حجت‌الاسلام والمسلمین پناهیان: تقوا در انسان قدرت فهم و معرفت ایجاد می‌کند

خانه / اختصاصی هیأت / حجت‌الاسلام والمسلمین پناهیان: تقوا در انسان قدرت فهم و معرفت ایجاد می‌کند

حجت‌الاسلام والمسلمین پناهیان: تقوا در انسان قدرت فهم و معرفت ایجاد می کند.

به گزارش خبرنگار هیأت رزمندگان اسلام، حجت الاسلام والمسلمین علیرضا پناهیان به مناسبت ماه مبارک رمضان در فاطمیه بزرگ تهران به سخنرانی پرداخته و گفت: تقوا در انسان قدرت فهم و معرفت ایجاد می‌کند.

وی افزود؛ وقتی کسی با تقوا باشد. از خود مراقبت می‌کند که همین امر خودآگاهی را به دنبال می‌آورد. اگر بخواهیم تقوا را به کسی آموزش بدهیم بخشی از آموزش ما به خودآگاهی معطوف می‌شود. معرفت به نفس و دیگران انسان را در همه پدیده‌های اجتماعی خوش فهم می‌کند. در این صورت مسائل برای شخص قابل پیش بینی شده و برای او تعجب آور نمی‌شود.

حجت الاسلام والمسلمین پناهیان با بیان اینکه ما تقاضاها تمناها و تمایلاتی در دل داریم. اگر برآورده بشوند هر کدام یک لذتی به انسان می‌رسانند.اظهار کرد: به تمنا و تقاضاهایی که نشاط اندکی به انسان می‌دهند هوا و هوس گفته می‌شود. و تمایلاتی که اگر ارضا بشود انسان را پرواز می‌دهند و به نشاط عمیق و پایدار می رسانند تمایلات عمیق فطری و انسانی گفته می‌شود. مثل میل به پرستش و بزرگ شدن به معنای واقعی کلمه، اگر تمایلات ما کم ارزش باشند.

هرچه جلوی آنها ایستادگی کنیم قدرت روحی ما بیشتر می‌شود اما اگر هرچه به تمایلاتی که کم ارزش هستند بیشتر توجه کنیم بیشتر آسیب خورده و افسرده می‌شویم. و انسان هرچه بیشتر آن تمایلات بی ارزش را بیشتر دوست داشته باشد سر او محکم‌تر به دیوار خورده، افسرده و عصبی می‌شود. برخی تمایلات همچون سم مهلک هستند که اگر انسان به آنها برسد چندان چیزی به دست او نمی‌آید و افسرده می‌شود.

این استاد دانشگاه با بیان اینکه وقتی شما به تمایلات خود برنامه می‌دهید قوی می‌شوید، اظهار کرد: یکی از این قوت‌ها اراده است. گاهی انسان این خودداری‌ها را با فشار بیرونی انجام می‌دهد گاهی هم با اراده شخصی، افرادی که با آگاهی و با نگاه به نتیجه برای خود برنامه می‌دهند انسان بااراده و قوی خواهند شد، نه گفتن به خود انسان را بزرگ می‌کند.

وقتی شما با برنامه عمل می‌کنید و بین تمایلات خود مدیریت می‌کنید که به کدام یک پاسخ بدهید و چه زمانی پاسخ بدهید هرچه به خود نه بدهید انسان با اراده ای می‌شوید. با اراده‌ها جهان را اداره می‌کنند اگرچه برخی از همین بااراده ها هم انسان‌های جنایتکاری می‌شوند. پدر و مادرها و معلم‌ها نباید خود را به شکل ایده‌آل به کودکان نشان بدهند، اولیاء الهی روش‌ها و رفتارهایی را ایجاد می‌کردند که ما هم همان را ایجاد کنیم.

این استاد حوزه علمیه با بیان اینکه نه گفتن مسئله‌ای است که همه ما باید بر روی آن تمرین کنیم چرا که ما را به انسان با اراده تبدیل می‌کند، تصریح کرد؛ یکی از قدرت‌های عملی انسان این است که بتواند عادت خود را ترک کند، هر کار سختی را دیدید سراغ آن بروید، وقتی ضرورت‌های این چنینی زندگی کردن را متوجه شدیم باید سراغ مبارزه برویم. خداوند برای این موضوع به انسان برنامه داده است که ریاضت‌های بیهوده را متحمل نشود.

تولیت مدرسه علمیه دارالحکمه درباره قوت عمل و اراده، عنوان کرد: قدرت در احساسات این است که انسان بتواند اراده و علاقه خود را به دست بگیرد و هر تنفر یا علاقه‌ای به صورت غیر ارادی در او رشد نکند. انسان اگر علاقه‌های خود را مدیریت کند می‌بیند که تمام علاقه‌ها را در درون خود دارد. قدرت بر اراده، عمل، عادت را تغییر دادن، قدرت بر اندیشه، احساسات و تمایلات که انسان بتواند آنها را درست مدیریت کند با تقوا به وجود می‌آید.

حجت الاسلام والمسلمین پناهیان با بیان اینکه امیر مومنان امام علی(ع) می‌فرمایند که متقین نسبت مترفهین بیشتر از دنیا لذت می‌برند، گفت: اگر کودکان ما تقوا را یاد بگیرند مقوله‌ای مثل حجاب و روابط اجتماعی درست همچون بهداشت عادی و طبیعی تلقی می‌شود.

وی با بیان اینکه تقوا انسان را دقیق و فعال تربیت می‌کند، نه منفعل و تحت تاثیر حوادث، اظهار کرد: تقوا مثل حکاکی کردن روی سنگ است. تقوا دقت، نظم و مراقبت دارد، بسیاری از آموزش‌ها برای قبل از هفت سال است اما به شیوه بازی همراه با کنجکاوی‌های کودکانه بدون اینکه این آموزش ها به او تحمیل بشود. باید آموزش ها را در مسیر کودک قرار دهیم و با یک هیجان‌های مثبت به او آموزش داده شود. مثلاً هر روز بازی دقت انجام بدهند.

این استاد حوزه علمیه با بیان اینکه مراقبت دقت و نظم نیاز دارد، ابراز کرد: انسان دقیق نمی‌تواند زندگی بدون نظم داشته باشد. انسان‌های دقیق برنامه‌ریزی می‌کنند و خداوند برنامه‌های آنها را به هم می‌ریزد که با دقت بیشتری برنامه‌ریزی داشته باشند. مربی و والدین باید به فرزندان خود روحیه بدهند که وقتی شما برنامه‌ریزی می‌کنید شاید برنامه‌ریزی شما درست اجرا نشود وقتی شکست می‌خورید از برنامه‌ریزی‌های بعدی پشیمان نشوید. به مرور متوجه نقطه ضعف‌ها در برنامه‌ریزی‌های خود خواهد شد.

این استاد دانشگاه با بیان اینکه دقت، حواس جمعی، برنامه ریزی، نظم، منفعل نبودن، فعال بودن و توجه کردن به جزئیات لازمه تقوا است، در غیر این صورت مراقبت انجام نمی‌گیرد، گفت: پیامبر می‌فرماید انسان نمی‌تواند جزو متقین باشد مگر اینکه خود را محاسبه و حسابرسی کند. شدیدتر از محاسبه شریک خود، خود را محاسبه و حسابرسی کند. در هر شغلی یک حسن و آسیبی وجود دارد بنابراین باید مدیران قوی باشید. در کودکان باید این دقت را ضمن بازی افزایش داد. در بعضی از بازی‌ها دقت‌های فوق فوق العاده‌ای وجود دارد.

این استاد حوزه علمیه با بیان اینکه باری به هر جهت بودن اصلاً خوب نیست، اظهار کرد: جزو متقین نمی‌شوید مگر اینکه اهل محاسبه بشوید. در مرحله اول بررسی کنید که این خوردنی‌ها و نوشیدنی‌های شما از حلال یا حرام تامین شده است. تقوا انسان را اهل مراقبت تربیت می‌کند.

دقت در جزئیات گاهی در مادیات گاهی در امور محسوسات و گاهی در روح است. دقت در روح تا بی‌نهایت ادامه دارد. اگر کسی اهل دقت باشد می‌فهمد که چرا روضه اباعبدالله الحسین(ع) این همه ثواب دارد و هیچ چیزی جای محفل روضه برای امام حسین(ع) را نمی‌گیرد. عرفای درجه یک مثل علامه طباطبایی و قاضی که با تن عالم را مشاهده می‌کردند بسیار بر حضور در روضه ها تاکید داشتند.

 

eheyat

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *