نخستين مراسم عزاداري امام حسين علیه السلام كجا برگزار شد؟

خانه / قرآن و عترت / عترت / ستارگان هدایت / امام حسین (علیه السلام) / نخستين مراسم عزاداري امام حسين علیه السلام كجا برگزار شد؟

حماسه كربلا، بزرگ‌ترين و دلخراش‌ترين واقعه تاريخ است كه پس از گذشت بيش از 1400 سال هنوز هم زنده مانده و پس از 14 قرن به ياد آن واقعه اشك‌ها ريخته مي‌شود و مراسم حزن و عزاداري به پا است.

مراسم عزاداري امام حسين علیه السلام نخستين بار در روز يازدهم محرم سال 61 هجري در كنار اجساد مطهر شهيدان توسط اهل بيت‏ عليه السلام برگزار شد.
پس از آن هنگام ورود كاروان اسيران به كوفه، امام زين‌‏العابدين و حضرت زينب و ام‏ كلثوم عليهم السلام براي مردم كوفه كه براي تماشا آمده بودند، سخنراني كردند. در پي اين سخنراني‌ها صداي ضجه و گريه از خانه‏‌ها و مردم كوفه بلند شد. كه به نوعي عزاداري براي شهدا و افشاگري امويان بود.
پس از ورود كاروان اسراء به شام و خطابه خواني امام سجاد علیه السلام در شام، يزيد به اهل بيت امام حسين اجازه داد كه عزاداري كنند و اهل ‏بيت ‏به مدت سه روز به طور رسمي در شام عزاداري كردند. در پي آن خطابه و اين عزاداري‌ها، انقلاب بزرگ فكري در شام پديد آمد و اكثر قريب به اتفاق مردم نسبت ‏به دستگاه حاكمه بدبين شدند.
عزاداري بعدي در مدينه برپا شد. پس از ورود اهل بيت به مدينه عزاي عمومي بر پا شد و تمامي مردم مدينه ناله و ضجه كردند. پس از آن حلقه‏‌هاي عزاداري توسط اشخاص و افراد سرشناس بر پا شد. از جمله كساني كه در مدينه‏ مجلس‏ عزاداري بر پا كرد، حضرت زينب سلام الله عليها بود. اين عزاداري مدينه را در آستانه انفجار و حركت عمومي قرار داد و عمر بن سعد جريان را به يزيد گزارش داد و اعلام كرد كه ” تحقيقا وجود زينب كبري سلام الله علیها در مدينه انديشه‏‌ها را تحريك مي‏‌كند، زيرا او سخنور دانا و باهوش است. خود و كساني كه با او همراهي مي‏‌كنند، در نظر دارند براي خونخواهي حسين قيام كنند.” تا اين كه حضرت زينب به شام يا مصر تبعيد و رحلت فرمود.
پس از شهادت امام حسين علیه السلام ائمه خود اقامه عزاداري مي‏‌كردند و شيعيان را به اقامه عزا و گريه و عزاداري تشويق مي‌نمودند.
نگاهي به عزاداري امام حسين علیه السلام در تاريخ
عزاداري براي امام حسين علیه السلام و شهداي كربلا، نخست در ايام محرم و ايام زيارتي امام حسين علیه السلام در كربلا و جاهاي ديگر برگزار مي‏‌شد چون پانزدهم شعبان، روزعرفه، شب عيد فطر و اول ماه رجب و غيره.  اما از آغاز قرن سوم عزاداري وضعيت ديگري يافت كه در تحقيق حاضر به تبيين آن مي‏‌پردازيم.
در قرن سوم و چهارم و پنجم و همزمان با تشكيل دولت‌هاي آل‏‌بويه در عراق و حمدانيون در سوريه و فاطميون در مصر مذهب شيعه گسترش يافت و مراسم عزاداري توسعه يافت و در بسياري از شهرها روز عاشورا عزا و تعطيل عمومي اعلام شد.
در محرم سال 252 – معزالدوله ديلمي دستور داد كه مغازه‏‌ها بسته و تعطيل عمومي اعلام گردد و مردم عزاداري كنند و مردم با حالت عزا و ماتم در خيابان‌ها حركت كردند. اينگونه بود كه عزاي عمومي در ميان شيعيان به صورت يك سنت در آمد. در اين دوره، اشعار در قالب قصيده سروده مي‏‌شد. ستم‌هاي بني‏‌اميه و بني‏‌عباس در آن ذكر و مقام و منزلت اهل بيت عليه السلام ‏بيان مي‏‌گرديد. مردم در عزاداري‌ها و شعراء در قصيده‏‌ها بيشترين توجه را به ولايت اهل بيت عليه السلام داشتند. و كتب مقتل در اين زمان تاليف گرديد.
عزاداري در زمان بني عباس و مغول
پس از انقراض سلسله بني‏‌عباس در بغداد و سلطه مغول‌ها بر بخش عظيمي از كشورهاي اسلامي شكل و محتواي روضه به تدريج تغيير يافت. اين تغيير شايد بدان جهت‏ بود كه سلاطين بني‏‌عباس خود را خليفه پيامبر مي‏‌دانستند و مدعي حكومت‏ بر مسلمين از جانب اسلام بودند و اطاعت ‏خود را بر مردم واجب شرعي مي‏‌دانستند. مذاهب اهل سنت را، مذهب رسمي و قانوني و شرعي دانسته و از آن‌ها به طور كامل حمايت مي‏‌كردند. پيروي از مذهب شيعه ممنوع و در ادارات دولتي و مراجع قضايي رسمي نبود.
در مقابل اين انديشه، انديشه تشيع بود كه حكومت را حق اختصاصي و الهي ائمه مي‏‌دانستند شرايط و انديشه‏‌هاي بسيار والا براي حاكم اسلامي قايل بودند. براساس اين دو انديشه به طور طبيعي درگيري بين تشيع و حكومت پديد آمد. در مراسم عزاداري اين اختلاف نظر و جهت‏‌گيري سياسي مطرح مي‏‌شد و قطعا حكومت‌ها از برگزاري مراسم وحشت داشتند. از اين رو مراسم روضه از سياست جدا نبود.
عزاداري در دوران اخير
در دوران‌ اخير عزاداري از نظر كميت و كيفيت رشد كرده، در سالگرد رحلت پيامبر صلی الله علیه و آله و سلم و امامان معصوم و حضرت زهرا عليهم السلام و…. مراسم عزاداري بر پا مي‏‌شود كه از جمله مشخصات مراسم عزاداري دوران جديد مي‌توان به دقت تاريخي، تاريخ تحليلي، بيان اهداف امام حسين علیه السلام، توام شدن روضه با سياست و تشكيل هيات‌هاي عزاداري اشاره كرد.
بدون شك قيام امام حسين علیه السلام و شهادت ايشان تلاش‌هاي برادر، پدر و جدش را در گذشته بارور و زمينه تلاش براي آيندگان را فراهم ساخت و سنت عزاداري عاشورا زمينه پاسداري از انديشه شيعه را در آينده فراهم كرد به طوري كه نوحه خواني و عزاداري را هيچ كسي نمي‏‌تواند منع كند و در سايه و پوشش عزاداري مي‏‌توان مفهوم عترت و اهداف امام حسين علیه السلام را تشريح كرد.
منبع: تاريخ طبري، ج‏4، ص‏353. / ثورة الحسين في الوجدان الشعبي، ص‏265. / همان. / كامل، ج‏8، ص‏549

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *