حجت الاسلام والمسلمین پناهیان: نظام تعلیم و تربیت ما در مدرسه و مسجد استعداد دانش آموزان را نابود می‌کند

خانه / اختصاصی هیأت / حجت الاسلام والمسلمین پناهیان: نظام تعلیم و تربیت ما در مدرسه و مسجد استعداد دانش آموزان را نابود می‌کند

جلسه شب پانزدهم رمضان

حجت الاسلام والمسلمین پناهیان گفت: بالای ۹۰ درصد دانش آموزان ما می‌توانند دانشمند بشوند اما نظام تعلیم و تربیت ما در مدرسه و مسجد این استعدادها را نابود می‌کند.

به گزارش خبرنگار هیات رزمندگان اسلام، حجت الاسلام والمسلمین علیرضا پناهیان استاد حوزه و دانشگاه به مناسبت ماه مبارک رمضان در فاطمیه بزرگ تهران به سخنرانی پرداخته و گفت: خداوند متعال تقوا را به عنوان مفهوم کلیدی و حساب شده انتخاب کرده است. به میزانی که در قرآن به تقوا اهمیت داده می‌شود در فرهنگ جامعه ما به آن اهمیت داده نمی‌شود.

وی افزود: متاسفانه مفاهیم دیگری جای تقوا را گرفته که مشهور است. می‌گویند درس اخلاق در حالی که منظورشان تقوا است، در قرآن کریم کنار مفاهیم خوب دیگر همچون نماز و عبادت تقوا به صورت مطلق برجسته شده است که می فرماید خداوند فقط از متقین می‌پذیرد. ارزش اعمال ما بر اساس تقوا است و عاقبت برای متقین است.

حجت الاسلام والمسلمین پناهیان بیان کرد: اوصافی که از دل تقوا درمی‌آید مراقبت، نظم، محاسبه، مراعات دقیق و اموری از این دست است. انسان متقی انسان منظم، دقیق و محاسبه‌گری می‌شود. متقی اهل دقت در روحیات و گرایشات درونی خود می‌شود. انسان باتقوا دقت‌های روحی بسیار ظریفی دارد. لقمان حکیم به فرزند خود می‌فرماید ای فرزند من به اندازه یک ذره در دل یک صخره یا در دل آسمان‌ها یا در دل زمین باشد خداوند آن را می‌آورد چرا که او بسیار دقیق است.

این کارشناس مذهبی با بیان اینکه کلمه لطیف حکایت از دقت دارد، اظهار کرد: کسی که در دین نگاه دقیق داشته باشد در روز قیامت جایگاه بالایی خواهد داشت، اهل تقوا نیز بسیار جزئیات را دقیق محاسبه می‌کنند، خداوند به چنین افرادی انرژی فراوان می‌دهد. کسانی که فکر می‌کنند دینداری برای قیامت است بدانند که دینداری بدون تقوا برای قیامت است وقتی دینداری همراه با تقوا باشد در همین دنیا خداوند برای شما شروع می‌کند و اتفاقات خوبی رخ می‌دهد.

این استاد حوزه علمیه با بیان اینکه انسان متقی با خدا کار می‌کند، ابراز کرد: خداوند حتی به اندازه مثقالی و ذره ای را حساب می‌کند. در قرآن کریم می فرماید«و من یعمل مثقال ذره خیرا یره و من یعمل مثقال ذره خیر یره» متقی انسان دقیقی است. تربیت بر محور تقوا باید شخص را دقیق تربیت ‌کند. خدا در زندگی طبیعی و جسمی ما با برخی جزئیات دقت‌هایی قرار داده است که ما اینجا تمرین کنیم در زندگی و مسائل معنوی و عاطفی دقت خود را افزایش بدهیم.

حجت الاسلام والمسلمین پناهیان ادامه داد: انسان موجود هوشیاری است که تفریح او هم باید برنامه‌ریزی شده و از روی حساب و کتاب باشد. وقت شما کسی را منظم و با حساب و کتاب تربیت نکرده باشید انتظار نماز از او نداشته باشید. بدون نظم نمی‌شود دینداری کرد. خداوند شب قدر را در سه شب مخفی می‌کند و برخی شب‌ها را ثواب شب قدر قرار می‌دهد در عین حال که حساب شده است سختگیرانه نیست.

این استاد اخلاق با بیان اینکه هرکس اهل دقت باشد هرچه جلوتر می‌روند از دقت خود بیشتر لذت می‌برند، اظهار کرد: وقتی می‌خواهند جوان‌های دنیا را به بردگی بکشند رها بودن، بی‌برنامه بودن و بی‌دقت بودن را به آنها تلقین می‌کنند. بسیاری از دینداری ما تحت تاثیر موج، احسااست و تبلیغات قرار می‌گیرد. کربلا رفتن برنامه دارد ثروتمند سالی دو بار فقیر سال یک بار باید برود، کربلا رفتن عشقی نیست وظیفه است و زمان دارد.

وی با بیان اینکه فرهنگ دقیق تربیت کردن بسیار مهم است. گفت: بر اساس پیشرفته‌ترین محاسبات و مطالعات روانشناسی عرض می‌کنم بالای ۹۰ درصد دانش آموزان ما می‌توانند دانشمند بشوند اما نظام تعلیم و تربیت ما در مدرسه و مسجد این استعدادها را نابود می‌کند. درباره شیوه انتقال نظم و دقت به افراد نه با تشویق و تنبیه بیرونی بلکه با توصیه بر تقوا باید باشد و منشأ این نظم باید انگیزه درونی باشد.

این کارشناس مذهبی در خصوص اینکه دانش آموز و فرزند شما اهل تقوا باشد، عنوان کرد: در این مسیر تشویق و تنبیه غلط است برای انتقال نظم به کودک در ۷ سال اول تربیت بچه دقت لازم نیست اما در ۷ سال دوم کودک شما دوست دارد دستور بگیرد اما والدین در اثر دلسوزی بیجا به آنها دستور نمی‌دهند. زمانی بچه شما بی‌تربیت می‌شود که در بین ۷ تا ۱۴ سال به او دستور ندادید.

این استاد حوزه علمیه با بیان اینکه وقتی پدر مادر خود ادب رعایت کنند و از این ادب لذت ببرند و این لذت را برای بچه‌ها رعایت کنند زیباترین روش انتقال دقت و نظم است، عنوان کرد: متاسفانه ما کارهای تربیتی خود را در قالب عصبانیت ارائه می‌دهیم و در شادی‌ها آن را در نظر نمی‌گیریم. یکی از عناصر اصلی ادب دقت در رفتار است. وقتی فرزند شما به این عادت کرد که همه چیز حساب شده است برای نماز خود هم ارزش قائل می‌شود.

وی با بیان اینکه نماز قرآن خواندن و ذکر مؤدبانه است، ابراز کرد: توصیه شده که شما همواره در حال ذکر باشید اما نماز ذکر همراه با آداب است. یکی از ارکان اصلی نماز ادب است وقتی ادب نداشته باشید نماز سخت می‌شود. روزی یک مستمند در خانه امام حسین(ع) آمد و از او درخواست کمک کرد امام فرمودند آیا به درب خانه امام حسن(ع) رفته‌ای او گفت نه. امام حسین(ع) فرمودند او برادر بزرگتر ماست ما از برادر بزرگتر خود پیشی نمی‌گیریم پس ابتدا به درب خانه ایشان برو؛ آن فقیر درب خانه امام حسن(ع) رفت ۲۰و دینار به او دادند پس از آن به درب خانه امام حسین(ع) آمد. امام فرمودند چقدر گرفتی؛ آن فقیر گفت ۲۰ دینار، امام حسین(ع) رفتند و ۱۹ دینار برای او آورند. آن فقیر پرسید چرا شما ۱۹ دینار دادید. امام حسین(ع) فرمودند ما هیچ وقت روی دست برادر خود نمی‌زنیم.

وی با بیان اینکه خداوند به ادب و دقت در جزئیات بسیار به اهمیت می‌دهد، گفت: ادب، محاسبه، دقت در جزئیات زیر مجموعه تقوا هستند، یکی از اوصاف برجسته انسان متقی دقت در جزئیات است. باعث و بانی کربلا در درجه اول حضرت حر بود، عمر سعد و شمر بعدها آمدند. اگر حر نبود امام حسین به سمت کوفه نمی‌رفت و دست کسی به او نمی‌رسید حر دستگیری را انجام داد. او در ماجرای کربلا بسیار مقصر بود. امام حسین(ع) در ماجرای کربلا کمتر عصبانی شدند در مقابل حر عصبانی شدند چرا که از حر انتظار نداشتند. امام به حر فرمودند مادرت به عزای تو بنشیند. حر اینجا ادب را رعایت کرد گفت چه کنم که مادر شما فاطمه است. و مادر من کنیز مادر شما هم نمی‌شود. امام حسین(ع) دیگر او را رها نکرد و یک روضه ابدی برای مادر خود حضرت زهرا آنجا خواند. حر برای همان اندک ادبی که برای حضرت زهرا(س) داشتند اهل نجات شدند.

 

eheyat

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *