تاریخ شمسی 22 مهر 1366
تاریخ قمری 20 صفر 1408
تاریخ میلادی 14 اکتبر 1987
خلاصه روز:
- تلاش يگانها براي آمادگي اجراي عمليات در غرب ماووت در ساعت 2 بامداد 1366/7/27. بررسي ميزان آمادگي يگانها، آخرين شناساييها، تحركات دشمن و مانور نيروهاي نامنظم در جلسه امروز مسئولان نيروي زميني سپاه و قرارگاههاي نجف و رمضان.
- بررسي مشكلات پشتيباني عمليات در غرب ماووت در جلسهاي با حضور فرمانده نيروي زميني سپاه و مسئول لجستيك اين نيرو.
- بررسي مأموريت هوانيروز ارتش در پشتيباني از عمليات در منطقه ماووت در جلسه جانشين فرماندهي نيروي زميني سپاه و فرمانده گروه هوانيروز كرمان و افسران عملياتي هوانيروز ارتش و نماينده نيروي هوايي سپاه.
- حمله نيروهاي قرارگاه رمضان به مركز نظامي و حفاظتي شهر ديرلوك در عمق 200 كيلومتري خاك عراق. تقويت و تحكيم مواضع خودي در منطقه ماووت. از دو موشك شليك شده تاو يكي به هدف خورد و ديگري به زمين افتاد.
- اقدام عناصر كومهله به مينگذاري و اجراي كمين در جاده انجيران.
- حمله هواپيماهاي عراقي به نفتكش ليبريايي پگاسوس به هنگام بارگيري از جزيره خارك و شليك دو موشك در منطقه گناوه. حمله يك ناوچه توپدار به نفتكش ليبريايي آتلانتيكپيس در 22 كيلومتري دوبي.
- گزارش رويتر از هزينه سنگين حملات عراق به نفتكشهاي حامل نفت ايران و تأثير ناچيز آن بر صدور نفت ايران.
- مين جمعكن انگليس دو مين در آبهاي امارات عربي متحده و درياي عمان كشف كرد. هفتهنامه جينزديفنس: مينهايي كه به ادعاي امريكا كشتي ايران ـ اجر در آبهاي خليجفارس رها كرده است، در اصل روسي بودهاند.
- وزارت خارجه امريكا و كاخسفيد درخواست گسترش حوزه حمايتي نيروهاي امريكايي در خليجفارس به كشتيهاي تجاري ساير كشورها را رد كردند. اختلاف نظر كنگره و كاخسفيد درباره اسكورت نفتكشهاي كويتي با توجه به افزايش هزينه نيروهاي امريكايي در خليجفارس.
- تشريح ديدگاههاي شوروي درباره اهداف و عملكرد امريكا در خليجفارس در ملاقات سفير ايران در مسكو با قائممقام وزارت خارجه شوروي. ورنتسف گفت هدف امريكا ايجاد رعب و افزايش نفوذ بوده كه موفقيتي به دست نياورده است.
- اعتراض امريكا به سوئد براي فروش قايقهاي تندرو به ايران و پاسخ سوئد به آن.
- بيانيه اجلاس وزيران كشور عضو شوراي همكاري خليجفارس در حمايت از كويت و عربستان. انتقاد يكي از مقامهاي عمان به گسترش حضور نيروهاي خارجي در خليجفارس.
- نامة نماينده عراق به دبيركل سازمان ملل و نقل بخشي از سخنان رئيسجمهور ايران مبنيبر اينكه «ايران اهداف خود را تغيير نداده…. مادامي كه رژيم صدام حسين بر سر قدرت است هيچ صلحي واقعي و پايدار در منطقه نميتواند وجود داشته باشد.»
- درخواست سازمان كشورهاي عرب صادر كننده نفت از كشورهاي عضو و كشورهاي صنعتي براي مقابله با تهديد ايران به بستن تنگههرمز.
- كاهش 90 درصدي واردات نفت فرانسه از ايران. بيانيه سازمان اوپك درباره سفر هيئت اين سازمان به كشورهاي عضو و مذاكرات سهميهبندي توليد نفت.
- اعلام شرايط آزادي 3 مهندس ايتاليايي كه در گروگان اتحاديه ميهني كردستان عراق هستند. برخي از اعضاي كنگره ايتاليا بازگشت فوري ناوگان اين كشور را از خليجفارس خواستار شدند. مطبوعات ايتاليا مدعياند اين گروگانگيري به سفارش ايران انجام شده است.
- تمركز 400 نيروي حزب دمكرات و حزب كومهله در روستاهاي بياره و هانيگرمله. كشف 30 قبضه تفنگ ژـ3 در روستاي ويسر از توابع سنندج.
- ناامني در زابل به علت وقوع چندين انفجار در روزهاي اخير؛ دست داشتن عوامل دولت افغانستان در اين انفجارها و ايجاد ناامني در مرزهاي شرقي كشور.(1)
تاریخ شمسی 22 مهر 1365
تاریخ قمری 9 صفر 1407
تاریخ میلادی 14 اکتبر 1986
خلاصه روز:
- ارتش جمهوري اسلامي در عملياتي محدود، ارتفاع 654 در منطقه سرپلذهاب و قصرشيرين را تصرف كرد و 20 تن از نيروهاي دشمن را به اسارت خود درآورد، اما نيروهاي عراقي با چندين پاتك و تحمل تلفات بسيار، مجدداً ارتفاع 654 را تصرف كردند.
- بمباران مناطق مسكوني و اقتصادي هفتتپه، 11 شهيد و 65 مجروح داشت. يك هواپيماي عراقي قبل از اقدام به بمباران خارك هدف قرارگرفت و سرنگون شد.
- هواپيماهاي خودي تأسيسات جديد پالايشگاه كركوك را به شدت بمباران كردند.
- عراق ادعا كرد كه خبرنگاران ضمن بازديد از پالايشگاه كركوك، از روند عادي كار در آن جا گزارش تهيه كردهاند. سخنگوي ستاد تبليغات جبهه و جنگ: هدف عمليات “فتح1” مجتمع عظيم نفتي كركوك در شمال غربي اين شهر بود، ليكن رژيم عراق خبرنگاران غربي را به تأسيسات كركوك در جنوب غربي شهر برده است.
- حمله عناصر حزب دمكرات به نيروهاي خودي در منطقه پاوه، 5 شهيد، 6 مجروح و 11 اسير در پي داشت. راديو كومهله از حزب دمكرات خواست براي مبارزه با نظام، به درگيريهاي نظامي داخلي خود پايان دهد و اختلافات را از طريق سياسي حل و فصل كند. جنگ تبليغاتي بين اتحاديه ميهني كردستان عراق و سازمان مجاهدين خلق درپي چند برخورد نظامي.
- بي.بي.سي: “ايران با اجراي عمليات “فتح1″ ميخواهد به مردم نشان دهد كه ميتواند به هدفهايي در عمق خاك عراق حمله كند.” واشنگتنتايمز: عمليات “فتح1” براي بر هم زدن موازنه عراق پيش از حمله بزرگ ايران است.
- پس از شش ماه تلاش، آخرين مرحله آمادهسازي و آسفالتريزي پل بعثت ـ كه روي اروند احداث شدهـ به پايان رسيد. اين پل 900 متر طول و 12 متر عرض دارد و از 3400 لوله به طول 12 متر و به قطر 42/1 متر تشكيل شدهاست.
- وزير سپاه پاسداران در بازگشت از سوريه: در اين سفر پيام رياست جمهوري به آقاي حافظ اسد ارائه شد. رئيسجمهور سوريه تأكيد كرد كه تا پايان جنگ در كنار ملت ايران خواهد بود.
- عبدالسلام جلود عضو شوراي رهبري ليبي، در ديدار با سفير ايران در آن كشور: اميدواريم با تداوم عملياتي همانند “فتح1” شاهد سرنگوني هرچه سريعتر صدام جنايتكار باشيم.
- گزارش سازمان عفو بينالملل درباره رفتار رژيم عراق با مخالفان داخلي: 273 تن از مخالفان رژيم عراق اعدام يا زنده به گور شدهاند.
- نماينده امارات در سازمانملل متحد: هدف ايران از پيشنهاد قرارداد امنيتي با كشورهاي خليجفارس، جلوگيري از توسعه جنگ است ولي تا زماني كه اين جنگ ادامه دارد، اين امر خود به خود بر امنيت منطقه تأثيرات مستقيمي خواهد داشت.
- مصاحبه نماينده ايران در سازمانملل درباره دليل حضور ايران در مجامع بينالمللي از جمله سازمان ملل.
- آسوشيتدپرس: “دلالان ايراني اخيراً تسليحات و تانكهايي را كه عراقيها به غنيمت گرفتهبودند، از طريق واسطههاي سوئيسي به دولت ايران فروختهاند.” ادعاي اين خبرگزاري درباره اقلام خريداري شده ايران از چين و كرهجنوبي.
- اظهارات نمايندگان مجلس درباره لزوم بسيج امكانات كشور براي تداوم جنگ؛ نماينده آبادان: “بايد طرز فكر، جهت و خط مشي مجلس به سوي جنگ برگردد. مجلس بايد با تصويب طرحها و لوايح، از رزمندگان كه از مستضعفان جامعه هستند حمايت كند. وقتي در پشت جبهه فئودالها حكومت ميكنند و به راحتي زمينها را پس ميگيرند، در چنين شرايطي با نطق و سخنراني نميتوان اين گردنكشان را سر جاي خود نشاند.” نماينده صومعهسرا: “طبيعي است كه جنگيدن با نوكر امريكا و تنبيه متجاوز، آثار سوء اقتصادي دارد؛ ملت ما اين مصائب را ميداند و با صبر و بردباري اين مقطع را پشت سر ميگذارد.” نماينده تهران: توقع مردم درباره رفع تبعيض بايد مورد توجه قرار گيرد؛ مردم از اينكه رزمندگان و خانواده آنها مشكلات را تحمل ميكنند و در عين حال عدهاي در نهايت رفاه و تنعم هستند، زجر ميكشند.(2)
تاریخ شمسی 22 مهر 1363
تاریخ قمری 18 محرم 1405
تاریخ میلادی 14 اکتبر 1984
خلاصه روز:
- گزارشي از حضور ناوگان امريكا در خليجفارس و اخطار به هواپيماهاي گشتي ايران
- درخواست مجدد نيرو توسط قرارگاه حمزه؛ ادامه اقدامات اطلاعاتي و امنيتي قرارگاه مزبور؛ تلفات نيروهاي خودي در اثر انفجار مين در غرب و جنوب كشور
- بازتاب ادامه جنگ كشتيها هفتهنامه آبزرور خبر از اعتماد به نفس تازه عراق با دريافت مقادير زيادي اسلحه از شوروي فرانسه داده است و مطبوعات كويت از هدف قرار گرفتن كشتي يوناني حامل گاز مايع توسط هواپيماهاي ايراني خبر مي دهند.
- گزارش روزنامه گاردين مبنيبر تجهيز نيروي دريايي ايران به وسيله تجهيزات انگليسي و نيز مقررات جديد امريكا مبنيبر تحريم شديد… صدور قطعات هليكوپتر و هواپيما به ايران
- ادامه فعاليتهاي مربوط به صلح از سوي شخصيتها و محافل سياسي و خبري جهان بدون توجه به نظرات ايران؛ رد مذاكرات صلح طلبانه در سخنان نمايندگان مجلس شوراي اسلامي و بازتاب آن در راديو اسرائيل.
- ورود وزيرخارجه تركيه به عراق و مذاكره با مقامات عراقي.
- مصاحبه سفير عراق در ژاپن با روزنامه يوميوري.
- گزارشي از ورود مخفيانه رئيس جمهور اسبق سوريه به الجزاير براي ديدار با مخالفان سوريه موزه و پايگاه اطلاع رساني جنگ
جهت تقويت موضع ياسر عرفات بر عليه سوريه. - افزايش فعاليت تبليغاتي سفارتخانههاي كويت و عراق و عربستان بر ضد مذهب تشيع و انقلاب اسلامي ايران و محسوس بودن فشار بر سفارتخانههاي ايران در شمال آفريقا و كمكاري اين سفارتخانهها.
- گزارش يونايتدپرس از مراسم روز عاشورا در نبطيه لبنان با تاكيد بر ارتباط خشونت و عاشورا بر اساس مشاهدات مراسم “قمه زني”(3)
تاریخ شمسی 22 مهر 1361
تاریخ قمری 26 ذیالحجه 1402
تاریخ میلادی 14 اکتبر 1982
خلاصه روز:
- اصابت 2 موشک هوا به سطح عراقی به 2 تانکر ذخیرة نفت در جزیرة خارک. با کمک مأموران آتشنشانی و نیروهای مردمی آتش مهار شد.
- فرمانده ارتش خلقی عراق نیروهای ایران را در صورت تداوم عملیات به سرکوب تهدید کرد.
- دعوت مجدد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از افرادی که آموزش نظامی دیدهاند برای حضور در جبهه.
- حوادث امروز مناطق شمالغرب، برخورد خودرو حامل نیروهای سپاه با مین در جادة ارومیه ـ کورانه؛ حملات عناصر مسلح غیرقانونی به 4 روستا در حوالی بوکان، ترجان و سلماس و سرقت اموال عمومی روستاها و خسارتزدن به آنها.
- اجرای عملیات موفقیتآمیز “شهید بهشتی” در محور میاندوآب ـ بوکان ـ مهاباد و پاکسازی 14 روستا و 3 ارتفاع مهم منطقه، دراین عملیات حدود 100 نفر از عناصر مسلح کشته یا مجروح شدند؛ دستگیری 5 نفر از افراد مسلح غیرقانونی در غرب ارومیه؛ عملیات نیروهای خودی در شمال شرقی سردشت و تصرف ارتفاعات “لیلانه”؛ دستگیری رابط حزب دمکرات در قزوین با افراد وابستة حزب در این شهر و 2 تن از همکاران وی؛ تسلیم شدن 2 نفر از اعضای حزب دمکرات به نیروهای سپاه در سنندج.
- مصاحبة اختصاصی استاندار کردستان با روزنامة جمهوری اسلامی دربارة فعالیتهای عمرانی انجام شده در استان کردستان، شیوة برخورد با عوامل مسلح غیرقانونی و گروهکها و همکاری مردم در این خصوص.
- شیخ عزالدین حسینی در سفرش به فرانسه، در مصاحبهای گروههای غیرقانونی داخل کشور را برای مقابله با انقلاب اسلامی به وحدت فراخواند و از حضور بنیصدر در شورای ملی مقاومت انتقاد کرد.
- متلاشی شدن تشکیلات سازمان مجاهدین خلق در یزد و میبد و دستگیری 25 نفر از عناصر سازمان؛ دستگیری 20 نفر از عناصر سازمان با همکاری مردم در بیست روز گذشته؛ دستگیری 40 نفر از عوامل سازمان در شهرهای تربتحیدریه، خواف، سمنان، بهبهان، قزوین، لاهیجان و تهران؛ خبر روزنامه اطلاعات از کشف یک شبکة فعال سازمان در قزوین؛ شناسایی یک خانة تیمی در تهران و کشته شدن فردی که مسؤل شکنجة پاسداران بود در درگیری به وجود آمده؛ دستگیری 300 نفر از عناصر گروههای غیرقانونی درپی اجرای طرح مالک و مستأجر.
- اعدام 3 تن از عوامل ترور سازمان مجاهدین خلق به حکم دادگاه انقلاب اسلامی کرج.
- گزارش روزنامة امریکائی کریستین ساینس مانیتور به نقل از مسعود رجوی رهبر سازمان مجاهدین خلق، دربارة تغییر تاکتیک سازمان در براندازی نظام جمهوری اسلامی، در ادامة گزارش، این روزنامه، از نظر منفی گروههای مخالف درخصوص شیوههای سازمان مجاهدین خلق خبرداده است.
- اهداف و انگیزههای سازمان مجاهدین خلق و عناصر وابسته به رژیم عراق در ترور مردم عادی و انفجارهای مراکز پرجمعیت، عنوان مباحثی است که یک نشریة داخلی سپاه به آن پرداخته است.
- دیدار ائمة جمعة سراسر کشور با امام خمینی، اشاره به اهمیت نماز جمعه، تحول به وجود آمده در جوانان کشور، اشاره به تبلیغات وسیع رسانههای خارجی دربارة اوضاع داخلی ایران، حفظ اسلام و انقلاب در گرو فداکاری و اهمیت بیان موضوعات و برکات انقلاب از طرف ائمه جمعه و تأکید به آنان برای طرح این موضوعات از مهمترین محورهای بیانات امام در این دیدار است.
- پاسخ امام خمینی به تلگراف تبریک امیر امارات به مناسبت حلول ماه قمری و اشاره به حوادث لبنان و انتقاد از سکوت کشورهای اسلامی و ذکر این نکته که حمایتهای مادی و نظامی از صدام دلیل تشدید جنگ است.
- پاسخ رئیسجمهور به پیام رئیس حکومت امارات مبنیبر پایان دادن به جنگ که در آن ضمن اشاره به مسالمتجویی و صلحطلبی ایران بر مواضع اصولی جمهوری اسلامی در دفاع از حقوق خود تأکید کرد.
- بازگشت وزیر خارجه از اجلاس سالانة سازمان ملل و مصاحبه دربارة نتایج این سفر و اشاره به آغاز روابط رسمی ایران و تانزانیا.
- گزارش خبرنگار اعزامی روزنامة کیهان به مدینه دربارة ادامة رفتارهای خشونتآمیز نیروهای نظامی و امنیتی عربستان علیه زائران ایرانی؛ دستگیری چند تن از پزشکان هلال احمر ایران و اخراج آنان از عربستان؛ تفسیر روزنامة لوموند چاپ پاریس، دربارة کشمکش بین ایران و عربستان در مراسم حج.
- خبرگزاری یونایتدپرس از فرانکفورت به نقل از سخنگوی پلیس آلمان اعلام کرد که 26 دانشجوی ایرانی از این کشور اخراج شدهاند؛ خبر روزنامة اطلاعات دربارة برگزاری راهپیمایی دانشجویان ایرانی در نیویورک به دعوت انجمن اسلامی دانشجویان امریکا و کانادا.
- خبر روزنامة اطلاعات دربارة بیانیة انجمن اسلامی دانشجویان ایرانی مقیم هند درخصوص اعتصاب غذای 86 نفر از دانشجویان ایرانی دستگیرشده بهدست پلیس هند به دلیل رسیدگی نکردن به وضعیتشان.
- خبر روزنامة واشنگتن تایمز از اقدام مصر و شوروی در آموزش خلبانان عراقی برای هواپیماهای میگ21 و 23.
- وزیر اطلاعات سوریه در مصاحبهای مطبوعاتی، ایران را دوست اعراب در راه آزادسازی قدس دانست و صدام را به دلیل تجاوز به ایران محکوم کرد.
- حمایت سفیر فرانسه در کویت از تصمیمات شورای همکاری خلیجفارس دربارة صلح بین دو کشور ایران و عراق؛ طرح مشترک ریگان و اعراب و اهمیت خلیجفارس برای کشورهای منطقه و غرب.
- بازداشت 21 نفر از اعضای حزب کارگری ترکیه به اتهام تلاش برای انفجار لولة اصلی انتقال نفت ایران به ترکیه بهدست مقامات امنیتی این کشور.
- سفر وزیر بازرگانی عراق به ایتالیا و دیدار با وزیر خارجة این کشور و تأکید بر گسترش همکاریهای دوجانبه.(4)
تاریخ شمسی 22 مهر 1360
تاریخ قمری 15 ذیالحجه 1401
تاریخ میلادی 14 اکتبر 1981
خلاصه روز:
- نیروی هوایی ارتش عراق شهر ایوان غرب در استان ایلام را بمباران کرد. در این حمله، 3 تن شهید و 13 تن مجروح شدند و 5 منزل مسکونی نیز ویران شد.
- پناهندگی 17 سرباز عراقی در مناطق مرزی سردشت و 2 سرباز همراه خانوادههایشان در مریوان به ایران طی یک هفتهی گذشته.
- حملهی شبانهی نیروهای حزب دمکرات به ساختمان بسیج، شرکت نفت و انبار جهاد سازندگی در تکاب؛ در مهاباد، براثر تیراندازی افراد شاخهی دختران هیز پیشوای حزب دمکرات بهسمت نیروهای خودی یک پاسدار و یک زن عابر زخمی شدند؛ در روستای قشلاق، در محدودهی سنندج، عناصر مسلح غیرقانونی 2 نفر نگهبان شرکت مرمر و در محور سقز ـ دیواندره، 2 نفر از نیروهای انتظامی را گروگان گرفتند؛ زخمیشدن یک پاسدار و یک نفر از مردم در منطقهی سرو در شمال ارومیه براثر تیراندازیهای فردی نامعلوم؛ برخورد یک خودرو زیل ارتش با مین در اطراف مهاباد.
- درپی پاکسازی بوکان و شروعبهکار نهادهای دولتی، سرپرست ادارهی آموزشوپرورش بوکان از همهی کارمندان و معلمان این اداره خواست در محل کار خود حاضر شوند.
- افراد سازمان مجاهدین خلق (منافقین) در شهرهای شوشتر و نیشابور دست به اقدامات خرابکارانه زدند؛ دستگیری 3 تن از افراد سازمان در تهران؛ روابط عمومی سپاه پاسداران کرمان: در دو هفتهی گذشته، 2 خانه تیمی در کرمان کشف گردید و 7 تن از اعضای سازمان مجاهدین خلق دستگیر شدند و یک تن به هلاکت رسید؛ در چند هفته گذشته در خرمآباد، 8 خانه تیمی منافقین کشف و 16 نفر از افراد نظامی سازمان دستگیر شدند.
- رادیو بغداد در اقدام تبلیغاتی با پخش یک مقاله رادیویی، کوشید با خبرسازی و غلو دستگیری تعدادی از افراد مجاهدین خلق (منافقین) در یکی از خیابانهای تهران را یک شورش و تظاهرات عمومی در شهر تهران جلوه دهد.
- جبههی عربی رهاییبخش الاحواز در بیانیهای از اقدامات و گفتههای اخیر مسعود رجوی و بنیصدر مبنیبر اعطای خودمختاری به قومیتهای ایرانی، دفاع کرد.
- امام خمینی در دیدار با هیئتهای تبلیغاتی اعزامی به هند، پاکستان و شرکتکنندگان در اجلاس بینالمجالس، ضمن اظهار گلایه از کمکاری تبلیغاتی در سطح بینالمللی، بر سفرهای غیررسمی مقامات و گروههای تبلیغاتی و حضور بیشتر در میان اقشار عادی برای تبلیغ اهداف و دستاوردهای انقلاب تأکید کردند.
- محسن رضایی، فرمانده کل سپاه پاسداران، در گفتوگو با روزنامهی اطلاعات به سیاست کلی نظام در خلعسلاح گروههای مسلح غیرقانونی و مأموریت سپاه دراینباره اشاره کرد و از موفقیت برنامههای آموزش زندانیان گروهها و سازمانهای مسلح غیرقانونی خبر داد.
- وزیر امور خارجه ایران در نامهای به رئیس ادواری شورای امنیت، با رد قاطعانهی ادعاهای دولت کویت مبنیبر اقدام هواپیماهای ایرانی در بمباران منطقهی نفتی اُمالعیش، آن را اقدامی تحریکآمیز با هدف متحدکردن حکومتهای عربی منطقه علیه ایران دانست.
- وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با صدور بیانیهای، برگزاری مانور نظامی امریکا در منطقه را حمایت از رژیم دستنشاندهی مصر و نوعی دخالت علنی در امور کشورهای منطقه و ملت مصر اعلام کرد.
- بهزاد نبوی، سرپرست ستاد بسیج اقتصادی در نشست هماهنگی ستادهای بسیج اقتصادی استانها، دربارهی ساختار و سیاستهای کلی این ستاد و نحوهی اجرای سهمیهبندی کالاهای اساسی و آثار آن در جلوگیری از تورم، مطالبی را بیان کرد.
- معاون نخستوزیر رومانی، در رأس هیئتی بهمنظور مذاکره با مقامات عراقی درخصوص همکاریهای اقتصادی و تجاری، وارد بغداد شد.
- وزارت کشور مصر: در انتخابات ریاستجمهوری، حسنی مبارک تنها کاندیدای ریاستجمهوری، با 42/98 درصد آرای رأیدهندگان بهعنوان رئیسجمهور مصر انتخاب شد.(5)
تاریخ شمسی 22 مهر 1359
تاریخ قمری 4 ذیالحجه 1400
تاریخ میلادی 14 اکتبر 1980
خلاصه روز:
در بيست و سومين روز ، خرمشهر وضعيت بحرانيتري به خود گرفت .گمرك ، كشتارگاه و پليسراه خرمشهر به تصرف نيروهاي عراقي درآمد و پادگان دژ در محاصره قرار گرفت . در داخل شهر نيز جنگ تنبه تن شروع شد و با وجود توان بالاي دشمن ، اندك رزمندگان باقي مانده به مقابله با دشمن پرداختند . در محور آبادان ، عراقيها از مارد به طرف آبادان در حال پيشروي هستند و تنها راه ارتباطي ( جاده ماهشهر آبادان ) زير آتش شديد قرار دارد .
اهواز از دو سمت جنوب و غرب زير آتش توپخانه قرار گرفت و نيروهاي دشمن در 30 كيلومتري جنوب اهواز مستقر شدند . دراين روز بستان بار ديگر سقوط كرد و به تصرف دشمن درآمد و عراقيها حركت خود را به سوسنگرد ادامه دادند . شب گذشته ، دزفول زير موشك دشمن قرارداشت . در اين جبهه 20 تانك دشمن منهدم شد . در جبهه مياني ،رزمندگان اسلام با پيشروي در ارتفاعات كورهموش ( محور سرپلذهاب ) ،ضرباتي به دشمن وارد كردند . از سوي ديگر ، نيروهاي عراقي از قصرشيرين خارج شده ، در اطراف شهر مستقر شدهاند .
هواپيماهاي دشمن ، خارك ،چندين شهر و چند نقطة خوزستان را بمباران كردند كه چند هواپيماي دشمن سرنگون گرديد . يك هواپيماي خودي نيزدر منطقه بستان سقوط كرد .
روزشمار سياسي 22/7/59
با شكست اهداف اصلي عراق در تصرف مناطق و شهرهاي استراتژيك ايران ، جنگ بيش از پيش چهره فرسايشي و طولاني به خود ميگيرد . بغداد اميداوار است با طولاني شدن جنگ ، ايران منزوي و گرفتار محاصره اقتصادي را به پشت ميز مذاكره كشانده ، مجبور به تسليم نمايد . در تهران فرسايشي شدن جنگ ظاهراً با اهداف مسئولين كشور در جهت سر و سامان دادن به وضعيت آشفته نيروهاي نظامي و ادامه جنگ تا سرنگوني صدام هماهنگي دارد . هر دو كشور تلاش ميكنند خود را براي يك جنگ طولاني مهيا سازند و از ابزارهاي نظامي ، سياسي ، تبليغاتي و اقتصادي استفاده نمايند .
در سطح منطقه ، ادامه جنگ ايران و عراق منجر به تعميق شكاف بين كشورهاي محافظهكار عرب كه به حمايت از عراق برخاستهاند با دولتهاي تندروي عرب ، همچون ليبي و سوريه شده است . دولتهاي حاشيه خليج فارس اگرچه از هر دو كشور ايران و عراق واهمه دارند ، امّا در اين مقطع زماني عراق را تنها سپر دفاعي در مقابل امواج انقلاب اسلامي ايران ، و حمايت از بغداد را تنها راه مصون ماندن از خطر بنيادگرايي اسلامي ميبينند . . درمقابل دولتهاي چپگراي عرب با حمايت از ايران در عين حالي كه حربه تبليغاتي دولت عراق مبني بر جنگ اعراب با فارسيان مجوس را بياثر ميسازند ، كانال ارتباطي ايران را با جهان خارج باز نگهداشتهاند . قدرتهاي بزرگ نيز با اين كه اهرمهاي لازم را در جهت تاثيرگذاري بر جمهورياسلامي در اختيار ندارند ، تلاش ميكنند با تعقيب سياستهاي خاص در قبال جنگ ، ظرفيت نفوذ خود را در عراق تعميق بخشيده ، ايران را وادار به سازش و حداقل كاهش سياستها و روشهاي انقلابي نمايند .
شرح روز:
حملات و درگيريهاي زميني
جبهه خودي
دشمن با به دست آوردن جا پا در مدخل خرمشهر در روز گذشته و با عبور از كارون و محاصره پادگان دژ، خرمشهر را در معرض سقوط قرار داده و فقط مقاومت باقي مانده حماسهآفرينان خرمشهراست كه اجازة تسلط بر اين شهر را به سادگي به دشمن نميدهد. در ساعت 14/30 امروز، سپاه آبادان اعلام كرد كه: «خرمشهر در محاصره دشمن است و نيروهاي عراقي از سه جبهة راهآهن، پليس راه و گمرك پيشروي ميكنند. نيروهاي خودي تلفات زيادي داشتهاند و جنگ خياباني در ابتداي كوي طالقاني ادامه دارد.
سپاه خوزستان نيز گزارش داد: «درگيري سختي بين نيروهاي خودي و عراقيها در پليسراه و نزديكي پادگان دژ صورت گرفته است. پادگان توسط نيروهاي خودي در حال تخليه است. »
شهرباني آبادان اعلام كرد: «در حال حاضر فشار قواي مهاجم شديد است. در اطراف راهآهن نيروها درگيرند. وضع نيروي خودي چندان خوب نيست و در حال عقبنشيني است. »
شهرباني آبادان اعلام كرد: «پادگان دژ عقبنشني كرده و دشمن داخل شهر است. »
يك مقام آگاه در فرمانداري آبادان ساعت 12/30 امشب اعلام كرد: «عراقيها تقريباً كنترل يك سوم خرمشهر را به دست گرفتهاند و تا خيابان طالقاني پيش آمدهاند. امروز عراقيها خرمشهر و خصوصاً پادگان دژ را به شدت درهم كوبيدند. »
دشمن بعد از ايجاد پل روي كارون در دو محل دارخوين و سلمانيه در دو روز گذشته، تلاش زيادي براي محاصرة كامل آبادان و خرمشهر به كار گرفته و مخصوصاً درتلاش است با قطع جاده ماهشهر آبادان، تنها راه زميني ارتباطي آبادان و خرمشهر را قطع نموده، اين دو شهر استراتژيك را به تصرف در آورد. امروز نيز دشمن توان زيادي براي رسيدن به اين جاده و همچنين رسيدن به آبادان به كار گرفت. به گزارش سپاه خوزستان: «دشمن به 3 الي 4 كيلومتري آبادان رسيده و جاده ماهشهر را زير آتش توپخانه و خمپاره گرفته است. عصر امروز چند تانك دشمن تا 5 كيلومتري جاده آبادان ماهشهر پيشروي كردند كه توسط نيروي هوايي كوبيده شدند. امروز 4 ميگ عراقي سرنگون شدند. دشمن تا ساعت 2بعدازظهر پيشروی داشته، ولي از آن ساعت به بعد پيشروي آنها سد شد. نيروهاي عراقي در اين محورحدود 25 تانك، 8 نفربر و چند زره پوش در اختيار دارند و با توپخانه حمايت ميشوند. امروز 4 تانك دشمن منهدم شد. برادران سپاه آبادان احتياج فوري به نيروي زرهي دارند، زيرا ستون تانك دشمن به نزديكي آبادان رسيده است. نيروي پياده مسلح به آرپيجي 7 و توپ سبك هم بسيار مورد نياز است.
سپاه ضمن گزارش ديگري در ساعت 21 اعلام كرد: «كليه تماسهاي زميني ما با خرمشهر تقريباً از راههاي اصلي و فرعي قطع شده و افراد سپاه در خرمشهر و آبادان در معرض قتلعام هستند. »
همچنين بنابر اعلام شهرباني آبادان: «صبح امروز دشمن از هر دو محور پيش رفته و وضع شديداً بحراني است و از ايستگاه 8 تا نزديكي منطقه ايران گاز، به 800 متري شهر رسيدهاند. »
به گزارش سپاه خوزستان: «اهواز امروز از 30 كيلومتري در سمت جنوب و 30 كيلومتري در سمت غرب زير آتش توپها و خمپارههاي 120 بود. نيروي عراق در 30 كيلومتري جنوب اهواز در ده خبينه پايين ( غرب كارون ) در داخل ده به استعداد يك گردان رزمي است و نيروهاي خودي در فارسياتو طرفاعيه ( حدود 30 كيلومتري جنوب اهواز، شرق كارون ) مستقر هستند. »
سپاه سوسنگرد اعلام كرد: «نيروهاي عراقي بين بستان و سعيديه پل زدهاند و شب گذشته تانكهاي زيادي را از آن عبور دادهاند. بستان ساعت 14 امروز سقوط كرد و نيروهاي خودي عقبنشيني كردند. به نظر ميرسد عراقيها قصد دارند بستان را به پايگاه مهمي تبديل كنند. موقعيت نيروهاي خودي در ارتفاعات اللهاكبر مستحكم است و توپخانه خودي از اين نقطه عراقيها را زير آتش قرار ميدهند. موقعيت نيروهاي عراقي در منطقه سوسنگرد، از يك طرف در كرخهكور در جنوبشرقي هويزه در روستاي كوهه و از طرف ديگر در منطقه جفير است كه مركز اطلاعاتي، بيمارستاني و پايگاه عمده آنهاست. »
به دنبال تصرف بستان، قواي دشمن به سمت سوسنگرد در حركت است و قصد تصرف سوسنگرد را دارد.
برابر اعلام شهرباني دزفول: «در طول شب گذشته پرتاب موشكهاي زمينبه زمين عراقيها به دزفول ادامه داشت، ولي چون در داخل شهر اصابت نكرده، خسارت جاني و مالي دربر نداشته است. »
نيروهاي بسيج روستايي مسلح به تفنگ برنو، طي درگيريهايي با دشمن در جبهه دزفول تعدادي عراقي را كشته و چند كلاشينكف و بيسيم غنيمت گرفتهاند. »
جبهههاي مياني و شمالي
به دنبال ورود دشمن به دهلران در روز گذشته، جاده ربيل به دهلران درتصرف دشمن است. به گزارش سپاه خوزستان: «وضع روحي گردان زرهي ( خودي ) مستقر در 40 كيلومتري آبدانان ( شمال شرقي دهلران ) نامناسب است و در روزهاي گذشته 20 كيلومتر عقبنشيني كردهاند. اينها احتمالاً به علت نداشتن تماس با جريانات انقلاب در انزواي سياسي و روحي قرار گرفتهاند. نيروهاي عراقي تا منطقه مرمر پيش رفتهاند و اكنون در 65 كيلومتري آبدانان مستقرند. »
به گزارش سپاه غرب: «عراق به تازگي سعي بر تقويت مواضع خود در منطقه سومار و باويسي دارد. همچنين دشمن نيروهاي خود را از قصرشيرين خارج و در اطراف شهر مستقر كرده است. »
طبق اعلام نيروي زميني ارتش به استناد بازجوييهايي كه از پناهندههاي عراقي به عمل آمده، استعداد دشمن در منطقه مرزي پنجوين 45 تانك، مسلسلهاي كاليبر 50 و توپهاي 80 و 150 ميليمتريو حدود 900 نفر نيروي پياده است.
حملات و درگيريهاي هوايي
خارك: امروز چندين نقطة خارك توسط ميگهاي عراقي بمباران گرديد كه خسارات چنداني در پي نداشت. در جريان اين حملات دو ميگ دشمن سرنگون شد.
آبادان و خرمشهر: در مقابلهاي كه با هواپيماهاي مهاجم در منطقه آبادان و خرمشهر به عمل آمد چهار ميگ دشمن توسط توپهاي ضدهوايي سرنگون شد.
بستان: در منطقه بستان يك فروند هواپيماي خودي سقوط كرد و خلبان آن اسير شد.
انديمشك: پمپ بنزين بوغدار انديمشك هدف راكت هواپيماهاي دشمن قرار گرفت. به پمپ بنزين خساراتي وارد نشد، ولي چند اتومبيل خسارت ديد و حدود 12 نفر جان باختند.
ساعت 19/30 امروز دو هواپيماي دشمن به ايستگاه راهآهن مازو حمله و راكتهايي به طرف آن شليك كردند كه عمل نكرد.
ساعت 15/30، دو ميگ عراقي در اطراف حسينيه ( شمال انديمشك ) چندين راكت پرتاب كردند كه خساراتي وارد نشد. سپس به ستوني از ارتش كه به طرف خوزستان در حركت بود، حمله كردند كه از طرف ستون با آنها مقابله شد و مقداري خرابي در جاده به وجود آمد. هواپيماهاي دشمن به پل زال نيز چند راكت انداختند كه عمل نكرد.
سردشت: به گزارش ناحيه 3 ژاندارمري، آمار تلفات بمباران هواپيماهاي دشمن در منطقه سردشت 24 كشته و 50 مجروح است كه غالباً بستري هستند.
خلاصه اطلاعيههاي ستاد مشترك ارتش
اطلاعيه 182
. . . . ظرف روز جاري 6 ميگ در آبادان و خارك سرنگون شدند كه 4 فروند را پدافند هوايي و دوفروند را جنگندههاي نيروي هوايي هدف قرار دادند.
اطلاعيه 183
. . . رزمندگان نيروهاي مسلح امروز موفق شدند در منطقه ايلام بيش از 20 تانك عراقي را منهدم و 20 نفر از افراد دشمن را نابود كنند. در اين درگيري 2 برادر پاسدار به شهادت رسيدند. . . هم اكنون در اطراف خرمشهر نبرد شديدي در جريان است و تلفاتي نيز به طرفين وارد شده است.
اطلاعيه 184
. . . در تاريخ 22/7/59، در منطقه بستان، 4 تانك و يك كاميون عراقي منهدم شد و براثر حمله جنگندههاي نيروي هوايي ايران به بندر امالقصرعراق يك ناوچه موشكانداز نابود گرديد و يك فروند ديگر شديداً صدمه ديد. همچنين در اثر رشادتهاي هوانيروز ارتش، پاسگاههاي مرزي الشهيد و انجيره عراق ويران و تعداد زيادي از پرسنل پاسگاه انجيره كشته شدند و ستون نظامي دشمن كه متواري بود، منهدم گرديد. يكي از برجهاي ديدهباني پايگاه كوه ميمك نابود و يك كاميون و دو قبضه پدافند ضدهوايي دشمن مستقر در پايگاه خور درهم كوبيده شد.
خلاصه بيانيههاي نظامي عراق
بيانيه 77
. . . خسارات دشمن در عمليات ديشب و بامداد امروز عبارتند از: 67 كشته و 92 مجروح، انهدام يك تانك، دو نفربر، دو خودرو، سه توپ و سه پايگاه موشكي. سرنگوني يك هليكوپتر در جنوب.
ديشب يك واحد از نيروهاي ما به تاسيسات نظامي دهلران حمله و يك فرودگاه نظامي و دو تانك را منهدم كردند و 5 خودرو و مهمات باقي مانده را به آتش كشيدند و سلامت بازگشتند.
خسارات ما: 7 كشته و 23 زخمي و انهدام سه خودرو و يك نفربر.
عمليات هوايي: بمباران ايستگاه راهآهن در راه دزفول تهران، بمباران يك سيستم مولد برق
بيانيه 78
در ساعت 10/30 امروز، سه هواپيماي دشمن به منازل مسكوني بغداد حمله كردند كه آتشبارهاي ضدهوايي آنها را مجبور به فرار كردند. در جريان اين حمله 12 غيرنظامي مجروح و به يك اتومبيل غيرنظامي خسارات وارد شد.
بيانيه 79
براساس اطلاعيه 79 فرماندهي كل ارتش عراق، نيروي هوايي اين كشور امروز مراكز توپخانه و زرهي اهواز را بمباران كرد و به پاكسازي هستههاي مقاومت اين شهر پرداخت. پنج جنگنده ايراني توسط دفاع ضدهوايي عراق سرنگون شد و پنج هليكوپتر نيز با حمله هوايي عراق در اهواز و آبادان در زمين هدف قرار گرفتند. براساس اين گزارش يك هواپيماي عراقي مفقود و دو خودروي نظامي اين كشور دچار حريق شدهاند.
بازتاب حملات و درگيريها
راديو مونتكارلو: در حالي كه جنگ ايران و عراق وارد بيست و سومين روز خود ميشود، نبرد در اطراف خرمشهر و آبادان شدت گرفته و نيروهاي عراقي پس از عبور از كارون، به سوي شهر آبادان پيشروي ميكنند. بنا به گفته خبرنگاران، شديدترين نبرد ميان نيروهاي طرفين در اين منطقه ادامه دارد.
راديو لندن: . . . گفته ميشود كه سربازان عراقي از محل پل خود بر رودخانه كارون، در محوطه وسيعي پراكنده شدهاند. تعدادي از واحدهاي آنها به طرف شمال و به سوي اهواز درحركتند و برخي ديگر به طرف جنوب و به سوي آبادان، اعلاميهاي كه بعداً از طرف عراق منتشر گرديد، حاكي از مقاومت شديد نيروهاي زرهي ايران بود.
خبرگزاري فرانسه: تانكهاي عراقي ظاهراً در شرف تسخير آخرين راهي هستند كه به آبادان منتهي ميشود يك ستون تانك عراقي در 4-3 كيلومتري اين جاده كه در شرق آبادان قرار دارد و به بندر امام خميني منتهي ميشود، مستقر شده است. نيروهاي ايراني همچنان كنترل آبادان و بندر خرمشهر را در دست دارند.
راديو اسرائيل: خبرنگار لوموند كه امروز با يك هواپيماي نظامي ايران در فرودگاه دزفول به زمين نشست، گفت: فرودگاههاي نظامي دزفول كه براي فرود هواپيماهاي هركولس و هواپيماهاي جنگي ديگر ساخته شده، بدون آسيب هستند و نيروهاي ايران در كمال دقت، هواپيماهاي مهاجم عراقي را هدف قرار ميدهند و در خلال دو روز اخير نيروهاي مهاجم عراق را تا24 كيلومتري پايگاه دزفول عقب راندهاند. خبرگزاري آلمان: عراقيها هنوز نتوانستهاند شهر دزفول را تصرف كنند. سخنگوي دولت عراق به خبرنگار اشپيگل گفته است اگر دزفول سقوط نمايد، جنگ خاتمه يافته است. شايع است كه نيروهاي عراقي از اهواز و دزفول عقب رانده شدهاند.
خبرگزاري فرانسه ( از كرمانشاه ): سه هفته پس از آغاز جنگ به نظر ميرسد جبهه غربي جنگ ديگر تثبيت شده است. براساس گزارش منابع نظامي ايران، نيروهاي عراقي چندين شهر مرزي و به ويژه قصرشيرين، خسروي و نفتشهر را تصرف كردهاند. . . براساس گزارش روزنامهنگاران خارجي كه از منطقه ديدن كردهاند. نيروهاي ايراني اكنون در اطراف گيلانغرب و سرپلذهاب مستقرشده، و مواضع دفاعي ايجاد كردهاند. . اكنون سرپلذهاب ( 30 كيلومتري قصرشيرين )، از سكنه خالي است. قسمتي از گيلانغرب نيز تخليه شده است و زنها و كودكان به كوهستانها پناه بردهاند. نيروهاي عراقي در سه كيلومتري شهر سرپلذهاب و 15 كيلومتري گيلانغرب ديده ميشوند. ارتش ايران با تانكهاي آمريكايي ام 60 خود در درهها مستقر شده است.
راديو اسرائيل: هواپيماهاي ايران امروز براي نخستينبار، در ده روز اخير، پالايشگاه نفت الدوره واقع در شرق بغداد را بمباران كردند. بنابر آخرين گزارش تاييد نشده از بغداد، هواپيماهاي ايراني كه 3فروند بودند به پادگان نظامي الرشيد نيز حمله كردند. آخرين گزارش موثق از بغداد حاكي است كه پالايشگاه نفتي الدوره بغداد براثر حمله هوايي ايران در آتش ميسوزد.
جمهورياسلامي ايران
بيانيه وزارت امور خارجه جمهورياسلامي: . . . رژيم عراق در دست زدن به اعمال غيرانساني سابقه طولاني داشته كه شمهاي از آن را به اطلاع مردم جهان ميرسانيم: ارسال اسلحه توسط سفارت عراق در پاكستان براي ايجاد آشوب در بلوچستان، ترور شخصيتهاي فلسطين در پاريس، اسلامآباد، لندن و كويت به دست عمال رژيم بعثي عراق، توطئه ترور وزير امورخارجه وقت جمهورياسلامي ايران در كويت كه به مجروح و نقص عضو شدن عدهاي از ديپلماتهاي ايراني منجر شد. حملات عوامل رژيم عراق به سفارت و ساير موسسات ايراني در بيروت، اقدام مسلحانه نافرجام ديپلماتهاي عراقي در بن عليه سفارت جمهورياسلامي ايران كه به اخراج چند ديپلمات عراقي از اتريش منجر شد. بمبگذاري عوامل عراقي با همكاري عناصر ضدانقلاب وابسته به سيا، موساد و ديگر سازمانهاي جاسوسي در محل تشكيل جلسه دانشجويان ايراني در سانفرانسيسكو، حمله به ديپلمات ايراني در دهلينو و مجروح كردن وي، ضبط مواد منفجره نزد دو ديپلمات عراقي در آلمانغربي كه به اخراج آن دو منتهي شد. . به راكت بستن دفتر سفارت جمهورياسلامي ايران در كويت، اشغال سفارت جمهوري اسلامي ايران در لندن كه باعث شهيد شدن دو ديپلمات ايراني و انهدام كامل ساختمان سفارت شد. . . . همه از روحيه تجاوز و توطئه در اعماق زمامداران بعث عراق به ويژه عليه جمهورياسلامي ايران حكايت ميكند.
مواضع گروهكها و ضدانقلاب
اطلاعيه سازمان چريكهاي فداييخلق ( اكثريت ): شركت سازمان چريكهاي فداييخلق( اكثريت ) در درگيريهاي مسلحانه كردستان كذب محض است. سازمان مانه تنها در كردستان بلكه در هيچ نقطهاي از ميهن در درگيري مسلحانه با نيروهاي جمهورياسلامي شركت و دخالت ندارد و با اعلام اين حقيقت كه جنگ برادركشي در كردستان خواست امپرياليسم آمريكا و رژيمهاي ارتجاعي منطقه است، ماههاست كه براي پايان يافتن مخاصمان كردستان تلاش ميكند.
سازمان مجاهدين خلق ايران ( منافقين ): در تلگرامي با استاندار خوزستان ضمن اعتراض به مزاحمتها و اشكال تراشيهايي كه عدهاي در جهت جلوگيري از فعاليتهاي ضدعراقي هواداران آن سازمان در اهواز پيش آوردهاند، خواستار پايان دادن به تفرقهها و مزاحمتها شدهاند.
عراق
وزير خارجه عراق: عراق با اطمينان پيروزي خود، اين جنگ را هرقدر هم طول بكشد، ادامه ميدهد تا ايران شرايط بغداد را بپذيرد.. ايران هميشه كشور ما را تهديد كرده و دائماً مرزهاي ما را مشتنج ميكند. ما درصدد هستيم به اين تشنجها پايان داده، يكبار براي هميشه به ادعاهاي ايران در برتريطلبي نسبت به كشورهاي عربي خليج خاتمه دهيم.
وزير خارجه عراق: تا زماني كه ايران آتشبس را نپذيرد، نيروهاي عراقي به پيشروي در خاك ايران ادامه خواهند داد، زيرا ايران نميتواند جنگ فرسايشي را تحمل كند و به جز سوريه و ليبي، سايركشورهاي عربي از عراق حمايت ميكنند. . . . اگر امريكا به دست ارسال كمكهاي نظامي و قطعات يدكي به ايران بزند، از نظر عراق دخالت مستقيم در جنگ ايران و عراق تلقي خواهد شد.
صدام پيرامون اوضاع منطقه شرقي جهان عرب براي شاه عربستان فرستاده است. ياسين رمضان پيام مشابهي را تسليم امير كويت كرد. همچنين عبدالفتاح امين، عضو شوراي انقلاب عراق براي توضيح نقطهنظرهاي عراق درباره جنگ با نخستوزير اسپانيا ملاقات كرد و سپس به سوئد رفت.
در چند روز گذشته رژيم بعث عراق 27 نماينده به كشورهاي مختلف جهان از قبيل تركيه، عربستان، كويت، هند، ژاپن، اندونزي، روسيه، اردن و فرانسه. . . اعزام كرده كه به تشريح مواضع عراق بپردازند. تلاشهاي صلح شوراي امنيت روز چهارشنبه براي رسيدگي به جنگ عراق ايران تشكيل خواهد شد. در اين جلسه نمايندگان ايران و عراق به تفصيل نظريات دولتهاي متبوع خود را درباره اختلافهاي دو كشور بيان ميكنند. دولت ايران به سازمانمللمتحد اطلاع داده كه يك هيأت ويژه براي شركت در مذاكرات به نيويورك خواهد فرستاد. عراق نيز اعلام كرد كه حاضر است در جلسات شوراي امنيت شركت كند.
دبيركل كنفرانس اسلامي: دو كشور ايران و عراق سرانجام جنگ را با پذيرش ميانجيگري كشورهاي عرب و اسلامي پايان خواهند داد. . مقامات عراقي اقدامات تازه را پذيرفتهاند و اكنون منتظر تصميم تهران هستم.
مواضع و اقدامات كشورها
ريگان، كانديداي رياست جمهوري امريكا: . . . ايالت متحده در حال حاضر قدرت آن را ندارد كه كار مهمي براي پايان جنگ ميان ايران و عراق انجام دهد. تنها كاري كه ميتواند انجام دهد، اين است كه از ديگر كشورها بخواهد از درگير شدن در جنگ خودداري كنند. . اگر او جاي پرزيدنت كارتربود، احتمالاً جنگ ايران و عراق روي نميداد.
همزمان با جنگ عراق و ايران، شوروي خود را براي نيروي دريائيش در اقيانوسهند آماده ميكند.
. . . . عربستان سعودي بنزين تصفيه شده به عراق ميدهد. 50
شاه اردن. . . عراق در اين نبرد پيروز خواهد شد، چون حق به جانب عراق است و وي از هماكنون پيروزي عراق را ميبيند.
نخستوزير اردن: رهبران عراق به او اطلاع دادند كه ديگر احتياجي به كمكهاي نظامي يا اقتصادي برادران عرب خود ندارند و تمام تدابير لازم را براي يك جنگ درازمدت اتخاذ كردهاند.
تحليلها و تفسيرها
راديو امريكا
. . . . عراق كه تاكنون به علت پيروي از يك تاكتيك محافظهكارانه جنگي در برابر مقاومت مصممانه ايرانيان از يك پيروزي قاطع در جنوب ايران محروم مانده، ميكوشد با تغيير تاكتيك و دستزدن به مانور همهجانبه، گذشته را جبران كند. نيروهاي عراقي كه پس از سه هفته محاصره خرمشهر هنوز نتوانستهاند تمام آن را در اختيار بگيرند، ميكوشند با عبور از كارون شهر را دور بزنند و آن را با قطع ارتباط مدافعانش در محاصره خود بگيرند و آبادان را هم محاصره كنند. اگر عراقيها در تصرف كامل آبادان در بمانند، همچنان كه تاكنون از تصرف نقاط استراتژيك ايران عاجز ماندهاند، در اين صورت دو طرف محكوم به ادامه يك جنگ طولاني و فرسايشي و خسارت بار خواهند بود و در جنگي چنين، غالب و مغلوب مشخص نخواهد بود. عراق آمادگي تحمل شش ماه تا يك سال جنگ را دارد. در حاليكه ايران از اين آمادگي برخوردار نيست. . . عراق در ارزيابي نيروهاي ايران كه در زمان شاه تعليم ديده و مجهز شده بودند، سخت اشتباه كرد و اين اشتباه و عدم پيشبيني صدام براي سرنگوني رژيم او كفايت ميكند.
راديو لندن
. . دستيابي به شهرهاي خرمشهر و آبادان از مهمترين اهداف عراق است، در غير اين صورت موفق نخواهد شد عبور و مرور كشتيها را در اروندرود كنترل نمايد. مقاومت ايرانيها عراق را مأيوس ساخته است. اين ياس زماني به اوج خود رسيد كه ايرانيها تأسيسات شهر فاو را از بين بردهاند. ضعف عراقيها موجب شده آنها پس از مدتها كندروي، اينك فرمان حمله شديد را به سربازان خود بدهند.
راديو آمريكا
. . . . . جنگ عراق با رژيم كنوني ايران، اختلافات دروني را در دنياي خاورميانه بين آرمانهاي پان عربيسم و پان اسلاميسم آشكارتر كرده است. اين جنگ در ميان دول ترقيخواه جهان عرب تفرقه به وجود آورد و رقابتهاي شخصي رهبران عرب را براي كسب قدرت شدت بيشتري بخشيد. به علاوه، آمريكا و شوروي را بيش از پيش به داخل منطقه كشاند و به فلسطين ضربة هولناكي وارد ساخت و مسألة اعراب و اسرائيل را از دايره توجه اعراب دور كرد.
راديو كلن
. . غرب و شرق مصمم هستند بيطرفي خود را در جنگ ايران و عراق حفظ كرده، با تمام قوا از گسترش جنگ جلوگيري كنند. در دنياي غرب، چه در واشنگتن، چه در بن و چه در بروكسل، مقر جامعه اروپايي، آگاهانه و موكداً سعي در برطرف كردن نگرانيها ميشود. هيچكس نبايد ترسي به دلراه دهد. انبارهاي نفتي غرب لبريزند. ذخاير نفتي جامعه اقتصادي اروپا براي صد روز كفايت ميكند. . . با اين همه، نگراني و ترس به خصوص در جهانسوم كه فاقد منابع انرژي قابل توجه هستند، مستولي است. 56
راديو آمريكا
. . . حداكثر سودي كه آمريكا ممكن است از جنگ ايران و عراق به دست آورد، اين است كه كشورهاي حوزه خليجفارس و همچنين شوروي فهميدهاند كه آمريكا آماده است از قدرت نظامي و نفوذ سياسي خود براي حفظ منابع حياتي خود استفاده كند. از سوي ديگر،مسكو همچنان از عراق حمايت ميكند و روابط خود را با ايران نيز حفظ كرده است تا مگر در اردوي ايران نيز نفوذ كند. اگر شوروي خود را به عنوان برقراركننده صلح در اين منطقه جلوه دهد، بر نفوذش بسيار افزوده ميشود.
. . . استراتژي تازه شوروي اين است كه جاي پايي در ايران و عراق براي خود باز كند و در هر كوششي كه براي حل سياسي اختلافات ايران و عراق به عمل ميآيد، نقش عمده داشته باشد. امّا اگر شوروي چارهاي جز انتخاب نبيند، صدام را رها ميكند تا نفوذ خود را در ايران توسعه دهد.
راديو آمريكا
. . . هيچيك از كشورهاي حوزه خليجفارس مايل به پيروزي مطلق يكي از دو طرف جنگ نيست، زيرا چنين قدرتي به منزله تهديد استقلال اين كشورها به شمار خواهد رفت. مطلوبترين نتيجه اين است كه ايران و عراق با سرعت بيشتري يكديگر را تضعيف كرده، آتشبس را پذيرا شوند.
. . . كشورهاي خليجفارس نميتوانند انكار كنند كه عراق بدون ترديد پادزهر قدرت بالقوه ايران است، ولي اين به آن معني نيست كه كشورهاي حوزه خليجفارس از جمله عربستانسعودي مايل باشندعراق به صورت قدرت خليجفارس درآيد. اين كشورها با قدرتمند شدن عراق براي مقابله با ايران موافقند، امّا با بلامنازع شدن اين كشور در جزيره خليجفارس به شدت مخالفند.(6)
منابع :
1- کتاب: جنگ محدود ایران و امریکا در خلیج فارس
2- کتاب: ماجرای مک فارلین
3- کتاب: تجدید رابطه آمریکا و عراق
4- کتاب: عملیات مسلم بن عقیل
5- کتاب: آزادسازی سرزمینهای ایران
6- کتاب: هجوم سراسری
بازدیدها: 46