتهای منطقه دو برابر کنند…. وقایعی که از ماه سپتامبر تاکنون اتفاق افتاده است: ۱۲ سپتامبر ( ۲۱ شهریور ): کودتای نظامی در ترکیه، صدام قرارداد مربوط به شط العرب را فسخ میکند. به مرزهای ایران حمله میکند. ۲۵ سپتامبر: ادموند ماسکی در نیویورک با آندره گرومیکو ( وزیر خارجه شوروی ) ملاقات و گفتگو میکند. ۵ اکتبر ( ۱۳ مهر ): واشنگتن اعلام میکند که ۵ هواپیمای آواکس برای حمایت از عربستان سعودی به امارات فرستاده است. ۱۸ اکتبر: شوروی با سوریه معاهده دوستی و همکاری امضاءمیکند. ظرف چند هفته امریکا مواضعش را در ترکیه تقویت میکند و مواضع از دست رفته خود را در شبه جزیره عربستان تحکیم میبخشد. در این زمان روسها با وجود حفظ موقعیت ممتازشان در عراق، مخفیانه به ایران نزدیک میشوند…. در کرانههای خلیج، برد کاملاً با روسهاست. به همین خاطر امریکائیها میکوشند با گرفتن جانب تهران علیه عراق و با معرفی عراق به عنوان متجاوز، از تمامیت ارضی ایران حمایت کنند و روسها را از مواضعشان بیرون برانند. رادیو مونت کارلو:… یک ماه از جنگ عراق و ایران میگذرد و هنوز هیچ عامل خوشبینی برای متوقف شدن این جنگ… به چشم نمیخورد. به نظر میرسد درگیریهای شدید هنوز در دو منطقه آبادان و خرمشهر جریان دارد. درگیریهایی در خیابانهای شهر صورت میگیرد. در آبادان نیروهای عراقی به جز یک گذرگاه که حمایت از آن کاملاً مطمئن نیست، شهر را در محاصره دارند. رادیو لندن به نقل از روزنامه تایمز مالی:… با وجود اظهار بیطرفی دولت امریکا در جنگ ایران و عراق، این دولت مرتباً سعی در ایجاد تفاهم با ایران دارد. به دلایل استراتژیکی و با توجه به پیشروی آهسته ولی مداوم عراق و شوروی، امریکا مضطرب است که مبادا با ظهور عراق به منزله قدرت برتر خلیجفارس مواجه شود.”(۶)
منابع :
۱- کتاب: جنگ محدود ایران و امریکا در خلیج فارس
۲- کتاب: ماجرای مک فارلین
۳- کتاب: عملیات مسلم بن عقیل
۴- کتاب: تجدید رابطه آمریکا و عراق
۵- کتاب: آزادسازی سرزمینهای ایران
۶- کتاب: هجوم سراسری
بازدیدها: 45